Δίκη Πισπιρίγκου: Το σύνδρομο Μινχάουζεν και η ένταση Ηλιάδη - Κούγια
“Θα σας πάω στο σύνδρομο Μινχάουζεν” είπε ο Εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης όταν κλήθηκε από την πρόεδρο του ΜΟΔ να ερμηνεύσει τα επεισόδια που εμφάνιζε η Τζωρτζίνα όταν βρισκόταν με την μητέρα της σε σχέση με τους φυσιολογικούς δείκτες όταν ήταν στην ΜΕΘ.
Σε μία κατάμεστη αίθουσα και χωρίς να λείψει η ένταση όταν ο συνήγορος της κατηγορουμένης υπέβαλε ερωτήσεις στον μάρτυρα περί “αποστολής οργάνων για μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό”, ο γιατρός εξιστόρησε στο δικαστήριο όλες τις δράσεις που αναπτύχθηκαν. Και τις δικές του ενέργειες με συνεχείς επικοινωνίες με άλλους συναδέλφους του από άλλα Νοσοκομεία “για την Τζωρτζινίτσα” από την στιγμή της εισαγωγής του παιδιού στην ΜΕΘ του Ρίου και μετά όταν έγινε αποσωλήνωση και ξεκίνησε το πρόγραμμα αποκατάστασης.
“Υπήρχε το θέμα τι θα κάνουμε την καρδούλα. Το μόνιτορ δεν έχει καταγράψει τίποτα μα τίποτα απολύτως. Με ιδιαίτερη προσοχή καθημερινά πήγαινα κάθε πρωί και έβλεπα αν έχει πιάσει μια αρρυθμία, μήπως μας είχε ξεφύγει τίποτα. Αποφασίσαμε για την προστασία της μικρούλας ,για να μην κινδυνεύσει, να διακομισθεί με γιατρό στο Ωνάσειο.. Εκεί μπήκε απινιδωτής και ρυθμίστηκε η βηματοδότηση στους 60 παλμούς. Μετά επέστρεψε πίσω στη μονάδα που ήταν στο Ρίο για να παρακολουθήσουν το εμφύτευμα απινιδωτή που είχαν τοποθετήσει.
Η αποκατάσταση της Τζωρτζινας είχε ήδη ξεκινήσει” είπε ο μάρτυρας περιγράφοντας στην συνέχεια τις ενέργειες για “όσο μπορούσαμε να αποκαταστήσουμε την κινητικότητα”.
Ο κ. Ηλιάδης κατέθεσε πως αφού πήρε εξιτήριο η Τζωρτζίνα “υπήρξε επικοινωνία με τη μητέρα της Τζωρτζίνας όπου μου ανέφερε κάποια συμπτώματα. Αφορούσαν συμπτώματα εμετών, ήταν μη ειδικά. Αυτό που πρότεινα ήταν ότι θα είναι καλύτερο να είναι στο χώρο του νοσοκομείου. Μπήκε στο νοσοκομείο, έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν. Τον Γενάρη του 2022 ,έχουμε τρεις εισαγωγές στη μονάδα. Σύνολο είναι 48 ώρες. Και αυτές είχαν σκοπό να διερευνηθεί αν η μικρή μας ασθενής είχε κάποιο πρόβλημα και θέλαμε να τη μελετήσουμε. Η Τζωρτζίνα υπό τη δική μας παρακολούθηση ήταν σε ήρεμη κατάσταση. Ο εγκεφαλογράφος ήταν ήρεμος, τα καρδιογραφήματα πάντα φυσιολογικά και κανένας βηματοδότης δεν ενεργοποιούνταν”.
Αναφερόμενος σε “ανεξήγητα επεισόδια” ο μάρτυρας τόνισε πως η Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή είχε πολύ αυξημένα επίπεδα τροπονίνης, πράγμα αναμενόμενο λόγω της κατάστασης του παιδιού. Ωστόσο αργότερα , όπως ανέφερε εμφανίζονταν αυξημένα επίπεδα τροπονίνης τα οποία έπεφταν ραγδαία. “Δεν μπορώ να το εξηγήσω. Η γιατρός ακόμα μου ανέφερε για μυδρίαση, διαστολή της κόρης, στο μάτι της Τζωρτζίνας, κάτι που όπως τόνισε μπορεί να προκληθεί από χρήση φαρμάκων. “Η κεταμίνη για παράδειγμα προκαλεί μυδρίαση” ανέφερε.
Πρόεδρος: Τα επεισόδια με σπασμούς, που υποχωρούσαν αυτόματα διαπιστώθηκαν από τους γιατρούς ;
Μάρτυρας: Δεν διαπιστώθηκαν ποτέ. Μελέτησα τα δύο βίντεο, με κανέναν τρόπο δεν καταγράφουν επεισόδιο σπασμών. Εμφανίζεται ένα ένα παιδί που κλαίει και γενικά εικόνα που είναι αναμενόμενη. Ζήτησα να τραβηχτούν βίντεο του παιδιού και υπάρχει βίντεο του μόνιτορ που ήταν συνδεδεμένο το παιδί.
Όσον αφορά τα επίμαχα επεισόδια σε ερώτηση της προέδρου για αυτά τα συμπτώματα σπασμών μόνο όταν το παιδί ήταν κοντά στη μητέρα του και όχι όταν μεταφερόταν σε θάλαμο ΜΕΘ ο μάρτυρας είπε “υπάρχει εξήγηση! Θα σας πάω πίσω στα red flags της πλασματικής διαταραχής (συνδρόμου Μινχάουζεν)", αναφορά η οποία προκάλεσε την αποχώρηση της κατηγορούμενης από την αίθουσα.
Ο κ. Ηλιάδης είπε πως η Τζωρτζίνα μεταφέρθηκε στο Αγλαϊα Κυριακού προκειμένου να γίνει εγκεφαλική καταγραφή, κάτι που δεν γινόταν στην Πάτρα. “τηλεφώνησα στο Νοσοκομείο και ενημέρωσα.. Με πήρε τηλέφωνο η καρδιολόγος και μου είπε “έχω δει υπερηχογραφικά την μικρή δεν έχει τίποτα”.
Πρόεδρος: Σας πήρε τηλέφωνο η μητέρα την ώρα της ανακοπής στο Αγλαΐα Κυριακού. Θυμάστε τι σας είπε;
Μάρτυρας: Ναι απλά το διατύπωσε. Δεν θυμάμαι κάποια έντονη συναισθηματική φόρτιση .Μου είπε “Η μικρή έπαθε ανακοπή και της κάνουν ΚΑΡΠΑ”. Της είπα σε παρακαλώ θα αφήσουμε τους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους. Μετά από λίγη ώρα με ενημέρωσε ότι κατέληξε η μικρή και από κείνη τη στιγμή δυστυχώς δεν είχα άλλη επικοινωνία με τη μητέρα.
Πρόεδρος: Όταν ήλθαν οι γονείς μετά τη συνάντηση με τον ψυχίατρο στο Ρίο ποιος σας μίλησε;
Μάρτυρας: Ο πατέρας και μου είπε η γυναίκα μου δεν είναι τρελή και μου ζήτησε να μείνω αυστηρά στο ιατρικό κομμάτι.
Ο μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αντιδράσεις των γονιών όσο το παιδί ήταν στο Ρίο είπε πως ο πατέρας που έκανε πολλές ερωτήσεις για το τι θα γίνει και αν μπορεί να γίνει κάτι άλλο διαφορετικό για το παιδί. Η μητέρα , σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη πιο πολύ άκουγε παρά ρωτούσε “Δεν είχε την αγωνία που συνήθως βλέπω στους γονείς. Του θρήνου. Κάθε γονιός όμως αντιδρά διαφορετικά. Αν μου έκανε εντύπωση, ναι, ήταν μια αντίδραση της μητέρας που δεν ήταν ταυτόσημη με το μέγεθος της σοβαρότητας” . Μάλιστα ο γιατρός είπε πως η μητέρα αντιλαμβανόμενη πως είχε κάνει εντύπωση ή σχολιαζόταν η συμπεριφορά της, του είχε πει “Παγοκολώνα θα με βλέπετε! Έχω περάσει πολλά! Το συναίσθημα μου δεν θα το βγάλω”.
Ο μάρτυρας τονίζοντας πως η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή με ενδεχόμενο θάνατο, είπε πως “η εικόνα της μητέρας δεν ακολουθούσε το συναίσθημα. Αυτό που σας λέω, που ήταν και διάχυτο στη μονάδα, είναι πως αυτή η συμπεριφορά δεν ήταν αναμενόμενη για για εικόνα που είχε η μικρή”.
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον κ. Κούγια “αν είναι αλήθεια” πως αποστέλλει όργανα για μεταμόσχευση στο εξωτερικό με τον μάρτυρα να απαντά πως είναι περήφανος για αυτό “είναι προσβολή στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Προσβολή για τους γονείς που έχουν δωρίσει όργανα. Είναι ύψιστο αγαθό να δίνει η μητέρα όργανο του παιδιού της για να ζήσει ένα άλλο”.
Στην επιμονή του συνηγόρου ο κ. Ηλιάδης αφού του είπε πως δεν “είμαι κούριερ” απευθύνθηκε στην πρόεδρο “προστατέψτε με”.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Καλωσήρθατε στον χώρο σχολίων του Αντικειμενικότητα. Να θυμάστε ότι κάθε άποψη είναι δεχτή εκτός αν προσβάλει ή θίγει τον άλλον όποτε παρακαλώ ο σχολιασμός σας να είναι κόσμιος.