Παρακολουθήσεις: Ξεκινά η μάχη των αρχηγών στην Βουλή




Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε η κόντρα κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για το τι ειπώθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και το απόρρητο της διαδικασίας, συντηρώντας το κλίμα πόλωσης που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα με την «αναμέτρηση» των κ. Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.

Δεν έχει καθοριστεί πάντως, ακόμα, πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση της συγκεκριμένης επιτροπής που θα αφορά την ουσία της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Μετά την ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Τασούλα, ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έκανε λόγο για παραβίαση των θεσμών, καθώς διαπιστώθηκε πως μεταδόθηκαν πληροφορίες επιλεκτικά σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της συνεδρίασης της επιτροπής.

Φωτογραφίζοντας την αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε πως «το μόνο που ενδιαφέρει τελικά είναι η αναπάντητη, άρα και ανεξέλεγκτη, δημοσιότητα, λόγω ακριβώς και του γεγονότος ότι οι υπεύθυνοι και επώνυμοι θεσμικοί φορείς αδυνατούν να απαντούν, χωρίς να διαπράξουν αδίκημα».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «στο ερώτημα που έγινε μέσα στην επιτροπή αν παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, όταν η απάντηση είναι “κανένας δεν εξαιρείται” δεν είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας, ούτε κάποια ευαίσθητη πληροφορία δόθηκε, ούτε τίποτα. Ο κ. Μητσοτάκης, στη συγκεκριμένη υπόθεση, δεν έχει πιαστεί απλά με τη γίδα στην πλάτη, αλλά με ένα κοπάδι στην πλάτη».



Σηκώνοντας τους τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε για το συγκεκριμένο θέμα πως «κάποιοι, που παριστάνουν τους θεματοφύλακες της Δημοκρατίας και της νομιμότητας, δεν χάνουν την ευκαιρία να πλήττουν βάναυσα τους κορυφαίους θεσμούς του πολιτεύματός μας, προκειμένου να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη, να ζημιώσουν το εθνικό συμφέρον και να αποκομίσουν πρόσκαιρα κομματικά οφέλη».

Κόντρα και για τα άρθρα στα ξένα μέσα 

Το άλλο πεδίο σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ με το Μαξίμου αφορά το δημοσίευμα του Politico. Μιλώντας για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε πως στη νέα έκδοση της στήλης «Brussels Playbook» έγινε μερική ανασκευή του δημοσιεύματος, αποδεικνύοντας ότι οι ενστάσεις που υπήρχαν ήταν βάσιμες.

«Στο χθεσινό δημοσίευμα αναφερόταν στην παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ για “παράνομες παρακολουθήσεις του Ν. Ανδρουλάκη (βουλευτών και δημοσιογράφων)”.

Σήμερα ανακαλεί διευκρινίζοντας ότι η παραίτηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού συνδέονται με “νόμιμη παρακολούθηση” (του Ν. Ανδρουλάκη) που η Αθήνα χαρακτήρισε λανθασμένη. Η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, γράφει το Politico, “διενεργήθηκε νομίμως από την ΕΥΠ”».

Διαφορετική οπτική για το νέο άρθρο του Politico έχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση: «Πουθενά δεν ανασκευάζει ότι με αυτή την επιστολή η κυβέρνηση: στηλιτεύει τα “πολιτικά ΜΜΕ” που ανέδειξαν την υπόθεση, αποθαρρύνει τη γραπτή αλληλογραφία και καλεί τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές να συνομιλούν κατ’ ιδίαν με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο για όποιο θέμα προκύψει και ουσιαστικά ζητάει από την Ε.Ε. να “μην ασχολείται”».

Για τη δημοσιογράφο του Politico Νεκταρία Σταμούλη, o κ. Οικονόμου, αν και σημείωσε τις προσωπικές εκτιμήσεις που επιλέγει να διατυπώνει στα κείμενά της, επισήμανε πως η αναφορά στη δήλωσή του σε εκείνη «ελέχθη καθ’ υπερβολή και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».

Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε στο μπρίφινγκ και σχετικά με το δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε πως πρόσωπο το οποίο βρίσκεται κοντά τον πρωθυπουργό υπονοεί ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω από την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο, προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία όλης αυτής της υπόθεσης που έχει αρκετά πράγματα που πρέπει να διερευνηθούν». Στην εισήγησή του που είχε προηγηθεί είχε τονίσει πως «η κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης, είναι αποφασισμένη να αντισταθεί και να ματαιώσει τα σχέδια ανωμαλίας που απεργάζονται διάφοροι».
Αντεπίθεση σχεδιάζει το Μαξίμου – Τι θα πει ο πρωθυπουργός στη Βουλή


Αντί για άμυνα, επίθεση προτίθεται να παίξει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αύριο στην εθνική αντιπροσωπεία, όπου θα λάβει χώρα η προ ημερησίας συζήτηση που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.


Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται ούτως ή άλλως για μία συζήτηση, η οποία δεν αποκλείεται να είναι αυτή με τους υψηλότερους τόνους από το 2019, καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχυ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα εστιάσει σε τρία σημεία:

  • Πρώτον, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως εκείνος ήταν αυτός που άνοιξε το θέμα στις αρχές Αυγούστου, όταν πληροφορήθηκε την επισύνδεση στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη. «Πώς μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό για συγκάλυψη όταν ο ίδιος ξετύλιξε το κουβάρι ζητώντας την παραίτηση Κοντολέοντος και αποδεχόμενος την παραίτηση Δημητριάδη;»
  • Το δεύτερο στοιχείο όπου εστιάζει η κυβέρνηση είναι η συνολική εικόνα της ΕΥΠ και τι πρέπει να γίνει ώστε να μην υπάρξουν νέα φαινόμενα παρακολουθήσεων σαν αυτό στο κινητό του κ. Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο σχέδιο των 4 σημείων αναδιάρθρωσης και ανοικοδόμησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προβλέπεται να υπάρχουν και «έξτρα φίλτρα» ώστε να μην μπορεί κάποιος με τόση ευκολία να παρακολουθήσει πολιτικά στελέχη ή δημοσιογράφους.
  • Το τρίτο στοιχείο στο οποίο θα εστιάσει ο πρωθυπουργός και συνδέεται με το δεύτερο είναι η αντιφατική στάση της αντιπολίτευσης. Το ερώτημα που θα τεθεί είναι εάν πρέπει ή δεν πρέπει να μπορεί νόμιμα να παρακολουθηθεί ένας πολιτικός;

Μπορεί να έχει αυτό δικαίωμα η ΕΥΠ ή θα πρέπει να καταργηθεί διά νόμου κάθε τέτοια δυνατότητα; Είναι ένα ερώτημα που πολλοί εισηγούνται στον πρωθυπουργό να το θέσει μετ’ επιτάσεως καθώς θα πρέπει να διευκρινιστεί και να υπάρξει κοινή απόφαση των κομμάτων.


Παρέμβαση για διαρροές

Κατά πληροφορίες, πάντως, στη σκληρή στάση της κυβέρνησης ενδέχεται να προστεθούν και άλλα στοιχεία που μπορεί να είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και να τα θέσει στη συζήτηση στη Βουλή.

Το κλίμα πάντως πόλωσης δημιουργήθηκε ήδη από χθες με το Μέγαρο Μαξίμου να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένο με τις διαρροές μέσα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και την Κ.Ο. να βγάζει κοινή ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το φαινόμενο.
Mε πέντε ερωτήματα στη μάχη της Βουλής η Αξιωματική Αντιπολίτευση


Η βασική στόχευση του Αλέξη Τσίπρα στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή είναι να αναδείξει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι σε θέση να δώσει πειστικές απαντήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας» για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν μπορεί να σταθεί, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρεί να στριμώξει τον πρωθυπουργό με μια σειρά από ερωτήματα:

• Πόσοι άλλοι Έλληνες πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνται;
• Ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει νοικιάσει το Predator;
• Ποιες εταιρείες μίσθωσαν το κακόβουλο λογισμικό;
• Γιατί άλλαξε ο νόμος μόλις κέρδισε τις εκλογές η Ν.Δ., ώστε να μπορέσει να γίνει διοικητής της ΕΥΠ ο κ. Κοντολέων;
• Γιατί άλλαξε επίσης ο νόμος και οι πολίτες χάνουν το δικαίωμα να ενημερωθούν αν είχαν τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης και μάλιστα αναδρομικά;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους και πέρα από την παραίτηση της κυβέρνησης να επιχειρήσει να εκμαιεύσει τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών από τον πρωθυπουργό.


Προάγγελο της συζήτησης της Παρασκευής αποτέλεσε η σύγκρουση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το δημοσίευμα του Politico. Επικαλούμενο έγγραφα που αντάλλαξε η Κομισιόν με την ελληνική πλευρά, το περιοδικό δημοσίευσε πως η Αθήνα ανέφερε: «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη ευαισθησία, θα το θεωρούσαμε σώφρον στο μέλλον να αποφύγετε να ενστερνιστείτε βιαστικά συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που προέρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους».

Ακολούθησε δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος μίλησε για αποκάλυψη του μόνου στόχου του πρωθυπουργού, που ήταν η συγκάλυψη: «Οταν η Κομισιόν στις 29 Ιουλίου ζήτησε με επιστολή της εξηγήσεις για το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator, η κυβέρνηση, στις 2 Αυγούστου, απάντησε ζητώντας να μην ασχοληθούν, επικαλούμενη “λόγους εθνικής ασφάλειας”, και απαξίωσε τις αποκαλύψεις των Μέσων».

Για ευτελισμό του ΣΥΡΙΖΑ και για ανακριβέστατο και παραπλανητικό δημοσίευμα του Politico κάνει λόγο ο Γιάννης Οικονόμου, που αναφέρει πως στην απαντητική επιστολή ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας υπογράμμισε ότι βρίσκεται πάντα στη διάθεση των κοινοτικών υπηρεσιών ώστε να ενημερώνει αυτοπροσώπως (όπως, άλλωστε, είχε κάνει και προ της επιστολής) επί οποιουδήποτε θέματος, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη. Και μάλιστα δεσμεύθηκε ότι θα επανέλθει προς την Επιτροπή με αναλυτική ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων τής εν εξελίξει έρευνας, ευθύς μόλις αυτή ολοκληρωθεί.

Επισυνάπτοντας προς τον Τύπο την επιστολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι «η ΕΥΠ και άλλες δημόσιες αρχές δεν αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν το Predator ή αντίστοιχο λογισμικό».

Τονίζει ότι διαχωρίζονται πλήρως τα περί Predator από τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις, συμπληρώνοντας πως με όλα αυτά ως δεδομένα η επιστολή κατέληξε ότι τα κοινοτικά όργανα δεν πρέπει να στηρίζονται σε ανακριβή δημοσιεύματα.

Ο Γιάννης Οικονόμου μιλάει για αποσπασματική παρουσίαση του εγγράφου από το Politico και τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας αποκατάσταση της αλήθειας.

Ν. Ανδρουλάκης: Ηθελαν ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία


Μιλώντας για «προσωπικές και αμετάθετες ευθύνες» του πρωθυπουργού σχετικά με την υπόθεση της παρακολούθησής του, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε χθες, όπως αναμενόταν, τη σφοδρότερη επίθεση κατά του Κυρ. Μητσοτάκη από την ημέρα που εξελέγη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου της παράταξης.


Προκαλώντας ευθέως τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει σήμερα στην Ολομέλεια ποιος ήταν ο λόγος της παρακολούθησής του, ο κ. Ανδρουλάκης έστειλε με σαφήνεια την «μπάλα» στο πρωθυπουργικό τερέν, εντείνοντας την πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, δεν επιβεβαίωσε και τα σενάρια που ήθελαν τη Χαρ. Τρικούπη να μποϊκοτάρει τη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση. Κατά πληροφορίες, αυτό το ενδεχόμενο τέθηκε κάποια στιγμή στο τραπέζι, μιας και χαρακτηρίζεται «απαράδεκτο» το ότι η «μάχη» των αρχηγών θα γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί η εξέταση των πρωταγωνιστών της υπόθεσης στην Επιτροπή Θεσμών, που θα έφερνε στο προσκήνιο απτά δεδομένα των εξελίξεων. 

Ωστόσο, στον ηγετικό πυρήνα κρίθηκε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα συμβάδιζε με τη «θεσμική οδό» που προτάσσεται, ενώ είναι γεγονός ότι θα άφηνε και ορθάνοιχτο το πεδίο αντιπαράθεσης στους κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, δεδομένης της απουσίας Ανδρουλάκη.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επιπλέον, χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για «παρακρατικό μηχανισμό, κινούμενο από την ηγεσία της Ν.Δ., που ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία», ενώ, παρότι δεν έκανε λόγο ευθέως για παραίτηση του πρωθυπουργού, σημείωσε –απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη– πως «η παράταξη που προσπαθήσατε να θέσετε σε ομηρία σάς δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία». «Πριν από τη διεξαγωγή των επόμενων εθνικών εκλογών ο ελληνικός λαός, χωρίς εμπόδια, πρέπει να έχει μάθει την αλήθεια», συμπλήρωσε.

«Όχι» σε συμπόρευση


Ο κ. Ανδρουλάκης κατέδειξε με σαφήνεια και την πρόθεσή του να μην επιτρέψει οποιαδήποτε «σκιά» κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου και συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο των παρακολουθήσεων, κάτι που έχουν επικαλεστεί πολλάκις το τελευταίο διάστημα στελέχη της κυβερνητικής πτέρυγας σε τοποθετήσεις τους.

Μιλώντας για «ίδιες τακτικές της Ν.Δ. με την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέστρεψε στην Πειραιώς τα βέλη περί ταύτισης με την Κουμουνδούρου, ενώ παράλληλα επιχείρησε να καταστήσει και πλήρως ευδιάκριτες τις διαχωριστικές γραμμές προς τα αριστερά.

«Μέχρι προχθές για τον ΣΥΡΙΖΑ ήμουν ο πρόθυμος εταίρος του κ. Μητσοτάκη. Τι έχει να πει ο κ. Τσίπρας που αποδείχθηκε περίτρανα ότι ο βασικός στόχος αυτού του παρακρατικού μηχανισμού ήμασταν εγώ και η παράταξή μας; Και πάλι αυταπάτες;» ήταν, μάλιστα, το αιχμηρό σχόλιό του με αποδέκτη το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Μαζικό και μαχητικό το συλλαλητήριο κατά των παρακολουθήσεων



Μαζικό και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο της Πέμπτης στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στις παρακολουθήσεις, στο φόντο του σκανδάλου των υποκλοπών που συγκλονίζει την πολιτική ζωή της χώρας και εκθέτει διεθνώς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς την Ομόνοια.

Οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, το ΜΕΡΑ 25, η Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών, φοιτητές κ.ά. ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης και «να μπει τέλος στις παρακρατικές μεθοδεύσεις μέσω της ΕΥΠ».







Όπως αναφέρει ο γνωστός δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Θανάσης Καμπαγιάννης, τη συγκέντρωση κάλυψαν πολλά διεθνή μέσα.

«Σημειώνω την πολύ έντονη παρουσία διεθνών ΜΜΕ που έχουν τα μάτια τους στραμμένα στις εξελίξεις στην Αθήνα.
 Οι εικόνες που θα μεταδώσουν δεν θα είναι μόνο από κοινοβουλευτικές μονομαχίες, αλλά και από κόσμο να διαδηλώνει στον δρόμο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό κρατούμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο Facebook.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη