19η μέρα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία–Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη-Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε πλήρως την περιοχή της Χερσώνας


 

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», δήλωσε σήμερα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, διευκρινίζοντας ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία στις συνομιλίες με τη Ρωσία είτε νέα ρωσική επίθεση.


«Βρισκόμαστε σε έναν σταυροδρόμι. Είτε θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες είτε οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη απόπειρα (επίθεσης) και τότε θα υπάρξουν ξανά συνομιλίες», δήλωσε σήμερα ο Ολέκσι Αρεστόβιτς.

Η Ουκρανία ελπίζει να ανοίξει 9 ανθρωπιστικούς διαδρόμους σήμερα για να απομακρύνει αμάχους που έχουν εγκλωβιστεί σε πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις και θα προσπαθήσει να παραδώσει ανθρωπιστικές προμήθειες στη Μαριούπολη, την πόλη στη νοτιοανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε παράλληλα σήμερα η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ότι η απομάκρυνση αμάχων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή του.

Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη


Η Βερεστσούκ έκανε την ανακοίνωση αυτή την ώρα που ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε, στην βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωνε ότι ο απολογισμός των νεκρών από ρωσική αεροπορική επιδρομή που έγινε χθες, Δευτέρα, σε πύργο της τηλεόρασης στην περιφέρειά του αυξήθηκε σε τουλάχιστον 19.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι επέτρεψε στο πρώτο κομβόι αμάχων να εγκαταλείψει την Μαριούπολη, αλλά υψηλόβαθμος σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας δήλωσε ότι η Ρωσία απέκλεισε ξανά οχηματοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και προσπαθούσε να φτάσει στην πόλη με προμήθειες.

Η εγγύηση ενός ασφαλούς περάσματος για να φτάσει η βοήθεια στη Μαριούπολη και να μπορούν οι άμαχοι να εγκαταλείψουν την πόλη έχει αποτελέσει βασικό αίτημα του Κιέβου σε διάφορους κύκλους συνομιλιών με τη Μόσχα. Προηγούμενες προσπάθειες για την επίτευξη μιας τοπικής κατάπαυσης του πυρός έχουν αποτύχει.

Η Βερεστσούκ σημείωσε ότι κομβόι με ανθρωπιστικές προμήθειες θα κατευθυνθεί σήμερα στη Μαριούπολη. «Κατά την επιστροφή θα παραλάβει γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε.


Οι άμαχοι που έχουν παγιδευτεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην πόλη αυτή για περισσότερο από δύο εβδομάδες δεν έχουν τον περισσότερο καιρό θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Κομβόι με τουλάχιστον 160 αυτοκίνητα εγκατέλειψε χθες την πόλη, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, στην οποία, όπως δήλωσε χθες Ουκρανός αξιωματούχος, περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αποθήθηκαν οι Ρώσοι από το Μικολάιφ

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της νότιας περιφέρειας Μικολάιφ δήλωσε ότι σήμερα υπάρχει περισσότερη ηρεμία όσον αφορά την κατάσταση της ασφάλειας στην περιοχή αυτή επειδή οι ρωσικές δυνάμεις απωθήθηκαν ελαφρώς από την περιφερειακή πρωτεύουσα, την οποία προσπαθούν να καταλάβουν.

Σε συνέντευξή του στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ρίχνουν πυρά στην Μικολάιφ και ότι 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες εκεί, μεταξύ των οποίων 2 παιδιά.

«Μπορείτε να είσαστε 99% βέβαιοι ότι η περιφέρεια της Μικολάιφ θα συνεχίσει να συγκρατεί την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων. Υπάρχει ο Ποταμός Μπουκ, τον οποίο χρειάζονται να περάσουν προκειμένου να προελάσουν», σημείωσε. «Δεν θα παραδώσουμε τις γέφυρες στους εισβολείς», τόνισε.

Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο από το βράδυ


Απαγόρευση κυκλοφορίας πρόκειται να επιβληθεί στο Κίεβο από σήμερα στις 20.00 μέχρι την Πέμπτη στις 7.00 (ώρα Ελλάδας) αφότου αρκετά συγκροτήματα κατοικιών επλήγησαν από τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από την πόλη, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.


Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την τελευταία αιματηρή επίθεση, δήλωσε.

«Απαγορεύονται οι μετακινήσεις στο Κίεβο χωρίς ειδική άδεια, με εξαίρεση όσους μεταβαίνουν στα καταφύγια», είπε ο Κλίτσκο.

