Εικόνες καταστροφής από τις συνεχείς Ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία-Το Κίεβο απορρίπτει τα τελεσίγραφα, η Ρωσία στρέφεται σε ωμές μεθόδους




Η Ουκρανία απέρριψε το αίτημα της Ρωσίας να παραδοθούν οι στρατιώτες που υπερασπίζονται τη Μαριούπολης τα ξημερώματα της Δευτέρας, ακόμη και όταν μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την πρωτεύουσα, Κίεβο, και μετέτρεψε σε ερείπια ένα εμπορικό κέντρο.


Μετά από σχεδόν ένα μήνα, ο πόλεμος έχει φτάσει σε αδιέξοδο, με τη Ρωσία να στρέφεται σε πιο θανατηφόρες και ωμές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αμάχων.

Νέες δορυφορικές εικόνες αποτυπώνουν την απόλυτη καταστροφή


Την απόλυτη καταστροφή σε πόλεις της Ουκρανίας που σφυροκοπούνται εδω και τέσσερις εβδομάδες δείχνουν δορυφορικές εικόνες της Maxar Technologies ενω οι βομβαρδισμοί σχεδόν σε όλη τη χώρα συνεχίζονται.

Οι εικόνες, που τραβήχτηκαν τη Δευτέρα, δείχνουν θέσεις του ρωσικού πυροβολικού δυτικά της αεροπορικής βάσης Antonov που ελέγχεται από τη Ρωσία, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, Κιέβου.

Την ίδια ώρα ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών καθώς πολλές περιοχές της χώρας βομβαρδίζονται την 27η ημέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας, ενώ παράλληλα εντείνονται τα αδιέξοδα και σε διπλωματικό πεδίο.

Δεξαμενές πετρελαίου που φλέγονται στο Chernihiv SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES VIA APΑνάπτυξη πυροβολικού δυτικά του αεροδρομίου Antonov SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES VIA APΚαίγονται σπίτια στη Μαριούπολη SATELLITE IMAGE ©2022 MAXAR TECHNOLOGIES VIA AP

Στο Κίεβο, σε ισχύ είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε έως το το πρωί της Τετάρτης ενώ σε εξέλιξη είναι αγώνας για κατάπαυση του πυρός.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκ νέου αύριο Τετάρτη για να συζητήσει την κρίση στην Ουκρανία και ενδέχεται να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης με την οποία θα στηλιτεύει τις ανθρωπιστικές συνέπειες της επίθεσης της Ρωσίας.

Το κείμενο αυτό αναμένεται να εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία από το σώμα των 193 μελών, στο οποίο κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα βέτο.

Είναι πιθανό, αν και όχι σίγουρο, η ψηφοφορία να γίνει αύριο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 141 ψήφοι, όπως στο προηγούμενο ψήφισμα καταδίκης του πολέμου, που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το πρώτο προσχέδιο, που συμβουλεύτηκε το Γερμανικό Πρακτορείο, αξιώνει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες από την πλευρά της Ρωσίας και ιδίως οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών και αμάχων. Ακόμη, ζητεί η Μόσχα να αποσύρει το συντομότερο τα στρατεύματά της από την ουκρανική επικράτεια.

Έχει καταρτιστεί επίσης ανταγωνιστικό σχέδιο απόφασης από τη Νότια Αφρική, που δεν αναφέρεται ονομαστικά στη Ρωσία. Είναι ασαφές εάν θα τεθεί σε ψηφοφορία.
Γιατί η κατάληψη της Μαριούπολης είναι τόσο σημαντική για τους Ρώσους


Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες και αυτονομιστές μαχητές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα προσπαθούν να καταλάβουν τη Μαριούπολη στην ανατολική Ουκρανία εδώ και τέσσερις εβδομάδες.


Οι ρωσικές δυνάμεις, βομβαρδίζουν σφοδρά την πόλη των 400.000-500.000 κατοίκων, ενώ Ουκρανός αξιωματικό, ανέφερε σήμερα πως «οι βόμβες πέφτουν κάθε 10 λεπτά. Τα πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού βομβαρδίζουν. Χθες οι στρατιώτες εξουδετέρωσαν τέσσερα άρματα, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα. Χρειαζόμαστε ακόμα πυρομαχικά, αντιαρματικά όπλα και αεράμυνα».

Η μάχη μαίνεται επειδή η Μαριούπολη βρίσκεται σε στρατηγική θέση στην Αζοφική Θάλασσα, χωρίζοντας τις ρωσικές δυνάμεις στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και τα αυτονομιστικά στρατεύματα που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία προσπαθεί να εμπλακεί με αποβάσεις στρατευμάτων, χωρίς επιτυχία, στην περιοχή εδώ και μέρες, αλλά εάν η Μόσχα καταφέρει να καταλάβει τη Μαριούπολη, τότε μπορεί να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ των δυνάμεών της στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.


Βέβαια, ίσως το πιο σημαντικό, η πόλη αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα λιμάνια στην περιοχή. Εν καιρώ ειρήνης, τα πλοία καταπλέουν για να φορτώσουν σιτηρά, με προορισμό όλο τον κόσμο, όμως αν καταληφθεί η πόλη, η Ρωσία θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα εφοδιαστικά προβλήματα της στρατιωτικής της επιχείρησης, όπου σύμφωνα με αναφορές δεκάδες ρωσικά οχήματα ξεμένουν από καύσιμα στους δρόμους της Ουκρανίας.



Το Κίεβο απέρριψε τελεσίγραφο της Ρωσίας

Νωρίτερα, η Ουκρανία απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της πόλης.

Δεν τίθεται επ’ ουδενί ζήτημα οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν την πολιορκούμενη Μαριούπολη στον ρωσικό στρατό, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, η Ιρίνα Βέρεστσουκ. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων. Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά».


Η ίδια μίλησε για «εσκεμμένη χειραγώγηση» και «αληθινή απαγωγή ομήρων», πρόσθεσε αναφερόμενη στο ρωσικό τελεσίγραφο.

Την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του πριν από τη Δευτέρα στις 7 π.μ. για να σωθούν, όπως είπε, οι κάτοικοι και οι υποδομές του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα.

Αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κιεβο λόγω του κινδύνου νέων βομβαρδισμών


Ο Δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα την εκ νέου επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας με μεγαλύτερη διάρκεια, καθώς οι αρχές αναμένουν περαιτέρω βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις.


Ο Βιτάλι Κλίτσκο είχε κάνει λόγο νωρίτερα σήμερα για μια «ενισχυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας» στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις 20.00 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί της Τετάρτης. Μέρη της πόλης έχουν δεχθεί επανειλημμένα πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ο λόγος για αυτή την απαγόρευση κυκλοφορίας σχετίζεται με την πιθανότητα νέων βομβαρδισμών», ανέφερε ο Κλίτσκο στην κρατική τηλεόραση.

Διαδήλωση κατοίκων της Χερσώνας διαλύθηκε από πυρά


Μια διαδήλωση κατοίκων στη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, την οποία έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις, διαλύθηκε από πυρά αυτόματων όπλων και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, σύμφωνα με βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα δύο τοπικά ΜΜΕ.


Στα βίντεο διακρίνονται διαδηλωτές να προχωρούν προς το κέντρο της πλατείας της Ελευθερίας και την ίδια στιγμή στρατιωτικούς να τους πλησιάζουν προτού ανοίξουν πυρ.

Σε βίντεο που τραβήχτηκαν από τουλάχιστον δύο διαφορετικές γωνίες του δρόμου, φαίνονται στη συνέχεια δεκάδες διαδηλωτές να τρέχουν μακριά, εν μέσω πυρών. Τις εικόνες αυτές δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύο τοπικά ΜΜΕ, τα Souspilné Novini και Most Kherson.

Σε ένα από τα βίντεο διακρίνεται ένας άνδρας να μεταφέρεται ενώ αιμορραγεί από το πόδι, με μια φωνή να αναφέρει πως τραυματίστηκε από την έκρηξη μιας βομβίδας κρότου-λάμψης.



Επιμένει σε συνάντηση με τον Πούτιν ο Ζελένσκι


Μια συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απαραίτητη για τον καθορισμό της ρωσικής θέσης σε ό,τι αφορά τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό Interfax.


Ο Ζελένσκι, μιλώντας σε συνέντευξη δημοσίων καναλιών ευρωπαϊκών χωρών, ανέφερε επίσης ότι δεν θα ήταν δυνατό να ληφθεί μια απόφαση σε μια τέτοια συνάντηση σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.

Ρωσικό ΜΜΕ παραδέχεται ότι 9.861 στρατιώτες σκοτώθηκαν


Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη παραδοχή, μια φιλοκυβερνητική ταμπλόιντ εφημερίδα ανέφερε ότι 9.861 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία.


Ο τελευταίος αριθμός που δημοσίευσαν Ρώσοι αξιωματούχοι ήταν 498.



Ο Γιάροσλαβ Τροφίμοφ, δημοσιογράφος της Wall Street Journal, έγραψε στο Twitter:

«Η Komsomolskaya Pravda, μία ταμπλόιντ υπέρ του Κρεμλίνου, λέει ότι σύμφωνα με τους αριθμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, 9.861 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία και 16.153 τραυματίστηκαν. Το τελευταίο επίσημο ρωσικό νούμερο, στις 2 Μαρτίου, ήταν 498. Συναρπαστικό που κάποιος δημοσίευσε τον αριθμό που διέρρευσε».

Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι σκοπίμως υποεκτιμούσε τις απώλειες, αναφέροντας εκατοντάδες στρατιώτες που σκοτώθηκαν ενώ η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός ήταν στην πραγματικότητα χιλιάδες.


Το Κίεβο υποστηρίζει ότι περισσότεροι από 15.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί συνολικά.

Τέσσερα παιδιά στο νοσοκομείο αφού δέχθηκαν πυρά


Τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού δέχθηκαν πυρά ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν, ισχυρίστηκε ο Ουκρανός κυβερνήτης της Ζαπορίζια.


Ο ίδιος τόνισε ότι λεωφορεία που προσπαθούσαν να φτάσουν σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους δέχθηκαν επίθεση.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Telegram, είπε: «Σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα, γιατί τα παιδιά υποφέρουν ξανά. Τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Τρία παιδιά δέχθηκαν πυρά στην πρώην συνοικία Huliaipil, νυν Pologivsky. Οι οικογένειες έφυγαν από τη Μαριούπολη, δραπέτευσαν. Ένα παιδί είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Μια άλλη οικογένεια δέχτηκε πυρά στο χωριό Kamyanske, καθώς και ένα παιδί σε κρίσιμη κατάσταση».

Επετράπη η αλλαγή βάρδιας στο Τσερνόμπιλ


Οι μισοί σχεδόν από τους εργαζομένους της βάρδιας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Τσερνόμπιλ μπόρεσαν χθες να γυρίσουν στα σπίτια τους, ύστερα από ένα μήνα βάρδιας. Οι εργαζόμενοι είχαν αποκλεισθεί στις εγκαταστάσεις εξαιτίας των μαχών, ενώ ο ρωσικός στρατός επέτρεψε χθες την αλλαγή της βάρδιας από άλλους Ουκρανούς εργαζομένους.


Πριν από τρεις εβδομάδες, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις φύλαξης ραδιενεργών αποβλήτων του Τσερνόμπιλ, τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος το 1986.

Η βάρδια που είχε υπηρεσία την ημέρα της ρωσικής εισβολής παρέμεινε στον χώρο, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να αντικατασταθεί εξαιτίας των μαχών που μαίνονταν γύρω από τον παροπλισμένο αντιδραστήρα. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη είχε προειδοποιήσει ότι οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι της βάρδιας στο Τσερνόμπιλ αποτελούν ευθεία απειλή για την ασφάλεια του αντιδραστήρα. Η υπηρεσία είχε τότε καλέσει τη Ρωσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να αντικαταστήσει το προσωπικό.


Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στο παροπλισμένο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ανερχόταν στους 46.«Παρέμειναν στις θέσεις τους για πάρα πολύ καιρό. Ειλικρινά ελπίζω ότι και το υπόλοιπο προσωπικό θα μπορέσει να αντικατασταθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Η ακραία κόπωση είναι πολύ επικίνδυνη για εργαζομένους σε τομείς τέτοιας ευθύνης», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ραφαέλ Γκρόσι. «Εκτελούσαν τα καθήκοντά τους κάτω από συνθήκες ακραίου άγχους και υπερβολικής κόπωσης και υπό την απειλή ξένης στρατιωτικής δύναμης και χωρίς την παραμικρή ξεκούραση», είπε ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, για να προσθέσει ότι η ουκρανική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας ενημέρωσε τη Βιέννη ότι η αντικατάσταση του προσωπικού άρχισε την Κυριακή το απόγευμα και θα ολοκληρωνόταν σήμερα το πρωί.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία σοβιετικά συστήματα αεράμυνας


Οι ΗΠΑ θα στείλουν μέρος σοβιετικών συστημάτων αεράμυνας που απέκτησαν μυστικά πριν από δεκαετίες για να ενισχύσουν τον στρατό της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.


Όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόκειται για μία κίνηση ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού, καθώς προσπαθεί να αποκρούσει ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.

Τα συστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν και το SA-8, είναι αρκετών δεκαετιών και αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αξιολογήσουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

Τα όπλα είναι γνωστά στον ουκρανικό στρατό, ο οποίος κληρονόμησε αυτόν τον τύπο εξοπλισμού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.


Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν έναν μικρό αριθμό σοβιετικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, ώστε να μπορούν να εξεταστούν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι μυστικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον ήρθαν στη δημοσιότητα το 1994, όταν ένα τεράστιο αεροπλάνο σοβιετικής κατασκευής εθεάθη στο αεροδρόμιο Huntsville. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο μετέφερε ένα σύστημα αεράμυνας S-300 που είχε αποκτηθεί από τη Λευκορωσία.

Οι S-300 δεν βρίσκονται μεταξύ των συστημάτων που θα σταλούν στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

ΠΗΓΕΣ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ NEWS247

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη