Παρακολουθήσεις: Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καταγγελίες για χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης




Νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ με αφορμή καταγγελίες της αντιπολίτευσης για χρήση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για να «στήσουν το κύκλωμά τους». Τα υπουργεία Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποδίδουν «συκοφαντική πρόθεση» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, στην κοινή ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το έργο της κυβερνοασφάλειας που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται με σαφή συκοφαντική πρόθεση.

»"Αναρωτιέται", δήθεν, η αξιωματική αντιπολίτευση αν χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια από ένα έργο για το οποίο δεν έχει καν υπάρξει ανάδοχος και για το οποίο επίσης προκύπτει από το δημοσιευμένο τεχνικό του δελτίο ότι δεν αναμένεται συμβασιοποίηση πριν το τέταρτο τρίμηνο του 2022.


»Όλα αυτά για ένα εξαιρετικά κρίσιμο πρόγραμμα που αφορά στη δημιουργία ενός κέντρου επιχειρήσεων για την κυβερνοασφάλεια του ελληνικού δημοσίου που αφέθηκε να περιέλθει σε ανεκδιήγητη κατάσταση στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ.

»Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο έργο, όπως και όλα τα υπόλοιπα έργα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρηματοδοτηθούν με όλους τους σχετικούς όρους των εθνικών και ευρωπαϊκών ελέγχων.

Αναλυτικότερα, για το συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζουμε τα εξής:

»1. Στο πλαίσιο των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», όπως αυτό εγκρίθηκε με την από 13 Ιουλίου 2021 εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έγκριση της αξιολόγησης του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα (st 10152/21, ST 10152/21 ADD1) και όπως αυτό κυρώθηκε με τον ν.4822/2021 (Α΄135), έχει ενταχθεί το έργο «Στρατηγική και πολιτικές κυβερνοασφάλειας στο Δημόσιο Τομέα και δημιουργία Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας» (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5150132) της Δράσης 16823 «Επένδυση στην Βελτίωση της Κυβερνοασφάλειας στο Δημόσιο και Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας».


»Περαιτέρω, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ΥψηΔ) αποτελεί τον συνήθη φορέα χρηματοδότησης των προς ένταξη ψηφιακών έργων, δεδομένης της φύσης των έργων αυτών (ενδεικτικά ψηφιοποιήσεις αρχείων, δημιουργία συστημάτων ΤΠΕ κ.ο.κ). Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός των ενταχθέντων ψηφιακών έργων (με φορέα χρηματοδότησης το ΥψηΔ) ανέρχεται σε 3,6 δις ευρώ.

»Τα ανωτέρω τελούν υπό την επιφύλαξη της έκδοσης σχετικής υπουργικής απόφασης ένταξης του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών, κατόπιν σχετικού ελέγχου του υποβαλλόμενου προς ένταξη έργου από την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ) του Υπουργείου Οικονομικών.


»2. Μεταξύ αυτών των έργων συμπεριλαμβάνεται και το συγκεκριμένο, το οποίο προβλέπεται και από την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας.

»Η χώρα μας, εν αντιθέσει με όλες σχεδόν τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ δεν έχει ακόμα αναπτύξει ένα κέντρο για να μπορεί να διαχειρίζεται την άμυνα για κυβερνοεπιθεσεις στο δημόσιο τομέα. Η ανάγκη αυτή διεφάνη καθαρά σε πρόσφατα περιστατικά όπως στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020 – όπως και το κενό που υπήρχε.

»Το ακριβές φυσικό αντικείμενο του έργου είναι προσβάσιμο ήδη από το Μάρτιο του 2022 στο παρακάτω link: https://greece20.gov.gr/wp-content/uploads/2022/03/112.-Apofasi-entaksis-ergou_-Kyvernoasfaleia-sto-Dimosio-Tomea_measure-16823_Kodikos-OPS-TA-5150132-orthi-epan..pdf.

»3. H ΕΥΠ αποτελεί την αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου για την πρόληψη και τη στατική και ενεργητική αντιμετώπιση ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά δικτύων επικοινωνιών, εγκαταστάσεων αποθήκευσης πληροφοριών και συστημάτων πληροφορικής από το 2008 (άρθρο 4 παρ. 8 του ν. 3649/2008) και το συγκεκριμένο έργο απορρέει ως ανάγκη στο πλαίσιο αυτής της αρμοδιότητας.

»4. Φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου είναι το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ. Κατά συνέπεια, το ΚΕΤΥΑΚ αποτελεί την αναθέτουσα αρχή, η οποία θα προβεί, βάσει της σχετικής απόφασης ένταξης του έργου στο ΤΑΑ (ΑΔΑ: 6ΙοΞη-ΠΨΣ), στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και στη διασφάλιση της επίτευξης των επιχειρησιακών οροσήμων και στόχων, στη σύναψη συμβάσεων και την παρακολούθηση της εκτέλεσης αυτών, στην υποβολή στην ΕΥΣΤΑ σχεδίων διακήρυξης, σύμβασης ή τροποποίησης αυτής, προκειμένου να λαμβάνει σύμφωνη γνώμη, όπου απαιτείται.

»5. Το εν λόγω έργο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε φάση αξιολόγησης προσφορών και συνεπώς δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα η οποιαδήποτε εκταμίευση.

»Τέλος, επισημαίνουμε πως απέναντι σε κάθε μορφής συνωμοσιολογία, ισοπεδωτική κομματική λογική και συκοφαντία απαντούμε με τον πιο αξιόπιστο τρόπο που υπάρχει: το έργο μας.»
ΝΔ: Νέα χυδαία ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ

«Η διερεύνηση τόσο από την Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και σε θεσμικό επίπεδο από τη Βουλή έχει ήδη δρομολογηθεί. Και τότε μαζί με την αλήθεια θα αναδειχθεί και το μέγεθος της συκοφαντίας, της υποκρισίας και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας και θα διαψευστούν διάφορα ευφάνταστα σενάρια, είτε αφορούν πληροφορίες χωρίς στοιχεία για παρακολούθηση προσώπων είτε τη χρήση λογισμικού από τις ελληνικές αρχές παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις. Όσο για τα νέα χυδαία ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα που αφορούν τη θωράκιση της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις, θα δοθούν αρμοδίως οι κατάλληλες απαντήσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Το θράσος της ΝΔ ξεπερνά κάθε όριο να τολμά να μιλά για έλεγχο των αρμών της εξουσίας την ώρα που αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε ένα αδίστακτο καθεστώς με μαφιόζικες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «οι ανακοινώσεις τους μόνο γέλιο προκαλούν», ενώ σημειώνει ότι περιμένει από χθες σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε.

Συγκεκριμένα:

«1. Ισχύει το ρεπορτάζ της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator και έκανε παράνομες παρακολουθήσεις;

»2. Ισχύει ότι υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 7-8 πολιτικοί που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ;

»3. Έχει αγοράσει η μισθώσει το ΚΕΤΥΑΚ, η παραΕΥΠ δηλαδή των Μητσοτάκη - Δημητριάδη - Πιερρακάκη, το κακόβουλο λογισμικό Predator;

»4. Ισχύει ότι χρησιμοποίησαν ακόμα και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να στήσουν το κύκλωμα τους;».

«Γνωρίζουμε ό,τι κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μείνει η υπόθεση στο σκοτάδι αλλά ματαιοπονούν. Δεν θα τα καταφέρουν, όλα θα έρθουν στο φως», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας καταληκτικά ότι «το ελάχιστο που περιμένουμε είναι πότε θα τελειώσει τις διακοπές του ο τουρίστας υποκλοπέας για να παραιτηθεί».

Την δεκαετία 2012-2022 θα εξετάσει η επιτροπή

«Διορθώνουμε και προχωρούμε»: αυτό είναι πλέον το σύνθημα της κυβέρνησης αναφορικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, επαναλαμβάνουν ότι ήταν κάτι που δεν έπρεπε να συμβεί και ετοιμάζουν παρεμβάσεις ώστε να μην ξανασυμβεί, αλλά επισημαίνουν ότι δεν μπορεί το ζήτημα αυτό να εργαλειοποιείται από την αντιπολίτευση ώστε να αποτελέσει την αφορμή για πολιτικές εξελίξεις σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει -από τον Σεπτέμβριο- «εθνική ομάδα κυβερνοασφάλειας» από πανεπιστημιακούς. Ωστόσο, διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να πέσει στην παγίδα να ασχολείται «μονοθεματικά» με την υπόθεση Ανδρουλάκη, σε μια στιγμή πολλαπλών προκλήσεων.

«Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε η αλήθεια να προκύψει στην εξεταστική επιτροπή, τη συγκρότηση της οποίας προφανώς και στηρίζουμε. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση της υπόθεσης, όπως επιχειρείται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.», λένε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται, μάλιστα, χωρίς την παραμικρή διάθεση συμψηφισμού, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, να διευρύνει το χρονικό πεδίο της έρευνας της εξεταστικής επιτροπής, προκειμένου να καταγραφεί η πλήρης εικόνα της λειτουργίας της ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται η κλήση ενώπιον της Εξεταστικής των δύο τελευταίων διοικητών της Υπηρεσίας πριν από τον Παναγιώτη Κοντολέοντα. Πρόκειται για τον μηχανολόγο-μηχανικό Θεόδωρο Δραβίλλα, ο οποίος είχε υπηρετήσει στη θέση αυτή επί των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, και τον δημοσιογράφο Γιάννη Ρουμπάτη, ο οποίος ήταν η επιλογή των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ.

Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι με την κίνηση αυτή επιδιώκεται να γίνει συζήτηση επί της ουσίας και σε βάθος για τις διαχρονικές παθογένειες της ΕΥΠ, προκειμένου να υπάρξει έδαφος για διορθώσεις σε ζητήματα προστασίας δικαιωμάτων, αλλά και περαιτέρω αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Υπηρεσίας για την προστασία των εθνικών συμφερόντων.



Επιχείρηση Θωράκισης


Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι η επιχείρηση θωράκισης της λειτουργίας της ΕΥΠ δεν εξαντλήθηκε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οπως είναι γνωστό, με αυτήν θεσμοθετήθηκε η ακρόαση του διοικητή της Υπηρεσίας από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής - με αρχή από τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, ο οποίος διαδέχθηκε τον παραιτηθέντα λόγω της εμπλοκής του στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ενώ επανήλθε η διάταξη που είχε καταργηθεί το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέβλεπε ότι απαιτούνται δύο υπογραφές εισαγγελέων εφετών προκειμένου να ικανοποιηθεί αίτημα της ΕΥΠ για νόμιμη επισύνδεση.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εξετάσει κάθε πρόταση που θα συμβάλει στη θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, προκειμένου να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και στην εθνική ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ανοιχτός σε κάθε πρόταση που θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση του ΚΥΣΕΑ και στη θωράκιση της ΕΥΠ - ενώ η κυβέρνηση μελετά ήδη τις δικλίδες ασφαλείας που έχουν θέσει οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σε αυτό το πεδίο, ώστε να ακολουθήσει και η Ελλάδα τις βέλτιστες πρακτικές.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης παρευρέθη και εκείνος στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Οσους ξένισε η παρουσία του, καθότι δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος και δεν τοποθετήθηκε συγκεκριμένα πάνω σε αυτό, βρήκαν απάντηση στις προτάσεις του για πιθανές λύσεις περιορισμού του προβλήματος των ψηφιακών απειλών, τόσο για το κράτος και τα στελέχη του όσο και για τους πολίτες γενικότερα.

Σύμφωνα ωστόσο με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, έλαβε εντολή από τον πρωθυπουργό να συγκροτήσει ως τον Σεπτέμβριο μια «εθνική ομάδα κυβερνοασφάλειας», με τη συμμετοχή έγκριτων πανεπιστημιακών, που θα αναλάβει να εκπαιδεύσει πολιτικά πρόσωπα και κρατικά στελέχη γύρω από το πώς θα διαφυλάσσουν τα δεδομένα τους σε κινητά και υπολογιστές. Η αρχή θα γίνει, σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα από το εθνικό Κοινοβούλιο, όπου θα ξεκινήσουν τα πρώτα σεμινάρια.




Οι πολιτικές επιδιώξεις


Διάθεση άγριας πολιτικής εκμετάλλευσης της υπόθεσης Ανδρουλάκη καταλογίζουν τα κυβερνητικά στελέχη στην αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να μπει στην «πρώτη γραμμή» για το συγκεκριμένο ζήτημα επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον πρωθυπουργό, παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν είχε ενημερωθεί για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ., η οποία μάλιστα δεν έγινε από κάποια «παραϋπηρεσία», αλλά απολύτως νομότυπα, με την υπογραφή της εισαγγελέως που έχει αρμοδιότητα για την ΕΥΠ.

«Ποιος θα μπορούσε να είναι ο πολιτικός στόχος μιας νόμιμης παρακολούθησης ενός στελέχους του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. εκείνη την περίοδο;» διερωτώνται στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει «διαρροές» από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, οπότε αν επρόκειτο για μία κίνηση που δεν ξεκινούσε από τον διοικητή της Υπηρεσίας, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου, κάποια στιγμή θα έβγαινε στην επιφάνεια, με βαρύτατο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Όπως είναι γνωστό, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021 είχαν ξεκινήσει οι διεργασίες για την εσωκομματική εκλογή στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά ως τη στιγμή που η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά εισήχθη στον «Ευαγγελισμό», το ενδιαφέρον ήταν εξαιρετικά περιορισμένο, ενώ τα δημοκοπικά ποσοστά του κόμματος ήταν πολύ κάτω από την εκλογική του επίδοση το 2019.



Το κτίριο της ΕΥΠ στην Κατεχάκη

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν πως το γεγονός ότι η παρακολούθηση διήρκεσε για το τρίμηνο που είχε οριστεί με τη διάταξη της εισαγγελέως -συμπτωματικά, δύο ημέρες μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.- ακυρώνει κάθε πιθανότητα να έγινε με πολιτική εντολή η παρακολούθησή του.

Τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης, αρνούμενος πεισματικά να ενημερωθεί από τη σημερινή ηγεσία της ΕΥΠ για το ζήτημα, αποδεικνύει ότι εργαλειοποιεί την υπόθεση επιχειρώντας «να είναι στον αφρό» των πολιτικών εξελίξεων, αλλά ενδεχομένως και για να δικαιολογήσει μια στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν ότι, όπως προκύπτει από τις δημόσιες παρουσίες αλλά και τις δημοσκοπήσεις, υπάρχει ένα κομμάτι στελεχών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. που είναι παραδοσιακά απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως ο κ. Ανδρουλάκης να επιδιώκει να τους συσπειρώσει σε μια στιγμή που το κόμμα του εμφανίζει δημοσκοπική φθορά.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι «οι κεντρώοι ψηφοφόροι είναι μουδιασμένοι» μετά την αποκάλυψη για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά προσθέτουν ότι είναι «πάντα απαιτητικοί» και δεν πρόκειται να ακολουθήσουν μια «φιλοΣΥΡΙΖΑ στροφή» από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Μάλιστα, εκτιμούν ότι κεντρώα στελέχη όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος, παρά την αντιπαράθεση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη για το κατά πόσον ήταν παράνομη και αντισυνταγματική η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ., δεν πρόκειται να προσχωρήσουν σε ένα «φιλοΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».


Καυτά προβλήματα


Στο Μέγαρο Μαξίμου προϊδεάζουν ότι η παρουσία Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι πολυθεματική, όπως άλλωστε συνηθίζεται να είναι η παρουσία του πρωθυπουργού, και προφανώς δεν θα εξαντληθεί στο θέμα της συγκυρίας. Αλλωστε, θα έχει προηγηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ θα έχει ξεκινήσει τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι τα μεγάλα ζητήματα σήμερα είναι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή επάρκεια εν όψει του χειμώνα, ενώ υπενθυμίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, λόγω της εντυπωσιακής πορείας του τουρισμού, βρέθηκε πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να υπάρξουν νέα μέτρα ανακούφισης για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Παράλληλα, υπενθυμίζουν τις αυξήσεις που έρχονται στις συντάξεις για πρώτη φορά από την εποχή των μνημονίων, αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, στο Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν με συγκρατημένη ικανοποίηση ότι προς το παρόν οι κινήσεις Ερντογάν με το γεωτρύπανο βορειοδυτικά της Κύπρου δεν αντιστοιχούν στις καθημερινές φραστικές επιθέσεις της Τουρκίας, ωστόσο προσθέτουν ότι απαιτούνται πάντοτε προσοχή και εγρήγορση, διότι η τουρκική πλευρά παραμένει απρόβλεπτη.

"Καζάνι που σιγοβράζει" η ΝΔ για τις υποκλοπές 


Στο μεταξύ Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει με καζάνι που σιγοβράζει για την υπόθεση των υποκλοπών.

Οι γαλάζιοι βουλευτές βέβαια δημοσίως δεν έχουν αντιδράσει στην αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, ωστόσο η βαριά σιωπή είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο παρασκήνιο. Υπουργοί αναρωτιούνται εάν παρακολουθούνται και οι ίδιοι, καθώς έχει ξεκινήσει ένα όργιο φημών. Ενώ βουλευτές πνέουν μένεα, σχολιάζοντας ότι αμαυρώνεται η τιμή της κεντροδεξιάς παράταξης.

Το μόνο που κρατά τους γαλάζιους είναι το γεγονός ότι όπως λένε δεν αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

Η “εθνική διάσταση” της δράσης της ΕΥΠ, που έθεσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωση του για το θέμα των υποκλοπών, αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα που μπορεί να “πιάσει” στο Νεοδημοκρατικό κοινό, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά το να μη δοθούν άλλες διαστάσεις στη συζήτηση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, δεν έσπευσε άλλωστε τυχαία να τραβήξει στα άκρα τη γραμμή περί “σκοτεινών δυνάμεων που επιχειρούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα”, με τους ισχυρισμούς του στους New York Times περί δακτύλου Ρωσίας ή και Τουρκίας, με στόχο την αλλαγή κυβέρνησης.

Στο ακραία δεξιό ακροατήριο επιχείρησε να απευθυνθεί άλλωστε με την - απαράδεκτη – δήλωση του περί παρακολούθησης μουσουλμάνων βουλευτών ο αντιπρόεδρος της Βουλής Μπάμπης Αθανασίου, ωστόσο μετά τη θύελλα αντιδράσεων αναγκάστηκε να ανασκευάσει.

Αφού δεν υπήρξαν πάντως μαζικές παραιτήσεις τις πρώτες ημέρες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης Ανδρουλάκη και την παραίτηση Δημητριάδη, δε φαίνεται πιθανό να υπάρξουν ραγδαίες εσωτερικές εξελίξεις ούτε το επόμενο διάστημα, που να οδηγούσαν σε πτώση (μίας ακόμη) κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όμως στη ΝΔ φοβούνται ότι η φθορά πλέον είναι ραγδαία και αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές.



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη