Σουηδία: Υπέγραψε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ-"Έπεσε" η Μαριούπολη

 


Η επικεφαλής της διπλωματίας της Σουηδίας, Αν Λίντε, υπέγραψε σήμερα, Τρίτη το αίτημα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία μεταδόθηκε ζωντανά από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT, που χαρακτήρισε τη στιγμή ιστορική για τη χώρα.



"Κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας", σχολίασε η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας μετά την υπογραφή του εγγράφου. Η ίδια χαρακτήρισε το συγκεκριμένο βήμα ως "μεγάλο" και "σοβαρό", καθώς ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλει και αυτό που είναι καλύτερο για τη χώρα.

Το έγγραφο αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μαζί με αυτό της Φινλανδίας, με πρώτο παραλήπτη φυσικά τον Γενς Στόλτενμπεργκ.



Χθες, η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την απόφασή της να υποβάλει αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά το αντίστοιχο βήμα που έκανε η γειτονική Φινλανδία.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, κάνοντας λόγο για μια «νέα εποχή» για τη σκανδιναβική χώρα.

"Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα".

Την ίδια ώρα, το φινλανδικό κοινοβούλιο ψηφίζει για τη δική του διαφαινόμενη αίτηση, με τα έγγραφα των δύο χωρών να είναι προγραμματισμένο να σταλούν μαζί "σήμερα ή αύριο" στον Στόλτενμπεργκ, όπως δήλωσε και η Σουηδή ΥΠΕΞ. "Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία, ίσως και έναν χρόνο", πρόσθεσε η Λίντα Άντε.

Ερντογάν: Δεν θα εγκρίνει την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Όλα αυτά βέβαια εκτυλίσσονται παράλληλα με τις σθεναρές αντιρρήσεις της Τουρκίας, οι οποίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από το ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε χθες το βράδυ και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες πως δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «ας μην μπουν στον κόπο» να ταξιδέψουν στην Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να εγκρίνει το αίτημά τους, πρόσθεσε.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν το απόγευμα της Δευτέρας τόσο η Σουηδία όσο και η Φινλανδία θα στείλουν άμεσα στην Τουρκία τους Υπουργούς Εξωτερικών τους για απευθείας συνομιλίες με την τουρκική πλευρά.

"Έπεσε" η Μαριούπολη


Περισσότεροι από 260 Ουκρανοί στρατιώτες, πολλοί από τους οποίους τραυματίστηκαν, έχουν απομακρυνθεί από το πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη και φαίνεται να παραχωρούν τον έλεγχο της πόλης στη Ρωσία μετά από 82 ημέρες βομβαρδισμών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, δήλωσε ότι 53 βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη Νοβοαζόφσκ και ότι περισσότεροι από 200 άλλοι μεταφέρθηκαν μέσω ενός διαδρόμου στην Ολενίβκα. «Θα πραγματοποιηθεί μια διαδικασία ανταλλαγής» για να φέρει τους εκκενώμενους στο σπίτι, είπε.


Δεν ήταν σαφές πόσοι στρατιώτες παρέμειναν στο εργοστάσιο χάλυβα, αλλά ο πρόεδρος της Ουκρανίας,Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε: «Ελπίζουμε να σώσουμε τις ζωές των αγοριών μας». «Θέλω να υπογραμμίσω: Η Ουκρανία χρειάζεται τους Ουκρανούς ήρωές της ζωντανούς. Αυτή είναι η αρχή μας», είπε σε μια δήλωση βίντεο.

Η εκκένωση είναι πιθανό να σηματοδοτήσει το τέλος της μεγαλύτερης και αιματηρότερης μάχης του πολέμου της Ουκρανίας και μια σημαντική ήττα για τη χώρα.

Η Μαριούπολη είναι πλέον ερειπωμένη μετά από την ρωσική πολιορκία, στην οποία η Ουκρανία λέει ότι σκοτώθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Για τους Ουκρανούς, το εργοστάσιο Αζοφστάλ έχει γίνει σύμβολο αντίστασης, με εκατοντάδες στρατιώτες να συνεχίζουν να πολεμούν εκεί ακόμη και μετά την πτώση της υπόλοιπης πόλης στις ρωσικές δυνάμεις.

Εξακόσιοι (600) στρατιώτες πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα στο εργοστάσιο. Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας είπε ότι οι στρατιώτες που υπερασπίζονταν το εργοστάσιο χάλυβα είχαν εκπληρώσει την αποστολή μάχης τους.

«Η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους διοικητές των μονάδων στο Αζοφστάλ να σώσουν τις ζωές του προσωπικού», ανέφερε το γενικό επιτελείο σε δήλωση στον λογαριασμό του στο Facebook. «Οι προσπάθειες για τη διάσωση υπερασπιστών που παραμένουν στο έδαφος του Αζοφστάλ συνεχίζονται».

Για "παράδοση όπλων" από τους Ουκρανούς κάνουν λόγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη (17/05) το ουκρανικό γενικό επιτελείο ανέφερε πως διακόσιοι πενήντα έξι (256) ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 51 τραυματίες, οι οποίοι βρίσκονταν στο πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, έφυγαν από αυτό, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα .

Το επιβεβαίωσαν πριν από λίγο οι φιλορώσοι αυτονομιστές που έκαναν λόγο για "παράδοση", ενώ και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

"Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και παραδόθηκαν, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων", ανέφερε το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας ότι όσοι χρειάζονταν ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ, μιας πόλης στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία εργάζεται για τα "επόμενα στάδια" της απομάκρυνσης των ουκρανών μαχητών στο Αζοφστάλ, δήλωσε από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ.

Η Βερεσούκ δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες στην ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, αλλά έγραψε: "Θεού θέλοντος, όλα θα πάνε καλά".

Την περασμένη εβδομάδα, οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι πάνω από 1.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους 600 τραυματίες, σύμφωνα με έναν από τους διοικητές τους, απέμεναν στον τελευταίο θύλακα αντίστασης στη Μαριούπολη. Οχυρώθηκαν στα υπόγεια της χαλυβουργίας κατά την πολιορκία του λιμανιού στρατηγικής σημασίας στην Αζοφική Θάλασσα σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη