«Εκτός ελληνικής επικράτειας η νησίδα στον Εβρο»-Το «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» ξεκίνησε την πρώτη του γεώτρηση



Η εργαλειοποίηση των νησίδων στον Έβρο, που επιχειρεί η Aγκυρα λόγω ύπαρξης του φράχτη, έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την ελληνική κυβέρνηση να ερευνά την υπόθεση.

Ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την τουρκική πρακτική να αφήνονται άνθρωποι στη μέση του ποταμού, εξήγησε πως οι πρόσφυγες «μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές, τους έβαλαν σε δομή φιλοξενίας στην όχθη του ποταμού Έβρου από την τουρκική πλευρά, και οι Τούρκοι αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα τρεις φορές τη μετακίνησαν σε διάφορα σημεία εισόδου, μέχρι να καταφέρουν να βρουν το κενό για να μπορέσουν να μπουν σε ελληνικό έδαφος».


Ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητεί διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίστηκε το περιστατικό. Δεδομένου ότι φέρεται να είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, περιμένουν απαντήσεις: «Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού;». Αν υπάρχει σχετικό έγγραφο στο οποίο βεβαιώνεται ότι ανήκει σε τουρκικό έδαφος, ζητεί να προσκομισθεί στη Βουλή.

Επίσης συμπληρώνουν: «Εντέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτήν, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;». Στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για απαντήσεις επιθυμεί να φέρει το θέμα του Εβρου και το ΠΑΣΟΚ.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν παράλληλα πως, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Χρήστος Σπίρτζης από το Σάββατο είχαν συνομιλήσει με τον Νίκο Δένδια και τον Τάκη Θεοδωρικάκο προκειμένου να ενημερωθούν.

Επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες είχε πραγματοποιήσει και η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Κατηγορούν την κυβέρνηση για fake news, αφού, όπως υποστηρίζουν, ακολούθησε η «αιφνίδια ανακάλυψη των ανθρώπων αυτών».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση, επισήμανε ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τρίτους σε νησίδα στον Εβρο είναι έξω από την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με επίσημη γνωμάτευση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού, και γι’ αυτό δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η Ελληνική Αστυνομία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμπλήρωσε πως «όταν οι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και πλέον ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από τους νόμους μας και το διεθνές δίκαιο διαδικασίες.

Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα, όσο και αν ο κ. Τσίπρας αρνείται να την αναγνωρίσει. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα χωρίς έλεγχο οποιοσδήποτε, όπως επί των ημερών του, ας το πει ευθέως».
ΥΠΕΞ για Έβρο: "Απόπειρα της Τουρκίας να δημιουργήσει συνοριακό ζήτημα"


Για απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, δημιουργώντας ενδεχομένως συνοριακό ζήτημα κάνει λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του με αφορμή το πρόσφατο προσφυγικό δράμα στην περιοχή του Έβρου.

Στο κείμενό του το ΥΠΕΞ καλεί για σύνεση και επίδειξη υπευθυνότητας από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας αντί για προσπάθεια εκμετάλλευσης, ώστε αυτό να λειτουργήσει ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης,από μερίδα της αντιπολίτευσης.


Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:


«Το πρόσφατο περισταστικό που αφορά την προώθηση αιτούντων ασύλου από την Τουρκία προς την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου, αποτελεί μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα.

Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης.»

Οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν τους 38 πρόσφυγες, οι οποίοι φέρονται να προέρχονται από τη Συρία και την Παλαιστίνη, το απόγευμα της Δευτέρας σε ελληνικό έδαφος, τέσσερα χιλιόμετρα μετά τη νησίδα, όπου είχαν εντοπιστεί αρχικά από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες κρίθηκαν καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν την επομένη στο ΚΥΤ Φυλακίου, για τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους, όπου παραμένουν, ενώ μια ετοιμόγεννη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
ΣΥΡΙΖΑ: Στο κτηματολόγιο η νησίδα των προσφύγων στον Έβρο

Οι πρόσφυγες αναμένεται να ξεκινήσουν τις διαδικασίες αίτησης ασύλου, ωστόσο ο εντοπισμός τους με φόντο τις ανακοινώσεις αλλά και τις αναφορές των προηγούμενων ημερών πυροδότησε έντονη πολιτική αντιπαράθεση που αναμένεται να μεταφερθεί στη Βουλή, μετά και την ερώτηση που κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ειδικότερα, οι τομεάρχες Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, 
ζητώντας διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου διαδραματίσθηκε το δράμα με τους 39 πρόσφυγες. Δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου, ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στις παρακάτω κρίσιμες ερωτήσεις:
  • Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.
  • Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου; Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:


«Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφου

Προς τους κυρίους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Κυριαρχία σε νησίδα στον Έβρο

Το πρόσφατο δράμα των Σύρων και Παλαιστινίων προσφύγων στον Έβρο ανέδειξε με το χειρότερο τρόπο την τακτική της κυβέρνησης να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και στη συνέχεια, θύμα της ψευδολογίας της, να περιπίπτει σε άλυτες αντιφάσεις. Από τα μέσα Ιουλίου υπήρχαν αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου App. 35090/22 K.A. v. Greece και App. 384444/22 B.S. and others v. Greece που ρητά αναφέρονταν σε αυτούς τους πρόσφυγες και απαγόρευαν την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Στην αρχή η Κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι, αν υπάρχουν, βρίσκονται σε νησίδα του Έβρου εντός της τουρκικής επικράτειας. Μετά ότι δεν υπήρχαν ή δεν φαίνονταν στα μέσα παρακολούθησης της ΕΛΑΣ, όχι μόνο σε αυτήν την νησίδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Μετά «ανακαλύφθηκαν» και πάλι όταν πέρασαν τον Έβρο. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με μια εκστρατεία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπου οι καταγγελίες για την ύπαρξη των προσφύγων και τον θάνατο ενός παιδιού εμφανίζονταν ως fakenews παρ’ ότι στην συνέχεια και τα δύο επιβεβαιώθηκαν από την ίδια την κυβέρνηση. Μια εκστρατεία με δηλητηριώδη σχόλια, τόσο σε βάρος των ΜΚΟ και των δημοσιογράφων που ανέδειξαν το θέμα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κεντρικό στοιχείο της κυβερνητικής αφήγησης σε επίσημες ανακοινώσεις ήταν ότι η νησίδα στην οποία ήταν εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες αποτελεί τουρκικό έδαφος, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ της 14.8.2022, «δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της ελληνικής επικράτειας».

Όμως, η συγκεκριμένη νησίδα φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με ιδιοκτήτη το ελληνικό δημόσιο και στοιχεία ΚΑΕΚ 11035ΕΚ00075 (συνημμένο στην παρούσα). Οι συντεταγμένες της εγγραφής ταυτίζονται με το στίγμα των metadata από βίντεο και φωτογραφίες που είχαν κοινοποιήσει οι πρόσφυγες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και συγκεκριμένα, ενδεικτικά, 41 deg 16’ 23.99’’ N 26 deg 25’ 45.72’’ E και 41 deg 16’ 23.2 N 26 deg 25’45.4’’ (επισυνάπτονται οι σχετικές αναρτήσεις twitter με τα metadata τους από 11/8/2022 και 9/8/2022). Προφανώς η εγγραφή στο Κτηματολόγιο έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ, τουλάχιστον ως προς τις ελληνικές αρχές, όχι μόνον για την κυριότητα επί της νησίδας αλλά και για την κυριαρχία επ’ αυτής.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη, αλλά αντίστροφη, περίπτωση είχε ανακύψει και σε σχέση με την περιοχή Μελισσοκόμοι στον Έβρο, όταν και είχε επιδοθεί στην τουρκική πλευρά η υπ’ αριθμ. 23423 Ρηματική Διακοίνωση (έγγραφο ΓΓ ΥΠΕΞ Α.Π. 23425 από 22.5.2020), την οποία όμως το Υπουργείο αρνήθηκε να γνωστοποιήσει στην Βουλή, παρά τη σχετική από 27-5-2020 αίτηση κατάθεσης εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και τότε η κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην φανερώσει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε στρατιώτες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, χωρίς να εξηγεί γιατί, εάν ήταν έτσι, χρειάστηκε να επιδοθεί διάβημα στην τουρκική πλευρά.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; 
Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.

Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου; Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;»

Το «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» ξεκίνησε την πρώτη του γεώτρηση





Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» ξεκίνησε την Τετάρτη γεώτρηση στο σημείο «Γιορουκλέρ 1», ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Σύμφωνα με το «Anadolu» ο κ. Ντονμέζ ανέφερε στην ανάρτησή του ότι «το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν ξεκίνησε σήμερα την πρώτη του γεώτρηση στο Γιορουκλέρ 1. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε συνέχεια στα χαρμόσυνα νέα από τη Μαύρη Θάλασσα με νέα καλά νέα στη Μεσόγειο αυτή τη φορά. Με τον ιδρώτα των μηχανικών μας και τις προσευχές του έθνους μας, ας είναι η τύχη του πλοίου μας καλή και η γεώτρησή του καρποφόρα».

Υπενθυμίζεται ότι σε τελετή στη Μερσίνα στις 9 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την ανάπτυξη του πλωτού γεωτρύπανου σε περιοχή 29 ναυτικά μίλια (περίπου 55 χιλιόμετρα) από το Γκαζίμπασα, ουσιαστικά στα όρια του Κόλπου της Αττάλειας, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Με βάση τη NAVTEX που κοινοποιήθηκε σχεδόν άμεσα (770/22) το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα κινηθεί σε αυτή την περιοχή μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου 2022.

Η επιλογή του κ. Ερντογάν, παρά το σόου που πραγματοποιήθηκε στη Μερσίνα και τις ρητορικές υπερβολές, αντικατοπτρίζει τη βούληση για μια –περιορισμένη– περίοδο νηνεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, περί τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μια σχετικά ακριβής εικόνα για την κατάσταση στον στόχο «Γιορουκλέρ 1», όπου θα κάνει ερευνητικές γεωτρήσεις το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» και τότε θα φανεί αν η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ) αποφασίσει να επιμηκύνει την επιχείρηση ή να προχωρήσει στα επόμενα βήματα.


Όπως έχει γράψει η «Κ», στην Αθήνα η στάση Ερντογάν εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε όχι μόνο από τους εσωτερικούς υπολογισμούς του Τούρκου προέδρου, αλλά και από το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, όπως αυτό εξελίχθηκε σε πολλά και πολλαπλά επίπεδα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τα μηνύματα που είχαν φθάσει στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο συνέτειναν προς μια κατεύθυνση στρατηγικών ισορροπιών από πλευράς του Ερντογάν.

Τουλάχιστον από την πλευρά της Ουάσιγκτον η πίεση προς την Αγκυρα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν έντονη και προς την κατεύθυνση της ανάγκης για διατήρηση της ενότητας του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο στην οποία κρίνεται η αξιοπιστία της συμμαχίας, με αφορμή τον πόλεμο. Ο ρόλος του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει ως αξιόπιστο συνομιλητή, ήταν, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικός για την πορεία που έχουν λάβει έως αυτή τη στιγμή τα πράγματα.

Βέβαια, στην Αθήνα δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, καθώς ο ίδιος ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι μετά τον Οκτώβριο το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις και αλλού.

«Το πλοίο μας όταν ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή δεν θα σταματήσει και θα κατευθυνθεί στα άλλα σημεία. Και θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε.

Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός», είπε ενδεικτικά ο κ. Ερντογάν στις 9 Αυγούστου.


Με πληροφορίες και από Καθημερινή Κύπρου, ΚΥΠΕ

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη