Κρατικές κυρώσεις σε κληρικούς
Για πρώτη φορά θα περικόπτεται αυτόματα από το κράτος ο μισθός των κληρικών που τους ασκείται ποινική δίωξη για κακουργήματα ή για συγκεκριμένα αδικήματα όπως η υπεξαίρεση και η παιδεραστία. Eως τώρα, η περικοπή μισθού γινόταν μόνο με απόφαση της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, με ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας που άρχισε να συζητείται από χθες στη Βουλή, εισάγεται για πρώτη φορά σύστημα κυρώσεων για τους κληρικούς που κατέχουν οργανική θέση και στους οποίους ασκείται ποινική δίωξη για κακουργήματα ή για συγκεκριμένα αδικήματα που περιγράφονται στον νόμο ή καταδικάζονται αμετάκλητα για αυτά. Στην πρώτη περίπτωση περικόπτεται κατά 50% ο μισθός τους μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης, ενώ στη δεύτερη περίπτωση διακόπτεται οριστικά η μισθοδοσία τους.
Μεταξύ των αδικημάτων που περιγράφονται στο ν/σ είναι κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση, οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, σωματική βλάβη εμβρύου ή νεογνού, τα αδικήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αρπαγή ανηλίκων, παράνομη βία, αυτοδικία, απειλή, διατάραξη θρησκευτικών συναθροίσεων.
Η ρύθμιση θεωρείται από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων τομή στην ιστορία της μισθοδοσίας του κλήρου από το κράτος.
Και αυτό διότι τα κακουργήματα και τα αναφερόμενα αδικήματα «έχουν τέτοια κοινωνική απαξία ώστε θίγουν, αμαυρώνουν την ιδιαίτερη ηθική αξία την οποία ο μέσος κοινωνός απαιτεί από τον θρησκευτικό λειτουργό, όχι μόνο στο θρήσκευμα του οποίου ανήκει, αλλά και εν γένει από θρησκευτικούς λειτουργούς οποιουδήποτε θρησκεύματος», σύμφωνα με το υπουργείο. «Πρόκειται για μια κρίσιμη μεταρρύθμιση, που ενισχύει την κοινωνική συνοχή, εμπεδώνει τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας», προσθέτει.
Επί της διαδικασίας, ο εισαγγελέας που ασκεί την ποινική δίωξη ενημερώνει άμεσα την οικεία Ιερά Μητρόπολη και τη Διεύθυνση Θρησκευτικής Διοίκησης του υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων προκειμένου να γίνει η περικοπή μισθοδοσίας.
Επίσης, η γραμματεία του ποινικού δικαστηρίου που εκδίδει την αμετάκλητη δικαστική απόφαση ενημερώνει άμεσα, προκειμένου να διακοπεί οριστικά η μισθοδοσία και να εκδοθεί η διαπιστωτική πράξη κένωσης της οργανικής θέσης.
Η διάταξη ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Επισημαίνεται ότι ο νομοθέτης δεν μπορεί να επέμβει στην εσωτερική λειτουργία των θρησκευτικών κοινοτήτων και συνεπώς δεν μπορεί να επιβάλει ποινές που σχετίζονται με την υποχρεωτική ή δυνητική αργία των ιερέων από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ποινές τέτοιες επιβάλλονται μόνο από τα αρμόδια εκκλησιαστικά όργανα.
Βεβαίως, ορίζεται ότι στους κληρικούς, εφόσον απαλλαγούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αποδίδεται το υπόλοιπο 50% των αποδοχών τους εντόκως, κατόπιν αίτησής τους, καθώς και το υπόλοιπο 50% για την περίοδο κατά την οποία είχε περικοπεί η μισθοδοσία τους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.