Οικονομικές εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ: Τα μέτρα, οι στοχεύσεις και οι συγκρίσεις




Με στόχο να διαμορφώσει όρους διείσδυσης σε μια ευρεία κοινωνική πλειοψηφία, που βλέπει μέσα στην κρίση να δοκιμάζεται ουσιαστικά η ύπαρξή της, αλλά και θέλοντας να θέσει “διλήμματα” προγραμματικής συνεργασίας σε όμορες πολιτικές δυνάμεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβη σε μια αναλυτική παρουσίαση ενός κυβερνητικού προγράμματος που παραπέμπει σε “New Deal”, του πλάνου δηλαδή ανάταξης της οικονομίας των ΗΠΑ, μετά το “Κραχ του ‘29”.

Ενώ σε όλο τον κόσμο πλέον όλες οι κυβερνήσεις ανακαλύπτουν εκ νέου τη σημασία του δημόσιου χώρου και σπεύδουν στο υπόστεγο του ισχυρού κράτους για να προστατευτούν από τη καταιγίδα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ενέργειας, εδώ απαξιώνουν τα δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικοποιούν τη ΔΕΗ” τόνισε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, θέλησε να δώσει έμφαση σε μια διαδικασία ισορροπης ανάπτυξης, με αναφορές σε κλάδους όπως η βιομηχανία, ασκώντας κριτική σε ό,τι προτάσσει η κυβέρνηση. λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός και οι επιλογές του τα τελευταία χρόνια ωθούν “σ’ ένα μοντέλο που στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και τις κατασκευές για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλής και μέσης προστιθέμενης αξίας. Σε μια αντίληψη φθηνής ανάπτυξης, μη συμπεριληπτικής ανάπτυξης, που αφήνει στο περιθώριο το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.”

Με καθαρά νεοκευνσιανό πρόσημο, με τόνωση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων έδωσε παράλληλα έμφαση στο κράτος, που αποκτά κομβικό ρόλο για τη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων. Ενδιαφέρον έχει ότι στον αντίποδα των εξαγγελιών για αυξήσεις στον “κοινωνικό μισθό”, αλλά και τις παρεμβάσεις για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα δεν έδωσε στίγμα για τι θα πράξει στο μέτωπο των άμεσων φόρων, σημείο όπου η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση έχοντας άλλωστε πριν λίγες μέρες εξαγγείλει μεγάλες μειώσεις σε φόρους κεφαλαίου (γονικές παροχές, χρηματιστηριακές συναλλαγές, μερίσματα, κέρδη από ομόλογα κτλ)

Ωστόσο έριξε μια “τροχιοδεικτική βολή” κάνοντας λόγο για αύξηση των φόρων, που αφορούν π.χ. μεγάλα εταιρικά μερίσματα αλλά και τα “ουρανοκατέβατα κέρδη” εταιρειών ενέργειας, από όπου, όπως τόνισε μπορούν να αντληθούν πόροι 3 δισεκ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στο μέτωπο των έμμεσων και βέβαια πιο άδικων φόρων εξήγγειλε γενναίες μειώσεις, ως “ανάχωμα” στην ακρίβεια.
Η χρηματοδότηση

Βέβαια δεν παρέλειψε να απαντήσει στις αναμενόμενες κριτικές για τη χρηματοδότηση του προγράμματος λέγοντας ότι τα αναγκαία ποσά θα προέλθουν πέρα από τη χρηστή διοίκηση κι από την αναμόρφωση του Ταμείου Ανάκαμψης. “Ξέρετε, η χώρα μας έχει το επόμενο διάστημα μια ιστορική δυνατότητα: Είναι οι πόροι του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Όμως, ο σημερινός σχεδιασμός αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων όχι μόνο δεν απαντά στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και οικονομία, αλλά διευρύνει τις ανισότητες, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά.”

Παράλληλα, στον αντίποδα του μηχανισμού επιδοτήσεων που έχει προτάξει η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει να παρέμβει στην αγορά ενέργειας, βάζοντάς τη σε μια ρότα υπερύθμισης, με πλαφόν κτλ. “φωτογραφίζοντας” εμμέσως την προώθηση ριζικών αλλαγών στο target model, σημείο πλέον αιχμής στον Ευρωπαϊκό διάλογο.

“Παρεμβαίνουμε δραστικά στη στρεβλή και προβληματική λειτουργία του χρηματιστηρίου ενέργειας, με ανώτατα όρια τιμών και με την προώθηση υποχρεωτικού ποσοστού σταθερών συμβολαίων στη χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας” τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Οι συγκρίσεις

Ενδιαφέρον έχει, πάντως μια σύγκριση, των εξαγγελιών που έκανε τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που μάλιστα προώθησε μια πολύ αναλυτική παρουσίαση των δράσεων που υπόσχεται.

Βασικές, λοιπόν, διαφορές των δυο πλευρών είναι:

  • Το πώς αντιλαμβάνονται το ρόλο του κράτους, ειδικά στο μέτωπο της ενέργειας, της υγείας και της παιδείας αλλά και της χρηματοδότησης αναπτυξιακών διαδικασιών.
  • Το πώς στήνονται “αναχώματα” στην ενεργειακή κρίση με τη κυβέρνηση να δίνει έμφαση στις επιδοτήσεις μέσα από το μηχανισμό που στηρίζει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και την Αντιπολίτευση να βάζει πλαφόν σε τιμές σε όλο την αλυσίδα παραγωγής και προμήθειας.
  • Το πώς κατανέμονται οι φοροελαφρύνσεις, οι κλιμακώσεις των φόρων κεφαλαίου και οι εισοδηματικές ενισχύσεις με την κυβέρνηση να υπόσχεται κινήσεις που δίνουν στα μεσαία και άνω στρώματα μεγάλες “ανάσες” (π.χ εισφορά αλληλεγγύης, μείωση συντελεστών, αποκλιμάκωση φόρου εταιρικών μερισμάτων κτλ) και την Αξιωματική Αντιπολίτευση να δίνει έμφαση στη μείωση έμμεσων φόρων και την αύξηση του αφορολόγητου των μισθωτών - συνταξιούχων.
  • Στην παρέμβαση στο στεγαστικό, όπου η μέν κυβέρνηση προέταξε πλάνο μόχλευσης για στήριξη δανειοδοτικών προγραμμάτων και η Αξιωματική Αντιπολίτευση έβαλε σε πρώτο πλάνο τις δημόσιες επενδύσεις αλλά και την απαγόρευση της εταιρικής δραστηριότητας για βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb).
  • Το Πτωχευτικό Δίκαιο, όπου η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποσχέθηκε πιο αυστηρό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αλλά και ρύθμιση του ρόλου των servicers αν και στο σημείο αυτό ο ρόλος των θεσμών και των δεσμεύσεων έναντι των δανειστών δημιουργούν “αδράνειες” που δύσκολα αλλάζουν.
  • Τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Παράλληλα υπάρχουν και σημεία σύγκλισης όπως:

  • Η έμφαση στην “πράσινη” μετάβαση και στην ιδιοπαραγωγή ενέργειας αν και η Αξιωματική Αντιπολίτευση δίνει έμφαση σε ανάπτυξη ΑΠΕ μικρής κλίμακας.
  • Ο ρόλος του “Εξοικονομώ” για την μείωση της ενεργειακής φτώχειας.
  • Ο ρόλος των επιδοματικών πολιτικών για τους πιο αδύναμους
  • Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, όπου ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τον πήχη πιο ψηλά στα 800 ευρώ.
  • Οι αυξήσεις στους συνταξιούχους
  • Ο προβληματισμός για το πώς θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αν και ο Αλέξης Τσίπρας ενέταξε στην ομιλία του βασικές δεσμεύσεις των φορέων των ΜμΕ, όπως η ενίσχυση του ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η διαμόρφωση κρατικού τραπεζικού πυλώνα και ο ακατάσχετος λογαριασμός και την κυβέρνηση να προτάσσει κίνητρα για την απασχόληση με μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Αυτή την ώρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχωρεί συνέντευξη τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ



Σχόλια

Διαβάστε ακόμη

Στα Παρασκήνια: Εκνευρισμός στο Μαξίμου μετά την ομιλία Καραμανλή*Παρότι στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει κόσμος να ψηφίσει, μπορεί να παρουσιάσουν και πλασματική συμμετοχή*Αν και πολύς κόσμος έχει φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πάει να ψηφίσει τον... Γκλέτσο