Μεταναστευτικό: Συναγερμός για αύξηση ροών στο Ανατολικό Αιγαίο
Να φτάσουν μαζικά με φουσκωτές βάρκες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επιχείρησαν εκατοντάδες αλλοδαποί στο διάστημα από την Παρασκευή μέχρι νωρίς χθες το πρωί.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το αρχηγείο του Λιμενικού, πάνω από 1.100 μετανάστες επιβιβάστηκαν σε φουσκωτές βάρκες στα τουρκικά παράλια και αποπειράθηκαν να κινηθούν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων με κατεύθυνση τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο.
Συνολικά, το τελευταίο τριήμερο το Λιμενικό κλήθηκε να διαχειριστεί 24 περιστατικά, τα περισσότερα στη Λέσβο. «Μόνο στη Λέσβο 745 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα σε 16 περιστατικά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και οι 24 βάρκες με μετανάστες εντοπίστηκαν πριν μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καθώς και ότι «άπαντες οι αλλοδαποί επιβαίνοντες περισυλλέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς».
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το Λιμενικό, στο διάστημα από την 1η έως τις 27 Ιουνίου έχει αποτραπεί η είσοδος στη χώρα –και συγκεκριμένα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου– σε 3.534 άτομα, ενώ τον Μάιο σε 3.515 άτομα.
Περισσότερο εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα που προκύπτουν από την αντιπαραβολή των αριθμητικών δεδομένων το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Στο τετράμηνο
Το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2021 απετράπη η είσοδος σε περίπου 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες αντί 12.000 το ίδιο διάστημα φέτος.
Παρά τον τριπλασιασμό της μεταναστευτικής πίεσης πάντως, τα στελέχη του Λιμενικού δεν μιλούν ακόμα για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη γειτονική Τουρκία. «Θα μιλήσουμε για εργαλειοποίηση εάν το επόμενο διάστημα αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση πίεση αντίστοιχη με αυτή του περασμένου τριημέρου», σχολίασε αρμόδιος αξιωματικός του σώματος.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι στα απέναντι τουρκικά παράλια βρίσκονται συγκεντρωμένοι 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με τα κυκλώματα των διακινητών να καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να τους μεταφέρουν είτε στην Ιταλία με μεγάλα ιστιοφόρα και μηχανοκίνητα σκάφη είτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με μικρότερες φουσκωτές λέμβους.
Χαρακτηριστικά είναι εξάλλου όσα είχαν συμβεί τα ξημερώματα της 23ης Μαΐου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου, όταν σε διάστημα μόλις μερικών ωρών πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη προσπάθησαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε μια μάλιστα περίπτωση συνοδεία τουρκικής ακταιωρού.
Πηγή πάντως από το Λιμενικό διευκρίνισε ότι στο διάστημα Παρασκευής – Δευτέρας δεν υπήρξε «θερμό επεισόδιο» με σκάφη του τουρκικού Λιμενικού ούτε διαπιστώθηκε ότι ακταιωροί συνόδευσαν τις βάρκες με τους μετανάστες εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Από την αρχή του έτους πάντως το φαινόμενο της μεταφοράς μεταναστών από την Τουρκία απευθείας στην Ιταλία με μεγάλα σκάφη γνωρίζει μεγάλη έξαρση, με τις αρχές να έχουν ήδη διαχειριστεί 21 περιστατικά (αντί 29 στη διάρκεια του περασμένου έτους) και αρκετές δεκάδες σκάφη να έχουν καταλήξει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας διαπλέοντας το Αιγαίο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.