Υποκλοπές: Aυτόνομο "παρακράτος" μέσα στην ΕΥΠ, βλέπει τώρα η κυβέρνηση




Με στόχο να διασωθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το σκάνδαλο των υποκλοπών, το Μαξίμου τώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε ουσιαστικά ένα (αυτόνομο) “παρακράτος” μέσα στην ΕΥΠ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του στο briefing, αφού κατηγόρησε εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ για «βύθιση της πολιτικής ζωής στο βούρκο και μετάθεση της ατζέντας σε θέματα μακριά από καθημερινότητα πολιτών και θέματα σημαντικά για την πατρίδα», τόνισε ότι “η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά στη διερεύνηση – συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ - ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή ακόμη και εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου”.

Ερωτηθείς από το NEWS 24/7 εάν αυτή η αναφορά σημαίνει ότι υπήρχε ένα “παρακράτος” μέσα στην ΕΥΠ και εφόσον υπήρχε, εάν φέρει ευθύνη η κυβέρνηση και ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλαβε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες όπως η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της ΕΥΠ, θεσμικές πρωτοβουλίες που ψηφίστηκαν και αφορούν και την οργάνωση, τον τρόπο λειτουργίας, τα χαρακτηριστικά του διοικητή, την υπηρεσία εσωτειρκού ελέγχου, ενώ προσετέθη δεύτερος εισαγγελέας. Θεσμικά η κυβένρηση αντιμετωπίζει όλες τις παθογένειες. Στην ανοιχτή δικαστική έρευνα εξετάζεται όλο το φάσμα παθογένειας. Εάν υπήρξε οποιαδήποτε δραστηρίοτητα εκτός πλαισίου, θα εντοπιστεί και θα αποδοθούν αυτά που πρέπει».

Με τον τρόπο αυτό αφενός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτονόμησης της ΕΥΠ, αφετέρου επιχείρησε δια των θεσμικών παρεμβάσεων να αποσείσει οποιαδήποτε κυβερνητική ευθύνη.

«Εάν υπάρχει οποιοδήποτε συστημικό πρόβλημα μέσα στην ΕΥΠ, με κινήσεις άμεσες και με τη δικαστική έρευνα και τη θεσμική παρέμβαση αντιμετωπίζεται. Η κυβέρνηση αυτή εκεί που υπάρχουν -αν υπάρχουν – παθογένειες, ούτε καλύπτει ούτε συγκαλύπτει«.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης εκ νέου σε “ρυπαρά δίκτυα” και δήλωσε ότι: “Δεν θα επιτρέψουμε η ατζέντα της πολιτικής ζωής να καθορίζεται από κασέτες”.

Ανέφερε επίσης όσον αφορά στο ενδεχόμενο παρακολούθησης και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ότι: “Γεννώνται μία σειρά από ερωτηματικά, εάν υπήρχε δραστηριότητα εκτός πλαισίου, εάν κάποιοι υπέκλεπταν συνομιλίες και με ποιο τρόπο βρίσκονται αυτά στα χέρια συγκεκριμένων ανθρώπων και μέσων ενημέρωσης. Δεν είναι όμως δουλειά της κυβέρνησης να το βρει, αν και όλοι έχουμε υποψίες, είναι δουλειά συγκεκριμένων οργάνων”.

Η γραμμή αυτή της κυβέρνησης, που προφανώς έχει ως στόχο να προστατευθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός, έχει ορισμένα προβλήματα.

Έτσι για παράδειγμα ο κ. Οικονόμου ερωτήθη εάν ο κ. Μητσοτάκης ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ ρώτησε εάν ο κωδικός παρακολούθησης του Κωστή Χατζηδάκη, τον οποίο δημοσίευσε η Documento, είναι αληθής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα, λέγοντς ότι και αυτό το θέμα το ερευνά η Δικαιοσύνη και υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θεσμικά αντικατέστησε την ηγεσία της ΕΥΠ τον Αύγουστο, καθώς και ότι η κυβέρνηση εν συνεχεία νομοθέτησε την αλλαγή θεσμικού πλαισίου.

Ετέθη όμως στη συνέχεια το ερώτημα, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει και την καταγγελία παρακολούθησης Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, όπως είχε πράξει τον Αύγουστο για τη νόμιμη επισύνδεση Ανδρουλάκη, η οποία είχε επιβεβαιώσει ότι συνέβη και την είχε χαρακτηρίσει λάθος.

“Στην περίπτωση Ανδρουλάκη δε βρισκόταν σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα. Περιήλθε σε γνώση της κυβέρνησης το περιστατικό και ο πρωθυπουργός αντέδρασε αστραπιαία και έκτοτε είναι σε εξέλιξη μία έρευνα”, επικαλέστηκε ο κ. Οικονόμου.
Χατζηδάκης: «Η δικαιοσύνη να ερευνήσει γρήγορα τις υποκλοπές»


Η δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει γρήγορα την υπόθεση των υποκλοπών. Αυτή την εκτίμηση έκανε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ο υπουργός Εργασίας δεν αμφισβήτησε ότι οι επισυνδέσεις στις επικοινωνίες του έγιναν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, επανέλαβε όμως πως δεν αμφισβητεί τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι δεν γνώριζε τίποτε για αυτές.

Τόνισε ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια εκτιμώντας ότι δεν τίθεται θέμα παρακολούθησής του από τον ίδιο.

Πάντως ο Κωστής Χατζηδάκης δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του αναφέροντας ότι οι επισυνδέσεις αυτές συνιστούν “εισβολή στην προσωπική ζωή” η οποία τον έχει επηρεάσει σε προσωπικό επίπεδο.

Χαριτολογώντας όμως σημείωσε ότι “μακάρι να βγουν όλοι μου οι διάλογοι” επισημαίνοντας πως δεν ανησυχεί για το περιεχόμενό τους. Τέλος σημείωσε ότι η υπόθεση αυτή “θολώνει το κυβερνητικό έργο”.


Τσίπρας για υποκλοπές: «Ο Μητσοτάκης δεν είναι βλάκας, είναι συνένοχος»


«Αν είχε ξεσπάσει στο Βέλγιο η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων η ίδια η Δικαιοσύνη -και όχι να πετάμε το μπαλάκι στους δημοσιογράφους- θα είχε απευθυνθεί στους παρόχους να βρει τα στοιχεία και αν είχε αποκαλυφθεί ότι το μισό υπουργικό συμβούλιο βρισκόταν υπό παρακολούθηση κάποιος απ' τους υπουργούς θα είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να σταθεί».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Open, τονίζοντας ότι από τον Αύγουστο ο κ. Μητσοτάκης «αντί να βγει να πει την αλήθεια, συγκάλυπτε, επικαλείτο το απόρρητο και κρυβόταν, ψεύδεται 4 μήνες».


«Έχω αρχίσει και αισθάνομαι σαν Μενουμευρωπαίους. Τι καλά που θα είμασταν στην Ελλάδα αν είχαμε την αποτελεσματικότητα που έχουν οι θεσμοί και η δικαιοσύνη στο κέντρο της Ευρώπης. Αρχίζω και ζηλεύω αυτή τη χώρα, το Βέλγιο. Βλέπουμε εκεί ότι ακόμη και αν είσαι τόσο όμορφος όσο η κ. Καϊλή και τόσο υψηλά ιστάμενος, η δικαιοσύνη και οι θεσμοί λειτουργούν» είπε με νόημα για την υπόθεση Καϊλή. Όπως εξήγησε, στο Βέλγιο, δεν θα μπορούσαν να βρίσκουν αδιευκρίνιστα ποσά σε υπουργούς και να βάζουν την υπόθεση στο αρχείο, να υπάρχει το σκάνδαλο Novartis και ούτε ένας υπουργός ή μεγαλογιατρός να διώκεται και αντίθετα να κάθεται στο σκαμνί η εισαγγελέας που ανέδειξε το σκάνδαλο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αύγουστο, που υπήρξε το πρώτο σοκ όπως είπε με την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη-Κουκάκη, κρύβεται και προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο.


«Είχε τη δυνατότητα να βγει και να πει ότι πράγματι υπάρχουν παρακολουθήσεις. Δεν το επέλεξε, έχασε την ευκαιρία και προς ώρας φαίνεται να τη χάνουν και άλλοι θεσμοί της Δημοκρατίας» σημείωσε, αναφερόμενος στην επίσκεψη που έκανε ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ις. Ντογιάκο.

«Η Le Soir στο Βέλγιο έκανε αποκαλύψεις, δεν της ζήτησαν να πάει να συλλάβει την κ. Καϊλή με σακούλες με χαρτονομίσματα. Δουλειά της Δικαιοσύνης είναι να βρει αποδείξεις. Υπάρχουν στους παρόχους που έχουν υποχρέωση να κρατάνε αρχείο για δύο χρόνια, υπάρχουν υπογραφές εισαγγελέων, υπάρχουν διατάξεις σε αρχείο στην ΑΔΑΕ» είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε πώς είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές με όλη αυτή την υπόθεση ανοικτή και σχολίασε ότι «το ύστατο αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι συνένοχος, αλλά είναι ανεπαρκής». «Εγώ σας το λέω, πολιτικός μου αντίπαλος ειναι, καθόλου βλαξ δεν είναι, έχει την ικανότητα να καταλαβαίνει ακριβώς τι γίνεται, να ελέγχει τους συνεργάτες του και να ξέρει τι κάνουν, είναι συνένοχος γι' αυτό κρύβεται όλους αυτούς τους μήνες».

Υποστήριξε ότι «αν μετά απ' όλα αυτά που έχουν γίνει δεν αναλάβει τις ευθύνες του, αν μετά από όλα αυτά δεν παραιτηθεί, τότε διαπράττεται ένα επιπλέον έγκλημα, διότι το μεγαλύτερο έγκλημα θα ήταν να συνηθίσουμε στη λογική ότι αυτά μπορεί να συμβαίνουν, μιθριδατισμός λέγεται αυτό…».

«Είναι δυνατόν να παρακολουθείται εδώ και ένα χρόνο υπουργός και να μην το ξέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης;» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Δημήτρη Καμπουράκη υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός «δεν είναι βλαξ, αλλά συνένοχος».

Ο Αλ. Τσίπρας είπε για μια ακόμη φορά ότι δεν είναι δυνατόν να μην γνώριζε ο πρωθυπουργός τι γίνεται στην ΕΥΠ, την οποία με δική του πρωτοβουλία την πήρε στο γραφείο του. «Αν δεν είχε δυνατότητα γνωρίζει τι ποιεί ο άνθρωπος που τοποθέτησε εκεί αλλάζοντας νόμο και ο ανιψιός του, και είχε στηθεί όλο αυτό το σύμπλεγμα των παράνομων και νόμιμων παρακολουθήσεων, τότε πρόκειται για πρωθυπουργό επικίνδυνα ανεπαρκή. Αν είναι συνένοχος, γιατί αυτό αποδεικνύει η συμπεριφορά του, τότε είναι ένας πρωθυπουργός επικίνδυνος» συνέχισε.

«Δεν ξέρω γιατί ο κ. Χατζηδάκης κάνει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δεν είναι ωραίο αντί για υπουργός να είσαι ο στόχος 5046c» είπε με νόημα για τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του υπουργού Εργασίας.
Ηλιόπουλος: «Οι μισοί βουλευτές της ΝΔ είναι εκβιαζόμενοι, οι άλλοι μισοί συμμετέχουν στο φαγοπότι»


«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνειδητά μετέτρεψε την ΕΥΠ σε παρακρατικό προσωπικό του μαγαζί», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM».

«Αν υπάρχει μία εικόνα με την οποία θα ταυτιστεί στο μέλλον ο κ. Μητσοτάκης, είναι η εικόνα της φυγής από τη Βουλή. Η εικόνα του ανθρώπου που όταν ρωτήθηκε για το αν η ΕΥΠ –και όχι κάποιο παρακρατικό κέντρο- παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, επέλεξε να φύγει από την αίθουσα», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Δεν ξέρω τι είναι πιο επικίνδυνο για τη χώρα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντόνιζε αυτή τη διαδικασία ή το ότι θέλει να μας πείσει πως δεν γνώριζε, όταν αυτό γινόταν μέσα στην ΕΥΠ με επικεφαλής ανθρώπους που αυτός προσωπικά είχε επιλέξει. Υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι αθώος για αυτήν την υπόθεση. Δουλειά της επόμενης κυβέρνησης είναι να κάνει τα πάντα για να διερευνηθούν μέχρι τέλους όλες οι ευθύνες –και οι ποινικές- που φαίνονται να υπάρχουν», υπογράμμισε.

«Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο κ. Μητσοτάκης θα είχε φύγει, ειδικά μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κ. Χατζηδάκη», ανέφερε.

«Μπαίνουμε σε συζήτηση προϋπολογισμού στη Βουλή, ο οποίος θα ψηφιστεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Αντικειμενικά είναι μια διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν έχουμε ελπίδες ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ θα δείξει δημοκρατικά αντανακλαστικά, για δύο λόγους. Γιατί, όπως φαίνεται από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, οι μισοί είναι εκβιαζόμενοι ενώ οι άλλοι μισοί συμμετέχουν στο φαγοπότι που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ειδικά ο κ. Χατζηδάκης, ίσως είναι και τα δύο. Συμμετέχει κανονικά στη λεηλασία της κοινωνίας, είναι ο άνθρωπος που όταν ανέλαβε το Υπουργείο Ενέργειας είπε ότι δεν φοβάται να σπάσει αυγά και είδαμε τι σήμαινε αυτό, ενώ ως υπουργός Εργασίας έφερε την κατάργηση του οκταώρου», είπε. 

«Το καλοκαίρι κυκλοφόρησε η είδηση ότι φέτος έλειπαν 50.000 εργαζόμενοι από τον τουρισμό, αλλά συζητήσαμε πολύ λιγότερο πως τον πρώτο μήνα της σεζόν παραιτήθηκαν 6.000 με 7.000 άνθρωποι. Αυτό που συζητήσαμε ακόμα λιγότερο είναι ότι ο νόμος Χατζηδάκη για την κατάργηση του οκταώρου σχετίζεται με αυτήν την εξέλιξη. Γιατί πλέον στον τουρισμό και στην εστίαση έχουμε απλήρωτα 12ωρα και 14ωρα, έχουμε επιχειρηματίες να αρνούνται απλά να βάλουν το δώρο», εξήγησε.

«Με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν βγει αλλά και με βάση το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει τα πάντα για να ρίξει “μαύρο” στις έρευνες για τις παρακολουθήσεις, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης συνειδητά μετέτρεψε την ΕΥΠ σε παρακρατικό προσωπικό του μαγαζί», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Θεωρεί τη χώρα χωράφι του, νομίζει ότι μπορεί να παρακολουθεί όποιον θέλει και όταν τον ρωτάνε, να απαντά “για λόγους εθνικής ασφάλειας”», πρόσθεσε.

Στον απόηχο της υπόθεσης Καϊλή και με αφορμή αναφορές από πλευράς της ΝΔ ότι χρειάζονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, ο Νάσος Ηλιόπουλος διευκρίνισε: «κατ’ αρχάς δεν φαίνεται να προκύπτει επίσημα, σύμφωνα και με τα ρεπορτάζ ξένων μέσων ενημέρωσης, ότι υπήρξε παρακολούθηση στο τηλέφωνο της κ. Καϊλή». 

«Αυτό που φαίνεται να έγινε είναι παρακολούθηση στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, κάτι με το οποίο οι ελληνικές αρχές μάλλον δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά», είπε με νόημα. «Όμως σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να συνδέουμε μία υπόθεση που σχετίζεται με οργανωμένο έγκλημα, με μία υπόθεση που έχουμε παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων ή συνεργατών για λόγους “εθνικής ασφάλειας”», σχολίασε.

«Προκαλεί δε βαθιά ανησυχία να ακούς τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον επίτροπο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, να τοποθετείται για το ζήτημα του μουντιάλ στο Κατάρ με το ίδιο non paper με το οποίο είχε μιλήσει η κ. Καϊλή. Να μιλά ο κ. Σχοινάς για τις τομές που έκανε το Κατάρ στην εργατική νομοθεσία, για μια υπόθεση που άφησε πίσω της 6.500 νεκρούς εργαζόμενους. Αυτό σίγουρα δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος ζωής», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις εν όψει των εκλογών, ανέφερε: «έχουμε μπροστά μας εκλογές με απλή αναλογική και αυτό σημαίνει συνεργασίες». «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πολιτικό πρόγραμμα, τι λέμε την επόμενη μέρα για το δημόσιο ΕΣΥ, για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για να υπάρχει ένας πτωχευτικός που θα προστατεύει τους πολίτες και την πρώτη κατοικία και όχι τις τράπεζες», σημείωσε.

«Αν πάνω σε αυτό το πρόγραμμα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτική, είναι δική μας ευθύνη να φτιάξουμε την προοδευτική κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που θα διώξει όχι απλά τον κ. Μητσοτάκη αλλά και την πολιτική του», υπογράμμισε. «Προφανώς, ως κορμός αυτής της κυβέρνησης, θα έχουμε την ευθύνη και για την επιλογή προσώπων», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.


Σχόλια

Διαβάστε ακόμη