Πέθανε η Μάρθα Καραγιάννη - Ο πολιτιστικός και πολιτικός κόσμος λέει αντίο σε μια μεγάλη σταρ


Θλίψη προκάλεσε στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας η είδηση του θανάτου της σπουδαίας ηθοποιού της "χρυσής εποχής" του ελληνικού κινηματογράφου, Μάρθας Καραγιάννη, η οποία έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι της Κυριακής (18/09) σε ηλικία 82 ετών.

Την είδηση του θανάτου της επιβεβαίωσε και ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο οποίος ήταν μαζί με την ηθοποιό μέχρι τις τελευταίες της στιγμές, περιγράφοντας στην τηλεόραση του Alpha το περιεχόμενο της τελευταίας τους συζήτησης, πριν η ηθοποιός αφήσει την τελευταία της πνοή.



Η Μάρθα Καραγιάννη υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, η οποία αν και ποτέ δεν πήρε τον απόλυτα πρώτο ρόλο, ξεχώριζε μέσα από τις ταινίες συνόλου και καταγράφηκε στη συνείδηση του κόσμου, όχι απλά ως πρωταγωνίστρια, αλλά ως σταρ. Ελκυστική γυναίκα με ακαταμάχητο στυλ, σαγήνευε τον αντρικό πληθυσμό και κέρδιζε τον θαυμασμό από τον γυναικείο.

Από μικρή μάθαινε χορό στη σχολή Μοριανόφ και μόλις 8 χρονών πρωτοεμφανίστηκε στη Λυρική σκηνή με το μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου, με το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη να γίνεται σε ηλικία μόλις 16 ετών στην ταινία της Φίνος Φιλμς, "Η άγνωστος", σε σκηνοθεσία Ορέστη Λάσκου. Το δοκιμαστικό στα στούντιο του Φίνου το έκανε με τον Αριστείδη Καρύδη Φουξ και τον Ντίνο Κατσουρίδη.


Το θεατρικό της ντεμπούτο έγινε το 1957 στην επιθεώρηση "Ελέφαντες και ψύλλοι" εκεί όπου γνωρίστηκε με το Γιάννη Δαλιανίδη. Προηγουμένως την είχε δει ο Ναπολέων Ελευθερίου να χορεύει στο κέντρο "Σε λα πεν" και της έκανε την πρόταση να παίξει στη συγκεκριμένη επιθεώρηση. Αργότερα συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία του μουσικού θεάτρου Βασίλη Μπουρνέλη (Θέατρο Ακροπόλ).

Στην τηλεόραση εμφανίζεται πρώτη φορά στη σειρά "Ο Δρόμος", 1977 το σενάριο της οποίας υπέγραφε αρχικά και μέχρι το θάνατό του ο Κώστας Πρετεντέρης.

Η γνωριμία της με τον Γιάννη Δαλιανίδη έμελλε να απογειώσει την καριέρα της. Η συνεργασία τους ξεκίνησε το 1961 στην ταινία "Ζητείται Ψεύτης". Η ίδια λέει χαρακτηριστικά ότι, αν και ήταν μόλις 21-22 χρόνων, ο Φίνος τη θεωρούσε ''φθαρμένη'' γιατί είχε πάρει ήδη μέρος σε ταινίες τις οποίες ο σημαντικός παραγωγός τις χαρακτήριζε μέτριες.

Το 1962 έπαιξε στο πρώτο ελληνικό μιούζικαλ «Μερικοί το προτιμούν κρύο» που σκηνοθέτησε ο Δαλιανίδης, στο οποίο η Καραγιάννη σημειώνει μεγάλη επιτυχία ως αρραβωνιαστικιά του Ντίνου Ηλιόπουλου. Ήταν η τρίτη επιλογή του σκηνοθέτη, μετά την Άννα Φόνσου που αρνήθηκε τον ρόλο και την Πόπη Λάζου που καθυστερούσε στα γυρίσματα. Από εκεί και πέρα η Καραγιάννη έπαιξε σε όλα τα μιούζικαλ του Δαλιανίδη: «Κάτι και να καίει» (1964), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1967), «Οι θαλασσιές οι χάντρες» (1967), «Μαριχουάνα Στοπ» (1971). Χόρεψε σε όλα, αλλά τραγούδησε σε ένα, παρότι ηθοποιός του μουσικού θεάτρου. Στο «Γοργόνες και Μάγκες» (1968) τραγούδησε το «Ο άντρας που θα παντρευτώ» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Τις δεκαετίες 70 και ΄80, όπως αναφέρει το finosfilm.com ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο, παίζοντας σε μιούζικαλ και κωμωδίες, ενώ τη δεκαετία του ΄90 στράφηκε στην πρόζα.



Το 1969 η Μάρθα Καραγιάννη θα αφήσει για λίγο τους κωμικούς ρόλους και θα παίξει ένα δραματικό ρόλο, του μοναδικού στην κινηματογραφικής της καριέρα, στην ταινία του Νίκου Φώσκολου, "Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα". Ο Νίκος Φώσκολος ήταν αυτός που την έπεισε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία αυτή δίπλα στη Νόρα Βαλσάμη, τη Μάρθα Βούρτση, τον Κώστα Καζάκο και τον Άγγελο Αντωνόπουλο.


Η συνεργασία της με το Γιάννη Δαλιανίδη και τον Κώστα Βουτσά απογειώθηκε στην ταινία "Το ανθρωπάκι", το 1969.



Τελευταία ταινία εκείνη την περίοδο είναι "Ο Μάγκας με το τρίκυκλο", το 1972 ενώ θα επανέλθει μερικά χρόνια αργότερα με την ταινία πρωταγωνιστών του Γιώργου Λαζαρίδη, "Ο Ποδόγυρος", το 1980.

Τελευταία έπαιξε στις ταινίες: "Πεθαίνω για σένα", το 2009 και "Από έρωτα", το 2014.

Στην τηλεόραση εκτός από το σήριαλ ''Ο Δρόμος'' το 1977 πρωταγωνίστησε στις σειρές "Μικρομεσαίοι" του Γ. Δαλιανίδη το 1992 και ''Ζωή πατίνι'' του Γιώργου Κωνσταντίνου το 1995, ενώ συμμετείχε και στην τηλεοπτική σειρά "Επτά θανάσιμες πεθερές", το 2004.
Προσωπική ζωή

Η Μάρθα Καραγιάννη γεννήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 1939 στην Αθήνα από γονείς ποντιακής καταγωγής. Συγκεκριμένα η μητέρα της Δόμνα γεννήθηκε στο Μπακού και ο πατέρας της Χαρίλαος στο Αικατερινεντάρ. Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στο Κερατσίνι.

Η Μάρθα Καραγιάννη παντρεύτηκε τον άσσο του Ολυμπιακού Μίμη Στεφανάκο τον Οκτώβριο, 1960, χώρισε, και στη συνέχεια έκανε δεσμό – «σχέση ζωής» όπως την έχει αποκαλέσει η ίδια – με τον Βασίλη Κωνσταντίνου, τερματοφύλακα και ίνδαλμα της εποχής για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

ΤΟ αντίο του πολιτισμικού και πολιτικού κόσμου

Ηθοποιό "με πολύπλευρο ταλέντο", που "έγραψε τη δική της ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο" την χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ 

Σε ανακοινώσή του το γραφείο Τύπου αναφέρει:

"Η Μάρθα Καραγιάννη για τον πολύ κόσμο συνδέθηκε με τις έννοιες της ξεγνοιασιάς και της αιώνιας νεανικότητας.

Μέσα από τις λαϊκές και ευρέως αγαπητές ταινίες της Φίνος Φιλμ, με βασικό σκηνοθέτη τον Γιάννη Δαλιανίδη, αποθεώθηκε από μια ολόκληρη γενιά κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ‘70, ενώ κι οι μετέπειτα γενιές τη γνώρισαν, μέσα από τις ίδιες ταινίες, χρόνια μετά, κατά την προβολή τους στην ελληνική τηλεόραση.

Ηθοποιός με πολύπλευρο ταλέντο, καθώς τραγουδούσε και χόρευε μοναδικά, έγραψε τη δική της ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στους φίλους και τους συναδέλφους της".

ΚΚΕ για Μάρθα Καραγιάννη: "Έδωσε ζωή στις μικροχαρές και τις μικρολύπες χιλιάδων λαϊκών ανθρώπων"


Το ΚΚΕ αποχαιρετά την Μάρθα Καραγιάννη, «η οποία συνέδεσε το όνομά της με την "λαμπερή" εποχή του "παλιού" ελληνικού κινηματογράφου».

«Ποντιακής καταγωγής, γεννημένη στην Αθήνα και μεγαλώνοντας στο Κερατσίνι, η Μάρθα Καραγιάννη, έδωσε "ζωή" στις μικροχαρές, τις μικρολύπες, τα μικρά όνειρα, χιλιάδων λαϊκών ανθρώπων που έψαχναν στην κινηματογραφική οθόνη μια διέξοδο, μια έστω φευγαλέα ανάσα, μια ανάπαυλα από την καθημερινή σκληρή πραγματικότητα, μια επιβεβαίωση ότι ο μόχθος και η τιμιότητα στο τέλος αναγνωρίζονται και επιβραβεύονται ηθικά» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Ελένη Ράντου για Μάρθα Καραγιάννη: "Θα σε κρατήσω μέσα μου για πάντα λεβέντισσά μου"


Το αντίο στην σπουδαία ηθοποιό είπε και η Ελένη Ράντου, η οποία συνεργάστηκε με τη Μάρθα Καραγιάννη τόσο στην ταινία "Πεθαίνω για Σένα" το 2009 όσο και στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά "Κωνσταντίνου και Ελένης" υποδυόμενη τη μητέρα της τηλεοπτικής Ελένης Βλαχάκη, Φωφώ.

"Μάρθα μου αγαπημένη, καλό ταξίδι ανθρωπάρα μου! Θα σε κρατήσω μέσα μου για πάντα, λεβέντισσα μου", έγραψε η Ελένη Ράντου σε ανάρτησή της στο Instagram.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο