Μπρος υποκλοπές και πίσω ακρίβεια για την Κυβέρνηση




Οι υποκλοπές κυριαρχούν στην πολιτική αντιπαράθεση και θα συνεχίσουν να απασχολούν την επικαιρότητα και την ερχόμενη εβδομάδα.


Άλλωστε αύριο Δευτέρα 29 Αυγούστου η Ολομέλεια της Βουλής θα ψηφίσει επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για εξεταστική. Ταυτόχρονα η αντιπολίτευση ζητά και η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Και αυτό προκειμένου να κληθεί ξανά ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, ώστε να δώσει εξηγήσεις για τη δήλωση πως δεν εξαιρούνται πολιτικά πρόσωπα από τις παρακολουθήσεις. Αλλά και για να κληθούν στη συνέχεια οι παραιτηθέντες Παναγιώτης Κοντολέων και Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως αναθάρρησαν με τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν μεν τη Νέα Δημοκρατία να έχει απώλειες, αλλά μικρές επί του παρόντος. 

Ως εκ τούτου στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν (ή ελπίζουν) ότι οι υποκλοπές δεν οδηγούν σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Ελπίζουν επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ δεν θα κερδίσει πίσω την πλειοψηφία των κεντρώων ψηφοφόρων που το 2019 είχαν στραφεί στη ΝΔ, παρότι στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι τώρα είναι η ευκαιρία για αλλαγή των συσχετισμών στο χώρο του κέντρου.

Τζαβάρας για υποκλοπές: "Πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση - Πρέπει να έρθουν τεκμηριωμένες απαντήσεις"


Την υπόθεση των υποκλοπών και τη συζήτηση που διεξήχθη την Παρασκευή (26/8) στη Βουλή σχολίασε ο Βουλευτής της ΝΔ στην Ηλεία, Κώστας Τζαβάρας, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «πάρα πολύ σοβαρή, αφού αφορά τη λειτουργία του πολιτεύματος».

Ο κ. Τζαβάρας είπε πως συνέχεια στις απαντήσεις θα πρέπει να δοθεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της οποίας και είναι μέλος κάνοντας λόγο για τα όσα θα κριθούν εκεί, αλλά και στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί, μιλώντας στην τηλεόραση BEST.


Ο Βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός σημείωσε πως «ο κόσμος ζητά να μάθει την αλήθεια και ο Πρωθυπουργός έχει πει πως θα αγωνιστούμε όλοι για να έρθουν όλες οι πτυχές αυτής της υπόθεσης». «Εγώ συμμετέχω στην Επιτροπή και θα επιδιώξω να υπάρξει κάλυψη από άπλετο φως της υπόθεσης αυτής» είπε.



Παράλληλα πρόσθεσε πως «κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ήξερε ο Πρωθυπουργός» με τον ίδιο να αρκείται στη διαβεβαίωση που σήμερα έδωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επέκρινε το πως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα σε «ένα μέγα λάθος, μέγα σφάλμα το οποίο έχει συνέπειες στη λειτουργία του πολιτεύματος και για το λόγο αυτό όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξήγησε θυσίασε δύο από τα πολύ βασικά στελέχη».

Ο κ. Τζαβάρας υπογράμμισε το ότι δεν έχει ακόμη υπάρξει απάντηση για το λόγο που παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης και «πως αυτό είναι ένα θέμα, ένα είναι βέβαιο για κατασκοπεία ή για τρομοκρατία δεν πρέπει να είναι», σχολίασε σκωπτικά για να προσθέσει στην σκέψη του «τώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας θα δούμε πως εν πάση περιπτώσει μπορούν».

«Υπάρχει ένα θέμα με αυτούς τους λόγους γιατί δημιουργούν ένα ευρύχωρο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να χωράει το οτιδήποτε» συνέχισε ο κ. Τζαβάρας ενώ στάθηκε παράλληλα στη δική του συμμετοχή στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του πλαισίου για την όσο το δυνατόν περιοριστική λειτουργία των λόγων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών.

Μάλιστα, στη συνέχεια ο κ. Τζαβάρας έδειξε να μην ενστερνίζεται τις απόψεις σχετικά με προσπάθεια αποσταθεροποίησης τονίζοντας πως η πολιτική διαμάχη είναι για το καλό της δημοκρατίας «τα ερωτήματα που γίνονται πρέπει να απαντώνται και κυρίως οι απαντήσεις να έρθουν τεκμηριωμένες μέσα από την έρευνα που θα κάνει η Εξεταστική Επιτροπή και μέσα από τις συνεδριάσεις».

Ηλιόπουλος: "Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν ξέρει τι γίνεται στην ΕΥΠ, τη στιγμή που είναι υπό την εποπτεία του"


«Χθες ο κ. Μητσοτάκης είπε κάτι τρομακτικό, είπε ότι δεν ξέρει τι γίνεται στην ΕΥΠ - την ίδια στιγμή που έχει υπό την εποπτεία του την ΕΥΠ τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, στον απόηχο της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για τις υποκλοπές.

«Είναι επίσης τρομακτικό να ακούμε ότι παρακολουθήθηκε πολιτικός αρχηγός για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ο λόγος εθνικής ασφάλειας μάλλον τελείωσε στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του ΚΙΝΑΛ. Το ίδιο "εθνικός κίνδυνος" φαίνεται ότι ήταν και ο Θανάσης Κουκάκης, ο δημοσιογράφος τον οποίο παρακολουθούσανε μετά από δημοσίευμα των Financial Times σχετικά με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ελλάδα, τότε που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδινε ασυλία σε τραπεζικά στελέχη» συνέχισε ο κ. Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.


Συνεχίζοντας ανέφερε ότι δείχνει ενοχή το ότι «Με τροπολογία που πέρασαν, καταργήσανε την υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει την ΑΔΑΕ» και πρόσθεσε ότι «είναι υποκριτικό η κυβέρνηση να καλεί συνεχώς τον Νίκο Ανδρουλάκη να ενημερωθεί για την παρακολούθησή του, αφού, με βάση την τροπολογία που ψήφισαν, αυτό είναι παράνομο».

Αναφέρθηκε επίσης στην ακρίβεια στην ενέργεια την οποία θεωρεί ως κεντρικό πρόβλημα ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων: «σήμερα η Ελλάδα πληρώνει μέση τιμή 453 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ η Ισπανία πληρώνει 160. Σε επίπεδο ΕΕ, έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση στο ρεύμα για τις επιχειρήσεις και την τρίτη μεγαλύτερη για τα νοικοκυριά. Τα 2 δισ. που δίνει τώρα η κυβέρνηση στους παρόχους, τα δίνει σε αυτούς που κλέβουν τους πολίτες, ενώ τα έχει πάρει πρώτα από τους πολίτες».

Το μέτωπο της ακρίβειας

Την ίδια στιγμή όμως στην κυβέρνηση γνωρίζουν (και οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν) ότι το υπ’ αριθμόν ένα πολιτικό πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια

Με τα δημοσιονομικά περιθώρια να στενεύουν και ο χειμώνας να προμηνύεται δύσκολος με τις τιμές του φυσικού αερίου και γενικότερα της ενέργειας να τείνουν να πάρουν την ανιούσα.

Ωστόσο στο Μαξίμου πιστεύουν ότι το “καλάθι” του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μπορεί να αποτελέσει το ορόσημο επαναφοράς της πολιτικής συζήτησης από το δυσάρεστο θέμα των υποκλοπών στο -όχι ευχάριστο, αλλά πολιτικά πιο εύκολα διαχειρίσιμο αφού υπάρχει πάντα η αιτιολογία της διεθνούς ενεργειακής κρίσης- θέμα της οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο μάλιστα επικαλούνται την αύξηση των καταθέσεων και την εικόνα του εσωτερικού τουρισμού, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση παρά τις δυσκολίες δεν είναι τόσο “μαύρη”.

Μένει βέβαια να φανεί κατά πόσον η συνέχιση μίας επιδοματικής πολιτικής μπορεί να καλύψει ουσιαστικά τις ανάγκες και τις αγωνίες των νοικοκυριών. 

Σε κάθε περίπτωση εξετάζεται η συνέχιση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης ανάλογα με την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου, το Fuel Pass 3, μία νέα επιταγή ακρίβειας, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Το δε σχέδιο για φθηνή στέγη θα εστιάζει σε φθηνά στεγαστικά δάνεια.

Αλλά οι τιμές προβλέπεται να συνεχίζουν να καλπάζουν και η ενεργειακή αβεβαιότητα παραμένει. Παρόλα αυτά στο Μαξίμου εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι, πιστεύοντας ότι ακόμη η πλειοψηφία των πολιτών δεν βλέπει εναλλακτική λύση ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ και προσπερνώντας επί του παρόντος το ερώτημα με ποιόν θα συγκυβερνήσουν την επόμενη ημέρα.


 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη