Τρείς εβδομάδες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία-Φόβοι για εκατοντάδες άμαχους νεκρούς στο βομβαρδισμένο θέατρο της Μαριούπολης-συνεχίζεται η προσπάθεια του Έλληνα πρέσβη για να φύγει από την Ουκρανία
Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Πέμπτη τη Ρωσία πως κατέστρεψε την Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης. Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, και κατηγορεί εθνικιστές του ουκρανικού ασκροδεξιού τάγματος Αζόφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση. «Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter.
Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει απροσδιόριστος ως αυτό το στάδιο.
«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.
Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη την Τετάρτη, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» η μονάδα Ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί, κατά την ίδια πηγή.
Οι κάτοικοι της Χερσώνας αισθάνονται οργή και αντιστέκονται
Πάνω από δύο εβδομάδες αφότου τέθηκε υπό ρωσική κατοχή η Χερσώνα, οι κάτοικοι της πόλης βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και διαδηλώνουν καθημερινά κατά των δυνάμεων του Κρεμλίνου. Ανησυχούν επίσης ότι οι αυξημένοι βομβαρδισμοί στα περίχωρα ίσως αποτελούν σημάδι μιας προσπάθειας των Ουκρανών να ανακαταλάβουν την πόλη – λιμάνι, η οποία είναι στρατηγικής σημασίας.
Μια σειρά από δυνατές εκρήξεις έκαναν τα παράθυρα στο γραφείο του Γιούρι Στελμασένκο να τρίζουν, σε ένα κτίριο της κυβέρνησης στο κέντρο της Χερσώνας.
«Ακούτε τους βομβαρδισμούς εκεί έξω; Δεν είναι μακριά. Δυστυχώς, έχουμε πια συνηθίσει αυτή τη φρικτή πραγματικότητα», είπε ο Στελμασένκο με ήρεμη φωνή.
«Έχουμε να κάνουμε με μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή εδώ», είπε.
«Έχουμε απομείνει μόνοι – δεν υπάρχει καμία άλλη αρχή πέρα από τον Δήμαρχο. Ρώσοι αξιωματούχοι ήρθαν στο γραφείο μας και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε. Αλλά δεν είναι σαφές για πόσο ακόμα θα συνεχιστεί αυτό».
Έχουν υπάρξει πληροφορίες ότι η Ρωσία ίσως προβεί στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Χερσώνα για την ανεξαρτησία της από την Ουκρανία – όπως έκανε παλαιότερα στην Κριμαία μετά την προσάρτησή της το 2014, καθώς και στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Βίντεο που έδειχνε μια μικρή διαδήλωση υπέρ της Ρωσίας στη Χερσώνα έχει χαρακτηριστεί από ντόπιους ως προπαγάνδα του Κρεμλίνου.
Στους γύρω δρόμους, ο κόσμος σχηματίζει ουρές για να αγοράσει γάλα, ενώ επικρατεί εκνευρισμός στα τοπικά φαρμακεία που φέρονται να έχουν ξεμείνει από τα περισσότερα φάρμακα πρώτης ανάγκης.
«Δεν έχουν μείνει φάρμακα για άτομα με καρδιακές παθήσεις ή άσθμα. Τα νοσοκομεία λειτουργούν αλλά απλά δεν υπάρχουν φάρμακα», ανέφερε μια εργαζόμενη στον τομέα της Υγείας σε επικοινωνία με το BBC.
Ο Ζελένσκι αποκαλεί τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλεσε τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη» και είπε ότι η επίθεσή της στη Μαριούπολη δεν διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ.
«Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει ακόμα. Τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας συνεχίζονται. Η ρωσική οικονομία είναι ακόμα σε θέση να διατηρήσει τη στρατιωτική μηχανή. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος», είπε.
Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, τόνισε: «Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απολύτως σαφείς: το τέλος του πολέμου, εγγυήσεις ασφάλειας, κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας».
Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε επίσης στους Ρώσους, ζητώντας τους να αναρωτηθούν εάν η πολιορκία της Μαριούπολης διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ και υποσχόμενος στους Ρώσους στρατιώτες που θα καταθέσουν τα όπλα τους την ευκαιρία να επιβιώσουν.
Μιλώντας στα ρωσικά είπε: «Πολίτες της Ρωσίας! Σε τι διαφέρει η πολιορκία της Μαριούπολης από την πολιορκία του Λένινγκραντ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Κάθε Ρώσος στρατιώτης που θα καταθέσει τα όπλα του θα έχει την ευκαιρία να επιβιώσει».
«Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία. Υπάρχει μια ευκαιρία για κάθε στρατιώτη που στέλνεται στο έδαφος της χώρας μας, για κάθε έναν που δεν έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί ή αιχμαλωτιστεί. Ο ρωσικός στρατός υφίσταται απώλειες που δεν είδε στη Συρία ή την Τσετσενία, που τα σοβιετικά στρατεύματα δεν είχαν στο Αφγανιστάν. Εάν ο πόλεμος σας, ο πόλεμος ενάντια στον ουκρανικό λαό, συνεχιστεί, οι μητέρες της Ρωσίας θα χάσουν περισσότερα παιδιά από ό,τι στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενία συνολικά. Γιατί το χρειάζεσαι; Κάθε Ρώσος στρατιώτης που θα καταθέσει τα όπλα του θα έχει την ευκαιρία να επιβιώσει».
Απευθύνομαι σε στρατεύσιμους, είπε: «Άσε κάτω τα όπλα. Είναι καλύτερο από το να πεθάνεις στο πεδίο της μάχης στη γη μας».
Ψεύτικο βίντεο με τον Ζελένσκι να καλεί τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα
Ένα στιγμιότυπο από το fake βίντεο που έδειχνε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καλεί τους Ουκρανούς να καταθέσουν τα όπλα, εμφανίστηκε στον ιστότοπο του ουκρανικού τηλεοπτικού καναλιού Ukrayina 24 και μεταδόθηκε επίσης για λίγο στην τηλεόραση.
Το Ukrayina 24 ανέφερε ότι ο ιστότοπος του είχε παραβιαστεί. Ο ιστότοπος είναι προς το παρόν μη προσβάσιμος.
Ο Ζελένσκι, σε βίντεο στο Instagram, τόνισε ότι «μπορεί μόνο να προτείνει στους Ρώσους να αφήσουν τα όπλα και να πάνε σπίτι τους».
Το βίντεο πιθανότατα φτιάχτηκε χρησιμοποιώντας τεχνολογία deepfake.
Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, το επεξεργασμένο κλιπ θα είναι το πρώτο deepfake αυτού του πολέμου.
Διπλωματική «διελκυστίνδα» μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ενώ οι μάχες συνεχίζονται
Τρεις ομιλίες, μια διαπραγμάτευση και ένας βομβαρδισμός είναι οι βασικές εξελίξεις που έδωσαν τον τόνο στην ειδησεογραφία κατά την 21η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αναλυτικότερα:
Πλήγμα από Ρωσικό βομβαρδισμό δέχθηκε το Θέατρο της Μαριούπολης, καθώς και μια πισίνα, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες πολίτες. Οι εικόνες ήταν αποκαλυπτικές με την πρόσοψη του κτιρίου να έχει γκρεμιστεί. Μέχρι τώρα δεν είναι ακόμα γνωστός ο αριθμός των θυμάτων, ενώ η Μόσχα διαψεύδει ότι ευθύνεται για το χτύπημα.
Νεκροί έπεσαν 13 άνθρωποι στο Τσερνίκιβ, ενώ βρίσκονταν στην ουρά για να πάρουν ψωμί.
Στη Μαριούπολη παραμένουν 300.000 άνθρωποι χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Περίπου 400 άνθρωποι παραμένουν σε κατάσταση ομηρίας σε νοσοκομείο της πόλης.
«Παιδιά» είχε γραφτεί και στις δύο πλευρές του θεάτρου της Μαριούπολης πριν από τον βομβαρδισμό, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες (Φωτ. Maxar Technologies via REUTERS)
Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκάλεσε «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας. Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατ. δολ. προς την Ουκρανία.
Ιστορική χαρακτηρίστηκε η ομιλία Ζελένσκι, μέσω βίντεο, στο Αμερικανικό Κογκρέσο. Ο Ουκρανός πρόεδρος, σε μία παράφραση της εμβληματικής ομιλίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «έχω ένα όνειρο», είπε ότι «έχει μία ανάγκη», να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα του, κάτι που δεν έχει γίνει δεκτό από τους δυτικούς συμμάχους.
Ο Ζελένσκι έκλεισε την ομιλία του μέσα σε ένα θερμό χειροκρότημα από δακρυσμένους βουλευτές. Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε τις επιθέσεις στο Περλ Χάρμπορ και την 11η Σεπτεμβρίου για να ασκήσει πίεση για περισσότερη βοήθεια.
Ένας εθελοντής των Ουκρανικών Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας βοηθά μια γυναίκα να διασχίσει τον δρόμο στο Χάρκοβο της Ουκρανίας (AP Photo/Andrew Marienko)
Ακολούθησε οξεία επίθεση Πούτιν στη Δύση, με ομιλία του που προβλήθηκε στη ρωσική τηλεόραση. «Η Δύση προσπαθεί να ακυρώσει τη Ρωσία», είπε, συμπληρώνοντας ότι δεν θα πετύχει να «διαλύσει τη Ρωσία». «Αν η Δύση θεωρεί ότι η Ρωσία θα κάνει πίσω, δεν κατανοεί τη Ρωσία», τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι επιτέθηκαν στην Ουκρανία, διότι η Ουκρανία σκόπευε να επιτεθεί στη Ρωσία. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει σημαντικό κόστος από τις κυρώσεις στη Ρωσική οικονομία.
Δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικάηλο Ποντόλιακ κράτησε αποστάσεις, λέγοντας ότι αφορά μόνο στις απαιτήσεις της Ρωσίας. Η διαπραγμάτευση, πάντως, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια συνεχίζεται.
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η εισβολή της Ρωσίας είναι αναιτιολόγητη και κάλεσε τον Ρωσικό στρατό να αποχωρήσει από την Ουκρανία. Για «μεγάλη νίκη» έκανε λόγο ο Ζελένσκι.
Στρατιώτης αγκαλιάζει συγγενικό του πρόσωπο, λίγο πριν αυτό αποχωρήσει με προορισμό την Πολωνία (Φωτ. AP Photo/Rodrigo Abd)
Ελεύθερος αφέθηκε ο δήμαρχος της Μελιτούπολης, Ιβάν Φεντόροφ, ο οποίος είχε απαχθεί από Ρώσους την περασμένη Παρασκευή.
Η Ρωσία βρίσκεται εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συμβολική στιγμή η υποστολή της Ρωσικής σημαίας.
Η Ουκρανία είναι πλέον συνδεδεμένη με το κύριο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι έχουν γίνει 43 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, υποδομές και εργαζόμενους της Ουκρανίας από την αρχή της εισβολής.
Η πρίμα μπαλαρίνα Όλγα Σμιρνόβα, παραιτήθηκε από τα Μπολσόι, καταγγέλλοντας τη ρωσική εισβολή. Τόνισε ότι «είμαι κατά του πολέμου με όλη τη δύναμη της ψυχής μου», σημειώνοντας: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ντρεπόμουν για τη Ρωσία, ήμουν πάντα περήφανη για τους ταλαντούχους Ρώσους, για τα πολιτιστικά και αθλητικά μας επιτεύγματα. Τώρα όμως νιώθω ότι έχει τραβηχτεί μια γραμμή που χωρίζει το πριν και το μετά».
Περισσότεροι από 3 εκατ. Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τη στιγμή της εισβολής, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από συντρίμμια καταρριφθέντος πυραύλου
Τουλάχιστον ένας νεκρός και τρεις τραυματίες αναφέρονται στο Κίεβο από πύραυλο που αφού καταρρίφθηκε κατέπεσε σε κατοικημένη περιοχή, όπως μεταδίδει το πρωί της Πέμπτης το πρακτορείο Reuters.
Τα συντρίμμια του καταρριφθέντος βαλλιστικού πυραύλου κατέπεσαν σε πολυκατοικία 16 ορόφων στις 5 το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας.
Η φωτιά που ξέσπασε από την πρόσκρουση των θραυσμάτων έχει κατασβεστεί και ήδη 30 ένοικοι έχουν απομακρυνθεί.
Στη Ζαπορίζια ο Έλληνας πρόξενος
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, έφτασε στη Ζαπορίζια. Θα διανυκτερεύσει εκεί καθώς δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία το βράδυ. «Όλα καλά», λένε διπλωματικές πηγές.
Υπενθυμίζεται πως από το μεσημέρι της Τρίτης, 15 Μαρτίου, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη. Oπως γνωστοποιήθηκε από διπλωματικές πηγές, ο κ. Ανδρουλάκης, τελευταίος διπλωμάτης κράτους-μέλους της Ε.Ε. στη Μαριούπολη, μεταφέρεται μαζί με το επιτόπιο προσωπικό της αποστολής του ΟΑΣΕ, το κτίριο του οποίου στην πόλη είχε άλλωστε μετατραπεί σε καταφύγιο τις τελευταίες ημέρες.
Οι επαφές που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις προηγούμενες ημέρες με τους επικεφαλής του ΟΑΣΕ, του Ερυθρού Σταυρού αλλά και τον εκπρόσωπο της Αγίας Eδρας (το Βατικανό ηγείται ανθρωπιστικής αποστολής στην Ουκρανία), αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο οι συζητήσεις με τις εμπόλεμες πλευρές, είχαν ως στόχο τον συντονισμό ώστε ο κ. Ανδρουλάκης να ενταχθεί σε ένα πολυεθνικό κονβόι το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 30 άτομα.
«Καλύτερα στρατιώτης στην Ουκρανία, παρά εδώ»
Αρκετές εκατοντάδες Αφρικανοί, από χώρες όπως η Νιγηρία, η Κένυα, η Σενεγάλη, η Νότια Αφρική και η Αλγερία λένε πως είναι πρόθυμοι να πάρουν όπλα και να μπουν στη μάχη κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία, εν μέρει για να ξεφύγουν από τις δυσοίωνες προοπτικές που αντιμετωπίζουν πολλοί νεαροί άνδρες στις χώρες αυτές.
«Το ξέρουμε πως είναι πόλεμος, δεν είναι παίξε γέλασε», δήλωσε ένας από αυτους στο BBC. «Αλλά το να γίνω στρατιώτης στην Ουκρανία θα είναι καλύτερο από το να μείνω εδώ».
«Ίσως να μου επιτρέψουν να μείνω αν τελειώσει ο πόλεμος, ενώ θα έχω γίνει ήρωας και θα έχω πολεμήσει ενάντια σε έναν αναμφισβήτητο εχθρό», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι περίπου 20.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για να λάβουν μέρος στις μάχες. Αυτό συνέβη, αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση σε ξένους μαχητές «να έρθουν και να σταθούν στο πλευρό των Ουκρανών».
Η κυβέρνηση κατήργησε προσωρινά τις απαιτήσεις βίζας και προσέφερε εξοπλισμό και μισθό σε όσους είχαν έγκυρο διαβατήριο και στρατιωτική εκπαίδευση. Δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση ότι θα επιτραπεί σε ξένους μαχητές να παραμείνουν στη χώρα μετά τον πόλεμο.
Αντίθετες οι αφρικανικές χώρες
Ωστόσο, η πρεσβεία της Ουκρανίας στη Νιγηρία – όπως και άλλες στην Αφρική – αναγκάστηκε να κάνει πίσω σε ό,τι αφορά το εν λόγω ζήτημα, καθώς πολλές από τις κυβερνήσεις της ηπείρου δεν θέλουν οι υπήκοοί τους να πολεμήσουν στην Ουκρανία.
«Η Νιγηρία είναι ενάντια στη χρήση μισθοφόρων οπουδήποτε στον κόσμο και δεν θα δεχθεί τη στρατολόγησή τους», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της χώρας.
Επιπλέον, ο αξιωματούχος της ουκρανικής πρεσβείας στη Νιγηρία, Μπόχνταν Σόλτις, δήλωσε ότι δεν θα πληρώσουν Αφρικανούς για να πολεμήσουν και πως τα άτομα αυτά θα πρέπει να πληρώσουν τα ίδια για τις πτήσεις τους προς την Ευρώπη.
«Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ ξένων εθελοντών και μισθοφόρων»., δήλωσε ο ίδιος στο BBC.
Οι υποστηρικτές της Ρωσίας
Η Αλγερία, η Σενεγάλη και η Νότια Αφρική ήταν ανάμεσα στις 17 από τις 54 χώρες της Αφρικής που απείχαν από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς ήθελαν να αποφύγουν να πάνε ενάντια στη Ρωσία.
Σημειώνεται επίσης, ότι και η Ρωσία έχει τους υποστηρικτές της στην Αφρική. Έχει επεκτείνει την επιρροή της στην ήπειρο – κυρίως στρατιωτικά, βοηθώντας χώρες όπως την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, τη Λιβύη, το Μαλί και το Σουδάν στο να αντιμετωπίσουν αντάρτες ή ισλαμιστές μαχητές.
Επιπλέον, ένα βίντεο που φέρεται να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, δείχνει στρατιώτες από την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία να ορκίζονται να ενωθούν με τους «Ρώσους αδερφούς» τους, αν και το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την εν λόγω πληροφορία, ενώ κυβερνητικός αξιωματούχος δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «πάνω από 16.000 μαχητές» από τη Μέση Ανατολή επιθυμουν να πολεμήσουν εθελοντικά μαζί με τον ρωσικό στρατό, παρ’ όλο που δεν είναι σαφές εάν σε αυτούς περιλαμβάνονται και άτομα από τη Βόρεια Αφρική.
Απογοήτευση
Ωστόσο, με τις αφρικανικές κυβερνήσεις να απορρίπτουν τη στρατολόγηση πολιτών τους, παραμένει άγνωστο εάν κάποιοι από αυτούς θα βρεθούν τελικά στην πρώτη γραμμή των μαχών, ενώ Ουκρανός αξιωματούχος που είναι υπεύθυνος για την εγγραφή ξένων εθελοντών είπε στο BBC ότι δεν είχε φτάσει κάποιος Αφρικανός.
Για κάποιους από αυτούς τους Αφρικανούς, αυτό ήταν ένα μεγάλο πλήγμα. Ανάμεσά τους και ο 21χρονος Νταβίντ Οσάγκιες Αντελέκε, ο οποίος έχει εργαστεί για τον Ερυθρό Σταυρό ως διασώστης και ετοιμαζόταν να καταταγεί ως μάχιμος, έχοντας συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένης μιας συστατικής επιστολής.
«Απογοητεύτηκα όταν έμαθα ότι η πρεσβεία λέει τώρα πως δεν θα πάρουν εμάς τους Αφρικανούς», δήλωσε.
Με τα email του προς την πρεσβεία της Ουκρανίας να απορρίπονται, αναζητά εναλλακτικές διαδρομές για να φτάσει στα σύνορα της χώρας.
«Έχω προγραμματίσει μια συνέντευξη με την πρεσβεία της Πολωνίας στη Νιγηρία», είπε.
Να σταματήσει η ρωσική εισβολή λέει το διεθνές δικαστήριο της Χάγης
Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) διέταξε σήμερα τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε εναντίον της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου, σε μια προκαταρκτική απόφαση στην προσφυγή του Κιέβου.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να διακόψει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 στο έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρουν οι δικαστές.
Οι δικαστές πρόσθεσαν πως η Ρωσία πρέπει να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις υπό τον έλεγχό της ή που στηρίζονται από τη Μόσχα δεν θα πρέπει να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Η ανάρτηση Ζελένσκι
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την εντολή του Διεθνού Δικαστηρίου σήμερα η Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.
«Η Ουκρανία κατήγαγε μια ολοκληρωτική νίκη στην υπόθεσή της εναντίον της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο. Το Διεθνές Δικαστήριο διέταξε να σταματήσει αμέσως η εισβολή», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter.
«Η εντολή είναι δεσμευτική βάσει του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία πρέπει να συμμορφωθεί αμέσως. Αγνοώντας την εντολή η Ρωσία θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.