«Θα σας υπηρετήσω με ακλόνητη αφοσίωση όπως η Ελισάβετ»


Ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ' απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον λαό της της Μεγάλης Βρετανίας με τηλεοπτικό διάγγελμα, όπου εμφανίστηκε συγκινημένος για την απώλεια της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών.


Στο πρώτο του μήνυμα προς τον βρετανικό λαό, ο νέος βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για την εκλιπούσα Ελισάβετ Β’, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπηρετήσει τις ίδιες αξίες με τη μητέρα του. Τόνισε πως αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον ίδιο και για όλη τη βασιλική οικογένεια.

Ανακοίνωσε επισήμως ότι ο μεγαλύτερος γιος του, Ουίλιαμ, θα είναι πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου.

Παράλληλα, η σύζυγος του Ουίλιαμ, Κάθριν, θα φέρει τον τίτλο της πριγκίπισσας της Ουαλίας, τον οποίο κατείχε η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

«Έχουμε τεράστιο χρέος απέναντι στη Βασίλισσα Ελισάβετ»

Αρχικά, όπως ήταν αναμενόμενο, τίμησε τη μνήμη της μητέρα του, λέγοντας: "Σας μιλάω σήμερα με συναισθήματα βαθιάς λύπης. Σε όλη της τη ζωή, η Βασίλισσα, η αγαπημένη μου μητέρα, ήταν έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου.

Της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που θα είχε οποιαδήποτε οικογένεια στη μητέρα της, για την αγάπη, τη στοργή, την καθοδήγηση και το παράδειγμά της.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έζησε μία καλή ζωή, μία υπόσχεση που ήταν γραφτό να κρατηθεί και η οποία θρηνείται πιο βαθιά μετά τον θάνατό της.



Θυσιάστηκε για να το καθήκον της. Η αφοσίωσή της και το πάθος της ως κυρίαρχη δεν αμφιταλαντεύτηκαν ποτέ σε περιόδους αλλαγής και προόδου, σε περιόδους χαράς και γιορτής ή σε περιόδους λύπης και απώλειας.

Όταν η Βασίλισσα ανέβηκε στο θρόνο, η Βρετανία και ο κόσμος εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν τις στερήσεις και τα επακόλουθα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και εξακολουθούσαν να ζουν σύμφωνα με τις συμβάσεις των προηγούμενων εποχών

Μέσα από όλες τις αλλαγές και τις προκλήσεις, το έθνος μας και η ευρύτερη οικογένεια των Βασιλείων έχουν ευημερήσει και ακμάσει. Οι αξίες μας παρέμειναν και πρέπει να παραμείνουν σταθερές. Ο ρόλος και τα καθήκοντα της Μοναρχίας επίσης".
«Δεσμεύομαι να σας υπηρετήσω για όσο ζω»

Εν συνεχεία, είπε: «Όπως έκανε η ίδια η βασίλισσα με ακλόνητη αφοσίωση, έτσι κι εγώ δεσμεύομαι τώρα επίσημα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου που ο Θεός θα μου χαρίσει, να τηρήσω τις συνταγματικές αρχές στην καρδιά του έθνους μας.

Όπου κι αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σε όλο τον κόσμο και ανεξάρτητα από το υπόβαθρο και τις πεποιθήσεις σας, θα προσπαθήσω να σας υπηρετήσω με πίστη, σεβασμό και αγάπη, όπως σε όλη μου τη ζωή.

Η ζωή μου φυσικά θα αλλάξει καθώς αναλαμβάνω τις νέες μου ευθύνες. Δεν θα μπορώ πλέον να διαθέτω τόσο πολύ από τον χρόνο και τις ενέργειές μου σε φιλανθρωπίες και θέματα για τα οποία νοιάζομαι τόσο βαθιά. Αλλά ξέρω ότι αυτό το σημαντικό έργο θα συνεχιστεί στα έμπιστα χέρια άλλων. 

Αυτή είναι επίσης μια εποχή αλλαγής για την οικογένειά μου. Βασίζομαι στη στοργική βοήθεια της αγαπημένης μου συζύγου Καμίλα. Σε αναγνώριση της δικής της πιστής δημόσιας υπηρεσίας από τον γάμο μας πριν από 17 χρόνια, γίνεται η Βασιλική Σύζυγος».


Δεκαήμερο πένθος για την Ελισάβετ



Καθώς ο βασιλιάς Κάρολος άρχισε από χθες να ασκεί τα καθήκοντά του σε ηλικία 73 ετών, με το πρώτο διάγγελμά του προς το έθνος και την πρώτη του συνάντηση με τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, η βρετανική μοναρχία εισήλθε σε μια νέα, λιγότερο προβλέψιμη εποχή, ενώ η χώρα πενθούσε τη μοναδική βασίλισσα που είχε γνωρίσει η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών στη διάρκεια του βίου τους.


Οι καμπάνες του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου και του Αββαείου του Ουεστμίνστερ χτυπούσαν πένθιμα χθες το μεσημέρι, αποχαιρετώντας την αρχηγό του κράτους και της Εκκλησίας, ενώ 96 κανονιοβολισμοί (ένας για κάθε έτος της Ελισάβετ) ακούστηκαν από το Χάιντ Παρκ και τον Πύργο του Λονδίνου. 

Η χθεσινή ημέρα ήταν η πρώτη του δεκαήμερου εθνικού πένθους που έχει κηρυχθεί προς τιμήν της γυναίκας που επί 70 χρόνια συμβόλιζε τη βρετανική σταθερότητα σε έναν κόσμο κατακλυσμιαίων αλλαγών. Στη Βουλή των Κοινοτήτων άρχισε διήμερη, ειδική σύνοδος προς τιμήν της βασίλισσας, με την πρωθυπουργό Λιζ Τρας να κάνει λόγο για «πηγαία υπερχείλιση θλίψης» του βρετανικού λαού και να τη χαρακτηρίζει «υπ’ αριθμόν ένα διπλωμάτη του Ηνωμένου Βασιλείου».

Χιλιάδες πολίτες πέρασαν και χθες από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να αφήσουν λίγα λουλούδια. Οι πολιτικές δραστηριότητες και αντιπαραθέσεις μπήκαν σε αναστολή, ενώ τα συνδικάτα ανέστειλαν προγραμματισμένες απεργίες. Συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν, αθλητικές συναντήσεις μετατέθηκαν και πολλά καταστήματα έμειναν κλειστά.

Η κηδεία της βασίλισσας θα λάβει χώρα στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ, σε ημερομηνία που δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι χθες το βράδυ, αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι θα τελεστεί 11 ημέρες μετά τον θάνατό της. Από το Μπάκιγχαμ ανακοινώθηκε ότι η βασιλική οικογένεια και το προσωπικό των ανακτόρων θα βρίσκονται σε περίοδο πένθους μέχρι να συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την ημέρα της κηδείας.



Κατά τη χθεσινή, πρώτη πλήρη ημέρα άσκησης των καθηκόντων του, ο βασιλιάς Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα αναχώρησαν από τη βασιλική έπαυλη του Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, όπου άφησε την τελευταία της πνοή η μητέρα του, και επέστρεψαν στο Λονδίνο.

Ο Κάρολος έγινε αυτομάτως βασιλιάς μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, ενώ η επίσημη τελετή της ανακήρυξής του αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα, Σάββατο, στο ανάκτορο Σεντ Τζέιμς, στο Λονδίνο. Εχοντας ανεβεί στον θρόνο σε πιο προχωρημένη ηλικία από όλους τους προκατόχους του στην ιστορία του θεσμού, και βεβαρημένος με σειρά οικογενειακών και άλλων σκανδάλων, ο νέος βασιλιάς θεωρείται πολύ λιγότερο δημοφιλής απ’ ό,τι υπήρξε η μητέρα του.

Σε διεθνές επίπεδο, φίλοι και αντίπαλοι του Ηνωμένου Βασιλείου παραμέρισαν στιγμιαία τις διαφορές τους για να αποχαιρετήσουν μια προσωπικότητα που υπήρξε σταθερά της διεθνούς ζωής για επτά δεκαετίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Λευκό Οίκο, θα παραστεί στην κηδεία, χαρακτήρισε την Ελισάβετ «αρχηγό κράτους με απαράμιλλη αξιοπρέπεια και σταθερότητα, η οποία εμβάθυνε την ακλόνητη συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου».

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ τόνισε ότι στα μεταπολεμικά χρόνια «η Βρετανία άπλωσε το χέρι της συμφιλίωσης προς τη Γερμανία και αυτό το χέρι ήταν το χέρι της βασίλισσας», ενώ ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν στο δικό του συλλυπητήριο μήνυμα ανέφερε ότι η βασίλισσα «απολάμβανε δικαιολογημένα την αγάπη και τον σεβασμό των υπηκόων της, όπως και το κύρος στην παγκόσμια σκηνή».

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη