18 ημέρες από την εισβολή στην Ουκρανία-πέθανε έγκυος από βομβαρδισμό σε μαιευτήριο



Περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης, της πόλης αυτής στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο προεδρικός σύμβουλος Ολέκσι Αρέστοβιτς.


Ο ίδιος είπε ότι επικαλείται στοιχεία από τις δημοτικές αρχές της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι χθες Κυριακή εμπόδισαν την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην περικυκλωμένη πόλη.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν στοχοποιεί αμάχους.


Σημειώνεται ότι χθες Κυριάκη, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποίησε για το «χειρότερο σενάριο» στη Μαριούπολη, εάν οι εμπόλεμοι «δεν καταλήξουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική συμφωνία».


«Η ΔΕΕΣ είναι έτοιμη να ενεργήσει ως ουδέτερος ενδιάμεσος για να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ των πλευρών για αυτά τα ανθρωπιστικά θέματα», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση.

«Ο χρόνος λιγοστεύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις μάχες. Η ιστορία θα κρίνει με τρόμο αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό μεταξύ των πλευρών», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στις μάχες να δώσουν προτεραιότητα στις ανθρωπιστικές επιταγές», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ, Πίτερ Μάουρερ, ζητώντας να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που έχουν παγιδευτεί στην πόλη-λιμάνι και βομβαρδίζεται ασταμάτητα από ρωσικές δυνάμεις.

«Ο ανθρώπινος πόνος είναι τεράστιος», τονίζει η ανακοίνωση, αναφέροντας ότι ο πληθυσμός -συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΔΕΕΣ- αναγκάζονται να καταφύγουν σε υπόγεια καταφύγια χωρίς θέρμανση και πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους κατά τις σύντομες εξόδους για να αναζητήσουν τροφή και νερό.


Η ΔΕΕΣ ζητεί να υπάρξει «ακριβής, λειτουργική συμφωνία και άμεσα, ώστε οι άμαχοι που θέλουν να φύγουν να μπορούν με ασφάλεια και ώστε η ζωτικής σημασίας βοήθεια να φθάσει σε όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φύγουν». Για να λειτουργήσουν αυτοί οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, επισημαίνει η ΔΕΕΣ, οι εμπόλεμοι πρέπει να συμφωνήσουν στους όρους, τις ώρες και τις ακριβείς τοποθεσίες και πρέπει οι μαχητές να έχουν τον χρόνο να ειδοποιηθούν σε όλη την αλυσίδα διοίκησης αλλά και μεταξύ των αμάχων, καθώς οι επικοινωνίες είναι συχνά δύσκολες.

«Είναι επίσης σημαντικό οι πλευρές να καθαρίσουν τις διόδους διέλευσης από κάθε εμπόδιο», τονίζει ακόμη η ΔΕΕΣ, η οποία είχε κάνει λόγο για νάρκες πριν από λίγες μέρες σε δρόμο που επρόκειτο να λειτουργήσει ως οδός διαφυγής.

Πέθανε έγκυος από βομβαρδισμό στην Μαριούπολη μαζί με το βρέφος της


Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή μία από τις εγκύους του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.


Η εικόνα της, να απομακρύνεται από τους διασώστες πάνω σε φορείο, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου στις φωτoγραφίες που κυκλοφόρησαν ευρέως μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό στο εν λόγω ουκρανικό νοσοκομείο.

Το Associated Press μεταδίδει τώρα ότι η γυναίκα, όπως και το βρέφος της, δυστυχώς δεν κατάφεραν να επιβιώσουν.

Οι γιατροί πήραν το μωρό με καισαρική τομή, αλλά εκείνο δεν έδειξε «σημάδια ζωής», είπε ο χειρουργός.


«Περισσότερα από 30 λεπτά ανάνηψης της μητέρας δεν έφεραν αποτελέσματα», προσέθεσε ο ίδιος . «Πέθαναν και οι δύο».

Στο χάος που ακολούθησε την αεροπορική επιδρομή της Τετάρτης, οι γιατροί δεν πρόλαβαν να μάθουν το όνομα της γυναίκας προτού έρθει ο σύζυγος και ο πατέρας της να πάρουν το σώμα της, αναφέρει το Associated Press.
Ρώσοι βομβάρδισαν πολυκατοικία στο Κίεβο - Τουλάχιστον 1 νεκρός και 12 τραυματίες
Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δώδεκα ακόμη τραυματίστηκαν όταν οβίδα έπληξε κτίριο κατοικιών στο Κίεβο σήμερα το πρωί, ανέφερε η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, την ώρα που μαίνονται μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα την οποία επιθυμούν να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Στον λογαριασμό της στο Telegram η υπηρεσία ανέφερε ότι ένα οκταώροφο κτίριο στη συνοικία Ομπολόν στο βόρειο Κίεβο έγινε στόχος πιθανόν «του πυροβολικού», με αποτελέσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, την οποία έχει θέσει υπό έλεγχο η πυροσβεστική.





Aρχικά η πηγή αυτή είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι στα ερείπια του κτιρίου εντοπίστηκαν δύο νεκροί, προτού σβήσει το μήνυμα και αναθεωρήσει προς τα κάτω τον απολογισμό.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, τρεις άλλοι άνθρωποι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο και εννέα έλαβαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν τους ενοίκους του κτιρίου, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι, να βγαίνουν από αυτό με τη βοήθεια ενός οχήματος με τηλεσκοπική σκάλα.

Το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.




Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν τα στοιχεία που γίνονται γνωστά από Μαριούπολη, καθώς όπως μεταδίδουν ουκρανικά ΜΜΕ, οι νεκροί άμαχοι ξεπερνούν τους 2.500!



Αμφίβια απόβαση των Ρώσων στην Αζοφική, απέκοψαν την Ουκρανία από το θαλάσσιο εμπόριο

Σε ενημέρωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως «οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις έχουν επιβάλει έναν εξ αποστάσεως αποκλεισμό της ακτής της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, στην ουσία απομονώνοντας την Ουκρανία από το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο».

Η ενημέρωση κάνει επίσης λόγο για συνέχιση επιθέσεων με πυραύλους από τις ρωσικές ναυτικές δυνάμεις κατά στόχων σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας και επισημαίνει ότι η Ρωσία έχει ήδη πραγματοποιήσει μία αμφίβια απόβαση σε ακτή της Αζοφικής Θάλασσας. «Ενδέχεται να εξετάζει την πραγματοποίηση περαιτέρω τέτοιων επιχειρήσεων τις προσεχείς εβδομάδες», προσθέτει το βρετανικό υπουργείο.




Ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να εδραιώσουν τις θέσεις τους στις περιοχές που έχουν καταλάβει, να διατηρήσουν τον ρυθμό της επίθεσής τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις, δυόμισι εβδομάδες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική Ουκρανία. «Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στο Χάρκοβο, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

Το επιτελείο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, κάτι που αντίκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όπως σημείωσε.

Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά), οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην προέλαση προς το Σεβεροντονιέτσκ. Στις πόλεις Τοπόλσκε και Σπακίβκα, στην περιφέρεια της Χαρκίβ, υπέστησαν απώλειες και υποχώρησαν, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.



Ρωσική επίθεση εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης κοντά στην πόλη Λβιβ (δυτικά) χθες είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 134, σύμφωνα με το Κίεβο. Η Μόσχα, από την πλευρά της, έκανε λόγο για κάπου 180 νεκρούς. Εν μέσω των εχθροπραξιών, οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται και τα δύο μέρη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία τους.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σήμερα ότι έδωσε εντολή στους διαπραγματευτές να «κάνουν τα πάντα» προκειμένου να κλειστεί «συνάντηση» του ιδίου με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση χθες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει πράγματι συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι. Διαπραγματευτές των δύο κρατών θα έχουν σήμερα συνομιλίες ψηφιακά.

Στέλεχος της κυβέρνησης της Κριμαίας: Υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με το Ντονμπάς

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με την περιοχή των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκιόργκι Μουράντοφ είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δρόμο που οδηγεί από την Κριμαία στη Μαριούπολη.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση ή διάψευση από την ουκρανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ, αυτό θα επιτρέψει να σταλούν στους κατοίκους της περιφέρειας Ντανιέτσκ ανθρωπιστική βοήθεια. Το Κίεβο κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι εμπόδισαν τη διέλευση οχηματοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια για το πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης στο Ντανιέτσκ.