«Η πρωτεύουσα βρίσκεται στην καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα παραδώσουμε το Κίεβο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή το σύμβολο και η κύρια επιχειρησιακή βάση για την ελευθερία και την ασφάλεια της Ευρώπης».
Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε πλήρως την περιοχή της Χερσώνας


To ρωσικό υπουργείο Αμύνης ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν πλήρως όλη την περιοχή της Χερσώνας στα νότια της Ουκρανίας.


Την είδηση μεταδίδουν ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Επιπλέον, το Interfax, επικαλούμενο πηγές του ρωσικού υπουργείου, μεταδίδει ότι τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν έξι drones Bayraktar TB-2.

Πρόκειται για τα τουρκικής κατασκευής UAV.

Τι περιλαμβάνει το τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας


Το Συμβούλιο της ΕΕ αποφάσισε σήμερα να επιβάλει ένα τέταρτο πακέτο οικονομικών και ατομικών κυρώσεων σχετικά με τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

"Καθώς ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν κατά του ουκρανικού λαού συνεχίζεται, το ίδιο ισχύει και για την αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και να πλήξουμε τη χρηματοδότηση του πολεμικού μηχανισμού του Κρεμλίνου. Αυτό το τέταρτο πακέτο κυρώσεων είναι άλλο ένα σημαντικό πλήγμα στην οικονομική και υλικοτεχνική βάση στην οποία βασίζεται η Ρωσία για να πραγματοποιήσει εισβολή στην Ουκρανία. Στόχος των κυρώσεων είναι ο Πρόεδρος Πούτιν να σταματήσει αυτόν τον απάνθρωπο και παράλογο πόλεμο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Το Συμβούλιο αποφάσισε ειδικότερα τα εξής μέτρα:

  • Να απαγορεύσει όλες τις συναλλαγές με ορισμένες ρωσικές κρατικές επιχειρήσεις.
  • Να απαγορεύσει την παροχή οποιωνδήποτε υπηρεσιών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθώς και την πρόσβαση σε οποιεσδήποτε υπηρεσίες συνδρομής σε σχέση με δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, σε οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα της Ρωσίας.
  • Να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων που συνδέονται με την αμυντική και βιομηχανική βάση της Ρωσίας, στα οποία επιβάλλονται αυστηρότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές όσον αφορά αγαθά και προϊόντα διπλής χρήσης και τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση της Ρωσίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας,
  • Να απαγορεύσει νέες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, καθώς και τη θέσπιση ολοκληρωμένου περιορισμού των εξαγωγών σε εξοπλισμό, τεχνολογία και υπηρεσίες για την ενεργειακή βιομηχανία.
  • Να απαγορεύσει εισαγωγές στην ΕΕ προϊόντων χάλυβα που υπόκεινται επί του παρόντος στα μέτρα διασφάλισης της ΕΕ, ύψους περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως χαμένα έσοδα από τις εξαγωγές για τη Ρωσία. Οι αυξημένες ποσοστώσεις εισαγωγών θα διανεμηθούν σε άλλες τρίτες χώρες για αντιστάθμιση.
  • Να απαγορεύσει τις εξαγωγές από την ΕΕ σε είδη πολυτελείας (π.χ. πολυτελή αυτοκίνητα, κοσμήματα κ.λπ.) για να πλήξουν άμεσα τις ρωσικές ελίτ.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις και να συμπεριλάβει περισσότερους ολιγάρχες και επιχειρηματίες που συνδέονται με το Κρεμλίνο, λομπίστες και προπαγανδιστές που προωθούν την αφήγηση του Κρεμλίνου για την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και βασικές εταιρείες στους τομείς της αεροπορίας, της στρατιωτικής και διπλής χρήσης, της ναυπηγικής και της μηχανουργικής.

Παράλληλα, το Συμβούλιο της ΕΕ έδωσε το πράσινο φως στην Επιτροπή να συμμετάσχει, εξ ονόματος της ΕΕ, σε μια πολυμερή δήλωση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), για την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με την υποστήριξη της Λευκορωσίας. Όπως και άλλα μέλη του ΠΟΕ που πρόκειται να συνυποστηρίξουν αυτή τη δήλωση, η ΕΕ επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να λάβει οποιεσδήποτε ενέργειες θεωρούνται απαραίτητες για την προστασία των βασικών συμφερόντων ασφαλείας μας. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν την αναστολή παραχωρήσεων ή άλλων υποχρεώσεων σε σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως η αναστολή της μεταχείρισης του πλέον ευνοούμενου κράτους σε προϊόντα και υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Επιπλέον, υπό το φως της υλικής υποστήριξης της Λευκορωσίας στις ενέργειες της Ρωσίας, η ΕΕ θεωρεί ότι η διαδικασία προσχώρησής της στον ΠΟΕ πρέπει να ανασταλεί.

