Υποκλοπές: Η Κομισιόν ζητά απαντήσεις από την Ελλάδα για την εξαγωγή του Predator
Η εισηγήτρια της επιτροπής PEGA, Σόφι ιντ Βελτ, δημοσίευσε την απάντηση της Ευρωπαικής Επιτροπής σχετικά με το πώς αντιμετωπίζει την υπόθεση της παράνομης εξαγωγής του κακόβουλου λογισμικού Pretator μέσω Ελλάδας και Κύπρου στο Σουδάν.
Η ευρωβουλευτής, με ερώτησή της από τις 7 Δεκεμβρίου προς την Ευρωπαική Επιτροπή, αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία το κακόβουλο λογισμικό, που εμπορεύεται η εταιρεία Intellexa, του Ταλ Ντίλιαν, εξάγεται από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε.
Μία από αυτές είναι το Σουδάν. Το Predator πήγαινε σε ισχυρή παραστρατιωτική ομάδα της χώρας για να υποκλέπτει συνομιλίες και δεδομένα των αντιπάλων της. Τα στοιχεία αυτά είχαν αποκαλύψει στις αρχές Δεκεμβρίου τρία ΜΜΕ. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα Μέσα Ενημέρωσης Lighthouse Reports, Inside Story και η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
Η ευρωβουλευτής, Σόφι ιντ Βελτ, αφού υπογράμμισε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως το Cessna του Ταλ Ντίλιαν, που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα και στην Κύπρο, «πετούσε από την ΕΕ στο Σουδάν μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου 2022», σημείωσε ότι «παρέδιδε κρυφά και παράνομα υψηλή τεχνολογία επιτήρησης» στη σουδανική πολιτοφυλακή.
Και αφού ανέφερε ότι ο Ντίλιαν είναι πρώην στέλεχος της Ισραηλινής Αμυντικής Δύναμης που δημιούργησε κοινοπραξία λογισμικού κατασκοπίας στην Ευρώπη με την ονομασία Intellexa Alliance, η οποία με τη σειρά της πουλάει το Predator, ρωτά την Επιτροπή:
- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει κατά αυτής της κατάφωρης παραβίασης του κανονισμού για την εξαγωγή υψηλή τεχνολογία επιτήρησης
- Γιατί η Επιτροπή κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή του κανονισμού ήταν σε καλό δρόμο όταν εξάγονταν παράνομα λογισμικό παρακολούθησης στο Σουδάν, και
- Πώς θα διασφαλίσει στο μέλλον η Επιτροπή ότι λαμβάνει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για παραβιάσεις του Κανονισμού από τα κράτη μέλη και αν συμφωνεί ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ενεργό έρευνα για τη συμμόρφωση των κρατών μελών με τον Κανονισμό για την Τεχνολογία Επιτήρησης Διπλής Χρήσης (σ.σ. λογισμικά παρακολούθησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κρατικούς οργανισμούς και ιδιώτες).
Η απάντηση της Κομισιόν
Ο κανονισμός δεν απαιτεί από τα κράτη μέλη να αναφέρουν "τις άδειες που χορηγούνται για την εξαγωγή αγαθών και τεχνολογιών επιτήρησης διπλής χρήσης εκτός Ε.Ε.", απάντησε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Βλάντις Ντομπρόβσκις.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό "δεν εμποδίζει την Επιτροπή να συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρμόδιες αρχές για να υποστηρίξει την αποτελεσματική εφαρμογή των ελέγχων των εξαγωγών της Ε.Ε." και πως "επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για να διευκρινίσει τις συνθήκες της υπόθεσης".
Ο ίδιος αναφέρει ότι η Κομισιόν "συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι οι εθνικές αρμόδιες αρχές ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με περιπτώσεις παραβίασης του κανονισμού" και γι' αυτό "κάλεσε τις αρμόδιες εθνικές αρχές να ανταλλάξουν πληροφορίες όσον αφορά τις ενέργειες και τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων του ελέγχου των εξαγωγών καθώς και των κινδύνων καταστρατήγησης".
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.