Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Η ώρα της αλήθειας για την Τζωρτζίνα
Στην τελική φάση της υπόθεσης του θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη μπήκε η έρευνα του Ανθρωποκτονιών, καθώς είναι θέμα ωρών να ολοκληρωθούν οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, ενώ θα κλείσει και ο δεύτερος κύκλος καταθέσεων γιατρών και νοσηλευτών των δύο νοσοκομείων της Πάτρας.
Οι αναλυτές φαίνεται πως θα καταλήξουν στον μηχανισμό θανάτου της 9χρονης που, όπως χαρακτηριστικά λένε, θα λύσει το μυστήριο της πολύκροτης ιστορίας. Μέχρι στιγμής, η ειδική ομάδα του Ανθρωποκτονιών έχει μια καλή εικόνα για το τι έχει συμβεί, ενώ έχει αποκλείσει σειρά αιτιών θανάτου και το μοναδικό ζητούμενο είναι αν το κοριτσάκι πέθανε από σπάνια και αδιευκρίνιστα παθολογικά αίτια ή δολοφονήθηκε.
Στη δεύτερη περίπτωση, οι πιθανότητες μοιράζονται ανάμεσα στον ασφυκτικό θάνατο και τη δηλητηρίαση, κάτι όμως που θα διευκρινιστεί πλήρως από τις τοξικολογικές εξετάσεις, οι οποίες είναι θέμα ωρών να φτάσουν στα χέρια των αστυνομικών από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών.
«Τις τελευταίες ημέρες έχουν ακουστεί πολλά για την υπόθεση. Από εντάλματα σύλληψης μέχρι κρυφές προσαγωγές και καταθέσεις. Τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Τα κουτσομπολιά που ακούγονται για τη ζωή της οικογένειας Δασκαλάκη δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση κομμάτι των ερευνών, ούτε τεκμήρια ενοχής. Τα πρόσωπα που βγαίνουν και μιλάνε, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τελείως αναξιόπιστα και δημιουργούν στην κοινή γνώμη λανθασμένες εντυπώσεις», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της Ασφάλειας με πλήρη γνώση του φακέλου και προσθέτει: «Η Αστυνομία, μετά από εντολή της Εισαγγελίας Πατρών, διενεργεί προκαταρκτική. Μια έρευνα χωρίς κατηγορούμενο, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, λήψη συγκεκριμένων καταθέσεων και όταν ολοκληρωθεί θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Εντάλματα φυσικά δεν μπορούν να εκδοθούν, προσαγωγές και συλλήψεις δεν μπορούν να γίνουν εκτός και αν υπάρξει ομολογία ή κάποιο αδιάσειστο στοιχείο που να οδηγεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, κάτι που στην παρούσα φάση δεν υπάρχει».
Ο μηχανισμός θανάτου
Οι αναλυτές της ειδικής ομάδας του Ανθρωποκτονιών έχουν πάρει μέχρι στιγμής περισσότερες από 20 καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Νοσοκομείου Παίδων, ενώ ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία λήψης καταθέσεων από γιατρούς και νοσηλευτές από το Καραμανδάνειο και το Νοσοκομείο του Ρίου.
Ο συνολικός αριθμός των επιστημόνων που θα καταθέσουν είναι περίπου 70 προτού ανοίξει ο κύκλος καταθέσεων ατόμων που κινούνται στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των τριών παιδιών. «Επικεντρωνόμαστε στον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, καθώς είναι πρόσφατος και είναι όλα τα στοιχεία διαθέσιμα. Τους θανάτους της Ιριδας πριν από έναν χρόνο και της Μαλένας πριν από δύο δεν τους κοιτάμε καθώς ό,τι στοιχεία ήταν να χαθούν χάθηκαν και δεν επηρεάζει τις έρευνες αν ερευνηθούν σε δεύτερο χρόνο. Αυτό που ψάχνουμε είναι αυτό που εμείς λέμε “μηχανισμός θανάτου”», λέει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Με απλά λόγια, αυτό που ψάχνουν οι αστυνομικοί είναι πώς πέθανε η Τζωρτζίνα. Στη συνέχεια θα ψάξουν για κίνητρα εφόσον στοιχειοθετηθεί η εγκληματική ενέργεια και πρόσωπα. Αυτά είναι τα τρία στάδια, με κομβικότερο όλων το πρώτο, για το οποίο αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να έχουμε απαντήσεις. Βέβαια, σε κάποιες φάσεις της έρευνας, κυρίως στο κομμάτι που αφορά τις ιατροδικαστικές εξετάσεις, γίνεται συνδυαστικός έλεγχος με τις άλλες δύο περιπτώσεις θανάτου.
Για παράδειγμα, ένα κοινό χαρακτηριστικό που βρέθηκε από τους ιατροδικαστές έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Πρόκειται για πραγματικό μυστήριο, καθώς χρησιμοποιώντας αυτό που αστυνομικοί και ιατροδικαστές αποκαλούν «συνδυαστική ανάλυση», οδηγούνται σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.
Ξεκινώντας από τον πρώτο θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας, διαπιστώνεται ότι στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται και το έντονο πνευμονικό οίδημα που υπέστη το κοριτσάκι. Το θέμα είναι να αποδειχτεί τι το προκάλεσε και τι μερίδιο ευθύνης φέρει αυτό στον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού. Το ίδιο ακριβώς αναφέρεται και στην ιατροδικαστική έκθεση του θανάτου της 6 μηνών Ιριδας, ωστόσο οι γιατροί επικεντρώθηκαν περισσότερο στο πρόβλημα που παρουσίασε η καρδιά του βρέφους και συγκεκριμένα στην αγενεσία φλεβοκόμβου.
Δηλαδή, οι διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση ιατροδικαστές -καθώς η πρώτη έκθεση συντάχθηκε στην Αθήνα και η δεύτερη στην Πάτρα- εστίασαν περισσότερο σε συγκεκριμένα σημεία κοιτώντας για παθολογικά αίτια.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης και ο κ. Νίκος Καλογρίας, στην άτυπη ομάδα που έχουν συστήσει, έχουν πάρει την ιατροδικαστική έκθεση θανάτου της 3,5 ετών Μαλένας που συντάχθηκε τον Απρίλιο του 2019 από την κυρία Χριστίνα Τσάκωνα σε μια προσπάθεια να επανεξετάσουν από διαφορετικό πρίσμα το πώς προήλθε το πνευμονικό οίδημα.
Οι έρευνες των δύο κορυφαίων ιατροδικαστών έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, έχουν μια εικόνα του τι έχει συμβεί, όμως θέλουν λίγες ημέρες ακόμη για να αποδείξουν τη σκέψη τους.
«Σύμφωνα με τα αντίγραφα των ιατροδικαστικών εκθέσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τα συγκεκριμένα ευρήματα το φαινόμενο του ασφυκτικού θανάτου δεν μπορεί να αποκλειστεί και για τα δύο παιδιά. Υπάρχουν κοινά στοιχεία και στα δύο παιδιά και ο τρόπος που επήλθε η ασφυξία θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων.
Την ίδια ώρα, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία έφτασαν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων στα όργανα της Τζωρτζίνας. Εκεί οι πληροφορίες λένε ότι πρέπει να ελεγχθούν συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν ευθύνονται για ζημιές που έχουν προκληθεί στο ήπαρ και τον πνεύμονα της μικρής.
Μάλιστα, εξετάζεται αν οι ίδιες ουσίες προκάλεσαν ζημιές και στα όργανα της Μαλένας. Οι τοξικολογικές εξετάσεις, που είναι πλέον θέμα ωρών να φτάσουν στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ, καθώς ολοκληρώνεται και η 2η φάση που είχε μπει στη διαδικασία της επανεξέτασης για να διαπιστωθεί αν οι ουσίες που βρέθηκαν στον οργανισμό της Τζωρτζίνας είναι συμβατές με τα φάρμακα που ελάμβανε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της και αν οι ποσότητες δικαιολογούνται, θα ρίξουν φως στις παραπάνω απορίες που έχουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας.
Η Αναπαράσταση
Στο Ανθρωποκτονιών οι αναλυτές επικεντρώνονται στον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, καθώς έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξετυλιχτεί το κουβάρι της υπόθεσης και να εξιχνιαστεί. Κύριο κομμάτι των ερευνών αποτελούν τα τελευταία 60 λεπτά της ζωής της. Κι αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, όποια και αν είναι τα αίτια θανάτου, αν επικεντρωθούν στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, θα βρουν τη λύση του μυστηρίου.
Προσπαθούν, με απλά λόγια, να συνθέσουν το σκηνικό σε όλα τα επίπεδα για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα. Έτσι, στο αστυνομικό σκέλος ψάχνουν να βρουν ποιοι και πότε μπήκαν στο μονόκλινο δωμάτιο του νοσοκομείου την τελευταία ώρα. Από γιατρούς, νοσηλευτές, συνοδούς άλλων ασθενών, μέχρι άτομα της οικογένειας της μικρής Τζωρτζίνας. Ποια ήταν η κλινική της εικόνα, τι φάρμακα έλαβε, τι έφαγε, ακόμη και ποια ήταν τα τελευταία της λόγια.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος αναπαράστασης της τελευταίας ώρας της 9χρονης, καθώς οι αναλυτές του Ανθρωποκτονιών θα βρουν εκεί σημαντικά στοιχεία για την εξιχνίαση του μυστηριώδους θανάτου της.
Η πρωταγωνίστρια
Κεντρικό ρόλο στις έρευνες κατέχουν οι γονείς των τριών κοριτσιών. Ιδιαίτερα η μητέρα που ήταν παρούσα και στους τρεις θανάτους και έζησε λεπτό προς λεπτό αυτό το ανατριχιαστικό και επαναλαμβανόμενο σκηνικό μπορεί να συνδράμει στις έρευνες με τις αναλυτικές περιγραφές των γεγονότων.
Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών έχουν φτιάξει μέσα από τις συνεντεύξεις τις ανακοινώσεις στα social media και τις φωτογραφίες το προφίλ των γονέων, έτσι ώστε να καταφέρουν μέσα από αυτή τη διαδικασία να διεισδύσουν στο μυαλό τους και να αντιληφθούν τον τρόπο που σκέφτονται προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία τόσο για τη Ρούλα Πισπιρίγκου όσο και για τον Μάνο Δασκαλάκη.
Στοιχεία και λεπτομέρειες που αν για τους γονείς δεν είναι σημαντικά, για τις Αρχές μπορεί να αποδειχτούν καθοριστικά για την πορεία των ερευνών και την εξιχνίαση της υπόθεσης.
ΠΗΓΗ:ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.