Ακρίβεια: Εξετάζεται μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως το ψωμί
Το μέτρο της διευθέτησης και συγκεκριμένα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, όπως για παράδειγμα στο ψωμί και εν γένει στα προϊόντα σίτου εξετάζει η κυβέρνηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τέτοιου μέτρου.
Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας (06/06) στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη "Καλημέρα Ελλάδα" και έπειτα από σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως "η κυβέρνηση παρακολουθεί τα ζητήματα καθημερινά και κάνει όπου χρειάζεται τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχει το εξής δεδομένο. Είναι σίγουρο ότι κάτι τέτοιο, σε όποιο προϊόν κι αν γίνει δημιουργεί ένα μεγάλο και άμεσο δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό μας, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι απόλυτα βέβαιη η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης αυτής σε σχέση με την τιμή. Αυτό έχει παρατηρηθεί. Βεβαίως η κυβέρνηση τα εξετάζει όλα".
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι, με τη μείωση του ΦΠΑ λίγες φορές φάνηκε η διαφορά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μείωση της τάξης του 6% στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, υπογράμμισε ωστόσο ότι με μία "πολύ σοβαρή παρέμβαση" στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, θα παρατηρηθεί πλέον μία αποκλιμάκωση συνολικά και θα έχουμε αλλαγή στην τιμή των προϊόντων.
"Το κόστος παραγωγής σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει συνάρτηση με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Η παρέμβαση λοιπόν στην ηλεκτρική ενέργεια σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό που θα γίνει από το επόμενο διάστημα θεωρούμε ότι θα αλλάξει συνολικά την κατάσταση. Στον λογαριασμό πιστεύουμε ότι θα φανεί σίγουρα, πιστεύουμε ότι θα φανεί και στην τιμή των προϊόντων και αυτό θα το παρακολουθήσουμε", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργαντάς.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις εισαγωγές των προϊόντων τονίζοντας ότι "τα τελευταία δύο χρόνια, για πρώτη φορά από το 1984 έχουμε θετικό αγροτικό ισοζύγιο. Δηλαδή, τα προϊόντα που εξάγουμε είναι περισσότερα από αυτά που εισάγουμε περίπου κατά μισό δισεκατομμύριο. Δηλαδή, οι παραγωγές που εξάγουμε έχουν μεγαλώσει". Υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν θα έχουμε ελλείψεις σε βασικά είδη.
Σημειώνεται πάντως ότι η κυβέρνηση, το προσεχές διάστημα, καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε κινήσεις στήριξης στο μέτωπο των καυσίμων ή του ρεύματος και να ζυγίσει τα δημοσιονομικά δεδομένα, στο φόντο και της έντονης πίεσης που δέχονται νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Βαρόμετρο των κινήσεων αυτών αναμένεται να είναι η πορεία των εσόδων τον τρέχοντα μήνα, που είναι και ο πρώτος “γερός” μήνας της τουριστικής σεζόν. "Αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης από τον Ιούλιο", υπογράμμισε το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στο Open και την εκπομπή "Τώρα ό,τι συμβαίνει", ενώ εστιάζοντας στα καύσιμα ξεκαθάρισε: "Το θέμα καυσίμων θα το δούμε μελλοντικά, δεν θα αφορά μείωση στους φόρους", είπε χαρακτηριστικά.
"Μέσα στον Ιούνιο θα ξέρουμε αν θα μπορούμε να κάνουμε νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, ενώ για το ότι απορρίπτεται η μείωση φόρων καυσίμων είπε πως "Αν πάμε και μειώσουμε τον φόρο 20 λεπτά, το κόστος για το κράτος είναι 1,5 δισ. ευρώ, άρα θα πρέπει να βρούμε αυτά τα χρήματα".
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι για να προχωρήσουν σε νέα μέτρα στήριξης της κοινωνίας υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος, διότι δημοσιονομικός χώρος εξαντλήθηκε στον ΕΝΦΙΑ και στο ρεύμα και να υλοποιηθούν τα μέτρα.
Παράλληλα έδωσε έμφαση στη μείωση των φόρων όπου όπως τόνισε υπάρχει σημαντική ανακούφιση των νοικοκυριών. “Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ και τα ποσά αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη άλλων αναγκών” τόνισε ο κ. Σταϊκούρας που επισήμανε ότι αν “υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα είναι από τον Ιούλιο.” “Αυτό το μήνα θα ξέρουμε, αν έχουμε δημοσιονομικό χώρο. Οι όποιες επόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν από τον Ιούλιο” σημείωσε και επέμεινε στο ότι η Ελλάδα έχει δώσει διπλάσια χρήματα από ό,τι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για την στήριξη της οικονομίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.