Αρκετοί αναλυτές έκαναν την υπόθεση πως ένας από τους βασικούς στόχους της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι να δημιουργηθεί χερσαίος διάδρομος από τις περιοχές των αυτονομιστών, που συνορεύουν με τη Ρωσία, ως τη χερσόνησο της Κριμαίας. Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014.



Ρουκέτες χτύπησαν εργοστάσιο οπτάνθρακα



Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι πέντε πύραυλοι έπληξαν σήμερα την περιοχή του εργοστασίου παραγωγής οπτάνθρακα "Avdiivka Coke Plant" που ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρία χάλυβα της Ουκρανίας, τη Metinvest.

Σε ανακοίνωση, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν υπάρχουν θύματα, αλλά ορισμένες από τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός αγωγού, έχουν υποστεί ζημιές και η παροχή θέρμανσης στη γειτονική πόλη Αβντιίβκα έχει διακοπεί.

Την είδηση μάλιστα έκανε γνωστό με tweet και ο ίδιος ο όμιλος, στον επίσημο λογαριασμό του.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την κατάληψη χωριών από τους Ρώσους εισβολείς


Ρώσοι στρατιώτες εκτέλεσαν ανθρώπους, «γάζωσαν» αδιάκριτα κατοικημένα κτίρια, εισέβαλαν σε σπίτια οικογενειών και κατέσχεσαν κινητά και υπολογιστές... Τα παραπάνω αναφέρουν συγκλονιστικές μαρτυρίες από Ουκρανούς που εγκατέλειψαν τα χωριά τους όταν έφτασε σε αυτά ο Ρώσος εισβολέας και τις οποίες δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian.

Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο, online ομάδες που έχουν δημιουργηθεί από συγγενείς και φίλους ατόμων που ζουν στις εμπόλεμες περιοχές λαμβάνουν εκατοντάδες, ή ακόμα και χιλιάδες απεγνωσμένα αιτήματα για πληροφορίες κάθε μέρα.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μίκολα*, περιέγραψε στην Guardian τι συνέβη όταν οι στρατιώτες έφτασαν στην Αντριίβκα, ένα χωριό κοντά στο Κίεβο. «Πέταξαν χειροβομβίδες στον δρόμο. Ένας άνδρας έχασε το πόδι του και την επόμενη ημέρα αυτό το άτομο πέθανε... Στη συνέχεια κατέβηκαν στον κεντρικό δρόμο και άρχισαν να πυροβολούν τα παράθυρα. Πέτυχαν μια γυναίκα, όμως τα παιδιά της κατάφεραν να κρυφτούν».

Ο Μίκολα ζούσε σε κοντινή απόσταση στο χωριό από το σπίτι του αδελφού του, Ντίμτρο: «Ο αδελφός μου βγήκε από το σπίτι με τα χέρια του σηκωμένα ψηλά. Τον έδειραν και τον εκτέλεσαν στον δρόμο».

Η γυναίκα του Ντίμτρο είδε την εκτέλεση του συζύγου της από το παράθυρο. Σύμφωνα με την ίδια, οι Ρώσοι σκότωσαν και τον γείτονά τους με τον ίδιο τρόπο. Η κόρη του Ντίμτρο, Γιούλια, πιστεύει ότι και οι δύο εκτελέστηκαν επειδή είχαν προηγουμένως βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό ως εθελοντές.

Ο Μίκολα είπε ότι ήθελε να θάψει τον αδελφό του, αλλά η σύζυγός του φοβήθηκε ότι θα τους πυροβολούσαν οι Ρώσοι στρατιώτες. «Την επόμενη ημέρα πήγαιναν πόρτα πόρτα και έπαιρναν τα κινητά και τα λάπτοπ του κόσμου». Σε εκείνη τη φάση, στις 3 Μαρτίου, είχε κοπεί το ρεύμα. «Εκείνοι που ήρθαν στο σπίτι ήταν OK. Όμως μας προειδοποίησαν να συγκεντρώσουμε νερό στο κελάρι μας επειδή θα ξεκινούσαν βομβαρδισμοί που θα κρατούσαν 6 ημέρες».

Οι Ρώσοι δεν άφησαν την οικογένεια να θάψει τον Ντίμτρο στο νεκροταφείο, έτσι τον έθαψαν στον κήπο. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε το «σφυροκόπημα» με πυρά όλμων.

Στις 8 Μαρτίου ο Μίκολα αποφάσισε να πάρει την οικογένειά του και να φύγει, αφού το χωριό είχε μείνει χωρίς ηλεκτρισμό και τηλεφωνικό σήμα. Η γυναίκα του προσπαθησε να πλησιάσει τους στρατιώτες για να ζητήσει την άδειά τους, αλλά άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν, έτσι η οικογένεια αποφάσισε να φύγει χωρίς άδεια. «Καθώς φεύγαμε, άνοιξαν πυρ στο αμάξι παρόλο που είχαμε γράψει «παιδιά» στα παράθυρα με κολλημένα κομματάκια χαρτιού. Προφανώς δεν τους ένοιαζε και τόσο ποιος ήταν μέσα στο αυτοκίνητο», λέει η Γιούλα, ανηψιά του Μίκολα.

Σύμφωνα με την ίδια, ένας άλλος συγχωριανός τους σκοτώθηκε όταν ένας στρατιώτης τον είδε να μιλάει στο κινητό με κάποιον από τον κήπο του. «Το διανοείστε ότι κάποιοι πεθαίνουν απλά και μόνο επειδή καλούν τους συγγενείς τους να τους πουν ότι είναι ζωντανοί;».

Όταν οι Ρώσοι μπήκαν στην Ντρούζνια, ένα άλλο χωριό κοντά στο Κίεβο, έριξαν με τα όπλα τους σε σπίτια, σύμφωνα με τον Σέρχιι που εγκατέλειψε το σπίτι του. «Νομίζω ότι το έκαναν αυτό για να αποτρέψουν τον κόσμο από το να τους επιτεθεί με μολότοφ... Έτσι όλα τα σπίτια στην κεντρική οδό χτυπήθηκαν και κάποιοι άνθρωποι πέθαναν. Στη συνέχεια άρχισαν να πηγαίνουν πόρτα πόρτα. Σκότωσαν μια δασκάλα που ήταν έξω και τάιζε τις κότες της», λέει ο Ουκρανός στη βρετανική εφημερίδα.

«Είπαν στον κόσμο να κάτσει σπίτι του και να μη βγαίνει έξω. Αν μας δείτε, μην κάνετε απότομες κινήσεις και σηκώστε τα χέρια ψηλά» περιγράφει ο Σέρχιι τις «οδηγίες» των εισβολέων.

Στις 10 Μαρτίου οι Ρώσοι συμφώνησαν να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση κατοίκων της Μποροντιάνκα και των γειτονικών χωριών. Σύμφωνα με τον Σέρχιι, οι βομβαρδισμοί ήταν ακόμη πιο ισχυροί εκείνη την ημέρα. Ο γαμπρός του Σέρχιι πήγε με το ποδήλατό του να ελέγξει αν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες σε έναν κοντινό χωματόδρομο. Τελικά δεν υπήρχαν, και η οικογένεια διέφυγε μέσα από το δάσος.

Ο 34χρονος Βαλέριι που ζει στο Κίεβο και εργάζεται στο τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού μιας εταιρείας, ήταν στο εξοχικό του στο χωριό Λιπίβκα όταν ξεκίνησε ο πόλεμος. Αφού οι Ρώσοι κατέλαβαν μια γειτονική κωμόπολη, άρχισε να λαμβάνει ανήσυχα μηνύματα από συγγενείς και φίλους κατοίκων που δεν μπορούσαν πια να επικοινωνήσουν μαζί τους. Τα μηνύματα από ανθρώπους που ζητούσαν απεγνωσμένα πληροφορίες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα ολοένα και αυξάνονταν. «Άρχισα να φοβάμαι. Μετά ακούστηκαν πληροφορίες ότι οι Ρώσοι κατέστρεφαν πολυόροφα κτίρια στην Μποροντιάνκα που είχαν κόσμο μέσα με τεθωρακισμένα».

Και το χωριό Λιπίβκα σταμάτησε να έχει ρεύμα και τηλεφωνικό σήμα την 1η Μαρτίου, εξηγεί ο Βαλέριι, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει εν μέσω βομβαρδισμών δύο μέρες μετά.





Η Ρωσία απέκλεισε την πρόσβαση στο Instagram


To Instagram, η πλατφόρμα κονωνικής δικτύωσης που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Meta, δεν είναι πλέον προσβάσιμο στη Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο το κατηγορεί για υποκίνηση βίας κατά των Ρώσων για την ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας.

Από το πρωί της Δευτέρας η εφαρμογή Refresh δεν λειτουργεί στο Instagram, το οποίο δεν είναι πλέον προσβάσιμο χωρίς VPN.

Το Instagram βρίσκεται πλέον στην λίστα των ιστόποτων «περιορισμένης πρόσβασης», η οποία δημοσιεύθηκε από το ρωσικό όργανο ελέγχου και λογοκρισίας των τηλεπικονωνιών και των μέσων ενημέρωσης Roskomnadzor. Στην λίστα περιλαμβάνονται τα δίκτυα Facebook και Twitter και πολλά μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.

Πάνω από 800 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία

Πάνω από οκτακόσιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Κυριακή στη Ρωσία, όπου καταγράφηκε κύμα κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Διαδηλώσεις έγιναν σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας χθες, σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info.



Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του επιβεβαίωσε κάπου 300 συλλήψεις σε κινητοποίηση που έγινε χωρίς την άδεια των αρχών στην πρωτεύουσα Μόσχα.





Κατά τους υπολογισμούς του OVD-Info, από την 24η Φεβρουαρίου ως αυτό το στάδιο έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 14.100 πολίτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία.


Διαψεύδει η Κίνα τα περί αιτήματος της Ρωσίας για στρατιωτική βοήθεια


Η Κίνα αντέδρασε οργισμένα στις πληροφορίες ότι η Ρωσία της ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για την εισβολή της στην Ουκρανία και προκειμένου να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να τις διαψεύσει.

Σύμφωνα με αμερικανικά Μέσα, η οποία επικαλέστηκε την Κυριακή ανώνυμες πηγές, η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα να της προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για τον πόλεμο και οικονομική βοήθεια προκειμένου να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις. Αυτοί οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν την ακριβή φύση της βοήθειας που ζητήθηκε, ούτε αν η Κίνα απάντησε.

"Τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ διαδίδουν συνεχώς ψευδείς ειδήσεις εναντίον της Κίνας", αρκέστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι πληροφορίες αυτές, αναφέρει το ΑΠΕ, είδαν το φως της δημοσιότητας την ώρα που ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Ρώμη με τον Γιάνγκ Ζιετσί, τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αρμόδιο για τη διπλωματία.

Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους "θα συζητήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια", επεσήμανε η Έμιλι Χορν εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.

"Παρακολουθούμε στενά αν η Κίνα προσφέρει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλική είτε οικονομική βοήθεια στη Ρωσία", σχολίασε χθες ο Σάλιβαν μιλώντας στο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι "πρόκειται για ένα θέμα που μας προκαλεί ανησυχία".

"Και ενημερώσαμε το Πεκίνο ότι δεν θα παραμείνουμε αδρανείς και ότι δεν θα αφήσουμε καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα υποστεί η Ρωσία λόγω των οικονομικών κυρώσεων" που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τόνισε.

"Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην περίπτωση ενεργειών με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων", προειδοποίησε ο Σάλιβαν.

Αν προσφέρει βοήθεια στη Ρωσία, "η Κίνα κινδυνεύει να γίνει στόχος σημαντικών κυρώσεων και να μετατραπεί σε κράτος -παρία, ενώ αν αρνηθεί, θα διατηρήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας" με τη Δύση, εκτίμησε στο Twitter ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χαας του Council of Foreign Relations.



ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ NEWS247 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη