Η «μάχη» της Βουλής: Η απάντηση της κυβέρνησης στην πόλωση - Οι προσδοκίες της αντιπολίτευσης
Για τη «μάχη» της Βουλής εν όψει της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την επόμενη εβδομάδα, ετοιμάζονται τα επιτελεία των κομμάτων με το κλίμα και τις προσδοκίες από την αντιπαράθεση είναι διαφορετικά.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει να φωτιστούν όλες οι πτυχές της εν λόγω υπόθεσης και μάλιστα σε βάθος, με πληροφορίες να αναφέρουν πως η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει τη διερεύνηση αντίστοιχων πρακτικών από το 2012 έως και το 2022.
Η χρονική αυτή περίοδος περιλαμβάνει τόσο τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου όσο και τη συγκυβέρνηση των Τσίπρα και Καμμένου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει επιχείρηση «αλλαγή ατζέντας» με στόχο να μετατοπίσει το ενδιαφέρον στην οικονομία και τις νέες παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, σε απάντηση των πιέσεων της αντιπολίτευσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Στο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επιμένουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε διεύρυνση της έρευνας κι αυτό όχι γιατί φοβούνται, όπως λένε, αλλά γιατί θα προκαλούσε αποπροσανατολισμό ως προς τα πραγματικά επίδικα, που είναι αν η ΕΥΠ προμηθεύτηκε το κακόβουλο λογισμικό Predator για να παρακολουθεί πολιτικούς, δημοσιογράφους κι άλλα πρόσωπα και πόσα επιπλέον είναι αυτά, πέραν των Νίκου Ανδρουλάκη και Θανάση Κουκάκη.
Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για πρέσιγκ που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ από το Μέγαρο Μαξίμου ούτως ώστε να υπερψηφίσει την επέκταση της διερεύνησης πιθανών υποθέσεων υποκλοπών κι επί κυβερνήσεων Σαμαρά και Τσίπρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου, από την άλλη, θεωρεί πως θα πρέπει να διερευνηθούν όλες οι αδυναμίες στη λειτουργία της ΕΥΠ, κάτι που δεν μπορεί να γίνει εάν δεν ανοίξει η χρονικά η «βεντάλια».
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνση θα επιδιώξει να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και οι Γιάννης Ρουμπάτης και Θοδωρής Δραβίλλας, επικεφαλής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, αντίστοιχα.
Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, κρατούν μικρό καλάθι για την ουσία της υπόθεσης και εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία θα μετατραπεί σε ένα επικοινωνιακό σόου μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, ενώ θεωρούν αρνητικό για την Χαριλάου Τρικούπη το γεγονός ότι στην Ολομέλεια δεν θα βρίσκεται ο ίδιος ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης για να μπορέσει και αυτός να κερδίσει κάποιους επικοινωνιακούς πόντους.
Στη Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν ότι ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης πράττει σωστά που δεν θέλει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες αρχές παρά μόνο μέσα από διαδικασίες της Βουλής λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον κόμμα εξουσίας και ο κ. Ανδρουλάκης είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, δεν μπορεί να ενημερώνεται στο αυτί.
Η «καυτή» εβδομάδα
Η ημερομηνία διεξαγωγής της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης τοποθετείται για μέσα στην επόμενη εβδομάδα, χωρίς, όμως, να έχει γίνει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Το σίγουρο είναι ότι τη Δευτέρα συγκαλείται η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου θα αποφασιστεί η το πρόγραμμα της «καυτής» εβδομάδας που ακολουθεί.
Άγνωστη, παραμένει, επίσης η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας -κάτι που έχει προκαλέσει δυσφορία στην αντιπολίτευση, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Τα κόμματα δίνουν ιδιαίτερο το βάρος στην συνεδρίαση τηςΕπιτροπής, όπου εκεί θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.
«Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα πρέπει να συγκροτηθεί από την επόμενη κιόλας εβδομάδα με το που ανοίξει η Βουλή, ώστε η νυν και η πρώην διοίκηση της ΕΥΠ αλλά και η ΑΔΑΕ και οι συναρμόδιοι υπουργοί να προσέλθουν στη Βουλή και αυτή τη φορά να ειπωθεί όλη η αλήθεια χωρίς φόβο και πάθος» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.
Μαξίμου: Στο τέλος του μήνα θα φάνουν οι πολιτικές επιπτώσεις - Το βλέμμα στραμμένο στην οικονομία
Πληροφορίες αναφέρουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχει διαφανεί το «πολιτικό αποτύπωμα» της εν λόγω υπόθεσης στη συνείδηση των ψηφοφόρων.
Εκτιμάται δε, πως η φθορά της Νέας Δημοκρατίας δεν θα είναι τελικά τόσο μεγάλη, καθώς πάγια πεποίθηση είναι ότι η οικονομία αποτελεί τελικά το «βαρόμετρο» για τους πολίτες.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι συσκέψεις για το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ είναι συνεχείς στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού και το οικονομικό επιτελείο να σταθμίζουν προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις.
Εκφράζεται, μάλιστα, μια συγκρατημένη αισιοδοξία πως το γεγονός ότι το Σάββατο λήγει το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στην κυβέρνηση.
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα από τα διεθνή ΜΜΕ για τις παρακολουθήσεις
Την ίδια ώρα δεν έχει τέλος ο διεθνής διασυρμός μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Euractiv και Deutschlandfunk δίνουν συνέχεια σε ρεπορτάζ τους για το ελληνικό Watergate
Συγκεκριμένα, με ηχητικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Deutschlandfunk, κάνει εκτεταμένη αναφορά στο σκάνδαλο υποκλοπών, με έμφαση στην παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
«Δημοσιογράφος παρακολουθείται μέσω λογισμικού: Το σκάνδαλο του Spyware στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Ο Κουκάκης είχε γράψει μαζί με μία συνάδελφό του πολλά άρθρα για τους Financial Times, και αυτά αφορούσαν θέματα διαφθοράς στην Οικονομία και την Πολιτική, όπως περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ένα παράδειγμα είναι ότι η κυβέρνηση υπερψήφισε τροποποιήσεις νόμων που καθιστούν δυνατόν π.χ. να υπάρξουν απαλλακτικές αποφάσεις σε υποθέσεις φοροδιαφυγής ή απλώς μειώνουν το χρόνο της παραγραφής.
Σύμφωνα με την έρευνα, αυτοί που επωφελήθηκαν είναι καμιά δεκαριά Έλληνες εφοπλιστές, επιφανείς επιχειρηματίες και πρώην τραπεζίτες.
Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες επικαλούνται για τις παρακολουθήσεις την «Εθνική Ασφάλεια», καθώς με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατόν να δικαιολογηθούν σχεδόν τα πάντα. Υπάρχει σαφής εγγύτητα μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και του Πρωθυπουργού. Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε τη συνέχεια».
Euractiv: «Το κοινοβούλιο της ΕΕ δηλώνει ότι θα διερευνήσει την “αδικαιολόγητη” κατασκοπεία σε βάρος Έλληνα βουλευτή»
Την ίδια στιγμή το Euractiv υπό τον τίτλο «Το κοινοβούλιο της ΕΕ δηλώνει ότι θα διερευνήσει την “αδικαιολόγητη” κατασκοπεία σε βάρος Έλληνα βουλευτή» προβάλει τις σχετικές δηλώσεις του Juri Laas, εκπροσώπου της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για τη διερεύνηση της “απαράδεκτης και αδικαιολόγητης” κρατικής κατασκοπείας σε βάρος ενός Έλληνα βουλευτή της ΕΕ, δήλωσε ο Laas.
Πρόσθεσε ότι η Metsola επιθυμεί η επιτροπή που ερευνά τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus να εξετάσει και την ελληνική περίπτωση, με στόχο την απαγόρευση τέτοιων παράνομων πρακτικών στην ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη λάβει ένα πρώτο αίτημα για πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές και θα μοιραστεί τα πορίσματά του “τις επόμενες ημέρες”, πρόσθεσε.
Το δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπαθώντας να αποφύγει την παραίτηση, επέμεινε στις 8 Αυγούστου ότι δεν γνώριζε ότι το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη είχε παρακολουθηθεί, προσπαθώντας να πάρει αποστάσεις από το διογκούμενο σκάνδαλο υποκλοπών.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.