Η ώρα της αλήθειας για τη Μαλένα και την Ιριδα


Εν αναμονή των νέων ιατροδικαστικών πορισμάτων για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα βρίσκονται αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Τη διενέργεια των νέων ερευνών ανέλαβαν ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Νίκος Καρακούκης και ο επίσης ιατροδικαστής Αθηνών Νίκος Καλόγρηας.

Την αναψηλάφηση των δύο υποθέσεων παρήγγειλε αρχικά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας και εν συνεχεία το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας, με τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να ζητούν από την ιατροδικαστική υπηρεσία να ορίσει πραγματογνώμονες για την αναψηλάφηση των δύο υποθέσεων.

Την αποστολή ανέλαβαν οι κ. Καρακούκης και Καλόγρηας. Και οι δύο εξάλλου είχαν εδώ και αρκετές εβδομάδες εμπλακεί στην έρευνα, συγκροτώντας μια άτυπη επιτροπή που έλεγξε τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν το 2019 κατά την ιατροδικαστική έρευνα, για τον πρώτο χρονολογικά θάνατο στην οικογένεια Δασκαλάκη.

Η 3,5 ετών Μαλένα πέθανε τον Μάρτιο του 2019, με τον θάνατό της να αποδίδεται σε ηπατική ανεπάρκεια. Το άτυχο κορίτσι είχε διαγνωστεί με λευχαιμία και νοσηλευόταν στην παιδοογκολογική κλινική «Ελπίδα» του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Κατέληξε λίγη ώρα μετά την πρώτη χημειοθεραπεία της και ενώ οι γιατροί εμφανίζονταν βέβαιοι ότι θα κατάφερνε να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα υγείας της.

Μετά το θάνατό της υπεβλήθη σε τοξικολογικές εξετάσεις στο εργαστήριο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, οι οποίες βγήκαν αρνητικές. Πρόκειται για τις ίδιες εξετάσεις που έγιναν πρόσφατα στην Τζωρτζίνα Δασκαλάκη και αποκάλυψαν χορήγηση κεταμίνης στην 9χρονη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύλληψη της 33χρονης μητέρας της, Ρούλας Πισπιρίγκου. Οι ιστολογικές εξετάσεις αντίστοιχα ανέδειξαν κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, ήπιες αλλοιώσεις νεφρού και έντονη πνευμονική συμφόρηση.



Η μόλις 6 μηνών Ιριδα πέθανε τον Μάρτιο του 2021 στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα. Ο θάνατός της αποδόθηκε αρχικά στη σπάνια, καρδιολογικής φύσεως, πάθηση «αγενεσία φλεβόκομβου», με τον φλεβόκομβο να περιγράφεται ως ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς. Και σε αυτή την περίπτωση στο βρέφος έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις που βγήκαν καθαρές, ενώ αντίστοιχα οι ιστολογικές εξετάσεις ανέδειξαν εξαγγειώσεις εγκεφαλικών κυττάρων λόγω έλλειψης οξυγόνου. Πρόκειται για εύρημα που, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, παραπέμπει σε θάνατο από ασφυξία.

Επιπλέον βρέθηκαν αμυχές μέσα στο στόμα του βρέφους και κηλίδες αίματος σε ένα μικρό πανάκι που κρατούσε όταν κοιμόταν και το οποίο παραδόθηκε στην Αστυνομία μία ημέρα μετά τον θάνατό του.Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, τα ευρήματα είναι συμβατά με θάνατο από ασφυξία ή χορήγηση τοξικής ουσίας.

Καθώς οι τοξικολογικές εξετάσεις είχαν βγει καθαρές, ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο ο θάνατος της Μαλένας να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και συγκεκριμένα πνιγμό. Ωστόσο, άλλες πηγές ενημέρωσης αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να χορηγήθηκε στο άτυχο κορίτσι τοξική ουσία, η οποία πρόλαβε να μεταβολιστεί πριν επέλθει το μοιραίο.

Στην ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών έχουν κρατηθεί δείγματα ιστών επί των οποίων θα γίνουν νέες εργαστηριακές εξετάσεις προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι αιτίες θανάτου της Μαλένας, καθώς δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό το κορίτσι να κατέληξε συνεπεία ηπατική ανεπάρκειας.

Τη στιγμή του θανάτου της Ιριδας στο σπίτι της οικογένειας βρίσκονταν η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου, η αδελφή της Δήμητρα καθώς και η πρωτότοκη κόρη της οικογένειας, Τζωρτζίνα, που έως τότε δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας.


Ταυτόχρονα με τις έρευνες των ιατροδικαστών, οι αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών συλλέγουν καταθέσεις από γιατρούς και νοσηλευτές στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού», όπως επίσης και από τους πραγματογνώμονες που έκαναν τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις στα δύο άτυχα κορίτσια και συνέταξαν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις.

Τέλος, στην ανακρίτρια έχουν σταλεί στοιχεία από την εξερεύνηση των ψηφιακών πειστηρίων (κινητών τηλεφώνων, φορητών υπολογιστών) που κατασχέθηκαν από το σπίτι της 33χρονης στην Πάτρα, στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης που διεξάγεται για τον θάνατο του μεγαλύτερου σε ηλικία παιδιού της οικογένειας, της Τζωρτζίνας, την 29η Ιανουαρίου 2022. Προκύπτει ότι είχαν μείνει ψηφιακά ίχνη από αναζητήσεις μέσω Google για αναισθητικές φαρμακευτικές ουσίες, πιθανόν και κεταμίνη, σε χρόνο προγενέστερο του θανάτου του παιδιού.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο