Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο - Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί στη Χαρκίβ-Νέα προσπάθεια για απομάκρυνση αμάχων σε Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη, Σούμι


Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον της βιομηχανίας όπλων της Ουκρανίας, διεμήνυσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.



«Στο πλαίσιο του καθήκοντος να αποστρατιωτικοποιηθεί η Ουκρανία, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα βάλουν στο στόχαστρο εταιρείες της ουκρανικής βιομηχανίας όπλων», προχωρώντας σε πλήγματα «υψηλής ακρίβειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Ρώσοι στρατιώτες AP PHOTO

Ο Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε ακόμη ότι ουκρανικά μαχητικά πέταξαν στη Ρωσία, ενώ προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα θεωρήσει πως όποια χώρα επιτρέψει σε αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας να χρησιμοποιήσουν αεροδρόμιά της συμμετέχει στην ένοπλη σύρραξη.

Σφίγγει ο κλοιός στο Κίεβο, κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί στη Χαρκίβ


Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει σήμερα την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, και σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να διεξαχθεί ο τρίτος γύρος ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων, χωρίς πολλές ελπίδες πως θα φέρει καρπούς.Ουκρανός στρατιώτης AP PHOTO/VADIM GHIRDA

Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανέβασαν κι άλλο σήμερα τον πυρετό των διεθνών αγορών, με το πετρέλαιο να σημειώνει ιλιγγιώδη άνοδο, πολλούς επενδυτές να επιλέγουν τον χρυσό με την τιμή της αξίας-καταφυγίου αυτής να ανεβαίνει στα ύψη, και τα χρηματιστήρια της Ασίας να πέφτουν.

Σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Χαρκίβ, στη βορειοανατολική Ουκρανία, με στόχους μεταξύ άλλων αθλητικό συγκρότημα τοπικού πανεπιστημίου και πολιτικές κτιριακές υποδομές, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη Χαρκίβ, στην Τσερνιγκίβ (βόρεια), στη Σούμι (βορειοανατολικά) και στη Μικολάγεφ (νότια), ενώ «συγκεντρώνουν πόρους για να εξαπολύσουν έφοδο» στο Κίεβο.




Ο ρωσικός στρατός θα τηρήσει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κιέβου, από τις 9 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το οποίο επικαλείται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.


Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, που σχεδιάζεται να ανοίξουν επίσης στις πόλεις Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, δημιουργούνται κατόπιν προσωπικού αιτήματος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Όσοι άμαχοι αποχωρούν από το Κίεβο θα μεταφέρονται με αεροσκάφη στη Ρωσία, διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιήσει drones για να παρακολουθεί τη διαδικασία απομάκρυνσης.

«Οι απόπειρες της ουκρανικής πλευράς να παραπλανήσουν τη Ρωσία και όλο τον πολιτισμένο κόσμο (…) είναι ανώφελες αυτή τη φορά», τόνισε.



Δύο προηγούμενες απόπειρες απομάκρυνσης των αμάχων από τη Μαριούπολη και τη Βολνοβάχα το Σαββατοκύριακο απέτυχαν λόγω της παραβίασης της κατάπαυσης του πυρός, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.


Οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στο Κίεβο, μια πόλη περίπου 3 εκατομμυρίων κατοίκων. Το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν ξεκινήσει να συγκεντρώνουν πόρους για να εισβάλουν στο Κίεβο», έπειτα από ημέρες που σημειώνουν μικρή πρόοδο στην προέλασή τους προς την ουκρανική πρωτεύουσα από τον νότο.

Περίπου 200.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, μια πόλη- λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι κοιμούνται σε υπόγεια καταφύγια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Ο Ζελένσκι επικρίνει τη σιωπή της Δύσης

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επέκρινε αργά την Κυριακή τη σιωπή των δυτικών ηγετών, την έλλειψη αντίδρασης μετά την απειλή της Ρωσίας ότι θα βάλει στο στόχαστρο την ουκρανική βιομηχανία όπλων.

«Αναλογιστείτε την αίσθηση ατιμωρησίας των εισβολέων», στηλίτευσε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram.

«Δεν άκουσα καμία αντίδραση από οποιονδήποτε ηγέτη χώρας του κόσμου (...) ούτε λέξη, είναι λες και οι δυτικοί ηγέτες διαλύθηκαν».Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι OFICINA PRESIDENCIAL DE PRENSA DE UCRANIA VIA AP

Την Κυριακή, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας διεμήνυσε πως θα μπουν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις εταιρειών που παράγουν όπλα, προσθέτοντας πως θα χτυπηθούν με όπλα «υψηλής ακρίβειας».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι χιλιάδες εργάζονται στις εγκαταστάσεις αυτές και ότι βρίσκονται σε πόλεις με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.

«Το θράσος των εισβολέων είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τη Δύση ότι οι κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία δεν αρκούν», έκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

«Θα επιζήσουμε», λένε οι κάτοικοι της Οδησσού

Στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας, η Οδησσός, που ζει εδώ και ημέρες με την αγωνία μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης, έμοιαζε σήμερα απατηλά ήσυχη. Όλοι προσπαθούσαν να συνεχίσουν την καθημερινότητά τους όσο πιο φυσιολογικά γινόταν. Και όλοι περίμεναν το χειρότερο.


Οι Ρώσοι ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν αυτή τη στρατηγικής σημασίας πόλη, προειδοποίησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καταγγέλλοντας ένα «ιστορικό έγκλημα».

Μετά την ανακοίνωση, στην πόλη δεν επικράτησε ιδιαίτερος πανικός. Ο ήχος της σειρήνας –που ακούγεται πολλές φορές την ημέρα από την αρχή του πολέμου– φαινόταν να άφηνε αδιάφορους τους περαστικούς.

«Το συνηθίσαμε πολύ γρήγορα», σχολίασε μια φοιτήτρια, η Νάστια. «Στην αρχή, αναπηδούσαμε, θέλαμε να τρέξουμε στα καταφύγια αλλά τώρα…» Οι ανακοινώσεις του Ζελένσκι δεν την άγχωσαν περισσότερο. «Το είχε ήδη πει την περασμένη εβδομάδα», υπενθύμισε.

Στήνουν σημεία εισόδου, γεμίζουν τα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων για να φύγουν

Πίσω από αυτή τη φαινομενική «κανονικότητα», η Οδησσός προετοιμάζεται. Στην είσοδο της πόλης οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν στήσει σημεία ελέγχου. Οικογένειες γεμίζουν τα πορτ-μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους για να φύγουν. Σύμφωνα με έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Μιχαΐλο Σμουχκόβιτς, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, τη μία από τις τέσσερις ο πληθυσμός των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο κατοίκους.

Στην πόλη όπου εκτυλίσσεται η περίφημη σκηνή με το καροτσάκι στη σκάλα, στο «Θωρηκτό Ποτέμκιν», οδοφράγματα, στοιβαγμένα σακιά με άμμο και μεταλλικά δοκάρια υψώνονται στις διασταυρώσεις και μπροστά από υποδομές στρατηγικής σημασίας, όπως στο λιμάνι και το δημαρχείο.

Το κέντρο της Οδησσού είναι σχεδόν έρημο και επικρατεί ησυχία – εκτός από μερικούς μικρούς δρόμους όπου οι πελάτες πίνουν ακόμη τον καφέ τους στα μαγαζιά.

«Θα επιζήσουμε»

Κάποιοι, λίγοι, περαστικοί επιστρέφουν στα σπίτια τους, με τα ψώνια στα χέρια. Η Ιρίνα και ο Αλεξάντρ Πιβοβάρτσικ είναι δύο από αυτούς. Εκείνος, αξύριστος και με βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο, χαμογελάει όταν τον ρωτούν πώς αισθάνεται. «Κανονικά» απαντάει. «Μας έχει μείνει η ελπίδα», παρεμβαίνει η Ιρίνα. Όπως κάθε ημέρα, θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, θα κλειδώσουν και θα καθίσουν να φάνε. «Θα επιζήσουμε», λέει ο Αλεξάντρ.


Λίγο μακρύτερα, η Άνια, μια 26χρονη γυναίκα που μοιάζει νεότερη, σαν έφηβη, παραδέχεται ότι έχει πανικοβληθεί. Αλλά μόνο τα μάτια της προδίδουν τον φόβο. Είχε πάει για ψώνια με φίλους της και έχει προετοιμάσει το διαμέρισμά της και το υπόγειο για να αντιμετωπίσει το μέλλον.

Λίγους δρόμους πιο πέρα, τα εστιατόρια του Odessa Food Market έχουν μετατραπεί σε αποθήκες τροφίμων και ρουχισμού για τους «φύλακες», τον «παράλληλο στρατό» των εθελοντών πολιτών. Γύρω από τον τεράστιο δράκοντα που είχαν κρεμάσει για να γιορτάσουν την κινεζική πρωτοχρονιά –στις αρχές Φεβρουαρίου, μια αιωνιότητα πριν– και μπροστά από μια πινακίδα που διαφημίζει «λάδια και κρασί», οι εθελοντές τακτοποιούν τα πράγματα, τα ξεδιαλέγουν, κάποιοι φλυαρούν.

Ο Πέτρο Ομπούκοφ, μέλος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου, παρακολουθεί με υπερηφάνεια τον χώρο. «Ανοίξαμε αυτό το κέντρο από τις πρώτες ημέρες της εισβολής και ο κόσμος έρχεται καθημερινά για να φέρει τρόφιμα και ρούχα», λέει.

«Ήμασταν σοκαρισμένοι, θέλαμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τους μαχητές μας και μας δόθηκε αυτή η ευκαιρία», σχολίασε η Ίνγκα Κορντινόφσκα, μια νεαρή γυναίκα που είχε την ιδέα να μαζέψει είδη πρώτης ανάγκης. «Προηγουμένως, ήμουν δικηγόρος. Όλα άλλαξαν μέσα σε μια ημέρα», λέει.

«Προετοιμαζόμαστε. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Αν και, ποτέ δεν μπορείς να είσαι έτοιμος για κάτι τέτοιο», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Μιχαΐλο Σμουχκόβιτς.



Η Γαλλία στέλνει στο Κίεβο φάρμακα και ταμπλέτες ιωδίου

Η Γαλλία έστειλε στην Ουκρανία «διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα», συμπεριλαμβανομένου ιωδίου, για το ενδεχόμενο να σημειωθεί πυρηνικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια της σύρραξης με τον ρωσικό στρατό, δήλωσε την Κυριακή το βράδυ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Ναι, στείλαμε διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα», είπε ο κ. Λεντριάν στο France 2 ερωτηθείς από δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου για την αποστολή ταμπλετών ιωδίου στην Ουκρανία.

«Στείλαμε πολύ φαρμακευτικό υλικό, ήταν μέρος τους», επιβεβαίωσε αργότερα στο France 5.

Προηγουμένως, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουκρανία, ο Ετιέν ντε Πονσάν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ότι τις επόμενες ημέρες το Παρίσι θα παραδώσει στο Κίεβο κάπου «2,5 εκατομμύρια δόσεις ιωδίου» για να μπορεί να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο πυρηνικό δυστύχημα.Ουκρανοί στρατιώτες AP PHOTO/FELIPE DANA

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν, ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία, είχε νέα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, για να υπάρξουν εγγυήσεις όσον αφορά την «προστασία» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ο πρόεδρος Μακρόν «ανέλαβε την πρωτοβουλία αυτή» σε συντονισμό «με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας» (ΔΟΑΕ, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ), εγείροντας «επτά ή οκτώ σημεία στα οποία πρέπει τα δύο (εμπόλεμα) μέρη να συνεννοηθούν», ειδικά για την ουκρανική «κυριαρχία» επί των πυρηνικών εργοστασίων και την «ασφάλεια» των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, η οποία αφορά επίσης «όλη» την Ευρώπη, εξήγησε ο κ. Λεντριάν.

Η Δύση ζητά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην Interpol

Πολλές δυτικές χώρες, ανάμεσα τους η Βρετανία και οι ΗΠΑ, ζήτησαν από την Interpol να αναστείλει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτό τον διεθνή οργανισμό, ανακοίνωσε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ.

Εκτός από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία ζήτησαν «την άμεση αναστολή της πρόσβασης της Ρωσίας σε όλα τα συστήματα» του οργανισμού, που διαθέτει 194 χώρες μέλη, ανέφερε η Πατέλ.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια των ατόμων και τη διεθνή συνεργασία σε ό,τι αφορά την επιβολή του νόμου», εκτίμησε.
Το Κογκρέσο "εξετάζει" την επιβολή απαγόρευσης στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι έκανε γνωστό χθες Κυριακή ότι το σώμα αυτό «εξετάζει» το ενδεχόμενο κατάρτισης σχεδίου νόμου για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στη χώρα και ότι το Κογκρέσο έχει σκοπό να εγκρίνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, αντιδρώντας στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.

«Η Βουλή εξετάζει επί του παρόντος σθεναρό σχέδιο νόμου που θα απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία», ανέφερε η κυρία Πελόσι σε επιστολή της.

«Το νομοσχέδιό μας θα απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, θα ακυρώσει τις ομαλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, και θα αποτελεί το πρώτο βήμα για τη στέρηση της πρόσβασης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου», προσέθεσε η επικεφαλής του σώματος, η οποία ανήκει στους Δημοκρατικούς.

Το Neflix ανέστειλε τη λειτουργία του στη Ρωσία

Η αμερικανική πλατφόρμα Netflix ανέστειλε τη λειτουργία της στη Ρωσία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο κολοσσός του video streaming είχε διακόψει στα μέσα της εβδομάδα την παραγωγή προγραμμάτων στη Ρωσία.

«Δεδομένων των συνθηκών, αποφασίσαμε να αναστείλουμε την υπηρεσία μας στη Ρωσία» ανέφερε ένας εκπρόσωπος στο αμερικανικό περιοδικό Variety.

Την περασμένη Δευτέρα το Netflix ανέφερε στον ιστότοπο Vulture ότι δεν σκόπευε να συμμορφωθεί με τη ρωσική νομοθεσία που επιβάλει στις πλατφόρμες του είδους να παρέχουν δωρεάν πολλά κανάλια, ορισμένα εκ των οποίων θεωρείται ότι μεταδίδουν κυβερνητική προπαγάνδα. Η εταιρεία θα έπρεπε θεωρητικά να ξεκινήσει την προβολή αυτών των καναλιών από τις αρχές Μαρτίου.

ΠΗΓΕΣ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ NEWS247 ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο