Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό ρωσικό έλεγχο η Μαριούπολη – Χαμηλές οι προσδοκίες για τις συνομιλίες
Η τραγωδία της Μαριούπολης δεν έχει τέλος. «Οι νεκροί μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000», σύμφωνα με σύμβουλο της ουκρανικής κυβέρνησης, που επικαλείται το AFP.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για «γενοκτονία», λέγοντας ότι η τύχη των ανθρώπων «βρίσκεται στα χέρια της Ρωσίας», που συνεχίζει να σφυροκοπά την πόλη.
Ο ρωσικός στρατός θα επικεντρωθεί στο Ντονμπάς
Στην παραδοχή ότι ο ρωσικός στρατός εγκαταλείπει πλέον τις προσπάθειες κατάληψης των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας και επικεντρώνεται στον έλεγχο του Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας, προέβη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.
Τα κύρια καθήκοντα του πρώτου σταδίου της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία έχουν ολοκληρωθεί, δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης ο Ρώσος υπουργός, που προ ημερών φερόταν να έχει πέσει στη δυσμένεια του Κρεμλίνου.
«Ο ουκρανικός στρατός υπέστη σημαντική ζημιά, γεγονός που μας επιτρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην επίτευξη του κύριου στόχου – την απελευθέρωση του Ντονμπάς», ισχυρίστηκε ο κ. Σόιγκου.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι οι κληρωτοί που θα ενταχθούν στον στρατό την άνοιξη δεν πρόκειται να σταλούν στις μάχες.
Ο ίδιος φάνηκε θορυβημένος από τα όπλα με τα οποία η Δύση ενισχύει την Ουκρανία, καθώς δήλωσε: «Θεωρούμε ότι η θέση της Δύσης, η οποία προμηθεύει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία, είναι ανεύθυνη. Η ανεξέλεγκτη διανομή της στον πληθυσμό και τους μισθοφόρους επιδεινώνει την κατάσταση και μπορεί να αποτελέσει περαιτέρω απειλή για τους ίδιους τους Ευρωπαίους».
«Οι συνέπειες της αλόγιστης χρήσης ορισμένων όπλων από τον ουκρανικό στρατό εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές», είπε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, και πρόσθεσε ότι «έχει δημιουργηθεί πραγματική απειλή για την πολιτική ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα».
Ο κ. Σόιγκου έκανε επίσης λόγο για την εξουδετέρωση στις δύο τελευταίες εβδομάδες 600 μισθοφόρων που πολεμούν στο πλευρό της Ουκρανίας.
<<Δεν θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα>> λέει το Κρεμλίνο
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε χθες Δευτέρα ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Κανείς δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει, (…) (δεν εξετάζεται) καν την ιδέα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Πεσκόφ μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο PBS χθες.
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής μας επιχείρησης στην Ουκρανία θα επιτευχθούν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία επ’ αυτού», πρόσθεσε.
«Όμως οποιαδήποτε εξέλιξη στην επιχείρηση φυσικά δεν αποτελεί λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
«Έχουμε ένα σκεπτικό ασφαλείας το οποίο αναφέρει πολύ ξεκάθαρα ότι μπορούμε και όντως θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα μόνο όταν υπάρχει απειλή για την ύπαρξη της χώρας μας προκειμένου να εξαλείψουμε την απειλή», εξήγησε.
«Ας διαχωρίσουμε αυτά τα δύο πράγματα, εννοώ την ύπαρξη της χώρας μας και την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο.
Πάνω από 1.000 μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Βάγκνερ στην Ουκρανία
Μισθοφόροι του ρωσικού ομίλου Βάγκνερ έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, ανέφερε τη Δευτέρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, εκτιμώντας ότι πάνω από 1.000 μαχητές της διαβόητης παραστρατιωτικής οργάνωσης θα εμπλακούν ή εμπλέκονται ήδη στον πόλεμο.
«Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Όμιλος Βάγκνερ αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω Twitter.
«Αναμένεται να στείλει πάνω από 1.000 μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων οργανωτικών στελεχών, για μάχιμες επιχειρήσεις», συνέχισε.
Ο όμιλος Βάγκνερ, που σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο του Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει κατηγορηθεί για ωμότητες στο Μαλί, στη Λιβύη και στη Συρία.
«Εξαιτίας των βαριών απωλειών» του ρωσικού στρατού και του ότι «η εισβολή (στην Ουκρανία) έχει αποτελματωθεί», η Μόσχα «πιθανόν αναγκάστηκε να μεταφέρει προσωπικό της Βάγκνερ στην Ουκρανία σε βάρος επιχειρήσεων στην Αφρική και τη Συρία», πάντα κατά το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Στα μέσα του Μαρτίου, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπολόγισε ότι η Ρωσία έχει καταρτίσει λίστες 40.000 μαχητών του συριακού στρατού και συμμαχικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.
Δυτικός αξιωματούχος δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην Ουκρανία στο Ντονμπάς, όπου είναι αντιμέτωπες με «τις καλύτερα εξοπλισμένες και πιο εκπαιδευμένες ουκρανικές δυνάμεις».
Κατά την ίδια πηγή, «οι δυνάμεις των αυτονομιστών, με ενισχύσεις του ρωσικού στρατού και προσωπικού του ομίλου Βάγκνερ στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, προσπαθούν να τους περικυκλώσουν».
Ο όμιλος Βάγκνερ είναι ανάμεσα στις 59 εταιρείες και προσωπικότητες που μπήκαν την Πέμπτη στο στόχαστρο νέων κυρώσεων του Λονδίνου σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία προχώρησε ο ρωσικός στρατός την 24η Φεβρουαρίου.
Πέραν της εταιρείας μισθοφόρων, η γιγαντιαία ρωσική εταιρεία διαμαντιών Alrosa καθώς και ο Rushydro, κατασκευαστικός όμιλος εξειδικευμένος στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, μπήκαν επίσης στο στόχαστρο. Ο κατάλογος των φυσικών και νομικών προσώπων που υφίστανται κυρώσεις από το Λονδίνο έχει πλέον πάνω από 1.000 καταχωρίσεις.
1.099 άμαχοι εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της χώρας
Συνολικά 1.099 πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης.
Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι 586 άμαχοι έφυγαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα από την πολιορκημένη Μαριούπολη, ενώ άλλοι 513 απομακρύνθηκαν με λεωφορεία από την περιοχή του Λουχάνσκ.
Εγγυήσεις από 8 χώρες ζητούν οι Ουκρανοί - Μεταξύ αυτών και η Τουρκία
Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολης.
Μετά από τρεις ώρες συνομιλιών οι δύο πλευρές αποφάσισαν να διακόψουν και να επαναλάβουν τη διαδικασία την Τετάρτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων την Τρίτη.
Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές τόνισαν μεταξύ άλλων: "Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο. Πρέπει να επικρατήσει πρώτα η ειρήνη. Οι συνθήκες παραβιάστηκαν. Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη αλλιώς πως να μιλήσουμε. Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε. Ο γενικός μηχανισμός θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα. Αυτό είπαμε και στη ρωσική πλευρά κα δεν υποχωρούμε. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για δύο εβδομάδες, ταυτόχρονα μιλάμε και με τις εγγυήτριες χώρες".
Οι εγγυήτριες χώρες, κατά τους Ουκρανούς, θα είναι οκτώ, ανάμεσά τους και η Τουρκία.
Κατά τους Ουκρανούς, το ζήτημα της Κριμαίας θα συζητηθεί ξεχωριστά.
Η Μόσχα πρότεινε συνάντηση κορυφής Πούτιν-Ζελένσκι έτσι ώστε να υπογραφεί συνθήκη ειρήνης από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Στην εν λόγω προοπτική συμφωνεί, όπως τόνισαν οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, και η Ουκρανία.
Η Ρωσία φαίνεται ότι δεσμεύτηκε να μειώσει τις στρατιωτικές δράσεις της στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας.
Κατά τη ρωσική πλευρά, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και ότι η Μόσχα έκανε δύο βήματα προσέγγισης προς το Κίεβο. Οι προτάσεις της Ουκρανίας, όπως τονίστηκε αρμοδίως, θα μεταφερθούν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ρωσία, επίσης, αξίωσε από τους Ουκρανούς να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τα βασανιστήρια σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.
Απευθυνόμενος στους διαπραγματευτές ο οικοδεσπότης της διαπραγμάτευσης Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα οι συνομιλίες να αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας ότι εναπόκειται και στις δύο πλευρές "να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγωδία".
Είναι στο χέρι των δύο πλευρών να σταματήσουν αυτή την τραγωδία" επεσήμανε επίσης ο Ερντογάν λίγο πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση η οποία πάντως προμηνύεται δύσκολη και ενώ οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζονται.
Οι Ρώσοι διαπραγματευτές έφθασαν χθες Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πραγματοποιηθεί στις 10 Μαρτίου μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί καμία πρόοδος. Οι συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη συνέχεια μέσω τηλεδιάσκεψης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.