Καταλήγοντας, η ανακοίνωση του Συμβουλίου επισημαίνει τα εξής: «Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Προκαλεί ανείπωτα δεινά στον ουκρανικό πληθυσμό. Η Ρωσία και ο συνεργός της, η Λευκορωσία φέρουν την πλήρη ευθύνη για αυτόν τον επιθετικό πόλεμο και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της αδιάκριτης στόχευσης αμάχων και πολιτικών αντικειμένων. Η ΕΕ απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας αμέσως και άνευ όρων, και σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σχετικές νομικές πράξεις θα δημοσιευθούν σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

«Ουδέν νεώτερον» για την τύχη της Ρωσίδας δημοσιογράφου που ύψωσε το αντιπολεμικό πλακάτ






Ελάχιστες είναι οι πληροφορίες για την τύχη της ρωσίδας δημοσιογράφου Μαρίνας Οβσιανίκοβα, η οποία χθες το βράδυ «εισέβαλε» στο πλατό του κρατικά ελεγχόμενου τηλεοπτικού σταθμού Channel 1, υψώνοντας πλακάτ με σύνθημα κατά του πολέμου.


Τα ρωσικά κρατικά μέσα δεν κάλυψαν την διαμαρτυρία της. Μία μόνο -ανεξάρτητη- εφημερίδα προέβαλε στο πρωτοσέλιδό της την επίμαχη εικόνα, αλλά οι επικεφαλής του εντύπου ήταν υποχρεωμένοι να θολώσουν τα όσα αναγράφονταν στο πλακάτ που κρατούσε η Οβσιανίκοβα, καθώς δημοσίευση του μηνύματος θα συνιστούσε, πιθανώς, ποινικό αδίκημα.

 



Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα, αναφέρει το BBC.

Xθες πάντως, μετά την διαμαρτυρία της, η Οβσιανίκοβα κρατήθηκε ενώ ο δικηγόρος της φέρεται να την αναζήτησε σε όλα τα αστυνομικά τμήματα που βρίσκονται κοντά στα στούντιο του τηλεοπτικού σταθμού, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να την εντοπίσει


Κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε σήμερα το πρωί ότι εναντίον της ήδη έχιε ξεκινήσει προδικαστική διαδικασία.

Εικάζεται ότι θα καταλήξει σε κάποιο δικαστήριο της Μόσχας σήμερα το πρωί, αλλά «θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε», αναφέρει το BBC.

(Και) στο πρόσφατο παρελθόν, το Κρεμλίνο έχει επιβάλει πολύ αυστηρές ποινές σε άτομα που έχουν συμμετάσχει σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις, ποινές που μπορεί να συνεπάγονται φυλάκιση έως και οκτώ ετών.

Πολίτες που δημοσιεύουν ό,τι το Κρεμλίνο ενδεχομένως θα θεωρούσε ως ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τον ρωσικό στρατό και τις δραστηριότητές του μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Και υπάρχουν πολλοί ακόμη ρωσικοί νόμοι βάσει των οποίων η Οβσιανίκοβα θα μπορούσε να διωχθεί.

«Χουλιγκανισμός»…

Σε μια τελευταία εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ περιέγραψε την πράξη της δημοσιογράφου ως «χουλιγκανισμό», προσθέτοντας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, ότι μαζί της θα ασχοληθεί το κανάλι της.

«Σχετικά με αυτή τη γυναίκα, αυτό είναι χουλιγκανισμός», είπε ο Πεσκόφ που εξήρε πάντως το τηλεοπτικό δίκτυο για το «ποιοτικό, αντικειμενικό και έγκαιρο πρόγραμμά του».
Ποια είναι η Μαρίνα Οβσιανίκοβα

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα είναι μία γυναίκα με τεράστιο θάρρος. Χθες, η τελευταία της ανάρτηση στο Facebook (το οποίο έχει απαγορευτεί στη Ρωσία) ήταν μια φωτογραφία προφίλ, με πλαίσιο το περιστέρι της ειρήνης και την ίδια να φοράει ένα κολιέ στα χρώματα της Ρωσικής και της Ουκρανικής σημαίας.

Το χθεσινό μήνυμα που έστειλε ήταν κάτι παραπάνω από σαφές, ωστόσο η αποψινή της ενέργεια έδειξε ότι θέλησε να το κάνει και όσο πιο ηχηρό γίνεται – να φτάσει σε όσο μεγαλύτερα στρώματα της Ρωσικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με το προφίλ της στο Facebook, εργάζεται ως παρουσιάστρια ειδήσεων στη Μόσχα. Το βράδυ της Δευτέρας, ενώ εξελισσόταν το δελτίο ειδήσεων του Κρατικού Καναλιού 1, η Μαρίνα μπήκε αιφνιδιαστικά στο στούντιο, στάθηκε πίσω από την παρουσιάστρια και άνοιξε ένα πλακάτ που έγραφε: No War (όχι στον πόλεμο) και στα Ρωσικά: «Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ σου λένε ψέματα» – «Η ευθύνη αυτής της επιθετικότητας βρίσκεται στους ώμους ενός μόνο ατόμου, του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Η ίδια φώναξε: «Σταματήστε τον πόλεμο! Όχι στον πόλεμο!».

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο το κανάλι άλλαξε εικόνα, έπεσε ένα ρεπορτάζ, ενώ η τύχη της νεαρής δημοσιογράφου αγνοείται. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι είχε συλληφθεί και μεταφερθεί σε αστυνομικό τμήμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν υπέγραψε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο όσοι μεταδίδουν «ψευδείς ειδήσεις» για την «ειρηνευτική επιχείρηση» και χρησιμοποιούν τις λέξεις «πόλεμος και εισβολή» τιμωρούνται με έως και 15 χρόνια φυλάκισης.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε: «Το κανάλι 1 διερευνά περιστατικό στη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης».

Κάτω από τη φωτογραφία του προφίλ της στο Facebook, η Μαρίνα δέχθηκε καταιγισμό συγχαρητηρίων.
Το βίντεο από την εισβολή στην ρωσική τηλεόραση


Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας της είναι Ουκρανός.

Η Μαρίνα Οβσιανίκοβα είχε γράψει προηγουμένως ένα βίντεο στο οποίο τόνιζε ότι νιώθει «βαθιά ντροπή» που βοήθησε να γίνει η «προπαγάνδα του Κρεμλίνου».

Προέτρεψε επίσης τους Ρώσους να παρευρεθούν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη χώρα για να απαιτήσουν τον τερματισμό του πολέμου, παρά την καταστολή.

«Μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε όλη αυτή την τρέλα… Δεν μπορούν να μας βάλουν όλους στη φυλακή», είπε.


Εικόνες της Μαρίνας Οβσιανίκοβα







Η Κίνα θέλει να στείλει όπλα στη Ρωσία, λένε οι ΗΠΑ


Το χθεσινό ρεπορτάζ των Financial Times, μαζί και οι ανησυχίες για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία φαίνεται πως επιβεβαιώνονται μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στην εμπλοκή του Πεκίνου στη ρωσική εισβολή και την προμήθεια όπλων στη Μόσχα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να ενημέρωσαν τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, καθώς και αρκετές χώρες της Ασίας, ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να βοηθήσει τη Ρωσία, παρέχοντας στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου την οποία μετέφεραν τα ξέρνα δίκτυα Reuters και FT, αναφέρει ότι το Πεκίνο έχει σηματοδοτήσει την έμπρακτη στήριξη της ρωσική εισβολής.

Το μήνυμα, που στάλθηκε σε διπλωματικό τηλεγράφημα και παραδόθηκε αυτοπροσώπως από αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε επίσης ότι η Κίνα αναμένεται να αρνηθεί τα σχέδια αυτά, όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται πως, χθες, Δευτέρα, οι Financial Times, αποδίδοντας την πληροφορία σε άλλο Αμερικανό αξιωματούχο, αποκάλυψαν ότι η Μόσχα είχε ζητήσει από το Πεκίνο στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια από την έναρξη κιόλας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Στην είδηση αυτή, το Πεκίνο, μέσω της πρεσβείας της Κίνας στις ΗΠΑ, απάντησε πως προτεραιότητα της χώρας είναι να εμποδίσει την τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία να βγει εκτός ελέγχου.

"Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική", ανέφερε ο εκπρόσωπος Λιου Πενγκγιού σε ανακοίνωση.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη