Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη - Ανησυχία για ορφανά εγκλωβισμένα σε σανατόριο


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για 25η ημέρα, με τις μάχες στα ουκρανικά εδάφη να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.



Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται για ακόμη μια ημέρα η Μαριούπολη, που από τις πρώτες ημέρες της εισβολής δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, ενώ ο τραγικός απολογισμός των άμαχων, σύμφωνα με πληροφορίες, διογκώνεται συνεχώς.

Η προσοχή έχει στραφεί σε σανατόριο της Μαριούπολης, όπου ομάδα 19 παιδιών, στην πλειονότητά τους ορφανά, βρίσκονται "σε μεγάλο κίνδυνο", εγκλωβισμένα, δήλωσαν συγγενείς τους και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 4 έως 17 ετών, στάλθηκαν σε αυτήν την κλινική παίδων που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση.

Πλέον βρίσκονται "σε μεγάλο κίνδυνο", καθώς οι κηδεμόνες τους δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω λόγω των μαχών σε αυτή την πόλη που βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Αλεξέι Βολοστσούκ.

Ο ίδιος κατέφυγε μέσα στο σανατόριο, πριν αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πολιορκημένη πόλη που υποφέρει από έλλειψη νερού, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και όπου σχεδόν όλες οι επικοινωνίες είναι κομμένες.

Όταν έφθασε στη Ζαπορίζια την Παρασκευή, ο Βολοστσούκ δήλωσε ότι τα παιδιά ζουν σε παγωμένα υπόγεια και δεν έχουν πλυθεί εδώ και δύο και πλέον εβδομάδες, καθώς ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν κοντά στην κλινική τις τελευταίες ημέρες.

"Δεν υπάρχει θέρμανση, κάνει κρύο. Ένα από τα κοριτσάκια, ηλικίας περίπου οκτώ ετών, μου έδειξε μια πληγή στο πρόσωπό της που προκλήθηκε από το κρύο". Όπως δήλωσε, ένας "ηρωικός" πνευμονολόγος, ένας μάγειρας και δύο νοσοκόμες φροντίζουν τα παιδιά, ενώ η τοπική αστυνομία τους πηγαίνει το φαγητό, που μαγειρεύεται έξω, σε μια φωτιά, κοντά στο κτίριο του σανατόριου.

Αλλά τα τρόφιμα μπορεί να τελειώσουν γρήγορα και να υπάρξει έλλειψη, δήλωσε.

Μία από τις κηδεμόνες, η Όλγα Λοπατκίνα, διευθύντρια μαζί με τον σύζυγό της ενός ιδιωτικού ορφανοτροφείου στο Ουγκλεντάρ, 100 χλμ βόρεια της Μαριούπολης, διηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τον Ιανουάριο έστειλε στο σανατόριο έξι από τα παιδιά της, ηλικίας 6 έως 17 ετών.

Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, η ίδια εγκατέλειψε την πόλη της με τα υπόλοιπα παιδιά για να φτάσουν στη Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, στη συνέχεια στην Ουγγαρία πριν φτάσουν τελικά στη Γαλλία. Προσπαθεί απεγνωσμένα τα παιδιά που έμειναν πίσω στη Μαριούπολη να πάνε κοντά της.

Όμως οι κάτοικοι μπορούν να φύγουν από την πόλη μόνο με τα δικά τους αυτοκίνητα. Στη Γενεύη, το φιλανθρωπικό ίδρυμα Stop TB δηλώνει "φοβερά ανήσυχο" για αυτά τα παιδιά.

Το ίδρυμα που μάχεται κατά της φυματίωσης θα ήθελε τα παιδιά να γίνουν δεκτά σε άλλες χώρες, αλλά "το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι να τα βγάλουμε από εκεί", εξηγεί στο AFP η εκτελεστική του διευθύντρια Λουτσίκα Ντιτίου, λέγοντας ότι είναι "σε απόγνωση".

"Είναι ορφανά… τα πιο ευάλωτα", αναστενάζει. Με μια σκέψη για τους τέσσερις ενήλικες που έχουν εγκλωβιστεί μαζί τους, προσθέτει: "Δεν τολμώ να φανταστώ πώς μπορεί να είναι να είσαι εγκλωβισμένος με 19 παιδιά σε ένα υπόγειο χωρίς νερό ή φαγητό".

Χιλιάδες Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα την τελευταία ημέρα

Συνολικά 6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Σάββατο τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, ανακοίνωσε ανώτερος αξιωματούχος -- πολύ λιγότεροι από αυτούς που κατάφεραν να διαφύγουν την προηγούμενη ημέρα.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, δήλωσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ότι 4.128 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη Μαριούπολη.

Την Παρασκευή, 9.145 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από πόλεις σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
228 νεκροί στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά

Οι αρχές της πόλης του Κιέβου ανακοίνωσαν σήμερα ότι 228 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πρωτεύουσα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά. Άλλοι 912 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, πρόσθεσε η δημοτική αρχή του Κιέβου σε ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο τα στοιχεία για τα θύματα.

"Βόμβα" των ΗΠΑ: Πρόταση στην Τουρκία να δώσουν τους S400 στην Ουκρανία - Αντάλλαγμα τα αμερικανικά F35

Πληροφορία που αν επαληθευτεί θα φέρουν ένα τσουνάμι εξελίξεων ακόμα και στην ελληνοτουρκικές σχέσεις κάνει το γύρο των social media τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφόρηση που επικαλείται ο συντάκτης των New York Times, Nτέιβιντ Σάνγκερ οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει, προς το παρόν ανεπίσημα, την προτροπή στην Τουρκία να δώσει τους πυραύλους S-400 στην Ουκρανία έτσι ώστε να αυξηθεί κατακόρυφα η αμυντική της ικανότητα στη ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Η αγορά των εν λόγω (αντιαεροπορικών) πυραύλων, ρωσικής κατασκευής, από την Τουρκία είχε προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, και κυρίως στις ΗΠΑ που επέβαλλαν στην Τουρκία μία σειρά από κυρώσεις. Μία από αυτές ήταν ότι η χώρα αποκλειόταν από το νέο πρόγραμμα των μαχητικών αεροπλάνων F-35.



Σε περίπτωση όμως, πάντα κατά τον Σάνγκερ, που η Τουρκία αποδεχθεί το αίτημα των ΗΠΑ για την παραχώρηση των S-400 στην Ουκρανία, θα ανοίξει το δρόμο να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα των F-35 σαν να μην συνέβη τίποτα στο παρελθόν.

Πιθανή αγορά F-35 βέβαια από την πλευρά της Τουρκίας θα προκαλέσει συναγερμό στην Ελλάδα η οποία μέχρι στιγμής ήξερε ότι η γειτονική χώρα δεν θα μπορέσει να προμηθευτεί αυτό το προηγμένο όπλο.

Παράλληλα, αν πράγματι αυτή η προτροπή των ΗΠΑ ισχύει, οι Τούρκοι μπαίνουν σε μεγάλο δίλημμα. Τυχόν παραχώρηση των S-400 στην Ουκρανία σημαίνει ρήγμα στις σχέσεις τους με τη Μόσχα την οποία ο Ερντογάν διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού τα τελευταία χρόνια.

Κίνα: Ολοένα πιο "εξωφρενικές" οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Ανώτερο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκρινε χθες Σάββατο ότι οι κυρώσεις που επιβάλλουν δυτικές χώρες στη Ρωσία εξαιτίας της επίθεσής της εναντίον της Ουκρανίας είναι ολοένα πιο «εξωφρενικές».

Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ σημείωσε επίσης την άποψη της Μόσχας σχετικά με το NATO, ότι δηλαδή η ατλαντική συμμαχία δεν θα έπρεπε να επεκτείνεται προς ανατολάς, βάζοντας τη Ρωσία, πυρηνική δύναμη, «στη γωνία».

Η Κίνα έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να καταδικάσει τη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, ή να τη χαρακτηρίσει εισβολή, μολονότι εκφράζει βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο. Το Πεκίνο εναντιώνεται στις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες θεωρεί μονομερείς και χωρίς έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας γίνονται ολοένα πιο εξωφρενικές», είπε ο κ. Λι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για θέματα ασφάλειας στο Πεκίνο, τονίζοντας πως απλοί Ρώσοι πολίτες στερούνται ιδίως πόρους στο εξωτερικό «χωρίς κανένα λόγο».

«Η ιστορία έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι οι κυρώσεις δεν επιλύουν προβλήματα. Οι κυρώσεις το μοναδικό που κάνουν είναι να πλήττουν απλούς ανθρώπους, έχουν αντίκτυπο στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και (...) επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομία».

Η Ρωσία αποκαλεί την επίθεσή της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και λέει πως δεν έχει σκοπό να επιβάλλει κατοχή αλλά να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της γειτονικής της χώρας και να αιχμαλωτίσει ή να εξοντώσει αυτούς που αποκαλεί επικίνδυνους εθνικιστές. Μιλά για «αποναζιστικοποίηση».

Την Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ότι η Κίνα θα αντιμετωπίσει «συνέπειες» από πλευράς των ΗΠΑ εάν προσφέρει υλική βοήθεια στη Ρωσία εν μέσω της επίθεσης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Μόσχα αξίωνε πολύ πριν αρχίσει ο πόλεμος νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το NATO ότι θα σταματήσει την επέκτασή του προς ανατολάς –ειδικά ότι δεν θα εντάξει την Ουκρανία, casus belli γι’ αυτήν– και ότι θα επιστρέψει στην ισορροπία του 1997. Η Δύση απορρίπτει τις απαιτήσεις αυτές.

«Η επιδίωξη της απόλυτης ασφάλειας (από πλευράς του NATO) οδηγεί ακριβώς στην απόλυτη ανασφάλεια», υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Λι. «Οι συνέπειες του να σπρώχνεις μια μεγάλη δύναμη, ειδικά μια πυρηνική δύναμη, στη γωνία είναι αδιανόητες».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί αυτή την εβδομάδα ότι το Κίεβο θα μπορούσε να αποδεχθεί διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλειά του και σε αντάλλαγμα να εγκαταλείψει την μακρόχρονη προσπάθειά του να ενταχθεί στο NATO.

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί στην Μαριούπολη 


Μία άνευ προηγουμένου, απελπιστική κατάσταση στην Μαριούπολη περιγράφουν οι πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί.
Η Μαριούπολη φαίνεται να έχει πλήρως περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα.

Εκτιμάται ότι 300.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή θέρμανση.

Εν μέσω σκληρών ρωσικών επιθέσεων, οι άμαχοι περνούν τις περισσότερες μέρες τους σε καταφύγια και υπόγεια, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να βγει κανείς έξω έστω για λίγο. Η επικοινωνία με την πόλη είναι δύσκολη, το τηλεφωνικό δίκτυο λέγεται ότι λειτουργεί λίγες μόνο ώρες την ημέρα.


Κανένα μέρος δεν φαίνεται να έχει γλιτώσει. Ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο, μετέφερε στο BBC ότι πάνω από το 80% των κτιρίων κατοικιών έχει μερικώς ή ολοκληρωτικά καταστραφεί.

«Δεν έχει απομείνει κέντρο της πόλης», είπε. «Δεν υπάρχει ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου».

Τα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται, καθώς η Ρωσία έχει εμποδίσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Μερικοί από τους νεκρούς εγκαταλείπονται στους δρόμους, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να φτάσει κανείς σε αυτούς. Όταν τελικά συλλέγονται, πολλοί καταλήγουν θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους

Το Σάββατο οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης ανακοίνωσαν ότι κάτοικοι της πόλης οδηγούνται στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους από ρωσικές δυνάμεις, μεταδίδει το CNN. Οι συλληφθέντες κάτοικοι της Μαριούπολης οδηγήθηκαν βίαια σε στρατόπεδα όπου οι ρωσικές δυνάμεις έλεγξαν τα τηλέφωνα και τα έγγραφά τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε απομακρυσμένες πόλεις της Ρωσίας.


Ο δήμαρχος Μαριούπολης συνέκρινε τις ενέργειες της Ρωσίας με «φρικτά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Ναζί αιχμαλώτιζαν βίαια ανθρώπους».

Διοικητής του ουκρανικού στρατού μεταφέρει στο CNN ότι οι άνθρωποι στη Μαριούπολη ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε φορά που βγαίνουν από υπόγεια καταφύγια και λέει ότι το στρατηγικό λιμάνι υφίσταται την πιο σκληρή επίθεση στη χώρα.

Στο βραδινό μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «μείνουν στην ιστορία» ως υπεύθυνες για «εγκλήματα πολέμου».

«Το να το κάνεις αυτό σε μια ειρηνική πόλη, αυτό που έκαναν οι κατακτητές, είναι ένας τρόμος που θα θυμόμαστε στους επόμενους αιώνες», είπε.

Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής στο θέατρο


Δορυφορικές φωτογραφίες της αμερικανικής Maxar Technologies φανερώνουν τη ζημιά που έχει υποστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς το θέατρο της Μαριούπολης (στο κέντρο της φωτογραφίας, μπροστά από την πλατεία).
Μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς Maxar Technologies/Handout via REUTERSΠριν τους ρωσικούς βομβαρδισμούς Maxar Technologies

Υπενθυμίζεται πως το θέατρο είχε βομβαρδιστεί την περασμένη Τετάρτη, 16 Μαρτίου.

Μέχρι στιγμής, περίπου 130 άνθρωποι έχουν διασωθεί βγαίνοντας ζωντανοί από τα ερείπια.

Λέγεται, ωστόσο, πως όσοι έχουν εγκλωβιστεί εντός του κτηρίου, στο υπόγειο του οποίου είχαν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης, ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Τι είδους όπλα στέλνουν οι ΗΠΑ και πόσο θα ενισχύσουν την ουκρανική άμυνα


Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ για την Ουκρανία περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος εξοπλισμού, από 25.000 στολές θωράκισης και κράνη μέχρι τουφέκια και χειροβομβίδες. Επιπλέον, συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες αντιαρματικά όπλα καθώς και μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών.


Πέρα από το πυραυλικό σύστημα Javelin, μεταξύ των πιο ισχυρών όπλων βρίσκονται 800 αντιαεροπορικά συστήματα Stringer, τα οποία είναι γνωστό ότι χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρριψη σοβιετικών αεροσκαφών στο Αφγανιστάν.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν στην Ουκρανία 100 «τακτικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα» – δηλαδή μικρά drones – τα οποία μπορούν πολλές φορές να χρησιμοποιηθούν με το χέρι και είναι αρκετά μικρά για να χωρούν σε σακίδια.

Οι στρατιώτες μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την παρακολούθηση του πεδίου της μάχης ή, σε μερικές περιπτώσεις, για να επιτεθούν, κυρίως μέσω της δημιουργίας ιπτάμενων βομβών που μπορούν να εκτοξευθούν από απόσταση στον στόχο τους.


Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν την περασμένη Τετάρτη, ανέβασε μόνο την περασμένη εβδομάδα σε 1 δισ. δολάρια το συνολικό ποσό της βοήθειας που δεσμεύθηκε να παράσχει ο αμερικανικός στρατός στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια τεράστια επιτάχυνση, συγκριτικά με τα 2,7 δισ. που χορηγήθηκαν από το 2014 έως τις αρχές του 2022.

Είναι μια «σημαντική εξέλιξη» και αντιμετωπίζει τις ελλείψεις του παρελθόντος, σύμφωνα με τον Τζον Χερμπστ, πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κίεβο.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι [ο Μπάιντεν] και οι συνεργάτες του ήταν πολύ επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία», ανέφερε o Χερμπστ. «Και έχουν ανταποκριθεί σε αυτή την πίεση».

Τι σημαίνει αυτό για την άμυνα κατά της Ρωσίας

Ειδικοί σε στρατιωτικά ζητήματα αναφέρουν ότι τα αντιαρματικά όπλα από τις ΗΠΑ είναι εκείνα που πιθανόν να έχουν το μεγαλύτερο αποτέλεσμα στην Ουκρανία.


Οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής «είναι κυρίως μηχανοποιημένες δυνάμεις» – που σημαίνει θωρακισμένες πομπές – έτσι «το καλύτερο που μπορεί κανείς να κάνει είναι να βγάλει [αυτά τα οχήματα] από τη μέση», ανέφερε ο πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Κρίστοφερ Μάγιερ.

Η Ουκρανία έχει λάβει αντιαρματικά συστήματα από πολλές χώρες, κάτι που τη βοηθά να αυξήσει την επικινδυνότητα των δυνάμεών της ενάντια στα ρωσικά οχήματα, είπε ο Μάγιερ.

«Εάν τους δώσεις μια σειρά από αντιαρματικά συστήματα, αυτό θα τους προσφέρει πολλές ευκαιρίες να διεισδύσουν σε οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα θωράκισης κι αν έχει αυτό το τανκ», εξήγησε ο ίδιος.

Και παρ’ όλο που οι ισχυρισμοί τους δεν μπορούν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι αξιοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο τα όπλα αυτά. Όπως έχουν δηλώσει, μέχρι τις 16 Μαρτίου κατέστρεψαν πάνω από 400 τανκς και πάνω από 2.000 άλλα ρωσικά οχήματα.

Τα αντιαρματικά όπλα, ωστόσο, δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη ρωσική αεροπορία, η οποία εδώ και τρεις εβδομάδες επιτίθεται εναντίον στόχων σε ολόκληρη τη χώρα.

Το φορητό σύστημα Stringer που μπορεί να πυροδοτηθεί από τον ώμο, είναι το μόνο αντιαεροπορικό όπλο που περιλαμβάνεται στο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ.
Πάνω από 260 άμαχοι νεκροί στο Χάρκοβο
Τουλάχιστον 260 άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες στο Χάρκοβο (βορειοανατολική Ουκρανία) αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν 14 παιδιά, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, που δημοσιοποίησαν νεότερα δεδομένα χθες βράδυ.

Η πόλη, με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από ρωσικά στρατεύματα.

Το Χάρκοβο συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από το ρωσικό πυροβολικό και αρκετές πολυκατοικίες και άλλα κτίρια χτυπήθηκαν και πήραν φωτιά το απόγευμα του Σαββάτου, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είναι αδύνατον να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.



Επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα ο πρόξενος Ανδρουλάκης

Επιστρέφει στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να αναχωρήσει από το Βουκουρέστι στις 16:30, με πτήση της εταιρείας TAROM, με προορισμό την Αθήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Τον Μανώλη Ανδρουλάκη θα υποδεχθούν στον Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» o υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό, Ανδρέας Κατσανιώτης - εκπροσωπώντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι - και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Με τον κ. Ανδρουλάκη επικοινώνησε ο πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος Ευρωπαίος διπλωμάτης που εγκατέλειψε την Μαριούπολη.




ΠΗΓΕΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ NEWS247 ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη