Οι εξαγγελίες και τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 86ης ΔΕΘ-Σκληρή απάντηση από την αξιωματική αντιπολίτευση




Με απολογισμό της διακυβέρνησής του μέχρι σήμερα, ξεκίνησε την ομιλία του στην 86η ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας ειδική αναφορά στα εθνικά θέματα.

«Τη διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει πάντα και το δόρυ της εθνικής αποτροπής», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης και υπενθύμισε ότι από το ίδιο βήμα είχε εξαγγείλει την αγορά Rafale, τα πρώτα εκ των οποίων πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς, ενώ ναυπηγούνται ήδη οι πρώτες φρεγάτες Belharra.

«Η άμυνα θέλει σύνορα απαραβίαστα και την επικράτεια ασφαλή», δήλωσε επίσης, συνδέοντας με την άμυνα και το μεταναστευτικό και αναφερόμενος στο φράχτη στον Έβρο.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στο προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας με ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ας σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν ούτε μας πτοούν. Άλλωστε στις απειλές απαντά μία ελληνική λέξη που συμπυκνώνει τη δύναμη του έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν», δήλωσε και πρόσθεσε: «Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

Αμέσως οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Παρεμβάσεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης


ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μια σειρά από 8 άμεσες παρεμβάσεις στο φόντο της σοβούσας ενεργειακής κρίσης αλλά και της εκτίναξης του κόστους ζωής, που απειλεί τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. Το ύψος για φέτος, με βάση και όσα αναμένεται να καταγραφούν και στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που οδεύει στη Βουλή τη Δευτέρα, αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισεκ, ευρώ, με το άθροισμα και για το 2023 να φτάνει τα 5,5 δισεκ. ευρώ.

“Τα μέτρα που ανακοινώνω, σήμερα, έκτακτα για το υπόλοιπο του 2022, μόνιμα από το 2023, αθροίζονται περίπου σε 5,5 δισ., χωρίς σε αυτά -το τονίζω- να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση του ρεύματος για όλους. Έρχονται να προστεθούν στα σχεδόν 50 δισ. που έχει ήδη διαθέσει η πολιτεία ως ανάχωμα στις αλλεπάλληλες κρίσεις” ανέφερε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό του πολίτη εδώ και τρία χρόνια.

Όπως συνήθως, όμως, οι αριθμοί βέβαια δείχνουν τη μια πλευρά της αλήθειας. Σαφώς το “πακέτο” δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά με δεδομένο τον πληθωρισμό αλλά και τις “υψηλές πτήσεις” των ενεργειακών τιμών, μάλλον δεν φτάνει για να απλώσει “την κουβέρτα” και σε στρώματα με οικογενειακό εισόδημα π.χ. άνω των 30-40.000 ευρώ. Κι εκεί βέβαια έρχεται η συζήτηση για τη μεσαία τάξη και τον εισοδηματικό προσδιορισμό της, πεδίο “λαμπρής” αντιπαράθεσης με την προηγούμενη κυβέρνηση που πυροδοτείται περαιτέρω κι από το πώς αυτά τα 50 δισεκ. ευρώ των προηγούμενων ετών δόθηκαν.
Κλειδί τα εισοδηματικά όρια

Μένει, βέβαια, στις εξειδικεύσεις να φανούν εάν αλλάξουν, όπως πολλοί προδικάζουν, τα εισοδηματικά κριτήρια σε μια σειρά από μέτρα όπως το επίδομα θέρμανσης ή το επίδομα στέγασης για φοιτητές. Υπενθυμίζεται ότι για το μεν πρώτο το ανώτατο όριο οικογενειακού εισοδήματος είναι τα 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα, ενώ για το φοιτητικό επίδομα το εισοδηματικό όριο είναι στα 30.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι με αυτά τα δεδομένα χιλιάδες οικογένειες μισθωτών μένουν “εκτός νυμφώνος”.

Στο δε καυτό ζήτημα της φοιτητικής στέγης ούτε λόγος, δεν έγινε για το θέμα των οικογενειών, που έχουν παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις, κάτι που “καίει” χιλιάδες” οικογένειες, ειδικά τρίτεκνες (...δεν είναι δα και πολλές σήμερα), όπου μια αλλαγή στη μοριοδότηση για τις μετεγγραφές θα έδινε μια “έξυπνη” λύση.
Η "γκρίζα ζώνη" της εξοικονόμησης

Παράλληλα, σημείο που δημιουργεί έντονη αγωνία σε χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι το θέμα των επιδοτήσεων. Ο πρωθυπουργός, ξεκαθάρισε ότι οι επιδοτήσεις ρεύματος θα δίνονται με "ρήτρα εξοικονόμησης".

«Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6.500.000 οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Από το βάρος ελαφρύνονται επίσης, κατά σχεδόν 90%, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και το κάνουμε.

Θα πρέπει να ξέρουμε, όμως, ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα. Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο» τόνισε χωρίς ωστόσο να προχωρά σε εξειδίκευση.
Όσοι έχουν φυσικό αέριο "κλαίνε"

Ουσιαστικά, όπως φαίνεται μια άλλη γκρίζα ζώνη αφορά το θέμα του φυσικού αερίου. «Θα είμαι, ωστόσο, ειλικρινής: όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, επαναλαμβάνω 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μία τέτοια αύξηση. 

Όποιος σας λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή» σημείωσε ο Πρωθυπουργός σκορπώντας αγωνίες στα 700.000 περίπου νοικοκυριά που έχουν σπεύσει τα τελευταία χρόνια να ακολουθήσουν τις κεντρικές παραινέσεις και να “γυρίσουν” τους καυστήρες τους στο “πράσινο” φυσικό αέριο και τώρα καλούνται και πάλι να κάνουν… “γυριστή” στο πετρέλαιο, εάν θέλουν να μην παγώσουν ή να εξαντληθούν οικονομικά.

Η "μπάλα" στην εξέδρα για την ακρίβεια

Σε σχέση, δε, με δομικές παρεμβάσεις για την αλλαγή υποδείγματος αγοράς ενέργειας ή μειώσεων έμμεσων φόρων που κατ΄ εξοχήν πλήττουν τους αδύναμους ούτε λόγος. Και βέβαια η ευθύνη είναι …σε εξωγενείς παράγοντες ή στην ΕΕ.

“Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σε αυτόν που την προκαλεί, στον κύριο Πούτιν. Στον πόλεμο με την Ουκρανία, είμαστε με τον αμυνόμενο, γιατί είμαστε υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας. 

Κι αυτό γιατί γνωρίζουμε ήδη τι σημαίνει να δέχεται κανείς απειλές από γείτονες. Ταυτόχρονα, η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε πρωτοφανή επίπεδα. Και, αλυσιδωτά, το κόστος όλων των προϊόντων” ανέφερε ο Πρωθυπουργός που τόνισε ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή.

“Ξέρω ότι, ήδη, ο φόβος τυλίγει την κοινωνία στην προοπτική ενός διαστήματος με τιμές που θα ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Αλλά πρέπει και να μην επιτρέψουμε στον θύτη να επιβάλει τον εκβιασμό του στα θύματα.

Δεν πρέπει επίσης να επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή, αναζητώντας εσωτερικές ευθύνες για εξωγενείς επιθέσεις. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ’ αυτόν που την προκαλεί, στον κ. Πούτιν. Και η απάντησή μας πρέπει να είναι ώριμη και δημοκρατική” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους πολίτες που βλέπουν ουσιαστικά ότι οι πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ “νίπτουν τα χείρας” τους σε σχέση με μεγάλες γεωπολιτικές επιλογές χωρίς να εξηγούν το τι θα γίνει σε βάθος χρόνου.
Στην αγορά η λύση

Μια άλλη διάσταση που χρήζει προσοχής κι έχει να κάνει με τις προτάσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός είναι και ο βαθμός εμπλοκής της αγοράς στα πλάνα στήριξης της οικιστικής πολιτικής. Σε μια περίοδο κρίσης η πολιτεία επιμένει να εκχωρεί δημόσια γη σε ιδιώτες που θα αξιοποιούν γη για να χτίζουν σπίτια τα οποία, εν μέρει θα δίνονται σε νέα ζευγάρια.

Είναι άραγε η λύση μέσα στην κρίση; Μια ματιά στις coop του Λονδίνου, σήμερα, όπου σπίτια, που σε παρελθούσες δεκαετίες δόθηκαν σε “κοινωνικούς συνεταιρισμούς”, σε καλές περιοχές με μεγάλη αξία πλέον, δύσκολα μένουν σε δικαιούχους ίσως να δίνει την απάντηση για το σχήμα που παρουσιάστηκε.

Για τις δε ανακαινίσεις παλαιών σπιτιών και τα 10.000 ευρώ μάλλον είναι προφανές ότι τα ποσά δεν φτάνουν ούτε για τα κουφώματα, ενώ για τις αγορές κατοικιών μέχρι 100.000 ευρώ μάλλον οι τιμές αυτές αφορούν υποβαθμισμένες περιοχές. Μακάρι βέβαια να είναι εφαλτήριο μια αυξημένη ζήτηση για αλλαγή ρότας των γειτονιών αυτών. Χωρίς όμως δημόσιες επενδύσεις σε “σκοτεινές” γειτονιές, “θαύματα” δεν γίνονται.

Καταληκτικά, μιλώντας για τον απολογισμό έργου ο Πρωθυπουργός δεν απέφυγε την “ωραιοποίηση” και τη δημιουργική χρήση αριθμών. Π.χ. Ακούστηκαν τα περί προσλήψεων, αλλά το τι γίνεται στο ΕΣΥ, ειδικά στην περιφέρεια γνωστό, όπου νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί είναι είδος εν ανεπαρκεία. Για τη δε ανεργία σημασία έχει η ποιοτική απασχόληση και βέβαια το τι συμβαίνει με τους νέους.

«Επιχειρησιακό λάθος η επισύνδεση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη»


«Επιχειρησιακό λάθος η επισύνδεση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Η κυβέρνηση ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υπόθεση των παρακολουθήσεων κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Επισήμανε πως «η δράση της ΕΥΠ ήταν, είναι και θα είναι πολύτιμη» και υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει την ακύρωσή της.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός



Με μία σκληρή ανακοίνωση σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την ομιλία του πρωθυπουργού στην 86η ΔΕΘ, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός και αυτό το γνωρίζουν ακόμη και όσοι βρέθηκαν σήμερα στο Βελλίδειο».


Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός των υποκλοπών και της ακρίβειας πραγματοποίησε σήμερα τη τελευταία του ομιλία στη ΔΕΘ. Στο κύκνειο άσμα του προσπάθησε με πολύ κόπο και ιδρώτα να περιγράψει μια φωτεινή Ελλάδα του ίδιου και των φίλων του που έχουν ρημάξει τα δημόσια ταμεία. Για τους εργαζόμενους, όμως, τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες απλά προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση, ανέχεια και αδιέξοδα».


Υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός «έκανε μια προεκλογική ομιλία, μήπως και πείσει τους βουλευτές και το κόμμα του, που αρνούνται να τον υπερασπιστούν στο ζόφο που έχει πνίξει την πολιτική ζωή της χώρας».


Ακολούθως προσθέτει: «Πρώτον, τον ενημερώνουμε ότι “η Ελλάδα πλησιάζει να γίνει ευρωπαϊκή χώρα” γιατί ο ίδιος και το παρακράτος του όποτε και αν γίνουν εκλογές θα αποτελέσουν παρελθόν. Αφιέρωσε μισή φράση για το όργιο παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, κάνοντας λόγο για “επιχειρησιακό λάθος”. Δεν διευκρίνισε όμως εάν το λάθος ήταν ότι μας άκουγε όλους ή ότι τον καταλάβαμε.

Δεύτερον, επιβεβαίωσε πως ο ίδιος είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας πολιτικής αστάθειας και προανήγγειλε εμμέσως νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, επιβεβαιώνοντας πως κάνει τους θεσμούς και το Σύνταγμα κουρέλι ανά πάσα στιγμή, μόνο και μόνο για να πείσει τους βουλευτές του πως υπάρχει ελπίδα να ξανά είναι πρωθυπουργός. Μάταια, όμως γιατί καμία τέτοια ελπίδα δεν υπάρχει. Ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και αυτό το γνωρίζουν ακόμη και όσοι βρέθηκαν σήμερα στο Βελλίδειο.

Τρίτον, την ώρα που έρχεται νέος Αρμαγεδδώνας ακρίβειας στην Ελλάδα του αρνητικού ρεκόρ πληθωρισμού, ο κ. Μητσοτάκης ήταν μία από τα ίδια: καμία παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, παρά μόνο επιδότηση της αισχροκέρδειας από τις τσέπες των πολιτών και τα τρομακτικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους και την οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών. Καμία παρέμβαση για πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα για να μειωθούν οι τιμές. Μία από τα ίδια δηλαδή σε ακόμη χειρότερες συνθήκες.

Τέταρτον, συγχαίρουμε τον κ. Μητσοτάκη που “πουλάει” αυξήσεις στις συντάξεις με τη ρύθμιση του 2017 του ΣΥΡΙΖΑ, που τις προέβλεπε από τότε για το 2023. Αντί για ψέματα, όμως, οι συνταξιούχοι περίμεναν να τους αποδώσει τα αναδρομικά που τους έκλεψε για δεύτερη φορά η ΝΔ.


Ο κ. Μητσοτάκης της ακρίβειας και των υποκλοπών έχει πολιτικά τελειώσει. Το κρίσιμο είναι να φύγει μια ώρα αρχύτερα προτού τελειώσει μαζί του και η χώρα».

ΠΗΓΕΣ:ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ NEWS247

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη