Παρακολουθήσεις: Τι κατέθεσε ο Θανάσης Κουκάκης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου-Κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης




Υπόμνημα για το ζήτημα της τηλεφωνικής παρακολούθησής του κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Κουκάκης. Συγκεκριμένα, κατέθεσε στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που διεξάγει ο κ. Ντογιάκος για τη διαρροή στοιχείων, που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα και αφορούν τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.


Σε δήλωσή του μετά την τετράωρη παραμονή του στο εισαγγελικό γραφείο, ο κ. Κουκάκης ανέφερε: «Έχουν περάσει δύο χρόνια από τη στιγμή που κατήγγειλα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών την πρώτη παρακολούθησή μου. 

Έκτοτε, η ελληνική Δικαιοσύνη είχε κινηθεί με πολύ αργά βήματα. Η αλήθεια είναι ότι είχα μια συζήτηση ουσιαστική με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία εστίασε ακριβώς στην πρώτη παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ και δεν υπεισήλθε, όμως, όπως θα ήθελα, στις λεπτομέρειες της δεύτερης παρακολούθησής μου από το λογισμικό Predator. Αυτό το οποίο βλέπουμε όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ότι η δημοσιογραφική έρευνα εισφέρει στη Δικαιοσύνη».

Όπως ανέφερε ο κ. Κουκάκης, κατέθεσε στον κ. Ντογιάκο ένα υπόμνημα το οποίο αναφέρεται σε όλα τα πραγματικά γεγονότα τα οποία γνωρίζει, τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έχουν γίνει και δήλωσε σίγουρος ότι θα υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας τόσο με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και με την Eισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να εμπλουτίζουν τις δικές τους έρευνες με πληροφορίες.

Τέλος, σε ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει ένας απλός πολίτης που έχει υπόνοιες ότι παρακολουθείται, ο δημοσιογράφος είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τροπολογία που πέρασε 31 Μαρτίου του 2021, ουσιαστικά απαγόρευσε στον κάθε Έλληνα πολίτη να μπορεί να πληροφορηθεί από την αρμόδια Aρχή, από την Aρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, το γεγονός ότι έχει παρακολουθηθεί για λόγους εθνικής ασφαλείας». 

«Έτσι», συνέχισε, «απαγόρευσε σ’ εμένα αλλά ακόμη και σε πολιτικούς της αντιπάλους, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, να πληροφορηθούν το γεγονός ότι αποτελούσαν αντικείμενο παρακολούθησης». Σε σχέση με τους δημοσιογράφους τόνισε ότι «θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι είμαι ο μοναδικός στόχος παρακολούθησης».


Ήδη ο δημοσιογράφος έχει εξεταστεί για τις καταγγελίες του περί παρακολούθησης από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών που διενεργεί τη σχετική έρευνα, ενώ παράλληλα εισαγγελικές έρευνες διενεργούνται και για τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη. Παράλληλα, βέβαια, με την ουσία των καταγγελιών, η έρευνα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά τη διαρροή στοιχείων με χαρακτήρα απόρρητο, όπως ποιοι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ.

Τσίπρας: Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις


Σκληρή κριτική κατά της ΝΔ ασκεί, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως βασίζεται στα "ψέματα".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. καταλογίζει στην κυβέρνηση έλλειψη "ευαισθησίας και ανθρωπιάς", καθώς δεν έχει υπάρξει "ούτε μια συγγνώμη" αναφορικά με τους "καταραμένους του Έβρου", τονίζοντας πως "έχουν ακόμη και οι λέξεις χάσει το νόημά τους".


Παρακάτω, η σχετική ανάρτηση:

"Ψέματα για τις υποκλοπές, μέχρις ότου δεν μπορούσαν πια να διαψεύσουν τα αδιάψευστα.

Ψέματα για τους «καταραμένους του Έβρου», που τους δήλωναν ακόμα και σε θεσμικές ενημερώσεις ανύπαρκτους, ενώ αυτοί αργοπέθαιναν για μέρες σε μια νησίδα του ποταμού.

Ψέματα ακόμα και για το νεκρό πεντάχρονο παιδί, που άφησε την τελευταία του πνοή αβοήθητο και θάφτηκε από την αβοήθητη μητέρα του.

Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις.

Αλλά τάχα τα σύνορα δεν μπορούσαν να τα «παρακολουθήσουν».

Και σήμερα ούτε μια συγγνώμη, καμιά τύψη, καμιά νύξη ευαισθησίας και ανθρωπιάς.

Έχουν ακόμη και οι λέξεις χάσει το νόημα τους".

Οικονόμου: Ο Τσίπρας συντάσσεται με αλλότριες δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα

Απάντηση στην παραπάνω ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να δώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Οικονόμου κάνει λόγο για "παραληρηματικό αντιπολιτευτικό μένος", ακτηγορόντας τον ότι "στηρίζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του σε δήθεν δικαιωματιστές και στην προπαγάνδα που διασπείρουν αλλότριες δυνάμεις, οι οποίες προφανώς θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα".

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Οικονόμου:


Ο κ. Τσίπρας, σε παραληρηματικό αντιπολιτευτικό μένος, εργαλειοποίει μια τραγωδία για να καταφερθεί σκαιότατα εναντίον των ελληνικών αρχών, το προσωπικό των οποίων αγωνίζεται για την προστασία της Πατρίδας και της ανθρώπινης ζωής, με αυταπάρνηση, ανθρωπιστική ευαισθησία και χωρίς διακρίσεις.

Ο κ. Τσίπρας, χωρίς κανένα στοιχείο και αντίθετα με τις μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων, στηρίζει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του σε δήθεν δικαιωματιστές και στην προπαγάνδα που διασπείρουν αλλότριες δυνάμεις, οι οποίες προφανώς θέλουν να προκαλέσουν ζημιά στην Ελλάδα. Με αυτούς συντάσσεται ο κ. Τσίπρας αδιαφορώντας για την αλήθεια.

Όσο για τη διαφύλαξη και παρακολούθηση των συνόρων, όλοι θυμόμαστε πώς το έκανε, όσο κυβέρνησε, και όλοι φανταζόμαστε πώς θα αντιμετώπιζε την εισβολή το 2020.


Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα φέρουν το θέμα των παρακολουθήσεων οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές


"Πόσο ακόμη θα σιωπά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παράνομη υποκλοπή του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ελληνική κυβέρνηση;", διερωτάται η Πολιτική Ομάδα του Ε.Κ. Σοσιαλιστών & Δημοκρατών.



"Περιμέναμε", προσθέτει σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, "μια ταχεία και έντονη αντίδραση από την πρόεδρο Μέτσολα για την υπεράσπιση των θεσμών και των δημοκρατικών αρχών μας. Θα απαιτήσουμε συζήτηση στην Ολομέλεια", καταλήγει η εν λόγω ανάρτηση, η οποία συνοδεύει την επιστολή της Ομάδας προς την πρόεδρο του Σώματος.
Αίτημα και από την Αριστερά

Και η ευρωομάδα της Αριστεράς θα ζητήσει να συζητηθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναμένει από τους Πρασίνους και το Renew Europe να στηρίξουν το αίτημα.


 
"Απαράδεκτη" οποιαδήποτε απόπειρα παρακολούθησης πολιτών'' λέει η Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ, ερωτηθείσα σχετικά, είχε χαρακτηρίσει "απαράδεκτη" κάθε απόπειρα πρόσβασης σε δεδομένα πολιτών και τόνισε ότι η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Γνωρίζουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση μέσων παρακολούθησης από ορισμένες κυβερνήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη. Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης. Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».

Τέλος, σημειώνεται πως η εκπρόσωπος της Επιτροπής είχε αναφέρει ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα.

Διεθνείς διαστάσεις

Το ζήτημα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη, πήρε -στο εξωτερικό- μεγάλη έκταση, με κάποια από τα σημαντικότερα διεθνή Μέσα να το τοποθετούν ψηλά στην ατζέντα τους. 

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα η Washington Post, που είχε φέρει στο φως το σκάνδαλο Watergate, αλλά και οι New York Times, οι οποίοι μάλιστα ακολουθεί το θέμα με δικό της ρεπορτάζ, ενώ έκανε λόγο για "σκάνδαλο που θυμίζει τα χρόνια της χούντας".

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη