Χωρίς σταματημό ο πόλεμος στην Ουκρανία-Επιζώντες ανασύρονται από τα ερείπια του θεάτρου-για κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης κάνει λόγο ο ΟΗΕ


Συνεχίζεται για 22η μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στη Μαριούπολη, οι διασώστες άρχισαν σήμερα να ανασύρουν επιζώντες από τα ερείπια του θεάτρου που βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, αναφέρει σύμβουλος του δημάρχου της πόλης.

Ωστόσο, πάνω από 24ωρο μετά την επίθεση, δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν στο εν λόγω θέατρο, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο έως και 1.000 άτομα κατά τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο σύμβουλος σε γραπτό μήνυμα.

Η διαμεσολαβήτρια της Ουκρανίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Λιουντμίλα Ντενίσοβα, είπε ότι το κτίριο του θεάτρου είχε αντέξει την πρόσκρουση μιας «αεροπορικής βόμβας υψηλής ισχύος» και αργότερα διευκρίνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η επίθεση έγινε από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος. Το υπόγειο του θεάτρου προστάτευσε τους ανθρώπους από την έκρηξη, είπε η κυρία Ντενίσοβα σε δήλωση στο Facebook.

Πολίτες υποδέχονται γονατιστοί νεκρό στρατιώτη


Τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο προκειμένου να τιμήσουν έναν στρατιώτη που έπεσε νεκρός στις μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα επέλεξαν Ουκρανοί πολίτες.


Όπως φαίνεται σε βίντεο, που αναρτήθηκε στο twitter από τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Στάνισλαβ Ασέεφ, οι πολίτες κάθονται γονατιστοί στις άκρες του δρόμου την ώρα που η σορός του στρατιώτη περνάει με όχημα ανάμεσά τους.

Το όχημα έχει αναμμένους φάρους, ενώ πολίτες διακρίνονται να κρατούν κεριά και να κάνουν τον σταυρό τους, καθώς συνοδεύουν τον στρατιώτη στην τελευταία του κατοικία.

Σύμφωνα με το σχόλιο του Ασέεφ η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως ένα μήνυμα στον Βλάντιμιρ Πούτιν για το τι θα αντιμετωπίσει στην Ουκρανία.



Ζελένσκι: Οι ουκρανικές αρχές διατηρούν τον έλεγχο των κρίσιμων σημείων της χώρας


Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών περιοχών-κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις, διαβεβαίωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τρεις εβδομάδες και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας.


Τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων, είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου μηνύματός του που μεταφορτώθηκε την πλατφόρμα Telegram τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων όπως η Μαριούπολη (νοτιοανατολικά), Χάρκοβο (ανατολικά) και Τσερνίχιβ (βόρεια), που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν.

Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι, διατρανώνοντας «θα είσαστε ελεύθεροι».


Στο διάγγελμά του ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη «νέα και αποτελεσματική» βοήθεια που ανήγγειλε.

Ακόμη, υποσχέθηκε στους επιχειρηματίες μείωση της γραφειοκρατίας και άτοκα δάνεια, εν μέσω του πολέμου.


Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται σαν παγκόσμιος σερίφης σε σαλούν



«Η Ρωσία έχει χάσει όλες τις ψευδαισθήσεις για το αν μπορεί να βασίζεται στη Δύση και η Μόσχα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί μια άποψη του κόσμου στον οποίο θα κυριαρχούν οι ΗΠΑ που θέλουν να λειτουργούν σαν παγκόσμιος σερίφης σε σαλούν», δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.


Χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία έναν μικρό παίκτη στον παγκόσμιο πόλεμο της ενημέρωσης ο Λαβρόφ είπε ότι σε αυτό το πεδίο κυριαρχούν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι Ευρωπαίοι και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ανεξάρτητα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα ο ίδιος διέψευσε το δημοσίευμα της BILD σύμφωνα με το οποίο το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κίνα γυρίσε πίσω στη Ρωσία στα μισά της διαδρομής.

Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε κάθε απειλή προς τη Ρωσία από το ουκρανικό έδαφος, είπε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στην ρωσική εισβολή.

Σκληραίνει η στάση του Πούτιν


Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που συνεχίζουν να εκφράζουν οι διαπραγματευτές τόσο της Ουκρανίας όσο και της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός το προσεχές διάστημα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκληραίνει τη στάση του, ενώ τα στρατεύματα της χώρας του εμφανίζονται αποτελματωμένα σε όλα τα βασικά μέτωπα ενός πολέμου που μπήκε από χθες στην τέταρτη εβδομάδα του.


Σύμφωνα με αναφορές των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, οι ρωσικές δυνάμεις «ελάχιστη πρόοδο σημείωσαν από ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες». Το αμερικανικό Πεντάγωνο κάνει λόγο για μεγάλες απώλειες των εισβολέων, ενώ οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν δύο αεροπλάνα και αρκετούς πυραύλους γύρω από το Κίεβο, καθώς μαίνονταν οι οδομαχίες σε προάστια της ουκρανικής πρωτεύουσας.
Εφιάλτης στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη, όπου η κατάσταση παραμένει εφιαλτική, με τις μάχες να πλησιάζουν προς το κέντρο της πολιορκημένης πόλης, οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι το υπόγειο καταφύγιο του θεάτρου που βομβαρδίστηκε το βράδυ της Τετάρτης άντεξε στα πλήγματα και ότι οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες αμάχους που βρίσκονταν εκεί πιθανότατα διασώθηκαν. Μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί αριθμός θυμάτων, ενώ ούτε ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είχε ακριβή εικόνα για τα περιστατικά και τις απώλειες. Πολύ δύσκολες ώρες περνάει και το Τσερνίχιβ, βόρεια του Κιέβου, όπου σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη 53 άμαχοι σκοτώθηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο.

«Πέμπτη φάλαγγα»

Ο εκνευρισμός του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν έκδηλος στο οργισμένο και συχνά υβριστικό μήνυμά του που μεταδόθηκε από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, όπου έκανε λόγο για «πέμπτη φάλαγγα» της Δύσης στη χώρα του, χαρακτηρίζοντας τους πολιτικούς αντιπάλους του «προδότες και αποβράσματα», τους οποίους ο ρωσικός λαός θα απορρίψει, όπως φτύνει μια σκνίπα που μπήκε στο στόμα του. Τις άκρως επιθετικές δηλώσεις Πούτιν δικαιολόγησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτηρίζοντας προδότες όσους εγκαταλείπουν τη Ρωσία και αναζητούν καταφύγιο στη Δύση. Νωρίτερα είχε στηλιτεύσει ως «απαράδεκτη και ασυγχώρητη» τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν με την οποία χαρακτήριζε «εγκληματία πολέμου» τον Ρώσο ομόλογό του.



Η Ρωσία προσποιείται ότι διαπραγματεύεται για ειρήνευση, εκτιμά ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «προσποιείται πως διαπραγματεύεται» με την Ουκρανία για κατάπαυση του πυρός, ενώ την ίδια στιγμή «αφήνει τα όπλα να μιλούν».

Στην Μπούντεσταγκ

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο γερμανικό κοινοβούλιο (Μπούντεσταγκ) μέσω τηλεδιάσκεψης, κάλεσε τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς «να ρίξει το καινούργιο Τείχος» που υψώνει η Ρωσία στην Ευρώπη και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υπεράσπιση της ελευθερίας.

Σε πείσμα των αρνητικών οιωνών, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας, που διεξάγονται από τη Δευτέρα μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεχίστηκαν και χθες. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η ρωσική αντιπροσωπεία καταβάλλει κολοσσιαία προσπάθεια (για την επίτευξη ειρήνευσης) και εμφανίζει μεγαλύτερη προθυμία από την ουκρανική». Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ, εμφανίστηκε ελαστικός στο θέμα της Κριμαίας και του Ντονμπάς, αναγνωρίζοντας ότι «παραμένουν de jure τμήματα της Ουκρανίας, αλλά δεν τα ελέγχουμε de facto», επομένως πρέπει να βρεθεί μια «νομική φόρμουλα» γι’ αυτά τα εδάφη.


Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ταξίδευε αεροπορικώς προς το Πεκίνο αλλά το αεροπλάνο του αντέστρεψε, για άγνωστους λόγους, την πορεία του ενώ βρισκόταν πάνω από τη Σιβηρία και επέστρεψε στη Μόσχα. Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία ανανέωσε την πρότασή του να φιλοξενήσει συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Ζελένσκι προς αναζήτηση ειρηνευτικής λύσης. Εξάλλου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Λβιβ και του ζήτησε να είναι η Τουρκία ένας από τους εγγυητές ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία.

Τέταρτος στρατηγός της Μόσχας νεκρός


Εναν ακόμη Ρώσο στρατηγό, τον τέταρτο μέχρι στιγμής, σκότωσαν οι ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κιέβου. Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτίμησε ότι στις τρεις πρώτες εβδομάδες που ακολούθησαν την εισβολή, ο ρωσικός στρατός έχασε τουλάχιστον 7.000 στρατιώτες, περισσότερους από όσους έχασαν οι Αμερικανοί στα 20 χρόνια των πολέμων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.


Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επρόκειτο για τον αντιστράτηγο του μηχανοκίνητου τάγματος πεζικού Ολεγκ Μιτιάγεφ, ο οποίος σκοτώθηκε στην περιοχή της Μαριούπολης έπειτα από επιτυχές πλήγμα του τάγματος Αζόφ. Η Μόσχα έχει αναγνωρίσει μόνο μία απώλεια στρατηγού, του αντιστρατήγου Αντρέι Σουχοβέτσκι στις 3 Μαρτίου. Παρατηρητές των πολεμικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι υπάρχει σχέδιο από την ουκρανική πλευρά να στοχεύει σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ρωσίας, προκειμένου να καταγράφει νίκες που ανυψώνουν το ηθικό των ασθενέστερων ουκρανικών δυνάμεων.

Διακοπή του ESOMars

Στις «απώλειες» του πολέμου περιλαμβάνεται ακόμη και η εξερεύνηση του Αρη, αφού η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε χθες ότι διακόπτει το πρόγραμμα ESOMars, μέσω του οποίου τα τελευταία δέκα χρόνια συνεργαζόταν με τη ρωσική Rosocosmos για την αποστολή ερευνητικών διαστημοπλοίων στον κόκκινο πλανήτη. Το πρώτο διαστημόπλοιο της αποστολής είχε τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Αρη το 2016, ενώ το δεύτερο επρόκειτο να εκτοξευθεί σε λίγους μήνες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει τα μέλη της».
Μάχη για απομόνωση

Την ίδια στιγμή διεξάγεται μάχη σε όλο τον κόσμο για τη συμμετοχή ή όχι χωρών στην απομόνωση της Ρωσίας. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ζήτησε από την Ινδία να επανεξετάσει την απόφαση προμήθειας ρωσικού πετρελαίου, καλώντας την ηγεσία της χώρας να «σκεφτεί τη θέση της στα βιβλία της Ιστορίας». Εν τω μεταξύ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι στέλνει συστοιχίες πυραύλων Patriot στη Σλοβακία, που συνορεύει με την Ουκρανία και η οποία είχε προσφερθεί να μεταφέρει στην Ουκρανία τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 που διαθέτει, αν αυτοί αντικατασταθούν από άλλο παρεμφερές σύστημα.
«Παντελώς ψευδή» τα δημοσιεύματα περί αιχμαλωσίας του πρόξενου Ανδρουλάκη λέει το ΥΠ.ΕΞ


Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, είναι καλά και θα αναχωρήσει σε λίγο, προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.


Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δημοσιεύματα που τον φέρουν να είναι αιχμάλωτος «είναι ο ορισμός του ψεύδους». «Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή μαζί του και ευτυχώς όλα βαίνουν καλώς», επισημαίνουν.

Χθες, ο κ. Ανδρουλάκης είχε καταλύσει πλησίον του Ουμάν. Υπενθυμίζεται, πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού του γενικού προξένου, καθώς και του επιτόπιου προσωπικού της αποστολής του ΟΑΣΕ, μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους, ξεκίνησε την Τρίτη 15 Μαρτίου με κατεύθυνση δυτικά. Σημειώνεται, πως η επιχείρηση λαμβάνει χώρα σε στενό συντονισμό με τον ΟΑΣΕ.
Κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης βλέπει ο ΟΗΕ


Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) δήλωσε σήμερα ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων στην Ουκρανία καταρρέουν, με ένα μέρος της υποδομής να έχει καταστραφεί και πολλά καταστήματα και αποθήκες να είναι πλέον άδεια.


Ο Τζέικομπ Κερν, συντονιστής εκτάκτων αναγκών του WFP για την κρίση στην Ουκρανία, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κατάσταση σε «πολιορκούμενες πόλεις» όπως η Μαριούπολη, λέγοντας ότι οι προμήθειες εξαντλούνται και ότι οι οχηματοπομπές δεν μπόρεσαν ακόμη να εισέλθουν στην πόλη.

Επιπλέον, ο αξιωματούχος του WFP ανέφερε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πυροδοτεί ένα κύμα «παράπλευρου λιμού» παγκοσμίως.


Γιατί η Ουκρανία μετατρέπεται σε νεκροταφείο ρωσικών αρμάτων Ο ρόλος των Javelin



Η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τη μεγαλύτερη δύναμη αρμάτων μάχης στον κόσμο, αλλά οι απώλειες που έχει υποστεί αποκαλύπτουν αδυναμίες στο σύγχρονο πεδίο των συγκρούσεων.


Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν χάσει πάνω από 230 βαριά τεθωρακισμένα οχήματα, από τις 24 Φεβρουαρίου όταν και ξεκίνησε η εισβολή, σύμφωνα με τον ιστότοπο Oryx που καταγράφει τις απώλειες στρατιωτικού εξοπλισμού. Οι Ουκρανικές Αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των κατεστραμμένων ρωσικών αρμάτων και τεθωρακισμένων στα 400. Πριν τον πόλεμο, η Ρωσία αριθμούσε συνολικά 3.000 άρματα μάχης με βαρύ οπλισμό και δυνατότητες κίνησης ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες, ενώ η Ουκρανία από την πλευρά της αριθμούσε περίπου 850 παρόμοια άρματα.


Αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι απώλειες των αρμάτων μάχης στα πεδία των μαχών τις τελευταίες ημέρες είναι πιθανώς οι μεγαλύτερες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πώς εξηγείται το γεγονός αυτό και ποιες είναι οι διαφορές;



Τα άρματα μάχης έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιστορικά η μάχη του Κουρσκ είναι γνωστή ως η μεγαλύτερη αρματομαχία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην οποία αντιπαρατάχθηκαν περίπου 6.000 γερμανικά και σοβιετικά άρματα μάχης.

Έπειτα, κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου η Σοβιετική Ένωση παρήγαγε μεγάλο αριθμό αρμάτων. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν αυτή την τακτική και στράφηκαν σε άλλα οπλικά συστήματα όπως για παράδειγμα το αεροσκάφος Α-10 που παρουσιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70. Το αεροσκάφος ήταν σχεδιασμένο να πετά χαμηλά, εξοπλισμένο με πυροβόλα και βόμβες ικανές να διαπεράσουν την θωράκιση των αρμάτων. Περίπου μια δεκαετία αργότερα εισήλθε σε υπηρεσία το γνώριμο επιθετικό ελικόπτερο Απάτσι το οποίο κατάφερε να εκτελεί την ίδια αποστολή με ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία.

Η αποτελεσματική τακτική των Ουκρανών


Σήμερα, οι Ουκρανοί δεν χρησιμοποιούν απέναντι στα άρματα μάχης ούτε δικά τους άρματα, ούτε ελικόπτερα. Έχουν στραφεί σε οικονομικά drone και στα φορητά αντιαρματικά όπλα Javelin. Αυτά τα όπλα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά επιτρέποντας σε μικρές μονάδες πεζικού των Ουκρανών να πετυχαίνουν σημαντικά πλήγματα στα ρωσικά τανκς και στα θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού των Ρώσων. Τα Javelin είναι σύστημα που φέρει ένας στρατιώτης στον ώμο και αφού «κλειδώσει» τον στόχο ο πύραυλος εκτοξεύεται και κατευθύνεται με υπέρυθρες προς αυτόν.



Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να στείλουν στρατιωτική βοήθεια 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία. Το πακέτο περιλαμβάνει 2.000 πυραύλους Javelin και 7.000 αντιαρματικά όπλα άλλων τύπων. Επίσης, θα σταλούν αντιαεροπορικά συστήματα Stigner αλλά και 100 μικρά drone – «καμικάζι» τα οποία λειτουργούν ως φορητές βόμβες κατά των στόχων. «Αυτά τα όπλα σταματούν τους Ρώσους που πρέπει τώρα να αξιολογήσουν εκ νέου την τακτική τους» δηλώνει ο σύμβουλος της αμυντικής βιομηχανίας Νίκολας Ντράμοντ.



Οι αδυναμίες των Ρώσων



Τα τανκς θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον πόλεμο, λένε στρατιωτικοί ειδικοί, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στο πεδίο της μάχης. Οι απώλειες των ρωσικών τανκς στην Ουκρανία «δεν είναι ένα μειονέκτημα των αρμάτων μάχης έναντι του πεζικού», εκτιμά ο στρατηγός ΜακΜάστερ, πρώην σύμβολος Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ. Ο ίδιος παρατηρεί ότι το αδύναμο σημείο της επιχείρησης είναι μη χρήση και πεζικού και πυροβολικού και τεθωρακισμένων μαζί. Ο στρατηγός ΜακΜάστερ σημειώνει ότι χωρίς βαριά τεθωρακισμένα, οι δυνάμεις θα ήταν εξαιρετικά ευάλωτες στο εχθρικό πυροβολικό.

Ένα ακόμη μειονέκτημα των ρωσικών αρμάτων είναι ότι στερούνται συστημάτων ενεργητικής και παθητικής αυτοπροστασίας τα οποία διαθέτουν τα αντίστοιχα δυτικά. Η Μόσχα έχει ανακοινώσει σύστημα ενεργητικής προστασίας για το νέο της άρμα Τ-14 Armata το οποίο όμως δεν έχει μπει ακόμη σε υπηρεσία. Οι Ρώσοι πρέπει λοιπόν να αναπροσαρμόσουν άμεσα τα σχέδια τους, διαφορετικά η Ουκρανία θα μετατραπεί σε νεκροταφείο των αρμάτων τους.

<<Μην ακούτε τη ρωσική προπαγάνδα>> λέει η Μαρίνα Οβσιανίκοβα


Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα διεθνώς, κατάφερε να γίνει η παρουσιάστρια του Πρώτου Καναλιού της Ρωσικής Κρατικής Τηλεόρασης, Μαρίνα Οβσιανίκοβα, καθώς η κίνηση της να διακόψει το δελτίο ειδήσεων την περασμένη Δευτέρα, ανοίγοντας ένα πλακάτ με συνθήματα κατά της εισβολής στην Ουκρανία, προκάλεσε αίσθηση και έκανε το γύρο του κόσμου.


Η ίδια μιλώντας στο BBC αναλύει τα κίνητρα της πράξης της, περιγράφει την αντιμετώπιση που είχε από τις Αρχές και καλεί τον ρωσικό λαό να αναζητήσει άλλες πηγές ενημέρωσης μακριά από την κρατική προπαγάνδα.

«Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεις εναλλακτικές πηγές πληροφόρησης, αλλά πρέπει να προσπαθήσεις να τις αναζητήσεις. Μην γίνεστε ζόμπι», λέει η Οβσιανίκοβα ενώ ανακαλεί στη μνήμη της την στιγμή που μπήκε στο στούντιο με το πλακάτ που έγραφε στα ρωσικά και στα αγγλικά «σταματήστε τον πόλεμο, μην πιστεύετε την προπαγάνδα».

«Γνώριζα ότι αν πήγαινα να διαδηλώσω στην κεντρική πλατεία της Μόσχας θα με συλλάβουν, θα με πετάξουν σε ένα αστυνομικό βαν και θα με περάσουν από δίκη» σημειώνει η 43χρονη δημοσιογράφος και συμπληρώνει «ήθελα πραγματικά να δείξω στο δυτικό κοινό ότι ορισμένοι Ρώσοι είναι κατά του πολέμου».


Μάλιστα, πριν από τη διαμαρτυρία της ηχογράφησε ένα βίντεο στο οποίο αναφέρει ότι ντρέπεται να δουλεύει για την «προπαγάνδα του Κρεμλίνου». Η δημοσιογράφος αποκάλυψε επίσης ότι κρατήθηκε και ανακρίθηκε από την αστυνομία για 14 ώρες και της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρούβλια (280 δολάρια) για την πράξη της.




Η Οβσιανίκοβα δεν δίστασε επίσης να απαντήσει και στα διάφορα σενάρια που διακινήθηκαν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τα κίνητρά της. «Υπάρχουν πολλές θεωρίες συνωμοσίας για εμένα. Γι’ αυτό έπρεπε να εξηγήσω στον κόσμο τι πραγματικά συνέβη, να εξηγήσω ότι είμαι απλώς μια κανονική Ρωσίδα και δεν μπορούσα να μείνω αμέτοχη».


Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν προσωπική μου απόφαση.



Κατά την άποψή της, οι Αρχές είχαν πειστεί ότι ενεργούσε για λογαριασμό κάποιου άλλου. «Κανείς δεν πίστευε ότι ήταν προσωπική μου απόφαση. Ισχυρίστηκαν ότι το έκανα για κάποια σύγκρουση στη δουλειά, για συγγενείς που είναι θυμωμένοι για την Ουκρανία ή ότι το έκανα για τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι είχα τόσες πολλές αντιρρήσεις με την κυβέρνηση που απλά δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή», καταλήγει.
Η ελεγχόμενη ενημέρωση στη Ρωσία

Οι ειδήσεις της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης ελέγχονται εδώ και καιρό από το Κρεμλίνο και οι ανεξάρτητες απόψεις είναι σπάνιες σε όλα τα μεγάλα κανάλια. Είναι επίσης ασυνήθιστο για τους υπαλλήλους των κρατικά ελεγχόμενων ειδησεογραφικών οργανισμών να εκφράζουν κάποια γνώμη που διαφέρει από την επίσημη θέση του Κρεμλίνου.

Αλλά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αρκετοί δημοσιογράφοι παραιτήθηκαν από τα κορυφαία ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Ζιάνα Αγκαλάκοβα από το Channel 1, η Λίλια Γκιλντέγιεβα και Βάντιμ Γκουσκέρ από το NTV.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τον πόλεμο ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και χαρακτηρίζουν την Ουκρανία ως επιτιθέμενο, περιγράφοντας την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας ως «νεοναζί».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη