Ελληνοτουρκικά: Οι ευθείες απειλές Ερντογάν, η απάντηση της Αθήνας και οι 16 χάρτες




Το βήμα της εκδήλωσης για το πέρας της άσκησης «Efes 2022» στο Αιγαίο, η οποία περιείχε σενάρια απόβασης και κατάληψης εδάφους, χρησιμοποίησε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά της Ελλάδας.


Ο κ. Ερντογάν δεν περιορίστηκε στις γενικές απειλές περί διπλωματικής δράσης της Τουρκίας, αλλά προειδοποίησε την Ελλάδα με καταστροφή. Είπε ενδεικτικά ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας, στις οποίες συμπεριέλαβε τη στρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και την «εργαλειοποίηση» του ΝΑΤΟ για ασκήσεις σε αυτά τα νησιά, «θα καταλήξουν σε καταστροφή».

Από την πλευρά της Αθήνας παραμένουν οι χαμηλοί τόνοι, ενώ συνεχίζεται η εκστρατεία αποδόμησης της τουρκικής επιθετικότητας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε τις τουρκικές δηλώσεις ως «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθεύματα», ενώ υπογράμμισε ότι «τίποτε απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία.



Απάντηση Αθήνας στις δηλώσεις Ερντογάν: Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα


Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η προσπάθεια χρήσης των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς σε διάφορες ασκήσεις και η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χωρών σε αυτήν την παρανομία δεν έχει νόημα πέρα από το ότι είναι μια προσπάθεια που θα καταλήξει σε καταστροφή. 

Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβάσεις στα νησιά». Ο κ. Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες περί «καταπίεσης» της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, αλλά και την Κω και τη Ρόδο. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τουρκίας χρησιμοποίησε το στερεότυπο της Ελλάδας ως «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δύσης, σαφώς απευθυνόμενος στον ακραίο αντιαμερικανισμό μεγάλων τμημάτων της τουρκικής κοινωνίας. «Από την ημέρα που ιδρύθηκε αυτή η χώρα πάντα στηριζόταν σε κάποιον και έκανε παρόμοιες κινήσεις ως έρμαιο για τα συμφέροντα κάποιων. 

Προειδοποιούμε ξανά την Ελλάδα, να μείνει μακριά από όνειρα, πράξεις και ρητορικές που θα την κάνουν να μετανιώσει, όπως έγινε πριν από έναν αιώνα και να μαζέψει τα μυαλά της. Σύνελθε!». Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία «δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της» στο Αιγαίο, ενώ αιτιολόγησε την επιθετικότητα των λόγων του στις «υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες», αλλά και τις «ευθύνες που πηγάζουν από την Ιστορία και τον πολιτισμό μας».
«Τίποτα δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε τις νέες δηλώσεις από πλευράς Άγκυρας ως «ανιστόρητους ισχυρισμούς και έωλα μυθεύματα που δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε να υποκαταστήσουν το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες». Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας». Παράλληλα, η Αθήνα απάντησε στον τουρκικό αναθεωρητισμό παραθέτοντας 16 χάρτες, τ



Απειλές μέσω tweets στα ελληνικά


Το βράδυ της Πέμπτης, ο Τούρκος πρόεδρος κλιμάκωσε τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας με μία σειρά αναρτήσεων -στα ελληνικά- στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.



Ο πρόεδρος της Τουρκίας με οκτώ συνολικά μηνύματα, σε ένα νήμα στα ελληνικά, αναφέρεται στο Αιγαίο, μιλάει για τη Μεγίστη (Καστελλόριζο), ενώ αναφέρει «καταπίεση της Τουρκικής μειονότητας» σε Δυτική Θράκη, Ρόδο και Κω. «Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν.

Τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας των 40.000χλμ2 για τη Μεγίστη, που βρίσκεται στη Αν. Μεσόγειο κι απέχει από τα ηπειρώτικα της χώρας μας λιγότερο από 2χλμ ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 600χλμ, εναποθέτουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας
Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος.


Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να καταπιέζει την Τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, αγνοώντας τις αξίες της Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και τις διεθνείς συμφωνίες. 

Ως σύμμαχος που εντός του ΝΑΤΟ πληρώνει από κάθε άποψη το υψηλότερο τίμημα, αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις μας για συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών. Βλέπουμε όμως ότι η υπομονή μας και η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε εκλαμβάνεται λανθασμένα από τον ομόλογο μας. Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν.

Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».


Η απάντηση της Αθήνας

«Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.



Μητσοτάκης: Έχουμε γείτονα που όσο απομονώνεται, τόσο εξαγριώνεται


«Είναι ώρα για εθνική συσπείρωση απέναντι σε απρόβλεπτο γείτονα, για συνετή διαχείριση και διαρκείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση δημιουργικής και ομαλής καθημερινότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Αναφερθείς στην Τουρκία, είπε: «Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται».

«Έχουμε πόλεμο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο κάτι αδιανόητο πριν ένα χρόνο, έχουμε πρωτοφανή ενεργειακή αναστάτωση, αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο έχουμε επισιτιστικό κίνδυνο, έχουμε πληθωρισμό που τρώει το εισόδημα των νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε. Υπογράμμισε ότι «ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος», για να συμπληρώσει: «Και αυτή τη σταθερότητα, που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια, είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω».


Υποψηφιότητα Ερντογάν μετά το κρεσέντο απειλών


Μετά το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επισήμως ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία. Ειδικότερα, αφού παρακολούθησε την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Efes 2022» και έχοντας στον πλευρό τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε –στο πλαίσιο εκδήλωσης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ)– ότι θα είναι ο «υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας», όπου συμμετέχει το ΑΚΡ μαζί με το Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), αρχηγός του οποίου είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Στη συνέχεια κάλεσε τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να ορίσει και εκείνος τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2023 και όχι νωρίτερα.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο