Για 8η Μέρα μένεται ο πόλεμος στην Ουκρανία-Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια


Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας έχουν καταλάβει το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.

"Το επιχειρησιακό προσωπικό παρακολουθεί την κατάσταση των αντιδραστήρων", ανέφεραν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πρόσθεσαν ότι οι προσπάθειες για τη διασφάλιστη της λειτουργίας ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας.

Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στην κεντρική Ουκρανία, χτυπήθηκε σήμερα Παρασκευή (04/03) κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του ρωσικού στρατού, ενώ ο πόλεμος μαίνεται για 9η συνεχή μέρα.

Το χτύπημα προκάλεσε πυρκαγιά, πάντως η ασφάλεια της εγκατάστασης είναι «εγγυημένη», σύμφωνα με το Κίεβο, που κατηγόρησε τη Μόσχα για «πυρηνική τρομοκρατία».

Φωτιά σε τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου στη ΖαπορίζιαΦωτιά σε τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια ZAPORIZHZHIA NUCLEAR POWER PLANT / AP IMAGES
Δείτε το Βίντεο:



«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.


«Η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού είναι εγγυημένη πλέον. Σύμφωνα με στελέχη του εργοστασίου, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο όπου εκπαιδεύονταν υπάλληλοι και σε εργαστήριο», καθησύχασε αργότερα μέσω Facebook ο Ολεξάντρ Στάρουχ, οι διοικητής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Ζαπορίζια. Διευκρίνισε ότι πυροσβέστες μπόρεσαν να φθάσουν επιτόπου.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η φωτιά κατασβέστηκε, ενώ εκπρόσωπός της κατήγγειλε λίγο αργότερα πως ρωσικά στρατεύματα εμπόδισαν πυροσβέστες να πάνε στο εργοστάσιο.


Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι την 24η Φεβρουαρίου, είχαν ξεσπάσει μάχες γύρω από το άλλοτε πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου. Ο χώρος αυτός βρίσκεται πλέον στα χέρια των ρωσικών στρατευμάτων.
Έσβησε η φωτιά

Κατασβέστηκε, από τους πυροσβέστες που έφθασαν νωρίτερα τα ξημερώματα της Παρασκευής και άρχισαν να επιχειρούν επιτόπου, η φωτιά που είχε ξεσπάσει εξαιτίας ρωσικού βομβαρδισμού σε μέρος των εγκαταστάσεων του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας.

Η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και «εξουδετερώθηκε στις 06:20», διευκρίνισε η ουκρανική υπηρεσία μέσω Facebook.

Πώς ξέσπασε η φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια τυλίχτηκε στις φλόγες τα ξημερώματα της Παρασκευής (04/03) έπειτα από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού, έκαναν γνωστό ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, ο Αντρίι Τουζ, και ο δήμαρχος της κοντινής πόλης Ενεργκοντάρ, ο Ντμίτρο Ορλόφ.

«Έπειτα από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων εναντίον του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, εκδηλώθηκε πυρκαγιά», ανέφερε ο Αντρίι Τουζ σε βίντεο που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της εγκατάστασης στην πλατφόρμα Telegram.

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές.

Είπε ότι έχει ξεσπάσει ήδη πυρκαγιά και προειδοποίησε ότι εάν σημειωθεί έκρηξη στην εγκατάσταση, τα πράγματα θα είναι δέκα φορές χειρότερα από ό,τι στο Τσερνόμπιλ, όπου εκτυλίχθηκε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απαίτησε οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να παύσουν πυρ αμέσως, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να επέμβουν στο εργοστάσιο και να στήσουν περίμετρο ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονται μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Ο αιρετός δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε κάποιον απολογισμό.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό πως ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την προσπάθειά του να καταλάβει την εγκατάσταση και ότι είχε αναπτύξει στην περιοχή πολλά άρματα μάχης.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πλέον εισέλθει στην ένατή της ημέρα.
Τι ισχύει για τα επίπεδα ραδιενέργειας

Το επίπεδο ραδιενέργειας στην εγκατάσταση, που μετράει έξι αντιδραστήρες και παρέχει μεγάλο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνει η χώρα, παραμένει αμετάβλητο, διαβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), σύμφωνα με τον οποίο δεν χτυπήθηκε κανένας αντιδραστήρας.

Λίγο πιο πριν, ο ΔΟΑΕ απηύθυνε επείγουσα έκκληση «να σταματήσει η χρήση βίας» στο πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον «του πολύ σοβαρού κινδύνου εάν χτυπηθούν οι αντιδραστήρες».

Νωρίτερα, Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι καταγράφονται αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια (κεντρικά) — όπου, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, «χτυπήθηκε μονάδα» από ρωσικά πυρά και μέρος της εγκατάστασης βρίσκεται στις φλόγες.

Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο εκπρόσωπο της ουκρανικής εγκατάστασης, είχε μεταδώσει πως το αντιληπτό επίπεδο ραδιενέργειας στον χώρο όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, παραμένει αμετάβλητο.

Ζελένσκι: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι ήθελε να επαναληφθεί το Τσερνόμπιλ

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία–, μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια από ρωσικά στρατεύματα.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Ουκρανία μετράει δεκαπέντε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Αν εκραγεί κάποιος, θα είναι το τέλος των πάντων. Το τέλος της Ευρώπης. Θα πρέπει να εκκενωθεί η Ευρώπη», συνέχισε.

«Μόνο το να αναλάβει άμεσα δράση η Ευρώπη θα μπορέσει να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα. Πρέπει να αποτραπεί ο κίνδυνος η Ευρώπη να πεθάνει εξαιτίας πυρηνικής καταστροφής», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μετά τη συνδιάλεξη του κ. Μπάιντεν με τον κ. Ζελένσκι πως ο αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με τον ουκρανό ομόλογό του, καλώντας τη Ρωσία να «σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητά της στην περιοχή» του εργοστασίου και «να επιτρέψει την πρόσβαση στους πυροσβέστες και στα σωστικά συνεργεία».

Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε επίσης ότι κατά τις πληροφορίες που διαθέτει δεν καταγράφεται αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη Ζαπορίζια.



Χωρίς τέλος οι βομβαρδισμοί στην Ουκρανία - «Περικυκλωμένη» η Μαριούπολη, δέχεται σφυροκόπημα


Καμία πρόθεση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία δεν φαίνεται να έχει η Μόσχα, αφού σήμερα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι βομβαρδισμοί σε πολλές μεγάλες πόλεις της δοκιμαζόμενης χώρας.

Η Μαριούπολη, η πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία, παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίσταται σφοδρά πλήγματα, αναφέρεται σε επικαιροποιημένη αναφορά των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας. «Η Μαριούπολη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά έχει πιθανόν περικυκλωθεί από ρωσικές δυνάμεις», σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. «Οι αστικές υποδομές της πόλης υφίστανται σφοδρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις», προσθέτει.

Τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην ουκρανική πόλη-λιμάνι Μικολάγιφ στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο ο κυβερνήτης της επαρχίας Βιτάλι Κιμ επεσήμανε ότι μαίνονται μάχες σε κάποιες περιοχές της πόλης.



Υπό τον έλεγχο της Μόσχας βρίσκεται εδώ και μερικές ώρες και το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια όπου είχε ξεσπάσει νωρίτερα πυρκαγιά από τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων.


Σαράντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ρωσικό πλήγμα εναντίον δύο σχολείων και κατοικιών στην ουκρανική πόλη Τσερνίχιφ χθες Πέμπτη, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Στις εικόνες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η υπηρεσία διάσωσης της επαρχίας διακρίνεται καπνός να υψώνεται από τα κατεστραμμένα διαμερίσματα. Συντρίμμια είναι σκορπισμένα στο έδαφος και οι διασώστες απομακρύνουν πτώματα.

Όμως οι επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης ανεστάλησαν σήμερα λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών.





Τον τόνο ενός δράματος δίχως τέλος έδωσε χθες ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε διάγγελμά του δήλωσε ψυχρά ότι «η επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου» και διαμήνυσε σε απειλητικό τόνο «κανείς δεν θα μας απειλήσει».


«Όλοι οι στόχοι που τέθηκαν επιτυγχάνονται με επιτυχία, η Ρωσία πολεμά τους ‘‘νεοναζί’’, οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες» είπε με κυνικό ύφος, μην αφήνοντας καμία αμφιβολία ότι η εισβολή θα συνεχιστεί. Και πολύ περισσότερο, ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε στο διάγγελμά του δεν άφηνε το παραμικρό παράθυρο να κάνει αποδεκτή την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, να συναντηθούν για απευθείας συνομιλίες.

Άλλωστε ο νέος γύρος συνομιλιών των αντιπροσωπειών συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί στις αρχές της εβδομάδας, κάτι που σημαίνει ότι ο δίαυλος παραμένει μεν ανοιχτός, αλλά ο πόλεμος δεν έχει ακόμα ορατό τέλος.




Τα όσα συνέβησαν τη νύχτα το επιβεβαιώνουν. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είχαν επίκεντρο την πόλη Ζαπορίζια, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη. Πιθανόν να πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Μόσχας ότι θα επιχειρήσει να ελέγξει κάθε τι που έχει να κάνει με παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο «ακύρωσης οποιασδήποτε απειλής εναντίον της Ρωσίας», όπως συχνά λένε οι αξιωματούχοι των δυνάμεων εισβολής, όταν αιτιολογούν την πολεμική επιχείρηση.





Στα άλλα μέτωπα οι επιχειρήσεις συνεχίζονται με σφοδρότητα και ενώ οι δυνάμεις υπεράσπισης του Κιέβου ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, αυτό της εισβολής αρμάτων στην πόλη για τον πλήρη έλεγχό από τους Ρώσους. Στα νότια και τα Ανατολικά της χώρας, το κυριότερο θέατρο μαχών έχει στηθεί στη Μαριούπολη, τον τελευταίο θύλακα που δεν ελέγχουν οι Ρώσοι στη γραμμή από την Κριμαία και το πάνω μέρος της Αζοφικής θάλασσας. Οι μάχες συνεχίζονται και στο Χάρκοβο.


Διογκώνεται το προσφυγικό κύμα

Ήδη, το προσφυγικό κύμα από την Ουκρανία διογκώνεται με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να φεύγουν από τις εστίες τους, ενώ το μόνο για το οποίο συμφώνησαν οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών στις χθες διαπραγματεύσεις στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας ήταν να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε τοποθεσίες όπου μαίνονται οι σκληρές μάχες.

Περίπου 624.500 άνθρωποι έχουν περάσει από την Ουκρανία στην Πολωνία από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η πολωνική συνοριοφυλακή.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι χθες περίπου 99.200 άνθρωποι εισήλθαν στη χώρα και ότι σήμερα μέχρι τις 0800 GMT είχαν εισέλθει 25.200.

Παράλληλα, η Σλοβακία έχει καταγράψει 90.329 ανθρώπους που πέρασαν το σύνορό της από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Το προηγούμενο 24ωρο μέχρι σήμερα το πρωί 11.279 άνθρωποι είχαν περάσει από την Ουκρανία στη Σλοβακία, παρόμοιος δηλαδή αριθμός με τις προηγούμενες μέρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.





Συνεχίζονται οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στη χώρα μας αλλά μέχρι στιγμής ο αριθμός είναι περιορισμένος, όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος τόνισε, ότι «συνδυάζουμε τον ανθρωπισμό με τα μέτρα ασφαλείας της πατρίδας μας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το τελευταίο 24ωρο (3/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 515 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Αναλυτικά:


Από τον Προμαχώνα: 430

Από Ευζώνους: 5

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 18

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 57 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 5.

Συνολικά από την έναρξη του πολέμου στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 2.704 Ουκρανοί πρόσφυγες.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε σχετικά με το θέμα: «Είμαστε σε στενή συνεργασία με την πρεσβεία της Ουκρανίας και διευκολύνουμε όλους τους Ουκρανούς πολίτες που έρχονται. Δεν αποκλείεται να αυξηθεί ο αριθμός τους και να έχουμε σοβαρές προσφυγικές ροές. Μέχρι στιγμής ο αριθμός είναι περιορισμένος. Έχουμε πλήρη και οργανωμένη εικόνα. Κρατάμε τα πάντα, όλα τα στοιχεία, ώστε να κάνουμε πράξη και την ασφάλεια της Ελλάδας. Γιατί πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που οργανώνει τις κατάλληλες δομές φιλοξενίας, εφόσον χρειαστούν. Συνδυάζουμε τον ανθρωπισμό με τα μέτρα ασφαλείας της πατρίδας μας».




Νεκρός από πυρά Ρώσων ο προπονητής της ομάδας Νέων της Σαχτάρ




Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα θύματα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της Σαχτάρ Ντόνετσκ, Σερκέι Πάλκιν, ο προπονητής της ομάδας Νέων του ουκρανικού συλλόγου, έπεσε νεκρός την Τετάρτη (02/03) χτυπημένος από ρωσικά πυρά.


«Ένα μέλος μας σκοτώθηκε χθες. Προπονητής στην ομάδα Νέων. Μία σφαίρα τον σκότωσε. Η Ρωσία σκοτώνει Ουκρανούς, σταματήστε αυτή την τρέλα. Δεν μπορείτε να παραμείνετε σιωπηλοί, γιατί θα είναι προσωπική ήττα για τον καθένα και θα τη θυμούνται οι μελλοντικές γενιές. Αυτή η ήττα δεν θα μπορεί να διαγραφεί από την παγκόσμια ιστορία. Και ο καθένας από εσάς θα είναι ένοχος και υπεύθυνος για τα εγκλήματα που διαπράττονται», δήλωσε ο Πάλκιν, απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες, στις διοικήσεις και στους ποδοσφαιριστές των ρωσικών ομάδων.

«Όχι στον πόλεμο» φώναξαν δημοσιογράφοι ρωσικού καναλιού πριν «πέσει μαύρο» από τον Πούτιν 


Με τον δικό τους τρόπο αποφάσισαν να κλείσουν οριστικά το πρόγραμμα του ρωσικού καναλιού «TV Rain», οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί του, μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου να «πέσει μαύρο», στο τηλεοπτικό δίκτυο.


Την περασμένη Τρίτη η ρωσική γενική Eισαγγελία αποφάσισε να τερματίσει τη λειτουργία του σταθμού, καθώς όπως ανέφερε μετέδιδε «ψευδείς ειδήσεις» σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι δημοσιογράφοι του καναλιού είχαν εκφράσει από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία την αντίθεσή τους στις ενέργειες του Ρώσου προέδρου.

Μάλιστα κάποιοι, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, καθώς φοβούνται για την ασφάλειά τους.

Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας είχε ήδη μπλοκάρει από την αρχή της εβδομάδας τη μετάδοση του «TV Rain», έτσι δημοσιογράφοι και τεχνικοί μετέδωσαν την τελευταία ζωντανή εκπομπή μέσω του YouTube. Στο τέλος συγκεντρώθηκαν όλοι στο κεντρικό στούντιο και φώναξαν «όχι στον πόλεμο». Στη συνέχεια μάλιστα έβαλαν να παίξει η «Λίμνη των Κύκνων», όπως έκαναν το 1991 οι σοβιετικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αντί να δείχνουν τον πόλεμο.




Το πριν και το μετά της ρωσικής εισβολής (χάρτες και εικόνες)




Βομβαρδισμένα κτήρια και κατεστραμμένες γέφυρες, ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν και ουκρανικές δυνάμεις που αντιστέκονται, αντίπαλα πυρά και αλληλοκατηγορίες έρχονται να συνθέσουν το εμπόλεμο σκηνικό εντός των συνόρων της Ουκρανίας έπειτα από οχτώ ημέρες πολέμου.


Η σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων ημερών, από την σκοπιά των στρατιωτικών σχεδιασμών της Ρωσίας, είναι η κατάληψη της πόλης της Χερσώνας στον ουκρανικό νότο, όπου διεξάγονταν σκληρές μάχες τα περασμένα 24ωρα.

Όπως φαίνεται μάλιστα στον σχετικό χάρτη που παρουσιάζουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν την τελευταία εβδομάδα επεκταθεί (χωρίς ωστόσο να έχουν αποκτήσει προς το παρόν τον έλεγχο όλων των πόλεων) από τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προς τη Μαριούπολη, τη Μελιτόπολη και τη Χερσώνα, και εάν συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό σε λίγες ημέρες θα έχουν φτάσει στην Οδησσό, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση το επόμενο διάστημα να δούμε και ανατροπές ή νέες εντάσεις σε εδάφη της νότιας Ουκρανίας που παρουσιάζονται σήμερα υπό ρωσικό έλεγχο.

Ο χάρτης, όπως έχει διαμορφωθεί έπειτα από οχτώ ημέρες πολέμου, επιβεβαιώνει το σενάριο που ήθελε τη Ρωσία να επιχειρεί να ενώσει τις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές στα ανατολικά με την Κριμαία και εν συνεχεία με την Οδησσό. Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, τότε η Ρωσία θα ελέγχει ολόκληρη την ουκρανική ακτογραμμή από την Αζοφική Θάλασσα έως και τα δυτικά της Κριμαίας.

Πηγή: Institute for the Study of War – American Enterprise Institute –The New York Times


Βορειότερα πάντως εντός της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, πλέον, έπειτα από πολυήμερους βομβαρδισμούς, μετράει τις πληγές του. Ενδεικτικό της έκτασης του ρωσικού σφυροκοπήματος, και το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα σημειώθηκαν εκρήξεις σε τουλάχιστον επτά διαφορετικά σημεία της πόλης. Πηγή: the New York Times

Η ένταση των ρωσικών πληγμάτων βρίσκεται πλέον «αποτυπωμένη» πάνω και σε κάποια από τα πιο εμβληματικά κτήρια της ουκρανικής πόλης που καταστράφηκαν, με τις φωτογραφίες του «πριν» και του «μετά» να σοκάρουν. Ο λόγος για κτήρια όπως είναι εκείνα της τοπικής διοίκησης, του τοπικού πανεπιστημίου και των κεντρικών γραφείων της αστυνομίας. Σημειωτέων ότι στο Χάρκοβο έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες και δεκάδες άμαχοι, όπως καταγγέλεται.

polemos-stin-oykrania-to-prin-kai-to-meta-tis-rosikis-eisvolis-chartes-kai-eikones2

polemos-stin-oykrania-to-prin-kai-to-meta-tis-rosikis-eisvolis-chartes-kai-eikones3 polemos-stin-oykrania-to-prin-kai-to-meta-tis-rosikis-eisvolis-chartes-kai-eikones4



Πέρα από τα κατεστραμμένα κτήρια, υπάρχουν βέβαια και κατεστραμμένες γέφυρες: στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία και στην περιοχή του Τσέρνιγιβ ή Τσερνίχιβ που βρίσκεται επίσης βόρεια. Λέγεται μάλιστα πως κάποιες από τις εν λόγω γέφυρες τις κατέστρεψαν οι ίδιοι οι Ουκρανοί προκειμένου να ανακόψουν την πορεία των χερσαίων δυνάμεων του αντιπάλου.



Εάν εξαιρέσει κανείς τις σκληρές μάχες που εκτυλίσσονται στον ουκρανικό νότο, το άλλο μεγάλο πολεμικό μέτωπο αυτήν την στιγμή είναι εκείνο του βορρά, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν προελάσει και εκεί (κάποιες μπαίνοντας στα εδάφη της Ουκρανίας από τη Λευκορωσία), επεκτείνοντας μέρα με τη μέρα την παρουσία τους και φτάνοντας στα προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας του Κιέβου όπου οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται, εν μέσω σεναρίων πια τα οποία θέλουν ακόμη και τους Λευκορώσους να επιχειρούν εισβολή.
polemos-stin-oykrania-to-prin-kai-to-meta-tis-rosikis-eisvolis-chartes-kai-eikones6



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη