Πανελλαδικές 2022: Τα μέτρα που θα ισχύσουν στις εξετάσεις



Το πρωτόκολλο αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διενέργεια των Πανελλαδικών εξετάσεων 2022, καθώς επίσης και κατά την εξέταση των μουσικών μαθημάτων «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία», «Μουσική αντίληψη και γνώση» και των πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

1. O Πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους,
να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,
να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

2. Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.

3. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.

4. Για τη διεξαγωγή εξέτασης του μαθήματος «Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία»:

επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων,
τηρείται απόσταση 3 μέτρων μεταξύ του εξεταζομένου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν,
καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.

5. Για τη διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ ισχύει:ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους,
η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Νωρίτερα βάσεις και διορισμοί



Σχέδιο για καλύτερη προετοιμασία της επόμενης σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας, ολοκληρώνοντας τις απαραίτητες διαδικασίες νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Κομβικής σημασίας είναι η πιο έγκαιρη ολοκλήρωση των εγγραφών μαθητών και των τοποθετήσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει να γίνουν πάνω από 6.000 διορισμοί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για το 2022-2023, ωστόσο ο τελικός αριθμός θα αποφασιστεί στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για το σύνολο των διορισμών στο Δημόσιο. Για τους υποψηφίους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι πιθανό οι βάσεις εισαγωγής να ανακοινωθούν τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.

Εγγραφές στα σχολεία

Ειδικότερα, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση η βαθμολόγηση των γραπτών των μαθητών που έδωσαν εξετάσεις για τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια θα ολοκληρωθεί έως, το αργότερο, την αρχή της επόμενης εβδομάδας και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των επιτυχόντων. Η περίοδος των εγγραφών των μαθητών στα υπόλοιπα σχολεία ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου (σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές που η διαδικασία έμενε ανοιχτή έως και τα τέλη Ιουνίου). Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να καταθέσουν το αίτημά τους για μακροχρόνια άδεια έως τα τέλη Μαΐου ώστε οι υπηρεσίες του υπ. Παιδείας να αποκτήσουν έγκαιρα σαφή εικόνα για τον αριθμό των μαθητών σε κάθε σχολείο και να υπολογιστούν οι ελλείψεις που πρέπει να καλυφθούν για την επόμενη σχολική χρονιά.


Κατάθεση μηχανογραφικών

Ως προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η ολοκλήρωση των πρακτικών δοκιμασιών για τις σχολές του Στρατού και της Αστυνομίας μέσα στην άνοιξη (έως πέρυσι ολοκληρώνονταν το καλοκαίρι) επιτρέπει στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ. Παιδείας να ανακοινώσουν τις βάσεις εισαγωγής νωρίτερα από το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, δηλαδή τέλη Ιουλίου ή το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Αυτό θα αλλάξει και τους χρόνους αναζήτησης φοιτητικής στέγης, επηρεάζοντας και τις καλοκαιρινές διακοπές των γονιών και των ιδιοκτητών.


Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι η διαδικασία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις που εισάγονται στα ΑΕΙ σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβασιν του αριθμού των εισακτέων θα πραγματοποιείται εφεξής τον Μάιο.

Ετησίως τέτοιου τύπου μηχανογραφικό καταθέτουν περίπου 1.500 απόφοιτοι Λυκείου. Από φέτος και στο εξής τα αποτελέσματα θα εκδοθούν το ίδιο διάστημα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Τα προηγούμενα χρόνια, η υποβολή μηχανογραφικού των υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις ξεκινούσε αρχές Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματά τους εκδίδονταν στα μέσα Οκτωβρίου – παλαιότερα είχαν εκδοθεί ακόμη και Δεκέμβριο. Αποτέλεσμα ήταν οι νέοι φοιτητές να ξεκινούν τις σπουδές τους από μειονεκτική θέση, χάνοντας ουσιαστικά το πρώτο εξάμηνο, με ψυχολογικές, οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη