Δίκη Χρυσής Αυγής: Ξεκινά η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την εγκληματική οργάνωση




Ήταν Πέμπτη 22 Οκτωβρίου του 2020, όταν η Μαρία Λεπενιώτη έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 5,5 χρόνια στη θέση της προεδρεύουσας της δίκης της Χρυσής Αυγής, κήρυξε το πέρας στη διαδικασίας. Μιας διαδικασίας που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη, αλλά και μία από τις σημαντικότερες στα ποινικά χρονικά. Ήταν η μέρα, που με τη “βούλα” της Δικαιοσύνης, ένα κοινοβουλευτικό κόμμα μετατράπηκε σε εγκληματική οργάνωση και οι βουλευτές του σε καταδικασθέντες ως ”διευθυντές” αυτής.

Σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά την καθαρογραφή της απόφασης, ανοίγει πλέον ο νέος κύκλος δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης, με την πολιτική αγωγή να δηλώνει με κάθε ευκαιρία πως δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, καθώς τίποτα δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας του Παύλου Φύσσα έχουν ζητήσει την εγρήγορση των δημοκρατών και αντιφασιστών προκειμένου να δοθεί και αυτή η “μάχη”, η οποία αναμένεται, όπως και η πρωτόδικη, να είναι μακροχρόνια.


Στην πρώτη γραμμή θα είναι και πάλι η Μάγδα Φύσσα, η γυναίκα που πήρε στους ώμους της όλο τον αντιφασιστικό αγώνα, ζητώντας σε όλους τους τόνους όχι μόνο τη δικαίωση για την δολοφονία του γιου της, αλλά και την περιχαράκωση των δημοκρατικών αρχών και φρονημάτων, με τον εξοβελισμό της Χρυσής Αυγής από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Στο πλευρό της αναμένεται να βρεθούν αλληλέγγυοι αλλά και δημοκράτες, όπως άλλωστε κατέδειξε και η συγκέντρωση του κόσμου εν μέσω κορωνοϊου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας την ημέρα της εκφώνησης της πρωτόδικης απόφασης.
Η πρώτη συνεδρίαση

Η πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας αναμένεται να είναι διαφορετική από την αντίστοιχη ενώπιον του πρωτόδικου δικαστηρίου. Αντί της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας των φυλακών Κορυδαλλού, το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας, με πρόεδρο τη Σοφία Πανουτσακοπούλου, θα συνεδριάσει στην αίθουσα τελετών στο Μέγαρο του Εφετείου Αθηνών, καθώς είναι η μεγαλύτερη δικαστική αίθουσα της πρωτεύουσας. Όταν όλα τα μέλη ανέβουν στην έδρα και η πρόεδρος εφετών Σοφία Πανουτσακοπούλου θα κηρύξει την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Σε αντίθεση και πάλι με την πρωτοβάθμια διαδικασία, σήμερα στο εδώλιο αναμένεται να βρίσκονται περισσότεροι κατηγορούμενοι και κυρίως οι επτά καταδικασθέντες ως διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, καθώς εκτίουν την ποινή τους.

Βέβαια, οι πράξεις που θα ερευνηθούν από το εφετείο είναι πολύ λιγότερες, καθώς τα πλημμελήματα που κατά περίσταση βαραίνουν τους κατηγορούμενους, όπως το σύνολο της δικογραφίας που σχηματίστηκε για την επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, έχουν ήδη παραγραφεί, καλώντας την ελληνική Δικαιοσύνη να επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση της δίκης, στα πλαίσια των επιταγών ενός κράτους δικαίου, προκειμένου να μην παραγραφούν πρόσθετες πράξεις.

Η πρωτόδικη απόφαση

Βέβαια, δεν είναι μόνο η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, που έχει καταδικαστεί για την εγκληματική οργάνωση. Σε ακόμη 43 κατηγορούμενους έχει αποδοθεί το συγκεκριμένο κακούργημα, οι οποίοι κατά περίσταση έχουν καταδικαστεί για την τέλεση άλλων βαρύτατων κακουργημάτων, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και η επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που αριθμεί τις 12.746 σελίδες, “η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση που όχι μόνο ασπάζεται τον εθνικοσοσιαλισμό αλλά συγκροτήθηκε από την πρώτη στιγμή ως εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση και ως τέτοια παρέμεινε. Και αν αυτό ήτοι εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία, είχε παραμείνει απλά σε επίπεδο φιλοσοφικών συζητήσεων και αναζητήσεων θα ήταν αδιάφορο και πάντως όχι αξιόποινο. Όμως όπως προέκυψε εν προκειμένω εθνικοσοσιαλισμός υπήρξε το κριτήριο επιλογής των θυμάτων και το κίνητρο τέλεσης των αξιόποινων πράξεων”.

Ειδικότερα, στο σκεπτικό των δικαστών, καταγράφεται για τους δικαστές ότι «όλοι ανεξαιρέτως επιδεικτικά και επανειλημμένα, ο καθένας με τον τρόπο του, άμεσα ή έμμεσα, σιωπηρώς ή δια βοής, εγκωμίαζαν τα διάφορα εγκλήματα και τα αποτελέσματα τους, εκθείαζαν τους δράστες και στρέφοντο φραστικά κατά των παθόντων και ασφαλώς όλοι ανεξαιρέτως, ως κοινοβουλευτικά στελέχη του, είχαν χαράξει την πολιτική του κόμματος και είχαν εγκρίνει την δράση του καθώς και τους τρόπους και τις μέθοδος εφαρμογής της πολιτικής του αυτής. Η απόλυτη ομοφωνία τους προκύπτει και χωρίς καμία αμφισβήτηση από το γεγονός ότι όχι μόνο δεν έχει καταγραφεί έστω και μία παραίτηση κάποιου διαφωνούντα, αλλά δεν έχει αρθρωθεί έστω και ένας λόγος αντίθετος στην πολιτική της βίας πριν την άσκηση των διώξεων και την κλήση τους σε απολογία”.

Ως προς τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, κρίθηκε ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς “δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική σχέση, αντιπαλότητα, αντιδικία η αντιπαράθεση με το θύμα αλλά η εγκληματική του ενέργεια αποτέλεσε εκτέλεση συγκεκριμένου σχεδίου και εντολής. Ειδικότερα από τις νόμιμες καταγεγραμμένες συνομιλίες των μελών της Χρυσής Αυγής από την ΕΥΠ προκύπτει ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν στόχος της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Πειραιά».

Οι ποινές

Αναλυτικότερα, οι ποινές που έχουν επιβληθεί πρωτοδίκως στο «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) είναι κατά περίσταση από 10 έτη έως 13 έτη και 6 μήνες.

Παράλληλα, επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Ελένη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Δημήτρης Κουκούτσης και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης) καταδικάστηκαν κατά περίπτωση από 6 έως 7 έτη κάθειρξη για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Τέλος, σε τέσσερις πρώην βουλευτές (Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη Ευστάθιο Μπούκουρα και Νίκο Μίχο) επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης από 5 έως 6 έτη επίσης για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, καθώς τους αναγνωρίστηκε κάποια ελαφρυντική περίσταση.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο