Ξανά στο παιχνίδι για τους S-400 η Τουρκία-Τι λένε οι 38 Μετανάστες που ήταν στις νησίδες στον Εβρό
Την πληροφορία πως Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για την αποστολή στην Αγκυρα της δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 μετέδωσε το πρακτορείο TASS. Η Αγκυρα δεν επιβεβαιώνει την υπογραφή του νέου συμβολαίου, ωστόσο τονίζει πως συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
O επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, αναφερόμενος στους S-400 δήλωσε: «Θέλω να σημειώσω ότι η σχετική σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει την τοπική παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος (S-400) στην Τουρκία».
Από την πλευρά του, Τούρκος αξιωματούχος της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας –μιλώντας στο Reuters– σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες». Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάβανε ήδη δύο συστοιχίες. «Δεν έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις άξιες αναφοράς. Aυτό που συζητείται είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και η παραγωγή των ανταλλακτικών που θα γίνει στην Τουρκία», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Η πρώτη αποστολή S-400 στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2019 είχε προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ, που επέβαλαν κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους του τομέα της άμυνας και απέκλεισαν την Άγκυρα από το πρόγραμμα συμπαραγωγής του μαχητικού F-35.
Η είδηση που μεταδόθηκε από το TASS προκάλεσε αναταραχή στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και ο γενικός δείκτης υποχώρησε 2,5%. Μετά τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων, οι συναλλαγές ομαλοποιήθηκαν και ο δείκτης επανήλθε στα κανονικά επίπεδα.
Η διαρροή της πληροφορίας για τους S-400 προκάλεσε εντύπωση, καθώς μόλις την προηγούμενη ημέρα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας είχε ανακοινώσει πως «προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια και ο εκσυγχρονισμός των F-16 το συντομότερο δυνατό, η τεχνική αντιπροσωπεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετέβη στις ΗΠΑ για συνομιλίες μετά από πρόσκληση της Ουάσιγκτον». Πολιτικοί αναλυτές της γειτονικής χώρας εκφράζουν την άποψη πως η τουρκική κυβέρνηση ενδεχομένως να μην αποκλείει την παραλαβή των S-400 και να κρατάει το θέμα ως διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Ανατολή» κατηγόρησε την Ελλάδα για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών και τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν για την Τουρκία να την επιτρέψει», επισημαίνοντας ότι η επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ για τη στρατιωτικοποίηση των νησιών ήταν «η σωστή κίνηση».
Προκλητική ανάρτηση
Για άλλη μια φορά η Τουρκία επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση της στην Κύπρο και απάντησε στην ανάρτηση του Νίκου Δένδια για τη συμπλήρωση των 48 ετών από τη β΄ φάση του «Αττίλα».
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «H παρέμβασή μας βασίστηκε στις συμφωνίες Λονδίνου και Ζυρίχης, άρα ήταν νομότυπη και νόμιμη. Χάρη στην Τουρκία εδραιώθηκε η ειρήνη και η σταθερότητα στην Κύπρο, σώζοντας ζωές και Ελληνοκυπρίων. Η παρέμβασή μας έφερε το τέλος της ελληνικής στρατιωτικής χούντας».
''Οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δύο νησιά''
Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το Channel 4, η Μπαϊντά, μέλος της ομάδας των μεταναστών, αποκάλυψε πως οι Τούρκοι τους έσπρωξαν δύο φορές σε νησίδες στον Έβρο διαχωρίζοντάς τους μάλιστα «σαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα». Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Οι Τούρκοι μας χώρισαν δύο φορές. Ήμασταν 50 άνθρωποι που μας απέλασαν από την Τουρκία σε ελληνικό νησί. Τότε οι Τούρκοι μας έσπρωξαν σε δεύτερο νησί και πέταξαν πολλά άτομα σε αυτό το νησί και μας χώρισαν σαν να ήμασταν σε ποδοσφαιρικό αγώνα, μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνική και την τουρκική».
Την ίδια ώρα οι δηλώσεις αυτές από την μετανάστρια η οποία είναι η ίδια η οποία το προηγούμενο διάστημα με αναρτήσεις της και φωτογραφίες έδινε το στίγμα για το δράμα που ζούσε η ομάδα των μεταναστών επί τουρκικού εδάφους, καταγράφηκαν και επισήμως από τις ελληνικές αρχές όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά την επίσκεψή του στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έχει μεταβεί στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο, από το πρωί, για τους 38 μετανάστες που πέρασαν σε ελληνικό έδαφος, αναφέροντας αρχικά ότι «βρέθηκε μία ομάδα 38 μεταναστών, 35 Σύριοι και 3 Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος. Κατά δήλωσή τους, για πρώτη φορά εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος στις 14 Αυγούστου. Κρύφτηκαν για μία μέρα, μετά έστειλαν το στίγμα τους. Όταν το στίγμα τους βρέθηκε από τις ελληνικές Αρχές, κινητοποιήθηκαν, βρέθηκε το γκρουπ, μεταφέρθηκε στο φυλάκιο, παρείχαμε ιατρική περίθαλψη, είναι όλοι πολύ καλά στην υγεία τους. Μια γυναίκα έγκυος μεταφέρθηκε για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, χαίρουν καλής υγείας».
«Το δεύτερο πολύ σημαντικό που προκύπτει», όπως είπε, «από τις καταθέσεις τους, ήρθαν στην τουρκική όχθη του ποταμού, σπρώχτηκαν προς τη νησίδα από τις τουρκικές Αρχές. Επισήμως, οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν αυτούς τους μετανάστες εντός Τουρκίας, δεν τους έδωσαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας, όπως δεσμεύεται η Τουρκία να κάνει από το διεθνές δίκαιο. Αντίθετα, η Τουρκική Χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα».
Στη συνέχεια, δήλωσε πως «το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι από τις καταθέσεις προκύπτει πως ένα παιδί 5 ετών έχασε τη ζωή του σε τουρκικό έδαφος και αυτό είναι δυσάρεστο. Θα κινηθούμε μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού στην τουρκική νησίδα και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά της», διαβεβαιώνοντας πως κανένα παιδί δεν κινδυνεύει.
Επίσης, επανέλαβε ότι «αυτή η νησίδα είναι εκτός των ορίων της ελληνικής επικράτειας όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που πληρούνται από το πρωτόκολλο του 1926 της Αθήνας το οποίο καθόρισε τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον Έβρο», προσθέτοντας πως «η δικογραφία δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα εξεταστούν από τις αρμόδιες ανακριτικές Αρχές της ΕΛ.ΑΣ. Το σημαντικό μήνυμα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν στον Έβρο διότι η Τουρκία τους πίεσε με τη βία να περάσουν παράνομα τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τέλος, ο κ. Μηταράκης έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, τονίζοντας πως πρέπει «να σεβαστεί τις υποχρεώσεις που έχει από το διεθνές δίκαιο. Μόλις οι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, αμέσως παρείχαμε την προστασία που προβλέπει η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Σημειώνεται δε πως ο κ. Μηταράκης στην αγγλική του δήλωση χρησιμοποίησε τον όρο «push forward» για να υποδηλώσει την βιαιότητα με την οποία οι τουρκικές αρχές έσπρωξαν τους ανθρώπους αυτούς εκτός συνόρων ενώ υποχρεώνονταν βάσει της συμφωνίας με την ΕΕ του 2016 να τους παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.