Ουκρανία: Νέες αεροπορικές επιδρομές – Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για απάνθρωπες πρακτικές



Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας σε αρκετές πόλεις το βράδυ της Κυριακής.


Η πρωτεύουσα Κίεβο και οι πόλεις Λουζκ, Ρίβνε και Χάρκοβο ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου ακούστηκαν πολλαπλές ισχυρές εκρήξεις. Χώρος αποθήκευσης καυσίμων βρίσκεται στις φλόγες στο Λουζκ (βορειοδυτικά). Οι σειρήνες της αεράμυνας ακούστηκαν σε πρακτικά όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Η ουκρανική ηγεσία κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό πως εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές», αναφερόμενο στον «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων» και «τον αποκλεισμό πολιορκημένων πόλεων», σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Κατά τον ίδιο, συνεχίζονται οι «πυραυλικές επιθέσεις» εναντίον ουκρανικών πόλεων ενώ η Μαριούπολη, όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα, ισοπεδώνεται.


Η Ρωσία «δεν έχει πια γλώσσα, ανθρωπιά, πολιτισμό», συνέχισε ο κ. Ποντόλιακ, «μόνο πυραύλους, βόμβες και σκοπό να σβήσει (την Ουκρανία) από το πρόσωπο της Γης».

Βίντεο από το μεγαλύτερο υπόγειο καταφύγιο του κόσμου στο Κίεβο


Το βαθύτερο υπόγειο καταφύγιο στον κόσμο βρίσκεται στο κάτω μέρος ενός σταθμού του μετρό στο Κίεβο – χτισμένο από τους Σοβιετικούς ως προφύλαξη έναντι αμερικανικού πυρηνικού χτυπήματος.


Τώρα, ο σταθμός «Αρσενάλσνα» είναι ένα ασφαλές καταφύγιο έναντι των πυραυλικών απειλών από τη Ρωσία.

Ολοκληρώθηκε τη δεκαετία του 1960, όταν η Ουκρανία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται 346 πόδια (105,5 μέτρα) κάτω από το έδαφος.

 


Δήμαρχος Κιέβου: Η τηλεκπαίδευση θα ξαναρχίσει τη Δευτέρα



Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε στο Telegram ότι η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει ξανά στην πρωτεύουσα αύριο Δευτέρα.


«Στις 28 Μαρτίου, η εκπαιδευτική διαδικασία θα ξαναρχίσει στην πρωτεύουσα – σε ηλεκτρονική μορφή», δήλωσε και πρόσθεσε: «Θα είναι προσαρμοσμένη στις τρέχουσες συνθήκες. Και θα χρησιμοποιηθούν διαφορετικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες για μαθητές».

Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Ένα σημαντικό η πόλη να ζει και να κινείται ακόμη και υπό τόσο αυστηρό στρατιωτικό νόμο. [Οι Ρώσοι] προσπαθούν να μας εκφοβίσουν. Αυτό δεν θα λειτουργήσει! Δεν θα τα παρατήσουμε!».
ΟΗΕ: Νεκροί 1.119 άμαχοι από την αρχή του πολέμου


Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε την Κυριακή (27/03) ότι 1.119 άμαχοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στην Ουκρανία και 1.790 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων νεκρών βρίσκονται 99 παιδιά, ενώ 126 έχουν τραυματιστεί.


Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι πληροφορίες από ορισμένες περιοχές όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες (όπως η πολιορκιμένη Μαριούπολη) φθάνουν πολύ αργά ενώ ορισμένες πληροφορίες εξακολουθούν να χρειάζονται επιβεβαίωση.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή διασποράς, περιλαμβανομένου του βομβαρδισμού από βαρύ πυροβολικό και από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και από πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις, σημειώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Απορρίπτει συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι το Κρεμλίνο


Αρνητικός στο ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι εμφανίστηκε ο Σεργκέϊ Λαβρόφ.


Σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι μία πιθανή συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να ανταλλάξουν απόψεις θα ήταν αντιπαραγωγική.


Την Πέμπτη 7 Απριλίου η ομιλία του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή


Την Πέμπτη 7 Απριλίου θα λάβει χώρα η ομιλία (μέσω τηλεδιάσκεψης φυσικά) του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ουκρανός πρόεδρος θα μιλήσει για περίπου 15 λεπτά αφού του δώσει το λόγο ο πρόεδρος του σώματος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Θα υπάρχει μετάφραση της ομιλίας τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Η ημερομηνία της ομιλίας του κ. Ζελένσκι οριστικοποιήθηκε μετά από συνάντηση που είχε, νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας με τον πρεσβευτή της Ουκρανίας στην Ελλάδα Σουτένκο Σεργίι.

Μετά την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας θα ακολουθήσει ομιλία από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Πότε έγινε η πρόσκληση

Την Παρασκευή, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, ο Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ουκρανός συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων.

Η επικοινωνιακή μάχη του Ουκρανού προέδρου

Ο Ζελένσκι, από τη στιγμή που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει πραγματοποιήσει τέτοιες ομιλίες σε κοινοβούλια πολλών δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών βρίσκονται οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία.

Στην ομιλία του ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί στις σχέσεις που διαχρονικά συνδέουν την Ελλάδα με την Ουκρανία αλλά και στο ελληνικό στοιχείο που υπάρχει έντονο στο νότο της χώρας του (Οδησσός, Μαριούπολη, κτλ).

Κατά τις ομιλίες του ο Ζελένσκι ζητά συνήθως τη συνέχιση της τακτικής των κυρώσεων στη Ρωσία και την αμυντική ενίσχυση της χώρας του.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη