Βασίλισσα Ελισάβετ: τέλος εποχής με τον θάνατο της 96χρονης μονάρχη- Με τον Κάρολο και την πριγκίπισσα Άννα στο πλευρό της οι τελευταίες ώρες



Θρήνο 
 έχει προκαλέσει στο Ηνωμένο Βασίλειο η είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία έφυγε από την ζωή σε ηλικία 96 ετών. Λεπτομέρειες για όσα συνέβησαν στο παλάτι του Μπάλμοραλ στη Σκωτία, εκεί όπου άφησε την τελευταία της πνοή η μονάρχης, αποκαλύπτει η Daily Mail καθώς, όπως φαίνεται, στο πλευρό της τις τελευταίες στιγμές βρέθηκαν μόνο τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της.


Αν και όλα τα μέλη της στενής βασιλικής οικογένειας προσπάθησαν να βρεθούν δίπλα στη βασίλισσα Ελισάβετ όταν οι γιατροί της το μεσημέρι της Πέμπτης ενημέρωσαν ότι μένουν λίγες ώρες ζωής στην 96χρονη μονάρχη, τελικά μόνο ο νέος βασιλιάς Κάρολος και η αδερφή του πριγκίπισσα Άννα, που ήδη βρίσκονταν στη Σκωτία, κατάφεραν να βρεθούν δίπλα της τις τελευταίες της στιγμές.

Αντίθετα ο πρίγκιπας Άντριου, ο πρίγκιπας Έντουαρντ με τη σύζυγό του Σοφία και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ αν και έσπευσαν στη Σκωτία, φαίνεται ότι δεν πρόλαβαν να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ όσο ήταν εν ζωή.

Τελευταίος, κατά την ίδια πηγή, έφτασε στο παλάτι του Μπάλμοραλ ο πρίγκιπας Χάρι ο οποίος φέρεται να πέρασε την πύλη του στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, περίπου 1,5 ώρα, δηλαδή, μετά την δημόσια ανακοίνωση ότι η βασίλισσα Ελισάβετ είχε αφήσει την τελευταία της πνοή.

Ο νέος βασιλιάς Κάρολος βρέθηκε στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ λίγες ώρες πριν την πρώτη ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ στις 14:32 της Πέμπτης ότι οι γιατροί της 96χρονης ήταν «ανήσυχοι» για την κατάσταση της υγείας της.


Ο Κάρολος ταξίδεψε στη Σκωτία με το ελικόπτερο της βασίλισσας Ελισάβετ το οποίο απογειώθηκε στις 8:48 το πρωί της Πέμπτης για να τον παραλάβει από το Dumfries House προκειμένου τελικά να φτάσει στο παλάτι του Μπάλμοραλ στις 12:27 το μεσημέρι της Πέμπτης. Εκεί μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο και η σύζυγός του, Καμίλα, η οποία θα φέρει πλέον τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».

Στο παλάτι του Μπάλμοραλ στη Σκωτία βρέθηκε πρώτη η κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ, πριγκίπισσα Άννα, η οποία εκτελούσε βασιλικά καθήκοντα σε εκδηλώσεις στη γύρω περιοχή.

Η επόμενη κίνηση των ανθρώπων του παλατιού ήταν να στείλουν τζετ για να μεταφέρει στη Σκωτία τον πρίγκιπα Έντουαρντ, τη σύζυγό του, την οποία η 96χρονη μονάρχης θεωρούσε ως δεύτερη κόρη της, και τον πρίγκιπα Άντριου. Μαζί τους στο ίδιο αεροσκάφος βρέθηκε και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.


«Στιγμή υπέρτατης θλίψης»


Την πρώτη του -γραπτή- δήλωση μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών έκανε ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το BBC, ο Κάρολος (ο οποίος θα λάβει το όνομα "Κάρολος ΙΙΙ") είπε πως «ο θάνατος της αγαπημένης μου Μητέρας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα και όλα τα μέλη της οικογένειάς μου.

Θρηνούμε βαθύτατα τον θάνατο μιας αγαπημένης μονάρχη και μιας πολύ αγαπημένης μητέρας. BBC




Γνωρίζω ότι η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, τα Βασίλεια, την Κοινοπολιτεία και σε αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πένθους και αλλαγής, η οικογένειά μου και εγώ θα παρηγορηθούμε γνωρίζοντας τον σεβασμό και τη βαθιά στοργή την οποία είχε η Βασίλισσα».

Το πρωτόκολλο για τον θάνατο της βασίλισσας


«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» είναι η φράση που αναμενόταν να ακουστεί για την αναγγελία θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, έπεσε μαύρο στον ιστότοπο της Βασιλικής Οικογένειας, ενώ ο Βασιλιάς πλέον Κάρολος θα απευθύνει διάγγελμα στο έθνος και θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο με τελευταίο σταθμό την Ουαλία.

Εκτός από την Βασιλική οικογένεια για την θλιβερή είδηση ενημερώθηκε και η πρωθυπουργός Λιζ Τρας από τον προσωπικό γραμματέα της βασίλισσας, το υπουργικό συμβούλιο καθώς και οι ένοπλες δυνάμεις που θα σχεδιάσουν τιμητικές τελετές σε όλη την χώρα λίγες ώρες αργότερα.

Η κηδεία της βασίλισσας θα πραγματοποιηθεί δέκα μέρες μετά τον θάνατο της στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ πριν από την κηδεία η σορός της θα τεθεί λαϊκό προσκύνημα στο Παλάτι του Γουεστμίνστερ, το οποίο θα είναι ανοιχτό 23 ώρες την ημέρα για όσους θελήσουν να απότισουν φόρο τιμής.

Η μονάρχης θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στον σύζυγο της Φίλιππο.



Άγνωστο παραμένει πότε θα γίνει η ενθρόνιση του πρίγκιπα Καρόλου, όπως και το όνομα που θα θελήσει να πάρει μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.

Η ζωή της

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Λονδίνο και ήταν κόρη του μετέπειτα βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ της δυναστείας των Γουίνδσορ και της σκωτσέζας αριστοκράτισσας Κλοντ Μπόους-Λάιον. Ως πρώτο παιδί ενός νεώτερου γιου του βασιλιά Γεωργίου Ε’, η πριγκίπισσα Ελισάβετ είχε λίγες πιθανότητες ν’ ανεβεί στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι τη στιγμή που ο θείος της Εδουάρδος Η’ παραιτήθηκε υπέρ του πατέρα της, στις 11 Δεκεμβρίου 1936, οπότε η Ελισάβετ έγινε η διάδοχος του θρόνου.




Η Ελισάβετ έλαβε κατ’ οίκον μόρφωση κι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία, τις ξένες γλώσσες και τη μουσική. Παρά την αντίδραση που συνάντησε από την οικογένειά της και από την κυβέρνηση, εκπαιδεύτηκε στην οδήγηση και συντήρηση μηχανοκίνητων μέσων μεταφοράς, προσφέροντας υπηρεσίες στην πατρίδα της προς τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.



Στις 9 Ιουλίου 1947, ο βασιλιάς και η βασίλισσα ανακοίνωσαν τους αρραβώνες της πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον μακρινό συγγενή της, τον υποπλοίαρχο του Βασιλικού Ναυτικού Φίλιπ Μαουντμπάτεν, πρώην πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας, που είχε γεννηθεί στην Κέρκυρα. Ο γάμος τους έγινε στο αβαείο του Γουεστμίνστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947, την επομένη της ημερομηνίας κατά την οποία ο Γεώργιος ΣΤ’ ονόμασε τον γαμπρό του Δούκα του Εδιμβούργου.


Το πρώτο παιδί τού ζεύγους, ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος, γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1948. Ακολούθησαν η πριγκίπισσα Άννα Ελισάβετ Αλίκη Λουίζα (15 Αυγούστου 1950), ο πρίγκιπας Ανδρέας Αλβέρτος Χριστιανός Εδουάρδος (19 Φεβρουαρίου 1960) και ο πρίγκιπας Εδουάρδος Αντώνιος Ριχάρδος Λουδοβίκος (10 Μαρτίου 1964).


Το 1951 η πριγκίπισσα Ελισάβετ άρχισε να εκπροσωπεί σε διάφορες κρατικές υποθέσεις τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ', η υγεία του οποίου είχε κλονιστεί και διαρκώς χειροτέρευε. Μαζί με τον Φίλιππο βρισκόταν σε επίσημο ταξίδι στην Κένυα, όταν πληροφορήθηκε τον θάνατό του και την άνοδό της στο θρόνο.



Διαδέχθηκε τον πατέρα της βασιλιά Γεώργιο ΣΤ' στις 6 Φεβρουαρίου 1952 και η στέψη της έγινε στις 2 Ιουνίου 1953 στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ. Έκτοτε, το μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας της η Ελισάβετ το αφιέρωσε στα επίσημα και εθιμοτυπικά της καθήκοντα, καθώς και σε επίσημες επισκέψεις σε διάφορες χώρες του κόσμου.



Στην τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα, η μοναρχία αντιμετώπισε μια σειρά από προκλήσεις. Το 1992 ήταν το «annus horribilis» (απαίσια χρονιά) για τη βασιλική οικογένεια, όπως είχε παραδεχτεί και η ίδια η Ελισάβετ. Ο πρίγκιπας Κάρολος και η δημοφιλής σύζυγός του Νταϊάνα χώρισαν, όπως και ο πρίγκιπας Ανδρέας και η σύζυγός του Σάρα Φέργκιουσον. Επιπλέον και η πριγκίπισσα Άννα πήρε διαζύγιο και μία πυρκαϊά κατέστρεψε τη βασιλική κατοικία στο Κάστρο του Ουίνδσορ.


Τα χρόνια εκείνα η Μεγάλη Βρετανία πάλευε με την οικονομική ύφεση και η δυσαρέσκεια για τον τρόπο ζωής της βασιλικής οικογένειας διαρκώς εντεινόταν. Έτσι, την ίδια χρονιά η Ελισάβετ συμφώνησε με την κυβέρνηση να καταβάλει φόρο για τα προσωπικά της εισοδήματα.

Το διαζύγιο του Καρόλου και της Νταϊάνας (1996) υπέσκαψαν περαιτέρω την υποστήριξη προς τη βρετανική μοναρχία, η οποία θεωρήθηκε από μία σημαντική μερίδα της κοινής γνώμης ως απαρχαιωμένος θεσμός. Η κριτική εντάθηκε μετά τον αδόκητο θάνατο της δημοφιλούς Νταϊάνας το 1997, όταν η Ελισάβετ αρνήθηκε αρχικά να επιτρέψει να κυματίσει μεσίστια η βρετανική σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.


Στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του τρέχοντος αιώνα, η βασιλική οικογένεια άρχισε ν’ αποκτά ξανά την αίγλη της. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν ο γάμος του Κάρολου με την αιώνια αγαπημένη του Καμίλα Πάρκερ-Μπόουλς το 2005 και ιδιαίτερα ο γάμος του πρωτότοκου γιου του (και της Νταϊάνας) Γουίλιαμ με την Κάρεν Μίντλεντον, που αποτέλεσε κοσμικό γεγονός πρώτης γραμμής τον Απρίλιο του 2011.

Τον επόμενο μήνα, η Ελισάβετ ξεπέρασε τον Γεώργιο Γ' κι έγινε η δεύτερη μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία, πίσω από τη Βικτώρια, την οποία υπερκέρασε, στις 9 Σεπτεμβρίου 2015, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 63 ετών και 216 ημερών στο θρόνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τον Αύγουστο του 2017 ο πρίγκιπας Φίλιππος αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή, ενώ η Ελισάβετ άρχισε να μειώνει τις δικές της επίσημες δραστηριότητες, μεταβιβάζοντας ορισμένα καθήκοντα στον πρίγκιπα Κάρολο και σε άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το Μάρτιο του 2020 ο μικρότερος γιος του Κάρολου και της Νταϊάνας, πρίγκιπας Χάρι και αμερικανίδα σύζυγός του Μέγκαν, επέλεξαν να εγκαταλείψουν τους βασιλικούς τους ρόλους, προκαλώντας αναταραχή στο παλάτι.

Την ίδια χρονική περίοδο το ενδιαφέρον του κοινού για την Ελισάβετ και τη βασιλική οικογένεια διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και εξαιτίας της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς του Netflix «Το Στέμμα» («The Crown») με τις Κλερ Φόι και Ολίβια Κόλμαν στο ρόλο της Ελισάβετ.


Τον Απρίλιο του 2021 η Ελισάβετ έχασε τον σύζυγό της Φίλιππο, για το οποίο είχε πει στην 50ή επέτειο του γάμου τους ότι «ήταν η δύναμη και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια».

Η Ελισάβετ υπήρξε μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο, με περιουσία που ξεπερνούσε τις 350 εκατ. λίρες, σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου (2020). Ήταν γνωστή η αγάπη της για τα άλογα και τις ιπποδρομίες, ενώ ήταν δεινή ιππεύτρια και ιδιοκτήτρια δρομώνων ίππων.


Πηγες: SanSimera.gr ERTNEW.GR ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ




 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο