Θάνατος Τζωρτζίνας: Οι 10 εφιαλτικοί μήνες και η ψυχραιμία της Πισπιρίγκου


Για περίπου 10 μήνες η μικρή Τζωρτζίνα μεταφερόταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, δίχως να δοθεί μία απάντηση. Μέχρι που τον περασμένο Ιανουάριο, έφυγε από τη ζωή στο Νοσοκομείο  Παίδων “Αγλαΐας Κυριακού” με το ιατρικό προσωπικό να κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες και τη μητέρα της “ψύχραιμη” να βλέπει το τρίτο κατά σειρά παιδί της φεύγει από τη ζωή.

Τα όσα περιγράφονται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας γύρω από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, οδηγώντας στην άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Ρούλας Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του ίδιους της του παιδιού, προκαλούν αποτροπιασμό. Ωστόσο, ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να δώσει απαντήσεις είναι η ίδια η κατηγορούμενη, η οποία την ερχόμενη Δευτέρα -κατά την απολογία της- θα δεχθεί τις ερωτήσεις της 18ης τακτικής ανακρίτριας γύρω από την κατηγορία που της έχει αποδοθεί.

Άγνωστο δε παραμένει ποιος τελικά θα είναι ο δικηγόρος που θα επιχειρήσει να την υπερασπιστεί, αφού μέσα σε μόλις 24 ώρες η κατηγορούμενη έμεινε δύο φορές χωρίς συνήγορο. Ο Νικ. Ιωάννου που μετέβη μαζί της στο ανακριτικό γραφείο ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι παραιτείται, αναφέροντας σε ανακοίνωση του ότι: “τα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην αναλάβει το Γραφείο μας την υπεράσπιση”.

Αν και μέχρι σήμερα η Ρούλα Πισπιρίγκου διατηρεί σιγή ιχθύος, αρνούμενη με κάθε τρόπο την εμπλοκή της στην υπόθεση, σύντομα θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες για όσα τις αποδίδονται. Ακόμα και οι πληροφορίες γύρω από το διάλογο που φέρεται να είχε με τον αρχικό δικηγόρο της Απ. Λύτρα, ο οποίος παραιτήθηκε πριν την έλευση της στα δικαστήρια, καταδεικνύουν την απουσία απαντήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Απόστολος Λύτρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ρούλα Πισπιριγκου. Στη συνομιλία τους εκείνη φέρεται μα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είναι η δολοφόνος του παιδιου της. «Μα βρέθηκε δηλητήριο στο αίμα της κόρης σου. Ποιος ήθελε να της κάνει κακό; Ο γιατρός; Οι νοσηλευτές;». Εκείνη φέρεται να μην απάντησε, ενώ ο ποινικολόγος της ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την υπόθεση.
Η επόμενη ημέρα

Ωστόσο, η έρευνα για τις συνθήκες κατά από τις οποίες έφυγε η Τζωρτζίνα τον Ιανουάριο του 2022, μερικές μόλις ημέρες μετά το θάνατο της 6 μηνών αδελφής της, Ίριδας, θα συνεχιστεί, προκειμένου να εντοπιστούν πρόσθετα στοιχεία. Δεν αποκλείεται να ζητηθεί η άρση απορρήτου των επικοινωνιών της κατηγορούμενης, αλλά και να ερευνηθούν και οι επικοινωνίες στα social media.

Όπως όλα δείχνουν, θα γίνουν εκτενείς προσπάθειες για να εντοπιστεί ο προμηθευτής της συγκεκριμένης ουσίας που χορηγήθηκε στην 9χρονη, αφού από το διαβιβαστικό προκύπτει ότι η κεταμίνη δεν αποτελούσε μέρος της φαρμακευτικής της αγωγής, με τους γιατρούς να αρνούνται ότι της την χορήγησαν εκείνη. Παράλληλα, θα διερευνηθεί περαιτέρω και ο ρόλος που ενδεχομένως έχουν ακόμα δύο πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος της Ρούλας Πισπιρίγκου, σε αυτό το ειδεχθές έγκλημα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική λειτουργός που ανέλαβε την υπόθεση, αναμένεται να ανοίξει στο πλαίσιο της έρευνας τους φακέλους των θανάτων τόσο της Ίριδας όσο και της 3,5 ετών Μαλένας που ήταν η πρώτη που πέθανε ξαφνικά, τον Απρίλιο του 2019, και ενώ οι γιατροί στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν έλεγαν πως είχε ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
"Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα”


Εντύπωση προκαλεί ένα στιγμιότυπο που αναφέρεται στην έκθεση, καθώς οι ίδιοι οι γιατροί το συγκράτησαν ως επιβαρυντικό. Στο σημείο του εγγράφου που αναλύεται το προανακριτικό υλικό, περιγράφεται ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου μία μόλις ημέρα πριν το θανατηφόρο επεισόδιο είχε πει στους θεράποντες ιατρούς του νοσοκομείου Παίδων, όπου νοσηλευόταν η 9χρονη, ότι “αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα”.

Η κατηγορούμενη -θεωρείται από τις αρχές- ότι λίγο πολύ προανήγγειλε το φρικτό έγκλημα, αφού -από τις καταθέσεις- δεν φαίνεται να υπήρχε λόγος ανησυχίας για την έλευση ενός μεγάλου επεισοδίου, που θα μπορούσε να είναι και θανατηφόρου.

Σχεδόν 20 ημέρες μετά το θάνατο της μικρής Ίριδας από πνευμονικό οίδημα στο σπίτι της, η μεγάλη της αδελφή Τζωρτζίνα εισάγεται για πρώτη φορά στο νοσοκομείο στις 8 Απριλίου, καθώς όπως περιγράφεται “έκανε στον ύπνο της με τρομώδεις σπασμωδικές κινήσεις των άκρων”.
Εννέα αιφνίδια επεισόδια, χωρίς ιατρική εξήγηση

Συνολικά εννέα επεισόδια καταμετρήθηκαν από τον Απρίλιο του 2021, τα οποία ήταν όλα “αιφνίδια” και μικρής ισχύος, δίχως να υπάρξει ιατρική εξήγηση για την προέλευση τους, ενώ σε κανένα από τα επεισόδια δεν ήταν παρόντες οι γιατροί. Όπως επισημαίνεται, τα επεισόδια έλαβαν χώρα μόνο κατά τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας στα νοσοκομεία Πάτρας και Παίδων “Αγλαΐας Κυριακού”, οπότε και βρισκόταν σε θάλαμο, ενώ όπως επισημαίνεται, δεν σημειώθηκε κανένα ούτε όταν βρισκόταν σε ΜΕΘ είτε στο Ωνάσειο.

“Κατά τη νοσηλεία στο Ωνάσειο δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο επικίνδυνης ταχυκαρδίας και διαπιστώθηκε η κανονική λειτουργία του απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί στο παιδί. Επίσης, έγιναν εξετάσεις για τα γονίδια, εξειδικευμένος γενετικός έλεγχος και εξετάστηκαν όλα τα σύνδρομα που προκαλούν αιφνίδιο θάνατο με αρνητικό αποτέλεσμα σε όλα” αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Σημαντικό δε είναι το στοιχείο ότι κατά την παραμονή της 9χρονης στο Ωνάσειο, πραγματοποιήθηκε πλήρης γονιδιακός έλεγχος στο παιδί, μέσω του οποίου δεν εντοπίστηκε κάτι επιβαρυντικό για τον οργανισμό του παιδιού.
Έδινε η ίδια την αγωγή στη Τζωρτζίνα

Όπως αναφέρεται, το επεισόδιο που οδήγησε και στο θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, εξελίχθηκε ραγδαία, ενώ ο θάνατος επήλθε συνέπεια θανατηφόρου δηλητηρίασης από φαρμακευτική ουσία. Επισημαίνεται ότι κανένας από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές δεν χορήγησε στο παιδί κεταμίνη, καθώς και ότι στο μεταθανάτιο αίμα του παιδιού διαπιστώθηκε κεταμίνη σε πολύ υψηλή συγκέντρωση 6,5 mg/l.

Τέλος, ο χρόνος που χρειάστηκε για να δράσει η ουσία είναι από 5 ως 20 λεπτά.

Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί τονίζουν το γεγονός ότι η κατηγορούμενη μητέρα ήταν συνεχώς παρούσα κατά τη νοσηλεία του παιδιού, η οποία είχε ζητήσει να ενημερωθεί αν υπάρχουν κάμερες, επικαλούμενη το ενδεχόμενο κλοπής των προσωπικών της αντικειμένων. Παράλληλα, ως προπαρασκευαστική πράξη θεωρείται και το αίτημα της Ρούλας Πισπιρίγκου να ζητήσει μονόκλινο δωμάτιο καθώς και ότι δήλωσε ότι γνωρίζει να χορηγεί τα φάρμακα μέσω γαστροστομίας.

«Κάποια από τα φάρμακα που εχορηγούντο στο παιδί ήταν ενδοφλέβια και κάποια από τη γαστροστομία που έφερε για τη σίτιση του. Η Ρούλα Πισπιρίγκου δήλωσε ότι γνώριζε να χορηγεί τα φάρμακα από τη γαστροστομία και γι αυτό αποφασίστηκε να τα δίνει η ίδια στο παιδί. Μέσα στο νοσοκομείο το παιδί παρουσίασε νέα επεισόδια και εξαιτίας αυτών δόθηκε εντολή στο νοσηλευτικό προσωπικό να σταματήσει την χορήγηση των φαρμάκων η Ρούλα Πισπιρίγκου αλλά να το κάνει αποκλειστικά η νοσοκόμα» επισημαίνεται.
Η μοιραία μέρα

Οι αστυνομικές αρχές προχωρούν και σε μία σύντομη περιγραφή της 29ης Ιανουαρίου 2022, οπότε και η μικρή Τζωρτζίνα άφησε την τελευταία της πνοή. Λίγο πριν από τις 2.30 μία από τις νοσηλεύτριες αντιλαμβάνεται την κατηγορούμενη να πλησιάζει περπατώντας προς το γραφείο νοσηλείας σαν να έψαχνε κάποιον νοσηλευτή. Ωστόσο, “ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια” έδωσαν στη νοσηλεύτρια την εντύπωση ότι θα ζητούσε κάποιο σεντόνι ή κάτι άλλο. Τελικά, η 33χρονη “της είπε κάτι χαμηλόφωνα που εκείνη δεν το άκουσε και δεν το κατάλαβε”.

Όπως περιγράφεται, η νοσηλεύτρια κατάλαβε ότι το παιδί έκανε πάλι επεισόδιο και ενημέρωσε την γιατρό που εφημέρευε και σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο θάλαμο του παιδιού. Τότε είδαν ότι το παιδί είχε κυάνωση, ήταν απνοϊκό και τόσο η γιατρός όσο και η νοσηλεύτρια παρατήρησαν ότι το οξύμετρο που ήταν συνδεδεμένο στο παιδί δεν ακουγόταν, όπως έπρεπε όταν πέφτουν οι σφιγμοί του ασθενή. Αμέσως η 9χρονη διασωληνώθηκε, αλλά κατέληξε στις 15.50.



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη