Πιάνει δουλειά η εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις
Η υπόθεση των υποκλοπών μονοπωλεί σήμερα Τρίτη τον προγραμματισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και αναμένεται να πυροδοτήσει εκ νέου μεγάλες εντάσεις στο πολιτικό σκηνικό.
Η προσφάτως συσταθείσα, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, 29μελής εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ ή και με χρήση του παράνομου λογισμικού Predator, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό έχει την πρώτη ουσιαστική συνεδρίασή της με αντικείμενο την ακρόαση των δύο πρώτων μαρτύρων: πρόκειται για τους πρώην διοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θ. Δραβίλα (περίοδος κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ) και Ι. Ρουμπάτη (περίοδος κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ).
Την ίδια ώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας συζητείται και τίθεται προς κύρωση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση αντέδρασε κατ’ αρχάς, μόλις ξέσπασε το θέμα της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, με στόχο –τότε– να πραγματοποιηθούν δύο κινήσεις άμεσης –όπως υποστηρίζεται– περαιτέρω διασφάλισης των διαδικασιών επισυνδέσεων στις οποίες προβαίνει η ΕΥΠ: η πρώτη αφορά την κοινοβουλευτική έγκριση του διορισμού του νέου διοικητή της υπηρεσίας Θεμιστοκλή Δεμίρη και η δεύτερη στο να επανέλθει η διάταξη η οποία προέβλεπε διπλή εισαγγελική έγκριση ενός αιτήματος παρακολούθησης.
Στην προπαρασκευαστική συζήτηση χθες στην αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, όπου καταγράφηκαν και πάλι φραστικές εκρήξεις, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε χαμηλούς τόνους υπογράμμισε πως οι δύο αυτές προς κύρωση πρόνοιες της ΠΝΠ ήταν αναγκαίες, «αλλά προφανώς δεν είναι και επαρκείς», καθώς η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο το να ενισχυθεί συνολικά το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ.
Υπό το πρίσμα αυτό, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει αφενός τα όποια δεδομένα προκύψουν με τη μορφή πορίσματος από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής και αφετέρου τις προτάσεις των κομμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως θα υπάρξει και αυστηρή νομοθετική πρωτοβουλία για την προστασία από τη χρήση των παράνομων λογισμικών παρακολούθησης.
Ορισμένες προτάσεις ήδη από χθες παρουσίασε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Χ. Καστανίδης, η υιοθέτηση των οποίων, όπως είπε, θα συνιστά εγγύηση για την ορθή λειτουργία της ΕΥΠ, για το κράτος δικαίου, τα ατομικά δικαιώματα και τη δημοκρατία. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25 υποστήριξαν ότι το θεσμικό πλαίσιο στο σύνολό του πρέπει να καταργηθεί.
Από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ο Χρ. Σπίρτζης σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους επιτέθηκε στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε την ΠΝΠ «κουρελόχαρτο» και επαναδιατύπωσε τον ισχυρισμό ότι πίσω από τις παρακολουθήσεις βρίσκονται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.