Κορωνοϊός: 21.121 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 54 θάνατοι και 365 διασωληνωμένοι




Σε 21.121 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, ανακοινώθηκαν 54 θάνατοι. Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 365 ασθενείς.

Έξι εκατ. νεκροί από COVID-19 παγκοσμίως


Εξι εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από την COVID-19, από την αρχή της πανδημίας, τον Δεκέμβριο του 2020, μέχρι σήμερα. Το νέο «μαύρο ορόσημο» της υγειονομικής κρίσης καταγράφηκε από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς που παρακολουθεί ενδελεχώς την εξέλιξή της.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο αριθμός και μόνον των ανθρώπων που χάθηκαν θα πρέπει να μας κρατάει σε διαρκή επαγρύπνηση παρά την ύφεση της πανδημίας και την επιθυμία των πολιτών για άρση όλων των περιοριστικών μέτρων. Είναι μία ζοφερή υπενθύμιση, πολύτιμη σε μία περίοδο όπου ξαναρχίζουν οι ταξιδιωτικές μετακινήσεις, πετάμε τις μάσκες και επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Υποχωρεί ο αριθμός των διασωληνωμένων

Ενισχύεται μέρα με τη μέρα η εκτίμηση ότι πλέον ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αντιστοιχεί με την εξέλιξη των πιο σκληρών δεικτών της πανδημίας, ως αποτέλεσμα των χαρακτηριστικών του στελέχους «Ομικρον» που φαίνεται να είναι πιο ήπιο σε σχέση με προηγούμενα στελέχη και του εμβολιασμού του πληθυσμού.


Ενώ οι νέες διαγνώσεις παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα και το ποσοστό θετικότητας δεν παρουσιάζει σημαντική μείωση, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ υποχωρεί με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό.
Ακόμα και ήπια νόσηση μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση και ατροφία του εγκεφάλου

Αλλαγές στον εγκέφαλο, όπως συρρίκνωση και ατροφία, μπορεί να προκαλέσει ο κορωνοϊός, όπως προκύπτει από έρευνα Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι βρήκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου ασθενών πριν και μετά τη λοίμωξη από Covid-19.

Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη που συγκρίνει τους εγκεφάλους των ασθενών πριν και μετά τη νόσο. Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμη και μετά από μία ήπια νόηση, ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου εμφανίζει συχνά μια μικρή συρρίκνωση, με λιγότερη φαιά ουσία ιδίως στις περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού που σχετίζονται με την όσφρηση και τη μνήμη. Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο αυτές οι αλλαγές είναι μόνιμες ή αναστρέψιμες -έστω εν μέρει- μετά από ένα χρονικό διάστημα.

Έρευνα: Διαφορές σε 23 γονίδια εξηγούν γιατί μερικοί αρρωσταίνουν βαριά, ενώ άλλοι είναι ασυμπτωματικοί



Η μεγαλύτερη στο κόσμο διεθνής μελέτη για τις γενετικές αιτίες τις βαριάς COVID-19, η οποία συμπεριέλαβε περισσότερους από 57.000 ανθρώπους, έφερε στο φως νέους γενετικούς παράγοντες κινδύνου και βιολογικούς μηχανισμούς που εξηγούν καλύτερα γιατί ορισμένοι άνθρωποι που μολύνονται από τον κορωνοϊό, εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα, ενώ άλλοι όχι.


Η ανακάλυψη ενισχύει την επιστημονική κατανόηση ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο διακριτοί παράγοντες που προδιαθέτουν έναν άνθρωπο για δυνητικά θανατηφόρα COVID-19: αφενός η αποτυχία να ελεγχθεί ο πολλαπλασιασμός του κορονοϊού μέσα στον οργανισμό του και αφετέρου η αυξημένη τάση για φλεγμονή και πήξη του αίματος του ασθενούς λόγω και γενετικών παραγόντων.

Εντοπίστηκαν 16 νέες γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με τη σοβαρή COVID-19, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε επτά που ήδη ήσαν γνωστές, ανεβάζοντας πλέον σε 23 τον συνολικό αριθμό των γνωστών γονιδιακών παραλλαγών που εμπλέκονται στη βαριά νόσηση μετά από λοίμωξη με κορωνοϊό. Μερικοί από αυτούς τους γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για «στόχευση» από φάρμακα, αφορούν την πήξη του αίματος, την ανοσιακή απόκριση και την ένταση της φλεγμονής. Ελπίζεται ότι η ανακάλυψη θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης για τις μελλοντικές προσπάθειες των επιστημόνων να βρουν νέες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπείες.

Με… μέτρο θα πέσουν οι μάσκες εντός κλειστών χώρων

Το πρώτο βήμα για τη χαλάρωση ενός εκ των μέτρων που χαρακτηρίζουν την πανδημία COVID-19 έγινε. Από το Σάββατο η χρήση μάσκας προσώπου σε εξωτερικούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική. Η χαλάρωση αυτού του μέτρου συνοδεύεται με μία ισχυρή σύσταση των ειδικών για χρήση μάσκας όταν επικρατεί συνωστισμός, καθώς και από άτομα που ανήκουν σε ομάδες πληθυσμού με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και από ανεμβολίαστους. Oπως άλλωστε αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες, «το μήνυμα “πετάμε τις μάσκες” είναι λάθος».

Το επόμενο διάστημα και ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας της πανδημίας αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση και για τη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με διαβάθμιση κινδύνου. Για παράδειγμα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να «αποχωριστούμε» τη μάσκα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπου επικρατεί συνωστισμός και δεν αερίζεται ο χώρος ή στα σούπερ μάρκετ, ενώ αντίθετα θα είναι πιο εύκολη μία χαλάρωση της χρήσης της σε έναν εργασιακό χώρο με λίγους –εμβολιασμένους– εργαζομένους και με ανοιχτά παράθυρα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο