Παρακολουθήσεις: Συνεχίζεται η κόντρα Κυβέρνησης Αντιπολίτευσης-Τι θα πει στο διάγγελμα του ο Μητσοτάκης



Υπόγειους μηχανισμούς ωμού εκβιασμού καταλογίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας και o Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ σήμερα αναμένεται η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το γιατί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε το τηλέφωνο του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης ουσιαστικά προεξόφλησαν την στάση τους, απέναντι στα όσα θα πει σήμερα ο πρωθυπουργός. Αφορμή αποτέλεσαν διαδικτυακές επιθέσεις που στοχεύουν τον Νίκο Ανδρουλάκη με υπονοούμενα για την προσωπική του ζωή και τις επαφές αλλά και η δήλωση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Ν.Δ Νίκου Ρωμανού, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι γνωρίζει τους λόγους που παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Ρωμανός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ είπε πως «ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για τις αιτιάσεις που αφορούν αυτή τη νόμιμη συνακρόαση μέσω της ΕΥΠ». 

Σημείωσε μάλιστα πως πρέπει «να έχει το θάρρος να κοινοποιήσει τα στοιχεία που θα τα μάθει μόνο ο ίδιος, καθώς είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Η δήλωση αυτή συνδυάζεται με διαδικτυακές διαρροές που εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο (ορισμένες υιοθετήθηκαν πρόσκαιρα και από την περίφημη «Ομάδα Αλήθειας») με υπονοούμενα σχετικά με την προσωπική ζωή του Νίκου Ανδρουλάκη.
Οι ανακοινώσεις Τσίπρα και Ανδρουλάκη

«Χυδαίες διαρροές», «πρακτικές μαφίας» «εκτσογλανισμός». Με εκφράσεις σαν κι αυτές τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, καυτηρίασαν την πρακτική που αποδίδουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «παρακολουθούμε έκπληκτοι τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ να λειτουργεί με όρους κοινών εκβιαστών».

 Προσθέτοντας μάλιστα πως «οι στοχευμένες «διαρροές» για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά το επίσημο έναυσμα που έδωσε με δήλωσή του ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της ΝΔ, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. 

Ότι οι αυτουργοί των παράνομων παρακολουθήσεων συνδέονται με πρακτικές μαφίας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά να «κλείσει την βάνα του οχετού, πρίν πνιγεί μέσα του ο ίδιος».

Οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζοντας πως «στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους». Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό σχολίασε πως «έφτασε στο σημείο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Άραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;». 

Για μία ακόμη φορά ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδωσε την πολιτική ευθύνη για όλα αυτά στον πρωθυπουργό. Είπε πως «η χώρα μας και οι θεσμοί της δεν αξίζουν αυτή την κατάντια για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης».

Ναι σε εξεταστική από το ΚΚΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι με σημερινές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τάχθηκε υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής από την Βουλή για τις υποκλοπές. Ο Δ.Κουτσούμπας θύμισε τις καταγγελίες που έχει κάνει το ΚΚΕ για φαινόμενα παρακολουθήσεων στα γραφεία του στον Περισσό ενώ επισήμανε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα «θα αναδείξει όλο εκείνο το επικίνδυνο και διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, με τις διακρατικές συμφωνίες και την πολιτική της ΕΕ. Ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπονομεύοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού».

Σήμερα η δήλωση Μητσοτάκη


Για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις και σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα, Δευτέρα (08/08) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με δημόσια δήλωσή του, στον απόηχο των παραιτήσεων τόσο του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Η περιρρέουσα φημολογία θέλει στην επικείμενη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητείται συγνώμη από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ το κομβικό σημείο της πρωθυπουργικής δήλωσης θα εστιάζεται στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν ενήμερος σχετικά με τη παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ, όταν ο τελευταίος ηταν μόνον ευρωβουλευτής.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται από την αντιπολίτευση να δώσει εξηγήσεις, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταλογίζει στην κυβέρνηση χυδαίες διαρροές, μετά τις υπόνοιες του διευθυντή του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού, την ίδια στιγμή που οι πρέσβεις της Αρμενίας και της Ουκρανίας διέψευσαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου περί εμπλοκής τους στο θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα στις ανακοινώσεις της η κυβέρνηση αν και αναφέρει πως «έχει εξαρχής ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης» επιμένει να αναφέρει ότι η διερεύνησή της θα γίνει «με πλήρη θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Διατυπώσεις που από τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ερμηνεύονται ως αξιοποίηση του ειδικού ρόλου της ΕΥΠ ως πρόφαση προκειμένου να μην πληροφορηθούν οι πολίτες το τι ακριβώς συνέβη. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση σημειώνει ότι «όσο και αν επιδιώκουν ορισμένοι δημιουργώντας σύγχυση να προκαλέσουν εντελώς ανυπόστατους συνειρμούς, οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης θα φανούν».

Τι θα πει


Σύμφωνα με πληροφορίες o πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα γεγονότα που προηγήθηκαν και θα αναγνωριστούν λανθασμένοι χειρισμοί του πρώην Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Ωστόσο θα σημειώσει πως ενημερώθηκε για το θέμα την περασμένη Πέμπτη και δρομολόγησε άμεσα την αντικατάσταση του Παναγιώτη Κοντολέοντα.


Το μήνυμα που θέλει να εκπέμπει το Μαξίμου είναι πως αν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση από τον τέως διοικητή της ΕΥΠ δεν θα προχωρούσε η παρακολούθηση του κινητού πολιτικού προσώπου. Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη να μην επικρατήσει κλίμα τοξικότητας μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Ο ρόλος της εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου


Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από την ηγεσία της κυβέρνησης και τον πρώην πλέον αρχηγό της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, κομβικό πρόσωπο στην ιστορία είναι και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου

Ο νόμος 3649/2008 για τη λειτουργία της ΕΥΠ, η οποία επί κυβέρνησης ΝΔ έχει υπαχθεί στον πρωθυπουργό προβλέπει το εξής: "Η υπηρεσία μπορεί να συλλέγει πληροφορίες, τηρουμένων και των διατάξεων του ν. 3115/2003, όπως κάθε φορά ισχύει, για ζητήματα εθνικής ασφαλείας με διείσδυση, ύστερα από εντολή του Διοικητή της Ε.Υ.Π. και έγκριση του ασκούντος την εποπτεία εισαγγελέα".

Επομένως η κα Βασιλική Βλάχου, είναι ένα από τα κλειδιά της ιστορίας όσον αφορά την απόδοση ευθυνών για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και ίσως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να πρέπει να στρέψει τις έρευνες και προς την υφιστάμενή του (για το τι έχει υπογράψει και τι όχι) αντί να αγωνιά για το πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση.

Εξηγήσεις για τον ρόλο της Βλάχου έχει ζητήσει δημοσίως και ένα από τα θύματα των υποκλοπών ο Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος μάλιστα έθεσε και ένα πολύ σημαντικό ερώτημα: "γιατί η Ελληνίδα εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθηση στις 12 Αυγούστου 2020, την ίδια ημέρα που ο δημοσιογράφος έκανε την καταγγελία στην ΑΔΑΕ".

"Μου μεταφέρουν πως ο Διοικητής της ΕΥΠ παραδέχθηκε στην Βουλή την παρακολούθηση μου από την ΕΥΠ το 2020. Το έκανε με 4 μήνες καθυστέρηση. Ακόμη, μου μεταφέρουν πως υπονόησε πως αυτή η παρακολούθηση δήθεν έγινε μετά από αίτημα ξένης αρχής" ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.


Στη συνέχεια αναφέρει: "Εμείς από τα επίσημα έγγραφα γνωρίζουμε πως η Βασιλική Βλάχου η επόπτης εισαγγελέας της ΕΥΠ διέταξε την παρακολούθηση μου για λόγους εθνικής ασφαλείας. Αν ξένη υπηρεσία αιτήθηκε στην ΕΥΠ να τεθεί υπό παρακολούθηση ένας Έλληνας οικονομικός συντάκτης, αναμένω να δημοσιευθεί το ποια ήταν αυτή και πως η επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, ταυτίζεται με το δήθεν αίτημα ξένης αρχής".



Κατόπιν ο δημοσιογράφος τονίζει:


"Πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί γιατί η Ελληνίδα εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθηση μου στις 12 Αυγούστου 2020, την ίδια ημέρα που έκανα την καταγγελία μου στην ΑΔΑΕ. 

Αν υπήρχε αίτημα ξένης αρχής δεν θα έπρεπε να συνεχιστεί η παρακολούθηση; Για εμένα αυτή είναι μια προσπάθεια να θολώσουν κάποιοι στην Κυβέρνηση το τοπίο. Και να δικαιολογήσουν το γιατί τροποποιήθηκε ο νόμος τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου η ΑΔΑΕ να μη μου γνωστοποιήσει την παρακολούθηση μου. Δεν θα το καταφέρουν. 

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μη μετακινηθεί η συζήτηση από το λογισμικό παρακολούθησης Predator και το ποιοι το χρησιμοποιούν στην Ελλάδα. Με αυτό έγινε η παρακολούθηση μου το 2021 και με αυτό προσπάθησαν να μολύνουν τον Νίκο Ανδρουλάκη".

Η πορεία της στην Ελληνική Δικαιοσύνη

Η εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου, τοποθετήθηκε στη θέση της στις 12 Μαΐου 2020. Η τοποθέτησή της, επικυρώθηκε με οριακή πλειοψηφία 6-5 από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, που συνεδρίασε με 11 μέλη υπό την προεδρία του προέδρου του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και με τη συμμετοχή του τότε εισαγγελέα του Α.Π. Βασίλη Πλιώτα.

Η Βασιλική Βλάχου, σύμφωνα με την "Εφημερίδα των Συντακτών", "εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο τον Σεπτέμβριο του 1993, προήχθη σε αντεισαγγελέα Εφετών το 2011 και στη συνέχεια σε εισαγγελέα Εφετών".

Την εποχή της τοποθέτησής της στην ΕΥΠ βρισκόταν στην έδρα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δίκαζε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης του πλοίου "Νoor One" και πριν από αυτό είχε χειριστεί μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών στην Κρήτη το 2014.

Η κα Βλάχου είχε τιμωρηθεί το 2006 με προσωρινή αργία για μη υποβολή δηλώσεων (2000-2004) "πόθεν έσχες", ενώ στις 1/9/2004 είχε εισηγηθεί την παύση των διώξεων για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, καθώς κατά την κρίση της δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις κατά των κατηγορουμένων.

Πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη να συζητηθούν στo ευρωκοινοβούλιο οι αποκαλύψεις


Επιστολή στους συμπροέδρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς Manon Aubry και Martin Schirdewan, καθώς και στην Γενική Γραμματέα της ευρωομάδας Sanna Lepola απέστειλε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με σκοπό να ζητήσει να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου το Σεπτέμβριο το φλέγον θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων σε κράτη-μέλη της ΕΕ.


Συνεχίζεται ο πολιτικός σεισμός, μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ήδη στείλει επιστολές στο προεδρείο του Ε/Κ και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων για το ζήτημα. Σκοπός είναι να ζητήσει να συζητηθεί στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου το Σεπτέμβριο το φλέγον θέμα των παράνομων παρακολουθήσεων σε κράτη-μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα, με ερώτησή του προς την Κομισιόν κατάφερε να φέρει τις παράνομες παρακολουθήσεις εν Ελλάδι ενώπιον των Επιτροπών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, D. Reynders, σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα, έστειλε ηχηρή απάντηση στις ελληνικές αρχές καταδικάζοντας «την παράνομη πρόσβαση σε συστήματα επικοινωνιών και κάθε μορφή παράνομης υποκλοπής των επικοινωνιών των χρηστών».

«Το μεγάλο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει τεράστιο θεσμικό όσο και πολιτικό βάρος, αλλά και ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Και μόνη η παρακολούθηση του επικεφαλής ενός κοινοβουλευτικού κόμματος αρκεί για να δείξει ότι η ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος απειλείται, καθώς και για να αισθάνεται ανασφάλεια κάθε πολίτης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Αρβανίτης, σχολιάζοντας τις καταιγιστικές εξελίξεις.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο