Υποκλοπές: Οι παρακολουθήσεις και η διαρροή εγγράφων-Παραίτηση του Πρωθυπουργού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ




Σε μία τριπλή έρευνα την οποία έχουν «χρεωθεί» διαφορετικοί εισαγγελικοί λειτουργοί, προχωρά η ελληνική Δικαιοσύνη, αναφορικά με την υπόθεση υποκλοπών που προκαλεί τριγμούς στην κυβέρνηση.

Οι παραιτήσεις των δύο κοντινών συνεργατών του Κυρ. Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με τα συνεχή δημοσιεύματα που θέτουν το πρωθυπουργικό γραφείο προ των ευθυνών του, βάζουν στο επίκεντρο την ίδια την ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό γιατί ήδη έχει να διαχειριστεί τρεις διαφορετικές προκαταρκτικές έρευνες οι οποίες αφορούν στις παρακολουθήσεις αυτές καθαυτές αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με αυτές.


Από την μία, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχει ήδη σχηματίσει δύο διαφορετικές δικογραφίες. Κάθε μία αφορά στις καταγγελίες στις οποίες έχουν προχωρήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νικ. Ανδρουλάκης, και ο δημοσιογράφος Θαν. Κουκάκης. 

Την πρώτη υπόθεση, η οποία περιλαμβάνει τη μήνυση Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του, την χειρίζεται ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κ. Σπυρόπουλος, ενώ τις καταγγελίες Κουκάκη χειρίζεται ο Γ. Νούλης.


Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Παρασκευή, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισιδ. Ντογιάκος, αποφάσισε να ξεκινήσει μία τρίτη έρευνα η οποία σχετίζεται με άκρως απόρρητα έγγραφα που προέκυψαν από τις ανωτέρω παρακολουθήσεις και τα οποία κατέληξαν στα χέρια ατόμων που δεν σχετίζονται με την ΕΥΠ.

Μάλιστα, έχει δοθεί τέτοια βαρύτητα - για λόγους εθνικής ασφάλειας όπως επισημάνθηκε - στο πως τα έγγραφα κατέληξαν σε τρίτα πρόσωπα (και συγκεκριμένα στους ίδιους τους καταγγέλλοντες), που την έρευνα έχει αναλάβει - σε αντίθεση με τις καταγγελίες παρακολούθησης- ο ίδιος ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.

Το πως θα εξελιχθούν οι τρεις αυτές προκαταρκτικές έρευνας θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά και με τις εξελίξεις, πολιτικές και δημοσιογραφικές. Οι αποκαλύψεις που μπορεί να προκύψουν από μία ενδεχόμενη εξεταστική επιτροπή, τη σύσταση της οποίας έχει ζητήσει ο Νικ. Ανδρουλάκης, καθώς και από τη δημοσιογραφική έρευνα, μπορεί να οδηγήσουν τις εισαγγελικές αρχές στο να δώσουν νέα τροπή στις έρευνες.

Έτσι τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει τη συνένωση τουλάχιστον των δύο δικογραφιών που αφορούν στο βασικό σκέλος των παρακολουθήσεων. Ούτε μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης των εισαγγελικών αρχών εφόσον προκύψουν καινούργια στοιχεία για τις ευθύνες γύρω από την ενεργοποίηση του μηχανισμού Predator.

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, προ ημερών - και ειδικότερα πριν τη διπλή παραίτηση στην ΕΥΠ- σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισιδ. Ντογιάκο, ζήτησε την κατά προτεραιότητα διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν στο παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων, καθώς όπως κατά πληροφορίες επισήμανε, η έρευνα για παρακολουθήσεις πολιτικών και μη προσώπων αποτελεί κομβικό στοιχείο για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και για αυτό θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα.
Παραίτηση Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το ελληνικό Watergate, όπως το χαρακτηρίζει.


Ολόκληρη η ανακοίνωση


"Οι παραιτήσεις του πιο στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Δημητριάδη και του επικεφαλής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το ελληνικό Watergate, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να συγκαλύψουν αυτό που όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν αντιληφθεί: Ότι ο κύριος υπεύθυνος για αυτή την πρωτοφανή απόπειρα αντιδημοκρατικής εκτροπής είναι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που μετέφερε την εποπτεία της ΕΥΠ στο Μαξίμου, και μάλιστα αμέσως μόλις ανέλαβε την εξουσία.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής ενός καθεστώτος εξουσίας που λειτουργεί ενάντια στη διαφάνεια, τη λογοδοσία, ενάντια στο ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός υπεύθυνος για την παραΕΥΠ και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το παράνομο λογισμικό Predator.

Το ελληνικό Watergate έχει την υπογραφή του.

Αν λοιπόν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για τη προφανή αντιδημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο Διοικητής της ΕΥΠ, ούτε ο αντ’ αυτού του Πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση παρακολουθήσεων, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη, έκαναν ότι μπορούσαν για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο την παράνομων παρακολουθήσεων.

Είπαν συνειδητά ψέματα τόσο ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την αρχή των αποκαλύψεων όσο και οι υπουργοί Επικρατείας Γεραπετρίτης και Πιερακάκης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Προσπάθησαν να το αποσιωπήσουν, διά των φιλικών τους ΜΜΕ.

Και τώρα, υπό τον φόβο των ποινικών ευθυνών τους, με πλήθος κυβερνητικών διαρροών, κατασκευάζουν διάφορες αστείες και αλληλοσυγκρουόμενες δικαιολογίες.


Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να εμπλέκουν μέχρι και ξένες υπηρεσίες σε μια υπόθεση που αφορά παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών. Κάτι το οποίο, ακόμα κι αν ίσχυε, όχι μόνο δεν θα τους δικαιολογούσε, αλλά θα επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη θέση τους.

Έχουν δε και το θράσος, να μιλούν για δήθεν «κλίμα τοξικότητας», αυτοί που καθημερινά καταστρατηγούν βάναυσα τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ματαιοπονούν.

Όλα θα έρθουν στο φως, και η αλήθεια θα λάμψει. Ο ελληνικός λαός δικαιούται και θα μάθει όλη την αλήθεια για μια από τις πιο σκοτεινές ιστορίες των τελευταίων πολλών χρόνων.

Και το κρίσιμο ερώτημα για κάθε πολίτη τούτη την ώρα, είναι ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από το καθεστώς Μητσοτάκη ;

Για να απαντηθεί λοιπόν το μείζον αυτό ερώτημα και όχι για το πως διέρρευσε η αλήθεια, θεωρούμε αναγκαία την άμεση παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ΕΥΠ. Με στόχο τη πλήρη διαλεύκανση της έκνομης λειτουργία της, και την επαναφορά της στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων.

Θεωρούμε επίσης αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη παρούσα Βουλή.

Δεσμευόμαστε ωστόσο και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία, ώστε όσοι παραβίασαν συνειδητά τις βασικές αρχές της Δημοκρατικής λειτουργίας του Πολιτεύματος να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Τέλος, δεσμευόμαστε για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνση της από το Πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα αγωνιστεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο και κοινοβουλευτικό μέσο για την πλήρη αποκάλυψη των ενόχων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται".

Τα σενάρια για τις κάλπες και τον ανασχηματισμό


Σκηνικό ρευστότητας διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή και ανάλογα με το αν θα προκύψουν νέα στοιχεία το επόμενο διάστημα θα κριθεί και το πως θα πορευθεί η κυβέρνηση. Σε αυτή τη φάση επιχειρείται να κλείσουν τα σενάρια για πρόωρες κάλπες, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως ακόμα και στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν υποστηρικτές της επίσπευσης των εκλογών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παραμένει ο σχεδιασμός για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, παρά το ό,τι πρόκειται για μια κίνηση υψηλού ρίσκου. Δεν είναι μόνο όσα αποκαλύπτονται για την ΕΥΠ και την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, είναι και το θέμα της οικονομίας που «βαραίνει» το κλίμα και δημιουργεί ένα δύσκολο πολιτικά σκηνικό.

Με την Ε.Ε. να ετοιμάζεται για μια ενεργειακή βαρυχειμωνιά και τον πληθωρισμό να παραμένει σε υψηλά επίπεδα η κυβέρνηση καλείται να βρίσκει όλο και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για μέτρα στήριξης. Ωστόσο, πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας και ελλοχεύει ο κίνδυνος το κύμα των ανατιμήσεων να έχει και πολιτικό αντίκτυπο, οδηγώντας σε μια χαλαρή ψήφο στις κάλπες της απλής αναλογικής.


Όσον αφορά στον ανασχηματισμό παραμένει ένα όπλο στην κυβερνητική φαρέτρα, ωστόσο σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι εύκολο να αποδώσει αποτελέσματα. Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς ένα άνοιγμα στο κεντρώο ακροατήριο και δεν είναι τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο.

Μάλιστα, το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν σενάρια πως σε ένα ενδεχόμενο ανασχηματισμό θα επιχειρούνταν πολιτικά ανοίγματα. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το βαρύ σκηνικό δεν είναι εύκολο να «ευδοκιμήσουν» ανάλογες κινήσεις, οπότε προς το παρόν προέχει η γαλάζια συσπείρωση.


Πάντως, εν μέσω Αυγούστου δεν είναι εύκολο να γίνουν δημοσκοπήσεις για να διαπιστωθεί πώς αποτιμούν τις εξελίξεις οι πολίτες και πως «βαθμολογούν» τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Οι πρώτες μετρήσεις αναμένονται στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η «ανάγνωση» των στοιχείων από τα κομματικά επιτελεία. Τότε θα φανεί και αν οι τελευταίες εξελίξεις θα αποτελέσουν στην πράξη επιταχυντή πολιτικών εξελίξεων.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο