20 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία-Τεράστιες καταστροφές στο Κίεβο από τις πυραυλικές επιθέσεις


Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα τα ξημερώματα στο Κίεβο, ενώ στη συνέχεια ήταν ορατές στήλες μαύρες καπνού στον ουρανό, μετέδωσε το AFP, καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει τις τελευταίες ημέρες την επίθεσή του εναντίον των πόλεων της Ουκρανίας.

Περίπου στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν στο δυτικό τμήμα του Κιέβου τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις. Στήλες πυκνού μαύρου καπνού φάνηκαν στον ουρανό, όπως και χθες Τρίτη, όταν ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίρια κατοικιών στην ουκρανική πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι.

polemos-stin-oykrania-terasties-katastrofes-sto-kievo-apo-tis-pyraylikes-epitheseis0
Reuters
polemos-stin-oykrania-terasties-katastrofes-sto-kievo-apo-tis-pyraylikes-epitheseis1
Reuters


Καθοδόν προς τη Ζαπορίζια ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη




Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι της Τρίτης η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος παρέμενε μέχρι σήμερα στην πολιουρκούμενη πόλη.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρόξενος είναι καθοδόν προς τη Ζαπορίζια, μια πόλη περίπου 260 χιλιόμετρα δυτικά της Μαριούπολης.

Ο κ. Ανδρουλάκης, ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης κράτους-μέλους της Ε.Ε. στη Μαριούπολη και μαζί με το επιτόπιο προσωπικό της αποστολής του ΟΑΣΕ, το κτίριο του οποίου στην πόλη είχε μετατραπεί σε καταφύγιο τις τελευταίες ημέρες, μεταφέρεται σε ασφαλή περιοχή.

Όπως έγραφε η «Κ», δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί περιμετρικά της Μαριούπολης, στους «πράσινους» διαδρόμους εκκένωσης της πόλης που έχουν ανοίξει παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων τα οποία μεταφέρουν κατοίκους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Χθες το κονβόι που μετέφερε τον κ. Ανδρουλάκη βρισκόταν στον δρόμο προς τη Ζαπορίζια (ελέγχεται ακόμα από τις ουκρανικές δυνάμεις), δίχως να μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς η ώρα άφιξής του εκεί –και εν συνεχεία περαιτέρω προς τα δυτικά– λόγω της κίνησης, των πολύ εντατικών ελέγχων και, βεβαίως, της εμπόλεμης κατάστασης. Από το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται ότι η αποδέσμευση λεπτομερειών γίνεται σταδιακά για λόγους ασφαλείας.

Το 40% των δυνάμεων εισβολής έχουν χάσει οι Ρώσοι, ισχυρίζεται το ουκρανικό επιτελείο


Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, υποστήριξε την Τετάρτη το ουκρανικό γενικό επιτελείο.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.

Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση. Το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Όπως μετέδωσε εξάλλου το CNN το πρωί της Τετάρτης, οι Ουκρανοί κατέστρεψαν ρωσικά ελικόπτερα στην περιοχής της Χερσώνας, την οποία ελέγχουν πλέον οι Ρώσοι.


Το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί κρίσιμη την κατάσταση στη Μαριούπολη, πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της Μαριούπολης στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο, πάντως υφίσταται «μεγάλες απώλειες», κατ’ αυτό.

Κατά τις ουκρανικές αρχές, κάπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Στο δικαστήριο η Ρωσίδα δημοσιογράφος


H Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η παραγωγός του πρώτου καναλιού της ρωσικής τηλεόρασης που διαμαρτυρήθηκε σε ζωντανή μετάδοση κατά του πολέμου, το βράδυ της Δευτέρας, εμφανίστηκε χθες στο δικαστήριο της Μόσχας συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της. Κατ’ αρχάς της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (256 ευρώ) για το βίντεο που ανάρτησε κατά του πολέμου και μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν σαφές αν οι ρωσικές αρχές θα της απαγγείλουν πρόσθετες κατηγορίες με βάση τον δρακόντειο νόμο που απαγορεύει τα αντιπολεμικά συνθήματα. Οι ποινές σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να φθάσουν τα 15 χρόνια κάθειρξης. Η ίδια σε δηλώσεις της εμφανίστηκε εξουθενωμένη από τις πολύωρες ανακρίσεις, αλλά ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμπαράσταση. «Αυτές είναι πολύ δύσκολες στιγμές στη ζωή μου. Εχω να κοιμηθώ δυο μέρες», δήλωσε κατά την έξοδό της από το δικαστήριο. Ο νόμος αυτός υποχρέωσε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν τη φωτογραφία του πόστερ που κρατούσε η Οβσιανίκοβα θολή, ώστε να μη φαίνεται το σύνθημα «Οχι πόλεμος. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ σας λένε ψέματα». Ομως εκατομμύρια τηλεθεατές είδαν τη διαμαρτυρία σε ζωντανή μετάδοση, καθώς η Οβσιανίκοβα στάθηκε πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων και ξεδίπλωσε το πόστερ της.


Στο βίντεο που είχε ετοιμάσει εκ των προτέρων, η εργαζομένη του καναλιού είχε δηλώσει ότι αισθάνεται ντροπή «για τα ψέματα, για τη μετατροπή των Ρώσων τηλεθεατών σε ζόμπι».


Βάσει νόμου μπορεί να καταδικαστεί σε 15 χρόνια – Προξενική προστασία προσφέρει ο Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα προσφέρει προξενική προστασία μέσω της γαλλικής πρεσβείας στη Μόσχα στη Μαρίνα Οβσιανίκοβα, ότι θα κινηθεί διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου από τη Γαλλία στη δημοσιογράφο και ότι θα μιλήσει για το θέμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επόμενη συνομιλία τους. Προειδοποίηση προς τη Ρωσία να μην τιμωρήσει τη δημοσιογράφο για την άσκηση του δικαιώματος της ελευθερίας του λόγου απηύθυνε και ο ΟΗΕ.

Ζελένσκι: Πιο ρεαλιστικές πλέον οι θέσεις των διαπραγματευτών


Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του.


Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.

«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».


Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

Το Κίεβο αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της η Μόσχα αξιώνει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει επίσης ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση.

Ωστόσο φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli.


Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνδιάλεξη του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να δεσμευτεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».

Λαβρόφ: Δύσκολες συνομιλίες, αλλά υπάρχουν ελπίδες συμβιβασμού – «Νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων»


Δεν είναι εύκολες οι συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά υπάρχουν ελπίδες για την επίτευξη συνφωνίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη, προβάλλοντας παράλληλα πληθώρα αιτημάτων για την κατάπαυση του πυρός, πέρα από την ουδετερότητα της Ουκρανίας. Υποστήριξε μάλιστα ότι η ρωσική εισβολή συνιστά μια νέα παγκόσμια τάξη.


Σε συνέντευξή του στο ρωσικό ειδησεογραφικό κανάλι ΡΒΚ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ένα συμβιβασμό, παρότι είναι δύσκολες από πολλές απόψεις.

Τόνισε μάλιστα ότι η Μόσχα, πέρα από την κεντρική της απαίτηση περί ουδετερότητας του Κιέβου απαιτεί ακόμη από την Ουκρανία ελευθερία χρήσης κάθε γλώσσας (υπονοώντας διακρίσεις κατά των Ρωσόφωνων), ελευθερία έκφρασης των πολιτών, η ασφάλεια των πληθυσμών στην ανατολική Ουκρανία, και βεβαίως την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας. Πάντως επισήμανε ότι το θέμα της ουδετερότητας πλέον συζητείται σοβαρά από τις δύο πλευρές.

Ο κ. Λαβρόφ είπε επίσης ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν αφορά μόνο τις δύο χώρες αλλά όλο τον κόσμο, καθώς συνιστά τη μετάβαση σε μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων: «Δεν πρόκειται καθόλου για την Ουκρανία. Ή μάλλον, όχι τόσο για την Ουκρανία, αλλά για την παγκόσμια έννομη τάξη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή είναι μια νέα εποχή στη σύγχρονη ιστορία. Αντανακλά τη μάχη για το πώς θα μοιάζει η παγκόσμια τάξη».


Πρόσθεσε μάλιστα ότι η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία δεν μπορούσε να επιλυθεί ειρηνικά, γιατί η Δύση δεν το ήθελε.

Αποφάνθηκε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από την Ουάσιγκτον για να ελέγξει την αντιπαράθεση στην Ουκρανία.

Ο κ. Λαβρόφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει επαφές με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και αποδέχεται και τυχόν διαμεσολάβηση που πρότειναν το Ισραήλ και η Τουρκία, αλλά στη συνάντηση που ο ίδιος είχε στην Αττάλεια με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, δεν άκουσε κάτι διαφορετικό από όσα διακηρύττει το Κίεβο.
Κρεμλίνο: Αποδεκτή για την Ουκρανία μια ουδετερότητα τύπου Σουηδίας


Ως πιθανή λύση για την ουδετερότητα της Ουκρανίας, που απαιτεί η Μόσχα, χαρακτήρισε το ουδέτερο καθεστώς της Σουηδίας ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδεχόμενος ότι η ιδέα αυτή είναι ήδη στο τραπέζι.


Σε δηλώσεις του την Τετάρτη το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εξήγησε ότι η σουηδική εκδοχή της ουδετερότητας θα μπορούσε να είναι ένας αποδεκτός συμβιβασμός.

Επισημαίνεται ότι η Σουηδία δεν είναι μεν μέλος του ΝΑΤΟ, είναι δε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νωρίτερα, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι είπε ότι το Κίεβο πρότεινε τη δημιουργία μιας αυστριακής ή σουηδικής εκδοχής ενός αποστρατιωτικοποιημένου κράτους στην Ουκρανία.


Σε ερώτηση εάν το Κρεμλίνο θα ήταν ικανοποιημένο με αυτή την παραλλαγή της αποστρατιωτικοποίησης, ο κ. Πεσκόφ είπε πως «αυτή η επιλογή, η οποία πράγματι συζητείται τώρα, και η οποία μπορεί να θεωρηθεί ως ένας ασφαλής συμβιβασμός».

«Η κατάσταση γύρω από την Ουκρανία μπορεί να βελτιωθεί με την επίτευξη συμφωνιών στις συνομιλίες μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ποιος είναι ο Κινέζος ανταποκριτής που ακολουθεί τα ρωσικά στρατεύματα




Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση για 21η μέρα, εκτός από το μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων περιλαμβάνει και εκείνο της ενημέρωσης.


Tο Κρεμλίνο τάχθηκε εξ’ αρχής κατά των ανεξάρτητων ΜΜΕ, απειλώντας με ποινές φυλάκισης έως και 15 ετών όποιον μεταδώσει μια πληροφορία που το ίδιο θα αξιολογήσει ως fake news. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, πολλά ξένα ΜΜΕ αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία, ενώ κανένας ξένος ανταποκριτής -πλήν φυσικά των Ρώσων- δεν παρακολουθεί από κοντά τα ρωσικά στρατεύματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, έχει γίνει μια και μοναδική εξαίρεση για χάρη του Κινέζου ανταποκριτή, Lu Yuguang, που εργάζεται για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Phoenix TV. O Lu στις ανταποκρίσεις του εμφανίζεται δίπλα στα ρωσικά στρατεύματα που πολιορκούν τη Μαριούπολη και παίρνει συνεντεύξεις από Ρώσους στρατιώτες με φόντο τα άρματα μάχης.

Ο Lu φαίνεται μάλιστα ότι έχει αποκτήσει αποκλειστική πρόσβαση στη ρωσική πλευρά. Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του στις 2 Μαρτίου κατά τη διάρκεια του οποίου πήρε συνέντευξη από τον ηγέτη της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουλίσιν, με τον Κινέζο ανταποκριτή να λέει χαρακτηριστικά ότι «με την βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων, η πολιτοφυλακή απελευθέρωσε 40 περιοχές και η νίκη συνεχίζεται».




Παλιός γνώριμος των Ρώσων

Ο Lu είναι γνωστός δημοσιογράφος στην Κίνα και σύμφωνα με προφίλ του στον ιστότοπο του Phoenix TV είναι πρώην αξιωματικός του ναυτικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, ο οποίος έζησε στη Μόσχα για αρκετές δεκαετίες και κάλυψε αρκετά γεγονότα συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Τσετσενίας, όπου φέρεται να ενεργούσε υπό ρωσική στρατιωτική προστασία. Έχει λάβει πολλά βραβεία από τη ρωσική κυβέρνηση και τον στρατό για τα ρεπορτάζ του. Έχει δηλώσει μάλιστα ότι το πρακτορείο του διατηρεί καλές σχέσεις με προσωπικότητες των μυστικών υπηρεσιών στη Ρωσία.

Ο καθηγητής Στιβ Τσάνγκ, διευθυντής του Ινστιτούτου Soas China, σημείωσε ότι ο Lu θα μπορούσε να έχει αποκτήσει πρόσβαση μέσω της προσωπικής του σύνδεσης με τη Ρωσία ή λόγω της γενικής υποστήριξης της Κίνας προς την κυβέρνησή της.

«Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Το μόνο πράγμα που νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η Ρωσία δεν θα επέτρεπε σε κανέναν ξένο δημοσιογράφο να ενσωματωθεί με τις δυνάμεις της εκτός εάν ήταν σίγουρη ότι ο δημοσιογράφος αυτός θα παρουσίαζε την επιχείρηση με θετικό τρόπο. Το γεγονός ότι ο Lu ακολουθεί τις ρωσικές δυνάμεις δείχνει ότι τον γνωρίζουν αρκετά καλά ώστε να είναι σίγουροι ότι δεν θα έγραφε κάτι αρνητικό» αναφέρει ο ίδιος.

Η «θολή» στάση του Πεκίνου


Αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το Πεκίνο προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην συνεργασία που έχει με την Μόσχα και στην διεθνή κατακραυγή. Θέλει να εμφανίζεται ως ουδέτερο την ώρα που αρνείται να χαρακτηρίσει την επιχείρηση ως εισβολή ενώ στρέφει τα πυρά του σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Στο πεδίο της ενημέρωσης δεν δίστασε να υιοθετήσει τους αβάσιμους ισχυρισμούς περί κρυφών εργαστηρίων κατασκευής χημικών όπλων με την χρηματοδότηση των ΗΠΑ, ενώ αναπαρήγαγε τις φήμες που ήθελαν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να έχει εγκαταλείψει το Κίεβο.

Η πρόσβαση λοιπόν του Lu στα πεδία των συγκρούσεων και η οπτική του πάνω στα γεγονότα είναι εύλογο να εγείρουν ερωτήματα για το εύρος της συνεργασίας Μόσχας και Πεκίνου.

Ο άνθρωπος που βάζει σε τροχιά τις ελπίδες χιλιάδων αμάχων


Η Ρωσία σφίγγει τον κλοιό γύρο από την Ουκρανία για 21η μέρα στοχεύοντας τις στρατηγικής σημασίας πόλεις – λιμάνια του νότου όπως είναι η Χερσώνα που έχει ήδη καταληφθεί, η Μαριούπολη που βρίσκεται υπό πολιορκία, ενώ και η Οδησσός που μπήκε τις τελευταίες ώρες στο «κάδρο» των ρωσικών επιθέσεων.


Μέσα σε αυτή την εμπόλεμη κατάσταση, οι Ουκρανοί ψάχνουν τρόπους προκειμένου να μεταφέρουν αμάχους σε ασφαλή σημεία, στρατεύματα στην πρώτη γραμμή της μάχης, ανθρωπιστική βοήθεια στους πολιορκιμένους και αλλά και εμπορεύματα προς τη δυτική Ευρώπη, ώστε να στηριχθεί η όποια παραγωγή της χώρας έχει μείνει ακόμη όρθια. Σ’ αυτή τη μάχη, πολύτιμος σύμμαχος αποδεικνύεται το μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ουκρανίας, με το δύσκολο έργο λειτουργίας του να αναλαμβάνει ο 37χρονος Ολεξάντρ Καμίσιν.JACK GARLAND/BBC

Πρώην λογιστής και επιχειρηματίας, ο Καμίσιν είναι τώρα ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη χώρα. Σε λίγες εβδομάδες από επικεφαλής του σιδηροδρομικού τομέα, που είχε ως στόχο την μεταρρύθμισή του, ο Καμίσιν έγινε διευθυντής επιχειρήσεων εν καιρώ πολέμου. Ο ίδιος δεν έχει δει τη γυναίκα του και τους δύο γιους του από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες καθώς μετακινείται συνεχώς. Προσπαθεί από τη μία να αποφύγει τους Ρώσους και από την άλλη να εποπτεύει τις διαδικασίες και να ενημερώνει συνεχώς το Κίεβο.

Το BBC τον εντόπισε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό την ώρα που βρισκόταν σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες. «Χτυπούν τις ράγες και τους σταθμούς καθημερινά. Οι άνθρωποί μας ρισκάρουν τη ζωή τους, βρίσκονται υπό βομβαρδισμό, αλλά συνεχίζουν να σώζουν ανθρώπους», λέει ο Καμίσιν ο οποίος εκτιμά ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί σε ασφαλές σημείο με τα τρένα, ενώ 33 εργαζόμενοι του έχουν χάσει την ζωή τους την ώρα του καθήκοντος.


«Όλοι οι άνθρωποι στην Ουκρανία ήταν επιχειρηματίες, αγρότες και όλα τα άλλα επαγγέλματα πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Τώρα όλοι οι άνθρωποι στην Ουκρανία ασχολούνται με τον πόλεμο» περιγράφει ενώ παράλληλα επικοινωνεί με τον Πολωνό υπουργό υποδομών προκειμένου να δημιουργηθεί μια εμπορική διέξοδος εξαγωγών της Ουκρανίας προς την Πολωνία. «Αντί για τα λιμάνια πηγαίνουμε δυτικά. Έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση της παραγωγής από την ανατολή στη δύση. Έτσι μπορούμε να μετακινήσουμε ανθρώπους, ίσως μηχανήματα για να ξεκινήσουμε νέα παραγωγή στη δύση» εξηγεί.


REUTERS/Bernadett Szabo

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα εν μέσω πολέμου με τον ίδιο να ζητά από τη Δύση να πράξει περισσότερα για να στηρίξει την Ουκρανία με την αποστολή στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθειας. «Θα επισκευάσουμε τις γραμμές μόλις σταματήσουν τα πυρά. Θα κρατήσουμε τα τρένα εν κινήσει όσο μπορούμε. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για εμάς» είναι τα τελευταία λόγια του λίγο πριν επιβιβαστεί μέσα στη νύχτα σε ένα συρμό με άγνωστη κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο