Ουκρανία: Θρίλερ με το ρωσικό καταδρομικό "Moskva" - Πάνω από 100 πτώματα στη Σούμι
Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva («Μόσχα»), υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax.
Τα πρακτορεία δεν διευκρίνισαν ποια είναι η θέση του καταδρομικού.
Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.
«Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.
Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.
Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε. Ο ρωσικός στρατός σπανίως ανακοινώνει στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.
Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».
«Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».
Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με ρώσους αιχμαλώτους.
Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.
Σούμι: Πάνω από 100 πτώματα μετά την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων
Πάνω από εκατό πτώματα έχουν βρεθεί στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) μετά την απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.
«Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια - αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, ο περιφερειάρχης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον κ. Σιβίτσκι.
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητα των αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού. Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι υλικές ζημιές στην περιοχή έχουν αξία περίπου 327 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ).
Χάρκοβο: 4 άμαχοι νεκροί και 10 τραυματίες από ρωσικές επιθέσεις
Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον δέκα τραυματίστηκαν από τις σημερινές ρωσικές επιθέσεις στο Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.
Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram, στη διάρκεια της ημέρας επλήγησαν κατοικημένες περιοχές στο Χάρκοβο. «Τέσσερις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε μια μέρα κι άλλοι δέκα τραυματίστηκαν», ανέφερε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ρωσικό πυροβολικό έπληξε σφοδρότερα τα βόρεια περίχωρα της πόλης.
Οι Ρώσοι «σκορπούν τον θάνατο, εξαπολύοντας επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού», κατήγγειλε.
Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με περίπου 1,5 εκατ. κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται σχεδόν 40 χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσικά σύνορα.
Αποτέλεσε στόχο σφοδρών επιθέσεων επί αρκετές ημέρες κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά παρέμεινε υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.
Τέλος η αντίσταση στη Μαριούπολη
Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι πάνω από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες, μεταξύ αυτών και 162 αξιωματικοί που υπερασπίζονταν τη Μαριούπολη, παραδόθηκαν στις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν πλέον θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους και το εμπορικό λιμάνι της πόλης. Το Κίεβο δεν επιβεβαίωσε αυτή την πληροφορία, αν και στις αρχές της εβδομάδας βοηθός του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι είχε παραδεχθεί ότι η υπεράσπιση της Μαριούπολης ήταν πλέον αδύνατη.
Στο Κίεβο έφθασαν χθες οι πρόεδροι της Πολωνίας και των τριών χωρών της Βαλτικής, σε ένα ταξίδι στο οποίο αρχικά είχε προγραμματισθεί να συμμετάσχει ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Η κυβέρνηση Ζελένσκι κατέστησε σαφές ότι ο Σταϊνμάγερ δεν είναι ευπρόσδεκτος λόγω της θετικής στάσης του απέναντι στη Ρωσία, κίνηση που προξένησε την οργή της καγκελαρίας. Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να μεταβεί στην Ουκρανία.
Κατά του εμπάργκο
Τέλος, το Κρεμλίνο αρνήθηκε να προχωρήσει σε ανταλλαγή αιχμαλώτων ώστε να απελευθερώσει τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης, φιλορώσο ολιγάρχη Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη από τις ουκρανικές αρχές.
Το κόμμα του Μεντβεντσούκ είχε φιλορωσική ατζέντα έως τον Μάιο του 2021, όταν συνελήφθη και κατηγορήθηκε για προδοσία. Διέφυγε από τον κατ’ οίκον περιορισμό όταν ξεκίνησε η εισβολή, μόνο και μόνο για να συλληφθεί εκ νέου 48 ημέρες αργότερα.
Εν τω μεταξύ, έρευνα που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα FAZ διαπίστωσε ότι μόλις το 30% των Γερμανών τάσσεται υπέρ ενός εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ το 57% διαφωνεί. Η φράση του πρώην προέδρου της χώρας, Γιόαχιμ Γκάουκ, «μπορούμε μια φορά να παγώσουμε για την ελευθερία» απορρίπτεται από το 59% των ερωτηθέντων. Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δεν υιοθέτησε τον όρο «γενοκτονία» που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.