Υποκλοπές: Διέξοδο με εξεταστική από το 2009 αναζητά το Μαξίμου



Με συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές, αλλά από το 2009, θα επιχειρήσει σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου να αντιμετωπίσει το βαρύ πολιτικό κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή θα ανοίξει στις 22 Αυγούστου και το πιθανότερο είναι πρώτα να πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ενδεχομένως στις 24 ή 25 Αυγούστου και εν συνεχεία να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Η κυβέρνηση ήδη, δια στόματος και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δηλώσει ότι θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, αλλά δε σκοπεύει να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων ούτε στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ούτε βεβαίως στο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι σκέψεις για εξεταστική από το 2015, το 2012 ή -το πιθανότερο – το 2009.

Στόχος του Μαξίμου είναι με τον τρόπο αυτό να αποδυναμώσει όσο μπορεί τη θέση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς αφενός η δική του παρακολούθηση θα ενταχθεί σε μία ευρύτερη συζήτηση και αφετέρου η συζήτηση αυτή θα αφορά και κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ένας ακόμη στόχος είναι να διασπάσει τυχόν μέτωπο της αντιπολίτευσης και ιδίως ένα μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ. Σημειωτέον πάντως ότι στην κυβέρνηση διαπιστώνουν με ανακούφιση ότι Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη δεν συμφωνούν σε κατάθεση κοινής πρότασης για εξεταστική.

Σημειωτέον επίσης ότι σύσταση εξεταστικής επιτροπής από το 2009 προφανώς και πιάνει και την κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Ο οποίος Ευάγγελος Βενιζέλος έχει “αδειάσει” το Μαξίμου για τις υποκλοπές. Ενώ φαίνεται ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο ανησυχούν και για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά.

Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική δε θα αφορά όμως τις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο προφανώς το Μαξίμου δε θέλει να “ενοχλήσει”.

Η κυβέρνηση θα ζητήσει η εξεταστική σε κάθε περίπτωση να είναι κλειστή, δηλαδή να μη βγαίνουν ούτε πρακτικά και να υπάρχει ισόβια ρήτρα εμπιστευτικότητας για τα μέλη, κάτι στο οποίο πάντως αναμένεται να αντιδράσει η αντιπολίτευση.

Κατά τα λοιπά, κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν πως ούτε εκλογές ούτε ανασχηματισμός “παίζουν” ως λύσεις διαφυγής. Την ίδια στιγμή το Μαξίμου θέλει να “πέσει” επικοινωνιακά το θέμα μέχρι τη ΔΕΘ, για την οποία αναζητούνται “καλές ειδήσεις”: Ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί να έχει στο καλάθι του κάποια “δυνατά” μέτρα ως αντίβαρο στο βαρύ πολιτικό κλίμα.

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο