Κάτω Πατήσια: Έρευνα για τον θάνατο 12χρονου αγοριού και το "blackout challenge" του TikTok-Παρόμοιες υποθέσεις


Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνει ο τραγικός θάνατος 12χρονου αγοριού, το οποίο βρέθηκε απαγχονισμένο στο δωμάτιο του από τους γονείς του.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την αξιόποινη πράξη της συμμετοχής σε αυτοκτονία. Η έρευνα έχει ανατεθεί στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.


Να σημειωθεί ότι ο ανήλικος βρέθηκε απαγχονισμένος το βράδυ της Παρασκευής από τους γονείς του του ωστόσο κατά την επέλευση του ΕΚΑΒ, διαπιστώθηκε ο θάνατος του. Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται από τις αστυνομικές αρχές είναι ο νεαρός να συμμετείχε σε «πρόκληση» της δημοφιλούς πλατφόρμας στα social media TikTok, που ονομάζεται «blackout challenge» ή αλλιώς «πρόκληση συσκότισης».


Παρόμοια Παιχνίδια-Προκλήσεις

Το «blackout challenge» δεν είναι το μόνο επικίνδυνο ''παιχνίδι'' που πήρε τεράστιες διαστάσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το Johnathan Galindo και το Blue Whale Challenge(προκλήσεις της Μπλε Φάλαινας) είναι δύο από τα πιο πρόσφατα τέτοια παιχνίδια.

Jonathan Galindo



Το 2021 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν κυκλοφορήσει διάφοροι λογαριασμοί με το όνομα «Jonathan Galindo» και αποκρουστικές εικόνες του χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων της Disney, «Γκούφυ», προσέγγιζαν παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών θέτοντάς τους προκλήσεις, οι οποίες σταδιακά γίνονται επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητα του παιδιού. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τελευταία «αποστολή» ζητούσε από τα παιδιά να ανέβουν σε ένα πολύ ψηλό κτίριο και να πέσουν από εκεί, ενώ οι προκλήσεις ενδιάμεσα περιλάμβαναν αυτοτραυματισμούς με ξυράφια και μαχαίρια.

Πολλοί μάλιστα, έσπευσαν να το συνδέσουν με παρόμοια τέτοιου είδους παιχνίδια που είχαν γίνει viral, όπως η «Μπλε Φάλαινα» και το «Momo».

Φυσικά στο άκουσμα της είδησης τόσο οι αρχές της χώρας μας, όσο και οι αρχές άλλων χωρών, όπως της Κύπρου, έπεσαν με τα μούτρα στη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης, αφού πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα που αφορά παιδιά.


Μάλιστα σύμφωνα με τα Ellinika Hoaxes το φαινόμενο αυτό είχε κάνει την εμφάνισή του σε άλλες χώρες της Ευρώπης τον Ιούλιο του 2020.



«Momo»


Η Momo είναι μια τρομακτική, με γουρλωμένα μάτια, αδύνατη γυναίκα (είναι η εικόνα ενός αγάλματος της Gallery Vanilla στο Τόκιο) στην οποία έρχεται κάποιος σε επαφή μαζί της μέσω της εφαρμογής WhatsApp. Της στέλνουν μήνυμα και εκείνη τους βάζει να κάνουν μια σειρά από επικίνδυνες δοκιμασίες που πρέπει να καταγράφονται στο κινητό από κάποιον.

Και όποιος δεν το κάνει μέχρι τέλους ή θέλει να σταματήσει, αρχίσει να δέχεται απειλητικά μηνύματα (μέσω της εφαρμογής WhatsApp), βρισιές, τρομακτικά βίντεο και φωτογραφίες. «Η Momo γνωρίζει πού ζεις», «η Momo θα κάνει κακό στην οικογένειά σου» και άλλα. Όποιος διακόψει την πρόκληση απειλείται ακόμη και με αποκάλυψη των προσωπικών του στοιχείων.

Πολλά παιδιά πέθαναν προσπαθώντας να ολοκληρώσουν την πρόκληση ενώ ένα κοριτσάκι 12 ετών στην Αργεντινή αυτοκτόνησε αφού δεν άντεχε το βάρος και την πίεση.

«Μπλε Φάλαινα»

Η ιδέα και μόνο είναι τόσο τρομακτική που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Όποιος συμμετέχει θα πρέπει να υποβληθεί σε μια σειρά δοκιμασιών που διαρκούν 50 ημέρες. Κάθε μέρα η δοκιμασία γίνεται όλο και πιο δύσκολη και επώδυνη.

Κάποια στιγμή ζητάνε από τα παιδιά να αυτοτραυματιστούν σε διάφορα σημεία του κορμιού τους με λεπίδα από ξυράφι ή μαχαίρι. Την 50η ημέρα η «μπλε φάλαινα» σου ζητάει να αυτοκτονήσεις.

Κάθε μέρα θα πρέπει να στέλνεις φωτογραφίες ή βίντεο στην «μπλε φάλαινα» ότι έκανες τη δοκιμασία (πχ ότι αυτοτραυματίστηκες με ξυράφι). Αν δεν το κάνεις σε απειλούν ότι θα σε κυνηγήσουν αφού έχουν πολλά προσωπικά σου στοιχεία που εσύ τα έχεις δώσει στην αρχή για να συμμετάσχεις. Λέγεται ότι η «μπλε φάλαιαν» ξεκίνησε από τη Ρωσία.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη