Στις 9 Αυγούστου βγαίνει για έρευνες το τουρκικό γεωτρύπανο




Στις 9 Αυγούστου θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως έγινε γνωστό αργά χθες. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, είπε χθες ότι το γεωτρύπανο θα κάνει γεωτρήσεις «εντός των τουρκικών θαλασσίων περιοχών ευθύνης». Την περιοχή των ερευνών θα ανακοινώσει την ημέρα απόπλου του πλοίου από τη Μερσίνη ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Την ίδια στιγμή, με αφορμή και τις προχθεσινές νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, η Αθήνα διαμηνύει την απόφασή της να απέχει από τη δημόσια συζήτηση που έχει ως στόχο τις στενά εννοούμενες πολιτικές προτεραιότητες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η προσπάθεια της Αγκυρας να διατηρήσει υψηλούς ρητορικούς τόνους έναντι της Ελλάδας, μάλιστα για θέματα τα οποία άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας, προωθείται αυτολεξεί προς εταίρους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, δίχως να γίνεται η παραμικρή προσπάθεια να απαντηθούν οι κατηγορίες που, ούτως ή άλλως, λαμβάνουν παραληρηματικό χαρακτήρα.

Ο κ. Ερντογάν επανέφερε το ζήτημα σύνδεσης της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την αποστρατιωτικοποίησή τους. Ενώ και χθες ένας ορυμαγδός δημοσιευμάτων περί μεταφοράς στοιχείων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου εμφανίστηκε στον τουρκικό Τύπο. Επιπλέον, χθες πραγματοποιήθηκαν συνολικά 80 παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά και UAV, εκ των οποίων μία ήταν υπερπτήση στη νησίδα Ανθρωποφάγοι, περί τις 3 το μεσημέρι.

Είναι ορατή διά γυμνού οφθαλμού η προσπάθεια του κάθετου προπαγανδιστικού μηχανισμού που έχει στηθεί από το Λευκό Παλάτι και ελέγχει πλέον ασφυκτικά το σύνολο του τουρκικού Τύπου και του –πάλαι ποτέ ισχυρού– υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας να επιβάλει μια ατζέντα η οποία συνδέεται αποκλειστικά και μόνον με τις πολιτικές προτεραιότητες του κ. Ερντογάν στην παρούσα φάση.

Εμπειροι αναλυτές αναφέρουν στην «Κ» ότι η νομή της εξουσίας και της οικονομικής επιρροής που άλλοτε είχε το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν στο εσωτερικό της Τουρκίας και ο διαμοιρασμός του με το ακροδεξιό, ρατσιστικό μόρφωμα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν επηρεάζουν απλώς τις πολιτικές προτεραιότητες του κ. Ερντογάν, αλλά τον ωθούν σε ακόμα πιο ακραίες θέσεις, σε έναν ενδοκυβερνητικό ανταγωνισμό.

Η γενικότερη ανάλυση που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι ότι, πράγματι, οι μήνες μέχρι τις προγραμματισμένες εκλογές του Ιουνίου του 2023 στην Τουρκία θα κυλήσουν με τέτοιες κατηγορίες σε καθημερινή βάση.

Γι’ αυτό άλλωστε και θεωρείται αντιπαραγωγική η εμπλοκή σε έναν τέτοιο, εκ των πραγμάτων υπονομευμένο, διάλογο. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πάντως, και ενόψει των γεωτρήσεων που έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθούν στην Ανατολική Μεσόγειο από την Τουρκία, η ρητορική της αναμένεται να ενταθεί.


«Οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Ελλάδα είναι αντίθετες όχι μόνο στη Συμφωνία της Λωζάννης, αλλά και στη Συμφωνία του Παρισιού. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε με τον όρο να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα.

Νομίζω ότι θα το μάθει», είχε πει ο κ. Ερντογάν. Σχολιάζοντας χθες σε συνέντευξή του στον ρ/σ ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι «δεν μπορεί σε κανένα επίπεδο να σταθεί αυτή η επιχειρηματολογία».

Στο Φαρμακονήσι



Εν τω μεταξύ, για νέο επεισόδιο μεταξύ σκάφους του Λιμενικού Σώματος και τουρκικής ακταιωρού στο Αιγαίο χθες το πρωί στο Φαρμακονήσι έκανε λόγο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι σκάφος του Λιμενικού παρενόχλησε ιστιοπλοϊκό, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από την ελληνική πλευρά.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο