Πώς ανοίγουν τα σχολεία: Τα μέτρα, το πρόγραμμα και οι καινοτομίες-Ακριβότερα τα κυλικεία φέτος



Ξεκινάει τη Δευτέρα με τον καθιερωμένο αγιασμό η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.


Από την Τρίτη, αρχίζει κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Φέτος, η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. 

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, όμως, συνεχίζουν να υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ. Τα τεστ θα πρέπει να διενεργούνται μία φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά η λήξη των μαθημάτων θα είναι στις 15 Ιουνίου 2023, στα Γυμνάσια στις 30 Μαΐου και η λήξη των εξετάσεων του Γυμνασίου στις 15 Ιουνίου, ενώ στα Λύκεια τα μαθήματα θα τελειώσουν στις 19 Μαΐου.


Οι ενδοσχολικές εξετάσεις στη Γ’ Λυκείου θα πραγματοποιηθούν 22 έως 30 Μαΐου και οι εξετάσεις στην Α’ και Β’ Λυκείου 22 Μαΐου με 15 Ιουνίου.

«Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη αισιοδοξία, με δημιουργική διάθεση και με στόχο ένα ποιοτικό, συμπεριληπτικό, σύγχρονο, καινοτόμο σχολείο» τονίζει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε μήνυμά της στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι φέτος το σχολείο «θα έχει σημαντικές καινοτομίες, όλες σχεδιασμένες για να εξασφαλίσουν περισσότερα και καλύτερα εφόδια για τα παιδιά μας, ένα πιο σταθερό και με δυνατότητες εξέλιξης εργασιακό περιβάλλον για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη μας, ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα για όλους».

Απευθυνόμενη στους μαθητές, περιγράφει ότι θα συμμετάσχουν σε προγράμματα, «όπως το νέο ολοήμερο σχολείο, οι εκπαιδευτικοί όμιλοι με αντικείμενα και δράσεις δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης, καθώς και σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, όπως διαδραστικούς πίνακες και σετ ρομποτικής, που θα εγκατασταθούν σταδιακά στα σχολεία όλης της χώρας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς».


Η κ. Κεραμέως αναφέρεται, επίσης, «στον Παιδαγωγικό Σύμβουλο-Μέντορα, που θα υποστηρίζει και θα ενθαρρύνει κάθε νέο εκπαιδευτικό, και τον Ενδοσχολικό Συντονιστή, που θα συντονίζει το εκπαιδευτικό έργο της σχολικής μονάδας και θα συνεπικουρεί το έργο του διευθυντή, με την καλύτερη δυνατή στελέχωση».

Περαιτέρω, υπογραμμίζει πως η φετινή χρονιά είναι οργανωμένη νωρίτερα από ποτέ, «αφού ήδη είναι γνωστές οι ημερομηνίες-ορόσημα, όπως η λήξη των τριμήνων/τετραμήνων και του διδακτικού έτους και το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, για τον καλύτερο προγραμματισμό όλων».
"Αλμυρός" φέτος ο λογαριασμός για το σχολικό κολατσιό

Μαζί με τα σχολεία ξεκινούν και οι αγωνίες των γονέων που μπαίνουν στην τροχιά των σχολικών δαπανών, που και φέτος παίρνουν την ανιούσα.

Ήδη, καταγράφονται ανατιμήσεις που φτάνουν και το 20% στα σχολικά είδη, που καλούνται να αγοράσουν οι γονείς για να υποστηρίξουν τη μαθησιακή διαδικασία, ενώ βέβαια και τα είδη που διατίθενται από τα κυλικεία των σχολείων και είναι σε διατίμηση έχουν μια σχετική αύξηση.

Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι ανώτατες τιμές για μια σειρά από είδη που πωλούνται στα σχολικά κυλικεία διαμορφώνονται ως εξής:
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων): 1,20 ευρώ (η περσινή ανώτατη τιμή ήταν 1,10 ευρώ)
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας ελαιολάδου και άλλων): 1,50 ευρώ (πέρσι ήταν 1,35 ευρώ)
  • Απλό αρτοσκεύασμα -Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό, σε ατομική συσκευασία τουλάχιστον 95 γραμμαρίων: 0,60 ευρώ (πέρσι ήταν 0,50 ευρώ)
  • Τυρόπιτα -Πίτα λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 140 γρ.: 1,30 ευρώ (πέρσι ήταν 1,20 ευρώ)
  • Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,40 ευρώ (πέρσι ήταν 0,35 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον κατάλογο που δημοσιεύτηκε, με την Υπουργική Απόφαση. δεν εντάχθηκαν οι συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που πέρσι πωλούνταν με ανώτατη τιμή 1 ευρώ. τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον δεν έχουν ρυθμισμένη τιμή και πλέον η πώλησή τους δεν έχει ανώτατο όριο.

Το σκεπτικό

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, πάντως, στο σκεπτικό της Απόφασης, που εξέδωσε, ανέφερε ότι οι αλλαγές στις ανώτατες τιμές έλαβαν υπόψη την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

 Όπως αναφέρεται, «κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο 2021 έως και τον Ιούλιο 2022 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του γενικού επιπέδου τιμών που επηρεάζει το κόστος παραγωγής και κτήσης των ειδών που προσφέρονται από τα κυλικεία που λειτουργούν εντός σχολικών μονάδων και προσφέρονται στους καταναλωτές με ρυθμισμένο ανώτατο όριο τιμής, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία Ιουλίου 2022 της ΕΛΣΤΑΤ και ειδικότερα των κωδικών COICOP5: 01113 «Ψωμί», 01114 «Άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής», 01221 «Μεταλλικό - Ανθρακούχο νερό» και 01223 «Χυμοί φρούτων». Έτσι, οδηγηθηκε στην Απόφαση για αυξήσεις.
Το ταπεράκι

Βέβαια οι πολλοί γονείς προτιμούν το “ταπεράκι” που συνοδεύει πλέον κάθε σχολική τσάντα με το κολατσιό ήδη ετοιμασμένο από το σπίτι, κάτι βέβαια που “δυσκολεύει” τους τζίρους των σχολικών κυλικείων που είναι κι ένα έσοδο για τις σχολικές μονάδες μέσω των ενοικίων που δίνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη