Σκάνδαλο Καϊλή: Από ώρα σε ώρα οι ανακοινώσεις των βελγικών αρχών - Θρίλερ με τους συλληφθέντες




Συγκλονισμένη από τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων παρακολουθεί η Ευρώπη την υπόθεση πουέσκασε σαν "βόμβα" στην καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, κλυδωνίζοντας το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο μετά τη σύλληψη πέντε ατόμων ενός εκ των κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και της Εύας Καϊλή.

Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής και μέχρι τη 1 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της Εισαγγελίας για το αν θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης κατά των πέντε ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς που έχει εξελιχθεί σε θρίλερ.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή εισαγγελία, στο επίκεντρο της έρευνας των βελγικών αρχών βρίσκονται οι ενέργειες του Κατάρ, όπου διεξάγεται αυτή τη στιγμή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο θεωρείται ύποπτο ότι «επηρέασε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με όσα υποστήριξε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διαπιστευμένος συνεργάτης της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες, κανένας από τους πέντε διαπιστευμένους συνεργάτες της στη βελγική πρωτεύουσα δεν έχει κληθεί για κατάθεση ή ανάκριση από τις Αρχές.

Το χρονικό του σκανδάλου

"Σεισμό" προκάλεσε στην καρδιά της Ευρώπης το βράδυ της Παρασκευής, η είδηση του Γαλλικού Πρακτορείου πως η -πρώην πια- Ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ και της ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η σύλληψη σχετίζεται με έρευνα για διαφθορά που εμπλέκει τη διοργανώτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Κατάρ, ενώ διαδέχτηκε τις συλλήψεις τεσσάρων ακόμη υπόπτων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα L' Echo, η Ελληνίδα Ευρωβουλεύτρια και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, που ήταν όπως αναφέρει και ο μόνος τρόπος για να αρθεί η βουλευτική της ασυλία.

Μάλιστα, σημειώνει πως σε έρευνες στο σπίτι της βρέθηκαν και σακούλες με μετρητά, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμη αποκαλυφθεί το ποσό, με την ίδια την Εύα Καϊλή να περνά το βράδυ της Παρασκευής στο κρατητήριο, σύμφωνα πάντα με το βελγικό Μέσο.

Παράλληλα, οι αρχές προχώρησαν και στη σύλληψη του πατέρα της, ο οποίος φέρεται να βρέθηκε κρατώντας μία τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα και να σκόπευε να διαφύγει.

Μετά το σχετικό δημοσίευμα της βελγική εφημερίδας Le Soir, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε τη διαγραφή της Εύας Καϊλή από το κόμμα: "Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη", ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος.

Το βράδυ του Σαββάτου μάλιστα, όπως έκανε γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, με απόφασή της, ανέστειλε -με άμεση εφαρμογή- όλες τις αρμοδιότητες που είχε αναθέσει στην Αντιπρόεδρο Εύα Καϊλή, σημειώνοντας παράλληλα πως επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεση της από το Προεδρείο του ΕΚ.
Συνελήφθη ο σύντροφός της - Ποια άλλα πρόσωπα κρατούνται

Η φερόμενη σύλληψη της Εύας Καϊλή ήρθε μετά από εφόδους και έρευνες της αστυνομίας σε 16 σπίτια στις Βρυξέλλες την Παρασκευής, στο πλαίσιο της έρευνας για υπόθεση διαφθοράς και για ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με τον βελγικό Τύπο, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Ιταλός πρώην Ευρωβουλευτής, Pier Antonio Panzeri (S&D), ο βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι καθώς και ο Λούκα Βινσεντίνι, νεοεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ ο Panzeri βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών ως φερόμενος εγκέφαλος του κυκλώματος, ενώ στο σπίτι του οποίου βρέθηκε το ποσό των 600.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Knack και Le Soir, ο Panzeri είναι ο κύριος στόχος των ερευνητών και θεωρούν πως είναι ο «αρχηγός της ορχήστρας», ερευνώντας παράλληλα, εάν, κατόπιν αιτήματος του Κατάρ, έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών για το τι να κάνουν.
Ο Αβραμόπουλος ήταν επίτιμο μέλος της ΜΚΟ του "εγκεφάλου" του κυκλώματος


Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ουκ ολίγες σημαντικές προσωπικότητες έχουν δηλώσει παραίτηση από την μη κυβερνητική οργάνωση Fight Impunity του Παντσέρι.

Ανάμεσά τους ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ήταν επίτιμο μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ. Μέλη ήταν και η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και άλλοι.
Ο Παντσέρι και η ΜΚΟ Fight Impunity

Ο Panzeri είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).

Το 2017, ο Panzeri κλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό συνέβη μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.

Από το 2014, ο Panzeri υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Υπό αυτή την ιδιότητα, δήλωσε τον Απρίλιο του 2019, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στη Ντόχα, ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.

Το 2019, ο Panzeri συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση "Fight Impunity (Πολεμώντας την ατιμωρησία" στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l'Impunité et pout la Justice Transitionnelle). Σκοπός της συγκεκριμένης ΜΚΟ είναι η προώθηση του «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Το "Fight Impunity" δημοσιεύει την ετήσια έκθεση «Η κατάσταση της ατιμωρησίας στον κόσμο».

Όπως αναφέρει το Knack, και η ΜΚΟ "Fight Impunity" βρέθηκε στο στόχαστρο των ερευνών.

Σχόλια

Διαβάστε ακόμη