Δημόσια ΙΕΚ: Διπλάσιες θέσεις, περισσότερες ειδικότητες




Περισσότερες θέσεις και ειδικότητες θα έχουν φέτος όσοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, επιλέξουν να φοιτήσουν από την επόμενη χρονιά στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). 

Τα ΙΕΚ πλέον δέχονται ακόμη και αποφοίτους ΑΕΙ –σχεδόν ο ένας στους τέσσερις εκ των σπουδαστών στα ΙΕΚ–, οι οποίοι λόγω της ανεργίας στον κλάδο τους επιστρέφουν στα θρανία για να διευρύνουν τις επαγγελματικές τους προοπτικές. 

Στο πλαίσιο της γενικότερης αύξησης των θέσεων στα ΙΕΚ, θα αυξηθούν και οι επιλογές των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων που θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Συγκεκριμένα, όσοι υποψήφιοι δεν καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ, θα μπορούν, συμπληρώνοντας το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο, να διεκδικήσουν 16.514 θέσεις σε ΙΕΚ έναντι 8.077 θέσεων πέρυσι. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, για τις ειδικότητες, τις θέσεις και τα τμήματα:


α) 134 ειδικότητες θα παρέχονται στα ΙΕΚ από το έτος κατάρτισης 2022-23, αυξημένες κατά 31 σε σύγκριση με τις 103 ειδικότητες που λειτουργούν κατά το τρέχον έτος 2021-22. Αυτές τις θέσεις μπορούν να τις διεκδικήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, δηλαδή όχι μόνον οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων που απέτυχαν να εισαχθούν σε ΑΕΙ.

β) Σε ό,τι αφορά το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο για τους υποψηφίους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων:

• Περίπου 100 ειδικότητες θα προσφέρουν δημόσια ΙΕΚ όλων των υπουργείων και άλλων εποπτευόμενων φορέων, έναντι 42 ειδικοτήτων κατά το τρέχον έτος.


• 16.514 θέσεις θα είναι πλέον προσβάσιμες έναντι 8.077 διατιθέμενων θέσεων κατά το τρέχον έτος κατάρτισης.


• Εξ αυτών, οι διατιθέμενες θέσεις του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου στα ΙΕΚ αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας αυξάνονται σε 14.180 από 6.105, ποσοστό αύξησης 132%.

• Τα τμήματα στα δημόσια ΙΕΚ αρμοδιότητας υπουργείου Παιδείας αυξάνονται σε 710 από 407, ποσοστό αύξησης 74%.


Τα τμήματα των δημόσιων ΙΕΚ του υπ. Παιδείας υπάρχουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση υπάρχουν 126 τμήματα ανά ειδικότητα σε ΙΕΚ που εποπτεύονται από τα υπουργεία Τουρισμού (25 τμήματα), Αγροτικής Ανάπτυξης (7 τμήματα), Υγείας (50 τμήματα), της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (41 τμήματα) και του ΕΚΑΒ (3 τμήματα). Συνολικά προβλέπεται να οργανωθούν 836 τμήματα στα δημόσια ΙΕΚ.

Κάποιες από τις νέες ειδικότητες, οι οποίες προέκυψαν από τις προτάσεις των φορέων και των κοινωνικών εταίρων, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις αποφάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΣΕΕΚ), είναι αυτές του τεχνικού θερμοκηπιακών καλλιεργειών και υδροπονίας, τεχνικού παραγωγής και συντήρησης επίπλου και ξυλοκατασκευών, τεχνικού μηχανοτρονικής, τεχνικού κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, ειδικού εφαρμοσμένων τεχνολογιών χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων, στελέχους ψηφιακού μάρκετινγκ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στελέχους μονάδων φιλοξενίας.

Οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στο πλήθος επιλογών ΙΕΚ και ειδικοτήτων που μπορούν να επιλέξουν κατά τη συμπλήρωση του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου. Σε περίπτωση ισοβαθμίας εισάγονται όλοι οι υποψήφιοι που ισοβαθμούν. Οι εγγραφές των επιτυχόντων θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου 2022.

Τέλος, ερώτηση κατέθεσε η υπεύθυνη Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, μαζί με τον υπεύθυνο Τουρισμού – Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρη Μπιάγκη, προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχετικά με την κατάργηση ειδικοτήτων του ΙΕΚ Κέρκυρας.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο