Παρακολούθηση τηλεφώνου Ανδρουλάκη: Κρύβεται ο Μητσοτάκηςαπό πίσω εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ-<< Ψηφίσαμε άστοχα >> λέει ο Χάρης Καστανίδης




Την πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να σταματήσει να κρύβεται και να δώσει ο ίδιος απαντήσεις μετά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης των επικοινωνιών του. Ιδίως από την στιγμή που φέρεται να πραγματοποιήθηκε μέσω του περίφημου λογισμικού Predator για τα οποίο ούτως ή άλλως η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις, αφού φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση δημοσιογράφων.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η υπόθεση αυτή λειτουργεί σωρευτικά, ως ένα ακόμη δείγμα της προβληματικής λειτουργίας της Δημοκρατίας και αντιλήψεων «καθεστώτος» από τις οποίες φέρεται να εμφορείται η κυβέρνηση. 

Έρχεται δηλαδή να «κουμπώσει» με την αρνητική κατάσταση στην λειτουργία του τύπου που διαπιστώνουν οργανισμοί που συνεργάζονται με την Κομισιόν, τις διώξεις δημοσιογράφων για την υπόθεση Novartis αλλά και την άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί θεσμούς δημοκρατικού ελέγχου. Όπως π.χ η διακομματική επιτροπή για την λογοδοσία σχετικά με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης την οποία απέρριψε.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αρκείται στην δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφέροντας ότι το ζήτημα θα διερευνηθεί από την δικαιοσύνη, ζητώντας να υπάρξει πολιτική συζήτηση για το θέμα και ανάληψης πολιτικών ευθυνών. Θεωρεί δηλαδή ότι η κυβέρνηση μεταφέρει την «καυτή πατάτα» στην δικαιοσύνη για ένα ζήτημα εξόχως πολιτικό.

Απαντήσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ EUROKINISSI

Τα ερωτήματα


Ο ΣΥΡΙΖΑ επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά μετά την καταγγελία που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέτοντας άμεσα ερωτήματα και καλώντας την κυβέρνηση να πάρει θέση. Τόσο με την ανακοίνωσή που εξέδωσε ζητώντας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί όσο και μέσω των παρεμβάσεών του στο κοινοβούλιο.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της επισήμανε ότι ο βασικός αρμόδιος να δώσει απαντήσεις δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συνδέοντας μάλιστα την όλη υπόθεση του λογισμικού Predator με την ΕΥΠ της οποίας άμεσος πολιτικός προϊστάμενος είναι ο πρωθυπουργός. 

Όπως ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ «αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη, μιας και από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο. Τυχαίο;». Σημείωσε παράλληλα ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας».

Θυμίζουμε ότι η ΕΥΠ υπάχθηκε στην ευθύνη του πρωθυπουργού με ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2019. Μάλιστα ο διοικητής της ΕΥΠ διορίστηκε μέσω ειδικής τροπολογίας που κατατέθηκε, προκειμένου να παρακαμφθεί το πρόβλημα της νομοθεσίας που προέβλεπε πτυχίο ΑΕΙ για τον επικεφαλής της υπηρεσίας. 

Η πρακτική αυτή προκάλεσε την την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκαλέσει τότε την κυβέρνηση λέγοντας πως «αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς».

Παράλληλα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν. «Θα λάβουμε κάποια απάντηση από την Κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις;» επισήμανε μιλώντας στην Βουλή ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης προσθέτοντας: «Δεν ξέρω αν το θυμάστε, είναι από τα πρώτα πράγματα που κάνατε. Η ΕΥΠ είναι στην αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, με εκείνο το καταπληκτικό σχέδιο και τη δομή του επιτελικού κράτους.»

Ο Χρήστος Σπίρτζης αναρωτήθηκε αν θα δοθούν απαντήσει «ή θα το θάψετε, όπως θάβετε όλα τα ζητήματα που δεν εξυπηρετούν το σχέδιο προπαγάνδας σας και που σας στριμώχνουν; Θα απαντήσετε ή θα αποφύγετε όπως κάνατε στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη; Θα μας απαντήσετε γιατί αλλάξατε τον νόμο της ΑΔΑΕ για ενημέρωση αυτών που παρακολουθούνται;».

 Σημείωσε επίσης πως «δεν απαντάτε σε αποκαλύψεις ούτε στις αποκαλύψεις για τα σήματα της ΕΥΠ, που ζητούσαν το πολιτικό υπόβαθρο πολιτών και ήθελαν να τα παρακολουθήσουν».

Η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε σε δική της παρέμβαση, πως τίθεται θέμα προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών που απορρέουν από το Σύνταγμα. Όπως τόνισε για την υπόθεση της χρήσης του λογισμικού Predator επισημαίνοντας πως «είχαμε δει το θέμα και όταν καταγγέλθηκε από δημοσιογράφους.

Όλη η Αντιπολίτευση ρώτησε τότε τι συμβαίνει και η απάντηση ήταν ότι δεν έχει αγοραστεί τέτοιο σύστημα από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης. Κατανοούμε αυτή την απάντηση, αλλά ξέρετε αυτό δεν είναι αρκετό πια. Δηλαδή, οι καταγγελίες του κ.Ανδρουλάκηέγιναν μέσω της υπηρεσίας που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ελέγξει τι και πώς συνέβη. Η χώρα θα έχει ένα σύστημα το οποίο θα φροντίσει να μην καταστρατηγείται ολόκληρο το Σύνταγμα; Πώς θα προστατευτούν οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι Αρχηγοί κομμάτων, εσείς, κύριοι Υπουργοί; Δεν ξέρω, τα δικά σας τηλέφωνα παρακολουθούνται;».

Στην Κουμουνδούρου δεν πέρασε απαρατήρητο το ότι για μία ακόμη φορά οι κυβερνητικές πρακτικές βρέθηκαν – αντικειμενικά- στο στόχαστρο των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «αυτονόητη» τη στάση που τηρήθηκε μετά τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη αφού αφορά ζητήματα δημοκρατίας. Ενώ ανάλογη στάση είχαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς, αφού τις παρακολουθήσεις κατήγγειλε τόσο το ΚΚΕ όσο και το Μέρα 25.

<<Ψηφίσαμε άστοχα>>

Το ΠΑΣΟΚ αναθεωρεί την στάση του για τροπολογία που αφορούσε την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις, μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη για χρήση λογισμικού παρακολούθησης στις επικοινωνίες του. Αυτό δήλωσε σήμερα στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χάρης Καστανίδης. Θετική χαρακτήρισε την εξέλιξη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Να θυμήσουμε ότι πρόκειται για τροπολογία που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022 και μεταξύ άλλων προέβλεπε αλλαγή στην διαδικασία γνωστοποίησης διαχείρισης και καταστροφής στοιχείων μετά την λήξη του μέτρου της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 του νόμου 2225/1994. Με την αλλαγη αυτή ουσιαστικά δεν κοινοποιούνταν στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών το ποια πρόσωπα παρακολουθεί η ΕΥΠ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της. Η τροπολογία υπογράφονταν από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο με κατεπείγοντα μέτρα για τον Covid 19 και την λειτουργία των δικαστηρίων.

Ο Χάρης Καστανίδης επισήμανε αρχικά στην τοποθέτησή του πως το ΠΑΣΟΚ έχει οδηγηθεί σε «αναστοχασμό» για την θετική ψήφο που έδωσε τότε στην συγκεκριμένη τροπολογία. 

Στην συνέχεια όμως υπήρξε παρέμβαση του Γιάννη Ραγκούση που ανέφερε: «Δεκτή η αναφορά περί ενός αναστοχασμού ο αναστοχασμος πρέπει να πάει ένα βήμα παρακάτω. Διότι αυτή η τροπολογία έχει ψηφιστεί, με τις ψήφους του Κινήματος Αλλαγής, ισχύει αυτή την στιγμή, εφαρμόζεται και ορίστε τα αποτελέσματά της».

Ετσι στην συνέχεια σε νέα τοποθέτησή του ο Χάρης Καστανίδης σημείωσε πως «νεώτερα στοιχεία και από τις καταγγελίες του ΚΚΕ μας οδηγούν στην απόφαση να εισηγηθούμε την κατάργηση της σχετικής διάταξης, κι αυτό είναι η πολιτική της ευθύνης ενός κόμματος που μπορεί να αναγνωρίσει ότι σε στιγμή που δεν μπορούσε να προδικάσει τέτοιου είδους εξελίξεις εψήφισε, κατά την γνώμη μου άστοχα, μία τέτοια ρύθμιση».

Η νέα αυτή δήλωση προκάλεσε την ευαρέσκεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Γ.Ραγκούση να αναφέρει πως «νομίζω ότι είναι μια απολύτως θετική εξέλιξη, εμείς την αποδεχόμαστε με απολύτως θετικό τρόπο». Νωρίτερα είχε σημειώσει πως εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην κυβέρνηση «όλα θα έρθουν στο φώς και όλα θα μπουν στην δοκιμασία της ποινικής αξιολόγησης»

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη