Εκτός ορίων ο Ακάρ: Επεισόδιο με Έλληνες βουλευτές για ελληνικά νησιά και Casus Belli


Ένταση μεταξύ του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών σημειώθηκε στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα ο Τούρκος υπουργός να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Συγκεκριμένα, κατά την κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (NATO PA) και της Ειδικής Ομάδας Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, ο Ακάρ μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών, Σπήλιου Λιβανού, Θεοδώρας Τζάκρη, Ανδρέα Λοβέρδου και Μανούσου Βολουδάκη.


Ο Ακάρ στην ομιλία του έθεσε ξανά θέμα για τα χωρικά ύδατα και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, με κατηγορίες προς την Ελλάδα σχετικά με υποστήριξη της τρομοκρατίας, ενώ υπήρξαν αναφορές και στο Κυπριακό.


Οι Έλληνες βουλευτές πήραν τον λόγο και του απάντησαν πως η Ελλάδα καταπολεμά την τρομοκρατία. Επίσης του είπαν ότι δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε εσείς ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών όταν έχετε εισβάλει στη Κύπρο και πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας, «αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών».

Ο Χουλουσί Ακάρ πήρε ξανά τον λόγο για να απαντήσει εκνευρισμένος στους Έλληνες βουλευτές. Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στο Casus Belli λέγοντας στον Τούρκο υπουργό Άμυνας πως δεν μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν από την πλευρά της Άγκυρας επικρέμαται η απειλή του Casus Belli, σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το επεισόδιο συνεχίστηκε μέχρι την αποχώρηση του Χουλουσί Ακάρ από την αίθουσα.

Τι αναφέρει η τουρκική πλευρά

Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, ο Ακάρ τοποθετήθηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση και μοιράστηκε τις προσεγγίσεις της Τουρκίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Μετά την ομιλία του, ο υπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών. Απαντώντας σε ερωτήσεις Λιθουανών και Ισπανών βουλευτών σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, ο υπουργός Ακάρ απάντηση στα όσα ειπώθηκαν περί «τουρκικής κατοχής στην Κύπρο» σε υψηλούς τόνους:

«Αν πείτε ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι κατεχόμενο, σημαίνει ότι θέλετε να πολεμήσετε. Η Τουρκία δεν είναι κατακτητής στα βόρεια της Κύπρου. Έγιναν σφαγές και πραξικοπήματα μέχρι το 1974. Ζωές, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, κινδύνευαν. Πραγματοποιήσαμε την Ειρηνευτική Επιχείρηση το 1974. Από το 1974 μέχρι τώρα, τόσο ο νότος όσο και ο βορράς ζουν με ειρήνη και ηρεμία. Πρέπει να το δείτε αυτό. Δεν πρέπει να είστε προκατειλημμένοι. Παρ' όλες τις ελλείψεις του, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν το Σχέδιο Ανάν του ΟΗΕ ως λύση το 2014. Η ελληνική πλευρά δεν το αποδέχτηκε».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην τρομοκρατία, υποστηρίζοντας ότι το PKK/YPG «σκότωσε 40 χιλιάδες ανθρώπους μας και η FETO σκότωσε 251 ανθρώπους» συνεχίοζντας: «Κάνουμε έντονη προσπάθεια να σώσουμε τη χώρα μας και το έθνος μας από τη μάστιγα της τρομοκρατίας. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό. Δεν έχουμε άλλο σκοπό. Αν δίνεις έδαφος στο PKK/YPG, το FETO, το οποίο πολεμάμε, βλάπτει τον λαό μας, σκοτώνει 40 χιλιάδες ανθρώπους και δολοφονεί 251 ανθρώπους, δεν λέγεται συμμαχία, είναι ενάντια στη φιλία μας. Αυτή η κατάσταση βλάπτει τη συμμαχία και είναι ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας.»


Στη συνέχεια, όταν Έλληνας βουλευτής είπε πως "δεν υπάρχει κάτι τέτοιο", ο Ακάρ είπε: "Μην πείτε όχι. Κανείς δεν ξέρει το Στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα. Ομοίως, στη Σουηδία, τα μέλη του PKK/YPG κάνουν τα πάντα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την ανθρωπότητα, τη δημοκρατία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν δίνονται τόσες πολλές ευκαιρίες στους τρομοκράτες, είναι απολύτως φυσιολογικό να μην θέλουμε να είμαστε με αυτούς τους ανθρώπους».

Όταν άλλος Έλληνας βουλευτής είπε πως «η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πετά πάνω από τα ελληνικά νησιά», ο Ακάρ έκανε λόγο για ελληνικές παραβιάσεις, λέγοντας:

«Ελληνικά αεροσκάφη ήρθαν στην ηπειρωτική μας χώρα στις 27 Απριλίου και παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας σε Datça, Didim και Dalaman. Ήρθατε από την ηπειρωτική Ελλάδα στην ηπειρωτική Τουρκία και παραβιάσατε τον εναέριο χώρο μας, τι περιμένετε να κάνουμε από εδώ και πέρα; Υπάρχουν εικόνες από ραντάρ, τις έχουμε μοιραστεί με τις συμμαχικές χώρες. Και τις πληρώσαμε στις 28 Απριλίου».

Στη συνέχεια, είπε πως η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μπορεί να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας:

«Πάντα και επίμονα δηλώναμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και διαλόγου. Η πρώτη από αυτές είναι οι Συμβουλευτικές Συναντήσεις, η άλλη είναι οι Διαδικασίες Αποδεσμοποίησης και η τρίτη είναι οι Συνεδριάσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Μας ενδιαφέρουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Γιατί τα προβλήματα έχουν πολλές ιστορικές, νομικές και πολιτικές διαστάσεις. Οι ειδικοί πρέπει να συγκεντρωθούν και να τα μελετήσουν λεπτομερώς.

Πραγματοποιήθηκαν οι τρεις πρώτες συναντήσεις. Δηλώσαμε ότι περιμέναμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Ωστόσο, για δύο χρόνια δεν λάβαμε απάντηση. Υποστηρίξτε αυτές τις συναντήσεις, μιλήστε για αυτό το θέμα στη βουλή σας όταν επιστρέψετε, ας βρούμε μαζί λύσεις στα προβλήματα ως τουρκοελληνικά κόμματα».

Μετά τις σκληρές απαντήσεις του υπουργού Ακάρ, ένας από τους Έλληνες βουλευτές είπε «δεν θα σας ευχαριστήσω». Με τον Ακάρ να απαντά ότι «δεν πρόκειται για πράξη ελληνικής ευγένειας!».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο