Ουκρανική αντεπίθεση, ρωσική υποχώρηση-Βαρύς ο φόρος αίματος για τους Ρώσους




Ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.


«Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου», δήλωσε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις».

Οι ρωσικές δυνάμεις παραμένουν επίσης σε τέλμα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Τσερνίχιβ, βορειοδυτικά του Κιέβου, κατά τις εκτιμήσεις του Πενταγώνου. Σε αυτή τη ζώνη «χάνουν έδαφος, μετακινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά όχι πολύ», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.


Στο Χάρκοβο, ανατολικά, όπου συνεχίζουν να δίνονται σφοδρές μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης και αντιμετωπίζουν «πολύ σθεναρή» αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ο ρωσικός στρατός μοιάζει να δίνει πλέον προτεραιότητα τις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών, στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ, ανατολικά. Αφιερώνουν «πολύ περισσότερη ενέργεια στην περιφέρεια Λουγκάνσκ/Ντονέτσκ, ειδικά γύρω από το Λουγκάνσκ», είπε.

«Θεωρούμε ότι προσπαθούν να ακινητοποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις» που έχουν αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος της γραμμής του μετώπου με τις περιοχές των αυτονομιστών «ώστε να μην μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν αλλού», εξήγησε.

Στον Νότο, το Πεντάγωνο διαπιστώνει ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό αξιοποιεί το λιμάνι του Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα, για ανεφοδιασμό. Η Μπερντιάνσκ είναι μια από τις λίγες πόλεις που μπόρεσαν να καταλάβουν οι Ρώσοι την 28η ημέρα της επίθεσής τους.


Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν διαπιστώνει καμία μεταβολή γύρω από την Οδησσό. Ενώ εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι εναντίον θέσεων στην Οδησσό από ρωσικά πλοία στην αρχή της εβδομάδας, αυτό δεν επαναλήφθηκε την Τρίτη ούτε την Τετάρτη, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Βαρύς ο φόρος αίματος για τους Ρώσους


Στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, θα βρεθεί την Πέμπτη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


Οι ηγέτες των μελών του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν για την ενίσχυση των δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας μαζί με την ανάπτυξη τεσσάρων νέων ομάδων μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, δήλωσε ο γ.γ. της Συμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ, έως 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή αγνοούνται στην Ουκρανία. Εξ αυτών, εκτιμάται ότι 7.000 έως 15.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στο πεδίο, Ουκρανοί στρατιώτες αντεπιτέθηκαν, ανακτώντας εδάφη σε ορισμένες περιοχές, κατά το Πεντάγωνο των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αναφορές, η ουκρανική σημαία υψώθηκε ξανά στο προάστιο Μακάριβ, δυτικά της πρωτεύουσας, Κιέβου.


Την ίδια ώρα, ωστόσο, συνεχίζονται αμείωτοι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, στην οποία εκτιμάται πως έχουν παγιδευτεί περίπου 100.000 άνθρωποι. Ανώτατο στέλεχος της διοίκησης του λιμανιού της Μαριούπολης, που δραπέτευσε από την πολιορκημένη πόλη, δήλωσε στο BBC ότι παρότι μεγάλο μέρος της πόλης έχει καταστραφεί ολοσχερώς, η περιοχή του λιμανιού παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέπαφη.

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά όταν οβίδες έπληξαν τον χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου σε συνοικία βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά το πρωί όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν συνοικία του Κιέβου, ενώ πολλές κατοικίες στο σημείο υπέστησαν ζημιές, έγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η διαπιστώνει επισήμως ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

Ο Ζελένσκι καλεί σε διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο


Πολυμέτωπος συνεχίζεται ο πόλεμος των Ρώσων με τους Ουκρανούς, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να κάνει έκκληση για διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας και της ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο.


Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πολιορκημένη πόλη Ιζιούμ, ενημέρωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας μέσω Facebook το πρωί της Πέμπτης.

Στην περιφέρεια Ντονέτσκ (ανατολικά) οι περισσότερες ουκρανικές μονάδες δέχονται πυρά, ανέφεραν οι Ουκρανοί στρατηγοί.

Στη γειτονική περιφέρεια Λουγκάνσκ, οι μάχες επικεντρώνονται στη Ρουμπίζνε (60.000 κάτοικοι), στη Σεβεροντονιέτσκ (100.000) και στην Ποπάσνα (20.000).


Μάχες εκτυλίσσονται επίσης στον βορρά. Βομβαρδισμοί του ρωσικού πυροβολικού αναφέρθηκαν στις πόλεις Καλίνιβκα, Γκορίνκα, Ρομάνιβκα και σε βορειοανατολικά προάστια του Κιέβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σταμάτησαν τα ρωσικά στρατεύματα στο προάστιο Μπροβάρι, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς, που ανέφεραν ακόμη πως οι αντίπαλοί τους δεν μπόρεσαν να διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα και να φθάσουν σε βορειοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.

Παράλληλα νωρίς την Πέμπτη ο κ. Ζελένσκι κάλεσε με βίντεο να οργανωθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

«Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι», παρότρυνε. «Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει», συνέχισε.


«Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας», πρόσθεσε, επιχειρηματολογώντας ότι η Μόσχα «προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Ο Μπάιντεν στην Ευρώπη με σκληρή γραμμή κατά Μόσχας – Πεκίνου


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ευρώπη, με την αποστολή να τονώσει τη συνοχή και την αποφασιστικότητα της Δύσης έναντι της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν που εξακολουθεί, από την άλλη πλευρά, να σφυροκοπεί πολλές πόλεις στην Ουκρανία.


«Ο Μπάιντεν πιθανότατα ελπίζει ότι μπορεί να συσπειρώσει τις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να ασκήσουν επιπλέον πίεση στη Μόσχα αναγκάζοντας έτσι το Κρεμλίνο να κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Μπορεί να το καταφέρει;», σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος GZERO.

Ο Μπάιντεν μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου αύριο, Πέμπτη, θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Εν συνεχεία, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Πολωνία (Βαρσοβία) για να συναντήσει από κοντά τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα.


Σημειωτέων πως η Πολωνία, που έχει κοινά σύνορα μήκους περίπου 800 χιλιομέτρων με την Ουκρανία, έχει μέχρι στιγμής δεχθεί περί τα δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Σενάρια που απορρίφθηκαν

Το σενάριο που ήθελε τον Μπάιντεν να επισκέπτεται και την εμπόλεμη Ουκρανία στέλνοντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα προς την πλευρά τόσο των Ουκρανών που αντιστέκονται όσο και της Ρωσίας, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Οι Δυτικοί έχουν προς το παρόν απορρίψει την πρόταση Ζελένσκι περί επιβολής no-fly zone πάνω από την Ουκρανία αλλά και τις προτάσεις περί αποστολής στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών (της σοβιετικής περιόδου, για να τα πιλοτάρουν Ουκρανοί πιλότοι).

Οι Αμερικανοί λέγεται πως ζήτησαν από την Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία, προς ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, τους S-400 που είχε αγοράσει από τη Ρωσία, με την τουρκική πλευρά ωστόσο να απαντά αρνητικά.

Εντείνοντας την πίεση


Μέσα σε τέτοιο πλαίσιο, ο Δύση θα κληθεί αυτήν την εβδομάδα, από το ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο θα βρίσκεται και ο Τζο Μπάιντεν, να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις που εντείνουν την πίεση κατά της Ρωσίας, με δεδομένο πως η ρωσική πλευρά δεν έχει δείξει προς το παρόν απολύτως καμία διάθεση να κάνει πίσω στο Ουκρανικό.

«Η παρουσία του Μπάιντεν θα μπορούσε να βοηθήσει στην οικοδόμηση συναίνεσης προκειμένου η Ευρώπη να κάνει το επόμενο βήμα στον τομέα της ενέργειας (σ.σ. επιβάλλοντας κυρώσεις που θα βάζουν στο στόχαστρο τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας). Πολλά θα εξαρτηθούν από το εάν και κατά πόσο θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα έχει τους πόρους και την υποστήριξη για να αντιμετωπίσει πιθανές οικονομικές παράπλευρες ζημίες από τις όποιες πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία», δηλώνει στο GZERO ο αναλυτής Edoardo Saravelle.

Επόμενα βήματα

Κατά τα λοιπά, ΗΠΑ και ΕΕ θα μπορούσαν να ανακοινώσουν νέους τρόπους σύσφιξης τον οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας αλλά και νέα ονόματα Ρώσων για να μπουν στο στόχαστρο των κυρώσεων της Δύσης.

Παράλληλα, οι Δυτικοί θα μπορούσαν, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα του GZERO, να διαμορφώσουν και σχέδια χαλάρωσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα τα οποία όμως θα συνοδεύονται προφανώς από αυστηρές προϋποθέσεις και όρους.

ΕΕ – Κίνα

Ο Μπαίντεν έρχεται όμως στην Ευρώπη κοιτώντας παράλληλα και προς την πλευρά της Κίνας. Την 1η Απριλίου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Κίνας (EU-China virtual summit) και η αμερικανική ηγεσία θέλει, προφανώς, να διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι θα παραμείνουν σε κοινή γραμμή με την Ουάσιγκτον έναντι του Πεκίνου.

Μαίνονται πυρκαγιές στην αποκλεισμένη ζώνη του πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ


Αρκετές πυρκαγιές στην αποκλεισμένη ζώνη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ έχουν πλέον κατασβεστεί, άλλες όμως δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).


Σύμφωνα με τον επικεφαλής του οργανισμού, τον Ραφαέλ Γκρόσι, τέσσερις πυρκαγιές κατασβέστηκαν.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχαν εκδηλωθεί επτά φωτιές στην περιοχή δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμώντας πως οφείλονται είτε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς είτε σε εμπρησμούς.

Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο, όπου το 1986 συνέβη το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα σχεδόν από την έναρξη του πολέμου.


Σύμφωνα με την ουκρανική επιτροπή ατομικής ενέργειας, δεν γίνονται επί του παρόντος μετρήσεις της ραδιενέργειας στην περιοχή, πάντως έχουν καταγραφεί μικρές αυξήσεις της συγκέντρωσης καισίου κοντά στο Κίεβο και σε δύο τοποθεσίες δυτικά του Τσερνόμπιλ. Πάντως τα ευρήματα αυτά δεν εγείρουν ιδιαίτερη ανησυχία, κατά την επιτροπή.

Ο κ. Γκρόσι είπε πως συνεχίζει να ανησυχεί πολύ για την κατάσταση στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας επείγουσα ανάγκη να συναφθεί συμφωνία που θα επιτρέπει στον ΔΟΑΕ να παρέχει τεχνική βοήθεια για την ασφαλή λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων της Ουκρανίας και να στείλει ειδικούς του σε αυτά.

Σκοτώθηκε Ρωσίδα δημοσιογράφος στο Κίεβο


Ένας ακόμη δημοσιογράφος σκοτώθηκε στην Ουκρανία στην προσπάθειά του να ενημερώσει την κοινή γνώμη για όσα συμβαίνουν μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως στην περίπτωση της Οκσάνα Μπαουλίνα, που σκοτώθηκε την Τετάρτη σε βομβαρδισμό στο Κίεβο, έχει να κάνει με την εθνικότητά της, ήταν Ρωσίδα.

Η Μπαουλίνα βρισκόταν στην Ουκρανία (αρχικά στη Λβιβ, εν συνεχεία στο Κίεβο) για λογαριασμό του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού ιστοτόπου "Τhe Insider" ενώ παλαιότερα είχε εργαστεί στο ίδρυμα κατά της διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι, του αντιπολιτευόμενους που παραμένει φυλακισμένος σε περιοχή έξω από τη Μόσχα.

Μάλιστα το εν λόγω ίδρυμα χαρακτηρίστηκε πέρυσι εξτρεμιστικό από τις ρωσικές αρχές και γι' αυτό πολλά μέλη του, ανάμεσά τους και η Μπαουλίνα, διέφυγαν στο εξωτερικό.

Η Ρωσίδα δημοσιογράφος σκοτώθηκε ενώ έκανε ρεπορτάζ πάνω σε ερείπια στην περιοχή Ποντίλ του Κιέβου.



Πέντε σενάρια για το μέλλον των συγκρούσεων



Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και περίπου ένα μήνα, η πορεία των δυνάμεων του Κρεμλίνου προς ορισμένες σημαντικές ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί.


Καθώς επικρατεί όλο και περισσότερο η εικόνα ότι η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας δεν έχει πάει βάσει σχεδίου, η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις εναέριες δυνάμεις της για να καταστρέφει πόλεις και να στοχοποιεί αμάχους, ώστε να αναγκάσει την Ουκρανία να υποταχθεί.

Πώς όμως αναμένεται να εξελιχθεί αυτός ο πόλεμος; Το CNN εξετάζει πέντε πιθανά σενάρια:

1. Η Ρωσία να εντείνει τους βομβαρδισμούς

Ειδικοί προειδοποιούν ότι όσα περισσότερα πλήγματα δέχεται η Ρωσία στην ξηρά, τόσο πιο πιθανό είναι να ενισχύσει τους εναέριους βομβαρδισμούς καθώς και τη χρήση όπλων από απόσταση, ώστε να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος για τους Ρώσους στρατιώτες.


Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες ούτε από την ουκρανική αλλά ούτε και από τη ρωσική πλευρά σε ό,τι αφορά τον απολογισμό των θανάτων, αλλά μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σε ρωσική ταμπλόιντ τη Δευτέρα ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά έχει χάσει περίπου 10.000 στρατιώτες, ενώ άλλοι 16.000 έχουν τραυματιστεί.

Η ιστοσελίδα Komsomolskaya Pravda διέγραψε αργότερα τα εν λόγω στοιχεία, ισχυριζόμενη ότι είχαν εμφανιστεί εξαιτίας χακαρίσματος. Το CNN δεν κατάφερε να επαληθεύσει τους αριθμούς αυτούς, αλλά ο απολογισμός των θανάτων είναι πιο κοντά στα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Αν αποδειχθεί ότι ισχύει αυτός ο αριθμός απωλειών, τότε θα εξηγούνταν τόσο η μείωση της κίνησης στην ξηρά όσο και η αύξηση των εναέριων βομβαρδισμών και άλλων επιθέσεων που λαμβάνουν χώρα από απόσταση.

2. Η Ρωσία ίσως προσπαθήσει να περικυκλώσει Ουκρανούς μαχητές στα ανατολικά

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που κάνουν λόγο για επιβράδυνση των ρωσικών επιχειρήσεων στον πόλεμο, αλλά το αν ισχύει αυτό εξαρτάται από το ποιοι ήταν αρχικά οι στόχοι της Μόσχας.


Αυτό, βέβαια, είναι δύσκολο να το ξέρει κανείς στα σίγουρα, καθώς η δημόσια αιτιολόγηση της ρωσικής πλευράς για την εισβολή, όπως π.χ. το επιχείρημα περί «αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας», είναι κατάφωρη προπαγάνδα.

Είναι πιθανό ότι η Ρωσία προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Περιοχές όπως το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ στην περιφέρεια του Ντονμπάς, βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, και παρ’ όλο που οι ρωσικές φιλοδοξίες ίσως να φτάνουν πέρα από εκεί, το Ντονμπάς εξακολουθεί να θεωρείται ως το κεντρικό σημείο που εστιάζει η Μόσχα, σύμφωνα με ειδικούς.

3. Θα υπάρξει συνέχεια στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Ένα πιθανό σενάριο είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια παρατεταμένη σύγκρουση. Η Ρωσία είναι επίσης πιθανόν να έχει χάσει έναν σημαντικό αριθμό στρατιωτών, όπλων και εξοπλισμού στον πόλεμο, και παρ’ όλο που έχει εμπλακεί σε μακροχρόνιες μάχες στο παρελθόν, δεν θα θελήσει να βγει από τον συγκεκριμένο πόλεμο με τον στρατό της εντελώς κατεστραμμένο.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι το μόνο πεδίο, όπου τα πράγματα φαντάζουν έστω και λίγο αισιόδοξα καθώς τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι κινούνται προς την κατεύθυνση μιας πραγματικής και ουσιαστικής συζήτησης, που δεν περιορίζονται σε τελεσίγραφα από τη ρωσική πλευρά», αναφέρει ο Κιρ Γκιλς, ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία στη δεξαμενή σκέψης Chatham House με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

4. Ίσως υπάρξουν μαζικοί «εκτοπισμοί» Ουκρανών προς τη Ρωσία

Η Ρωσία έχει παροτρύνει κατοίκους της Μαριούπολης να φύγουν, καθώς πραγματοποιεί σφοδρούς βομβαρδισμούς που έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην πόλη. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ανοίξει «ανθρωπιστικούς διαδρόμους», όπως τους αποκαλούν, προκειμένου να επιτρέψουν στους αμάχους να εκκενώσουν. Όμως, δεκάδες χιλιάδες από αυτούς έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία.

Το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ανέφερε ότι περίπου 60.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν εισέλθει σε ρωσικά εδάφη «με πλήρη ασφάλεια». Τα ρωσικά ΜΜΕ έχουν μεταδώσει εικόνες από πομπές οχημάτων που φαίνονται να κατευθύνονται ανατολικά προς τα σύνορα, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή της πόλης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξαναγκάζει τους κατοίκους να πάνε στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους. «Κατά την περασμένη εβδομάδα, αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί σε ρωσικά εδάφη», ανέφερε η πόλη σε σχετική ανακοίνωση.

Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε το Σάββατο ότι «αυτό που κάνουν σήμερα οι κατοχικές δυνάμεις είναι κάτι οικείο για τις παλαιότερες γενιές, οι οποίες υπήρξαν μάρτυρες των φρικτών γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι ΝΑΖΙ αιχμαλώτιζαν ανθρώπους με τη βία».

Σύμφωνα με τον Γκιλ, επικρατεί ανησυχία για επανάληψη αυτού του σκοτεινού κεφαλαίου της Ιστορίας κατά τις επόμενες εβδομάδες.

5. Εκατομμύρια Ουκρανοί ίσως εγκαταλείψουν τη χώρα, αφήνοντάς την κατακερματισμένη

Το μέλλον του πολέμου και το μέλλον της Ουκρανίας είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις. Έτσι όπως οι εναέριες δυνάμεις της Ρωσίας μετέτρεψαν σε ερείπια κάποιες πόλεις της Συρίας, έτσι φαίνεται να καταστρέφουν τώρα και περιοχές της Ουκρανίας.

Ήδη, πάνω από 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι είναι πολλές οικογένειες που διαλύονται.

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη κινητικότητα προσφύγων στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται και αφορούν περίπου 100.000 ανθρώπους σε ημερήσια βάση.

Εάν συμπεριληφθεί και ο αριθμός των εκτοπισμένων εντός της χώρας, τότε οι Ουκρανοί που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους θα ανέρχονται συνολικά σε 10 εκατομμύρια.

Και όπως έχουν δείξει παλαιότεροι πόλεμοι, οι πρόσφυγες συχνά δεν επιστρέφουν ποτέ στις πατρίδες τους, καθώς πολλές φορές δεν μένει τίποτα για εκείνους σε αυτές. Μερικές φορές, η απειλή ενός νέου πολέμου είναι αρκετή για να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να επιστρέψουν.

Είναι κάτι που οι διαπραγματευτές θα πρέπει να εξετάσουν σε πιθανές συνομιλίες στο μέλλον. Ακόμη και αν βρεθεί μια διπλωματική λύση για τερματισμό αυτού του πολέμου, θα παραμένει το ερώτημα σχετικά με το αν θα είναι αρκετή για να αποτραπεί μια νέα σύγκρουση στο μέλλον, αναφέρει ο Σαμ Κράνι – Έβανς, ερευνητής και αναλυτής στο Royal United Services Institute.

ΠΗΓΕΣ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ NEWS247

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη